Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Бай Ганьо в сервиза

Отличителна особеност на Бай Ганьо при посещение на компютърен сервиз е неговата убеденост, че е значително по-компетентен от техническите специалисти и единствената причина да посети "тези некадърници" е, че е платил за техническа поддръжка, макар и на не толкова високо ниво, колкото са неговите
технически познания и възможности да се справи с такива "елементарни" проблеми.
Това напомня самоувереността нa родния "супер-разбирач" от комунистическо време (а и сега), че Западният свят е значително по-изостанал от нас като компютърни технологии и софтуерни специалисти (една олимпиада по математика горките не могат да спечелят), а това че там се проектира и произвежда компютърната техника, генерират се нови технологии и се създава софтуер е просто някаква случайност, защото българинът е зает с къде по-важни научно-технически достижения, като например проектирането на чушкопека, производството на електрокари за Япония, откриване на лекарствата за РАК и СПИН, запалването на вода и комуникацията на БАН с извънземни.
“Братята руси” също бяха заети да подобряват автомобилите на FIAT от 60-те години на миналият век, да строят атомни централи (които да не експлодират) и да произвеждат танкове и самолети (които само в “богата” Русия можеха да бъдат захранени с гориво) и затова не се занимаваха с такива дреболии като производство на компютърна техника.
Та нали ние във ВМЕИ “В.И.Ленин” обучавахме китайци, виетнамци и корейци, които далеч не бяха добри студенти, но сега произвеждат всичките компютри на още по-необразованите американци.
Израствайки в такава пропагандно-“технологична” среда, Бай Ганьо е убеден, че устройството на компютъра е пропорционално на неговата големина, затова един лаптоп например няма как да бъде по-сложен от кормилната система на неговия стар АЗЛК, сега заменен с Golf 3.
Бай Ганьо е убеден и в превъзходството на съветската техника над “западната” и намира за нормално да посещава сервиза поне веднъж месечно, защото при соц-техниката това става на всеки три месеца. Дори, ако западната техника работи прекалено дълго без проблеми, това е признак, че нещо не е наред – вероятно не са поставили всички части, за не се занимават всеки месец с работата, за която им се плаща.
Според Бай Ганьо заливането на лаптоп с бира, токов удар след сложни домашни експерименти за “оптимизация” на отчитането на електроенергия, изпускане на техниката от “само” метър височина върху цимент са нормални експлоатационни условия за всеки компютър.
Най-голямата гордост на Бай Ганьо при посещението в сервиз е 100%-вата му убеденост, че знае къде е проблема и с готовност “помага” на сервизния техник за диагностиката му. Всъщност преди да е “открил” сам проблема, Бай Ганьо не би отишъл в сервиза да остави техниката си без личен надзор. Той е убеден, че след като “знае” проблема и го посочи, той ще бъде отстранен за 20-30 мин., през които сервизния техник ще му бъде признателен за безплатните “консултации” и “обучение” по електронна техника. Ако ли сервиза не се съгласи да оправи техниката веднага, това явно означава, че искат да подменят части с по-некачествени и да измамят Бай Ганьо… което разбира се няма как да стане.
Напредналите технически познания на Бай Ганьо му позволяват да игнорира схващанията на “изостаналия” западен свят и да обедини софтуер и хардуер в едно цяло. Тоест, ако техниката не работи, както трябва (според очакванията на собственика), вина за това носи търговецът, независимо от това дали имало “някакви” вируси, неправилно поставени драйвери и всякакви там “врели-некипели”.
Бай Ганьо е служил в казарма (има даже и награди за вярна служба) и предварително е настроен за битка – ако сервиза не е съгласен с неговата “компетентна” констатация, неминуемо следва скандал, заплахи за саморазправа, интимни коментари към родата на сервизния техник или търговеца и т.н.

Кратък наръчник на Бай Ганьо за компютърни проблеми:
- син екран с някакви надписи – “безспорно” е дефектирал чипа (каквото и да значи това), сменя се като батерия на часовник. Нима самият министър-председател (аристократ) не препоръча “смяна на чипа” за къде по-сложна система от някакъв си компютър;
- не се зарежда операционна система – прекъснато е кабелчето на твърдия диск, висите на главата на сервизният техник, докато го смени, иначе може да ви свият нещо от компютъра;
- няма връзка към Интернет – изгоряла е (самопроизволно) мрежовата карта, нови драйвери, настройки и тем подобни “измислици” на “мошеника” от сервиза целят само да ви разкарат, докато пак свие нещо от компютъра. Висите му на главата и чакате да ви смени “изгорялата” карта с нова;
- компютърът не стартира – стандартен проблем, търговецът ви е сложил евтино захранване, затова чакате да го замени с ново;
- компютърът се рестартира произволно – трябва да се смени бобина или кондензатор, става за 5 минути, чакате да стане пред вас, иначе рискувате да ви откраднат нещо оригинално японско и да го сменят с китайско;
- след заливане с течност лаптопа не работи – водата не е вредна за техниката, затова не позволявайте да ви откажат гаранция, подсушете предварително лаптопа със сешоар (колкото да не мрънкат). Ако ви предоставят снимки на изгнило дъно и следи от корозия, твърдете че те са го направили за да ви откажат гаранция или са ви подменили здравото дъно с дефектно.

Ако “случайно” се окаже (и докаже), че “напътствията” на Бай Ганьо са погрешни, това в никакъв случай не го обезкуражава, защото означава само едно – още в самото начало му е пробутана дефектна техника. Ако търговецът и сервизът нещо се опъват и заплахите му с побой не вършат работа, Бай Ганьо веднага се сеща, че е европеец и като такъв има правото да се обърне към Комисията за Защита на Потребителите.
“Ся, ши видите вие… !”

11 коментара:

Анонимен каза...

Абе това политически блог ли е или такъв за компютърна техника?!? Наистина се иска доста талант да се оплете геополитика, БАН, СПИН, комунизъм, ВМЕИ, автомобилна техника и компютърен сервиз, ама нека се придържаме към темата. Чета доста политически блогове, та поне тук искам малко да се разтоваря и позабавлявам.
По темата. Наистина е ужасно да се сблъскваш с такива индивиди. Работил съм в магазин, при което се донася компютър, чиято видео карта изкарваше артефакти. Естествено имаше плювална симфония, как сме продали видеоконтролер с деградирало ядро и други сложни думички. Отваряме кутията и що да видим - в охладителя на картата имаше кълбо от козина, косми и вълна. Нормално, изобщо не въртеше вентилатора. Най-спокойно започнах да обяснявам на многоуважаемия господин, как при такава експлоатация гаранционните условия не важат. Отново плювня и заплахи за моето уволнение, само да говори с началника. Шефа дойде, погледна ме със съчувствие и повтори моята версия. Естествено отделянето на слюнка продължи с твърдението, че сме измамници и никога повече нищо няма да купи от нас и ще разкаже на приятелите си.
Бил съм и от другата страна на барикадата. Продава ми се хард диск за нов, но веднага забелязах, че е скъсана лепенката. Естествено попитах най-малкото дали ще важи гаранцията при условие, че продукта е разопакован и очевидно е ползван. Казаха ми, че вероятно случайно се е скъсала и няма никакви проблеми с диска. Прибирам се, пускам програмата за разделяне и очаквам да видя липсата на каквито и да е дялове и таблици. Изненада - 40гб линукс дял, отделно 1gb swap, някакви NTFS дялове... Връщам се в магазина и показвам нагледно ситуацията. Естествено имаше учудване как се е случило това.
Трета история. Закупувам монитор от едни ваши конкуренти. Оказа се, че на място нямаше модела който исках и се задоволих с MVA, с уговорката да дойда и да го сменя, като получат нова партида. Перфектно коректни отношения до последния детайл.
Като заключение, както всички хора са различни, така и всички клиенти са различни.

кен каза...

Уважаеми, читатели и коментатори, благодарим ви за голямото внимание към статиите ни и особено тези за Бай Ганьо.
Виждам, в администраторския панел на блога доста опити за коментари от анонимни читатели, припознали се в героя на този цикъл. За съжаление, въпреки комичността им и онагледяването на реалния Бай Ганьо, не можем да ги допуснем поради лоша граматика (или липса на такава), ползване на обидни епитети и други нарушения на нашите правила за коментиране.
Много от вас не знаят, но този блог от създаването си е имал не само техническа, но и обществена насоченост, затова смятаме, че три години след появата на този блог не е коректно някой да ни "съветва" какво точно да публикуваме.
След серията публикации за "клиентът", Бай Ганьо, българска псевдо-наука, анализи на пазара и др. можем с гордост да заявим, че публиката ни нарастна от 2900 посетителя месечно до над 16000 за този месец.
Ако искате да четете само техническите ни статии, всяка от тях може да бъде намерена бързо и удобно във формат на сайт, а не на блог в новият ни: www.rmania.net.
Виждаме, че много наши коментатори имат писателски наклонности. Ще ги помолим да не си губят времето в негативни емоции, самосъжаления и други анонимни драматични творби, а да участват в нашият конкурс за техническо ревю с награда 20-инчов професионален монитор.

Анонимен каза...

Статиите Ви са чудесни особено поредицата Бай Ганьо...

Анонимен каза...

Не прави чест на сайта публикуването на такива статии. Все едно, че служителите на фирмата не се държйт по същия начин, като отидат на лекар или пък все едно, че в чужбина клиентите мълчат като риби в сервизите.
Както и да е. Поне машините, които продавате си струват.

Анонимен каза...

Ха-ха, а ти като идеш на лекар - да не би сам да си даваш диагнозата и да искаш да те лекуват например от заушка, когато на доктора с ЯВНО по-добра компетенция от твоята му е ясно, че освен психическо разстройство имаш и пневмония.
Иначе отворковци, дето цял живот не сте излизали от село, отидете в САЩ например, напсувайте персонала на майка и негър където и да е (дори и да имате основание), и се надявайте след това на евтина пластична операция, малка глоба и по-малко години в щатски затвор, където ще ви научат на обноски.

Анонимен каза...

Присмял се сульо на пульо.

Анонимен каза...

аха,
има и ЦЕНЗУРА ЗНАЧИ !!!

ква е тая смешка :
- "Коментарът ви ще се покаже, след като бъде одобрен. " ?

одобрен от кого ???

Анонимен каза...

Интересна статия, която провокира анонимни хора втора употреба с мозъци последна употреба да се опитват гузно да извинят тъпите си разбирания чрез Бай Ганьовска полемика.
Един съвет към автора - допускането на тъпи коментари от сульо и пульо няма да повиши SEO (каквато вероятно е целта). Забрани анонимните коментари и ще избегнеш вероятността блогът ти да е става поле за изява на безделни ръкоделци, които не могат да отговорят на комерсиалните ти цели, защото с този умствен багаж са или на пубертетско ниво, или се издържат от социални помощи.
Важно е качеството на читателите в блога, а не тяхното количество.

кен каза...

След анализ на последният коментар, публикуването на анонимни коментари временно е забранено.
Проверката в нашият архив наистина показа наличие на много по-качествени коментари от регистрирани потребители, въпреки че има и няколко изключения (стойности коментари от анонимни потребители, които обаче в самият коментар си посочват името и/или професията).
Съвет: от падащият панел "Коментиране като:", може да изберете немалко опции за идентификация и разрешаване на коментара.

Колега Бай Цаньо каза...

Здравейте! Много хубава и точна публикация, но за съжаление липсват доста от бисерите на Бай Ганьо...

Едни от любимите ми:
-Нося компютър за ремонт, на който по принцип нищо му няма!
-Защо го носите тогава?
-Защото в момента малко не работи.
-Колко малко?
-Ами не пали, не светва, не захапва...
-Защо тогава казвате че нищо му няма?
-Защото до вчера, преди бурята, гръмотевиците и токовите удари работеше без проблеми, после какво му стана..... и от тогава малко не работи...ама не е сериозно....

или пък:

-Имам компютър за ремонт. Не работи!
-Донесете го, да го видим.
-Ама можете ли да кажете какво му има?
-Преди да го донесете и да го диагностицираме, неможем.
-А поне, неможете ли да ми кажете колко ще струва???

Анонимен каза...

Като Ваш колега собственик на компютърен магазин и севриз Ви благодаря за тази статия. Безпогрешно е напипан характера на българския клиент. И на един по-нагоре, който е уверен, че и ние се държим по подобен начин на други места - приятел, имам и кола и телевизор и ремонт си правя у дома, и никога не съм застанал на главата на техника, колкото ми струва толкова. Ако не съм доволен, не повтарям. Казвам искам това, какво ще струва ориентировъчно, отивам да си взема готовата кола с подготвена сума, питам има ли нещо за доплащане, подканвам да си погледнат да не пропуснат нещо в сметката, за да не са вътре с мен, стискаме си ръцете и довиждане. Работата навсякъде ще потръгне, ако повечето хора са като мен. Уважаеми клиенти - държавния автосервиз затвори, държавните СМК, Родопа и Сердика отдавна ги няма. Универмаг-а го закриха. Нищо вече не е такова каквото го помните. Соца остана само в държавните учреждения. Разбира се дълбоко съчувствам на закупилите техника то Техно-веригите. Там техническата им подготовка сигурно е оценена от продавачките и евтините селсоц номера минават. В сериозен и отдаден Пи Си сервиз, просто не вървите.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни