Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-добрият избор за лаптоп втора употреба - класация на читателите

Retro-PC-Mania проведе анкета сред своите читатели със следния въпрос: "Най-добрият избор за лаптоп втора употреба е?".
Бяха предложени 19 от най-добрите лаптопи, произвеждани някога.
Анкетата бе активна два месеца (юли-август, 2011г). Участие в нея взеха 247 наши читатели.
Виждате по-долу резултатите от гласуването в проценти, а цифрите в скоби са броят на
гласувалите за даден лаптоп.

Оригиналният вид на приключилата анкета изглеждаше така:
Благодарим на нашите читатели, взели участие в гласуването. Резултатите от гласуването за най-добър употребяван лаптоп показват много висока компетентност на участниците, които са подредили мобилните компютри според тяхното качество, здравина, ергономика и потребителска стойност.
Ще си позволим да направим кратък коментар за всяка позиция в тази потребителска класация.

1-во място (47 гласа)

Очакван от нас победител в тази класация е IBM Thinkpad T43p (S-IPS).
Високата потребителска стойност на тази графичната станция на IBM се дължи на уникалният и IPS дисплей с висока резолюция (1600х1200), мощната графична система и топ-качеството, което ни предлага последният модел на най-добрият производител на лаптопи.
Показваме ви демонстрация на фантастичния IPS дисплей на IBM Thinkpad T43p с 8-битов цвят, сравнен с масов TN+Film дисплей на лаптоп с 6-битов цвят:
За съжаление на хората, които ценят качеството (независимо от цената), след IBM Thinkpad T43p до 2007-ма година с аналогичен S-IPS дисплей се произвежда единствено IBM/Lenovo Thinkpad T60p (15", 1600x1200). От тогава единствената възможност за ползване на качествен мобилен компютър с професионален (не- TN) дисплей с висока резолюция е закупуването на лаптоп втора употреба.
Мнението ни, че IBM Thinkpad T43p напълно заслужено е победител в класацията на читателите се потвърждава от тази наша статия за модела.

2-ро място (41 гласа)

Много близо до победителя е последният сериен лаптоп, който е произведен по космическите стандарти на IBM - моделът Thinkpad T60. Този легендарен със своята здравина и надеждност лаптоп притежава ергономика, здраво метално шаси и перфектна софтуерна оптимизация, които са недостижими за който и да било следващ модел.
Въпреки, че в нашата класация не сме включили топ-модификациите на Thinkpad T60, сред които има и такива с IPS дисплей, дори и стандартният модел според нас напълно заслужено заема второто място в анкетата. Нашето мнение за последният истински Thinkpad можете да научите в тази статия.

3-то място (34 гласа)

Най-доброто копие на Thinkpad T60, моделът Thinkpad T61 убедително заема третото място в предпочитанията на нашите читатели за най-добър употребяван лаптоп.
Моделът Т61 се отличава с малко по-съвременна платформа (Crestline) от тази на Thinkpad T60 (Calistoga), но като качество на корпуса, солидност на пантите и донякъде като ниво на ергономика отстъпва на  своя предшественик.
Въпреки нашето малко критично отношение към Thinkpad T61, описано в тази статия, моделът е последният бизнес лаптоп с качествено изцяло метално шаси:
Отличен модел, заслужено заел третото място в анкетата. Lenovo Thinkpad T61 е последният лаптоп, за който потребител с богат хардуерен опит може да каже "вече не ги правя така".

4-то място (20 гласа)

Apple Macbook Pro заема престижното 4-то място в класацията на нашите читатели. Безспорно продуктите на Apple са изключително имиджови и снабдени с уникална операционна система.
Но купувачите на употребяван Apple Macbook Pro трябва да си зададат следните въпроси:
  • Дали избраната бройка не попада в списъка на моделите с дефектните или склонни към дефектиране графични чипове на NVidia (най-вече GeForce 8400GS и 8600M GT), за което подробно описахме в тази наша статия;
  • След като се купува имиджов продукт дали изборът на техника втора употреба ще отговори на очакванията на новия собственик;
  • За разлика от Windows OS, работата с MAC OS X е свързана с усвояване на нови умения и немалки разходи за легален софтуер.
Сравнение между MAC и PC и то при работа под Win OS, можете да видите в тази наша статия. Apple Macbook срещу PC Notebook под MAC OS пък можете да видите в този сравнителен материал.

5-то място (18 гласа)

Не са много потребителите, които са имали възможност да се запознаят отблизо с изключително скъпият (като нов) графичен таблет IBM/Lenovo ThinkPad X61 Tablet.
Вероятно това е основната причина този отличен лаптоп (таблет) да не заема по-горна позиция в класацията.
Графичният Wacom таблет, също както и победителя в класацията има качествен AFFS (подвид на IPS) дисплей, който предлага 8-битово изображение:
Във видеото можете да видите сравнение на дисплея на X61 Tablet с този на Apple Macbook (за който се твърди, че има един от най-добрите дисплеи за лаптоп).
IBM/Lenovo Thinkpad X61 Tablet предлага професионални графични възможности (Wacom Digitizer), които ние ви демонстрираме по доста любителски начин:
А това е подробно наше представяне на Thinkpad X61 Tablet във Full HD (1080p) формат:
От личен опит мога да споделя, че не е задължително да ползвате графичния таблет като професионална техника - лично аз го ползвам за филми, друга мултимедия, игри и web-приложения. Мощния Intel Core 2 Duo L7500 процесор с 4MB L2 е в състояние да се справи с всяко приложение, като в същото време ниската му консумация позволява около 4 часа автономна работа от батерии.
 Подробно за модела можете да научите в следните наши статии:
Моето гласуване в публикуваната анкета бе за този модел.

6-то място (9 гласа)

На тази позиция се класират три модела: DELL Latitude D630, DELL Latitude D610 и IBM Thinkpad T42. Наредбата на моделите в този ред не е направена нито от нас, нито от гласувалите читатели, които са дали равен брой гласов на трите лаптопа, а от Excel.

DELL Latitude D630 е сред последните модели на американската компания, които са произведени в Европа (Ирландия или Полша) при спазване на най-високи стандарти за качество и надеждност. Наличието на хардуерен COM (RS-232) порт, прави DELL Latitude D630 предпочитан лаптоп за автодиагностика и други инженерни дейности.
За кратко време европейският DELL Latitude D630 бе лидер в бизнес-класа лаптопи, засенчвайки донякъде по-добре проектираният, но китайско изпълнен Lenovo Thinkpad T61. При по-съвременните бизнес лаптопи, лидери и супер-модели като Latitude D630 за съжаление вече няма, а изборът на качествен лаптоп за сериозна работа до голяма степен е хазарт.  
Представяне на модела с висока резолюция от нас можете да видите в това HD видео:
Както виждате моделът е в състояние да работи и под MAC OS X Snow Leopard. 

DELL Latitude D610 е класически модел с малко "ретро вид", но с изключително качество и безкомпромисна надеждност (Made in Ireland).
D610 също е предпочитан за автодиагностика и инженерна дейност поради наличния хардуерен COM порт.
Това е един от най-безпроблемните лаптопи за поддръжка и сервиз. Отлична работа с всички операционни системи: Win XP, Win 7 (включително и Aero), MAC OS X Snow Leo (Retail), всички Linix дистрибуции.

IBM ThinkPad T42 е "модел-легенда" със своята надеждност, уникален дизайн, ненадмината ергономика и мистериозна оптимизация за светкавична работа под Win OS.
Точно това е моделът предизвикващ носталгия сред истинските познавачи на качествената компютърна техника.
Сравнително слабо звено на първите модификации на IBM Thinkpad T42 е архаичната видеокарта ATI Radeon 7500. Съществуват обаче по-късни модификации със значително по-мощният ATI Radeon 9600, с който можете да правите дори това:
Този модел има и една върхова модификация - IBM Thinkpad T42p, която също както и по-късните Thinkpad T43p и Thinkpad T60p има фантастичен S-IPS дисплей с 1600х1200 резолюция:
С такъв дисплей, IBM Thinkpad T42p е в състояние да обезличи всеки съвременен лаптоп.

7-мо място (8 гласа)

DELL Latitude D620 е последният модел, който се произвежда изцяло в ирландските заводи на американската компания. D620 е един от най-масовите и "неубиваеми" бизнес- и инженерни лаптопи. Неслучайно невероятно здравото магнезиево шаси на Latitude D620 е в основата на "военно-полевата" ATG-серия на DELL:
 
Особености на DELL Latitude D620:
  • Моделът е предпочитан от любителите на MAC OS X, тъй като е един от най-подходящите PC лаптопи за инсталация на тази ОС и то в Retail версията и (не Hacintosh);
  • Лаптопът е снабден с хардуерен COM порт, който някои техници предпочитат (не знам защо) пред по-късната му реализация в по-новият DELL Latitude D630;
  • DELL Latitude D620 има много голям брой модификации, сред които има и такива с висока резолюция (1440х900), видеокарта NVidia Quadro, както и споменатата по-горе ATG серия с подсилен корпус и рекордна яркост на дисплея;
  • D620 (както и 630) се комплектува с много качествена батерия, която години наред е способна да запази капацитета си от над 3 часа автономна работа, за разлика от евтините батерии на потребителските серии на DELL (Inspiron, Vostro и дори Studio и XPS).

8-мо място (7 гласа)

Отново продукт на DELL - професионалната графична станция Precision M65. Моделът е пълен аналог на Latitude D820 с изключение на по-високата резолюция (1920х1200) и професионалната графична карта NVidia Quadro FX 350M.
Производство: Ирландия, корпус и шаси: магнезий, COM порт: наличен.
Full HD представяне на модела:
Наши ревюта на модела:

9-то място (6 гласа)

Най-голямата изненада в класацията!
Panasonic ToughBook CF-29 - екстремалният лаптоп, който поради своя дефицит се продава "под масата" на "свои хора". Това е лаптопът, който дори да се обяви в ценовата листа, до няколко часа се изчерпва и въпреки това е едва на 9-то място.
Уникалният лаптоп от топ-"екстрийм" клас с метален корпус, който издържа удари и свръхнатоварвания, които са непосилни за човек, модел с най-висок клас водо- и прахо- устойчивост отстъпва в класацията на нашите читатели дори на обикновени "цивилни" лаптопи като DELL Latitude D610 и IBM ThinkPad T42.
Единственото логично обяснение за ниския рейтинг на Panasonic ToughBook CF-29 е, че много от гласувалите дори не предполагат за наличието на такава техника (въпреки участието на Toughbook в почти всеки американски военен екшън), затова показваме следното наше видео:
А тук може да се запознаете с кратко ревю на модела.

Друг модел класиран на 9-то място е най-добрият (лично мнение) модел на HP Compaq за всички времена, "съвременната класика" - nc6220. Този модел бе участник в една "титанична битка" в бизнес- класа, в която участваха още IBM ThinkPad T43 и DELL Latitude D610.
HP Compaq nc6220 хардуерно бе аналогичен на своите конкуренти, но печелеше симпатиите на потребителите с изящният си "слим" корпус и необичайна за HP надеждност.

10-то място (5 гласа)

На това място са класирани три модела, чиито аналози са заели първите места в анкетата и които при други обстоятелства биха могли да се борят за първите позиции.

HP Compaq nw8440 е най-добре изпълнената и мощна графична станция, която сме тествали. Мощна и надеждна видеокарта ATI FireGL V5200, качествен дисплей с резолюция 1920х1200, максимален за времето си брой екстри.
Една от вероятните причини за ниския рейтинг на тази качествена графична станция са внушенията от нашият блог за ниското качество на продуктите на HP (лаптопи). Безспорно имаме основание за критика към американската компания (особено за потребителските им серии), но точно Workstation серията (и приемникът и EliteBook) на HP е сред световните топ-серии лаптопи с качество и надеждност от най-висок клас.
Подробно с характеристиките и производителността на HP Compaq nw8440 можете да се запознаете в тази наша статия.

IBM/Lenovo ThinkPad X60 е пълен аналог (в по-компактен формат) на убедителния водач в класацията на читателите ThinkPad T60. Идентична платформа и параметри, магнезиев корпус и ергономика. Не по-слаба хардуерна оптимизация за феноменално бърза работа под Windows OS.

Наши ревюта за модела:

Fujitsu Celsius H230 е следващата голяма изненада. Пълен аналог на безспорният победител IBM ThinkPad T43p (S-IPS), като дори H230 е по-добър като процесор и видеокарта, но въпреки това H230 е в дъното на класацията.
Всъщност вина за тази ниска позиция на модела носим ние, защото за разлика от T43p, не сме споменали, че имаме предвид S-IPS модификацията с резолюция 1600х1200, тъй като съществува и модификация на Celsius H230 с обикновен TN+Film дисплей.
Ето как изглежда S-IPS графичната станция Fujitsu Celsius H230 сравнен със стандартни лаптопи и с победителя в анкетата IBM ThinkPad T43p:
Подробно ревю на Fujitsu Celsius H230 можете да видите тук.

11-то място (4 гласа)

HP Compaq 6910p е един от последните "бизнес-мохикани" на американската компания. Класически бизнес дизайн от времето на HP Compaq nc6220, здраво магнезиево шаси, мощен за времето си хардуер, дискретна видеокарта, отличен дисплей - и всичко това в компактен и много стилен корпус.
Подробно за модела може да научите в тази наша статия.
Причина за тази ниска оценка на най-мощният лаптоп в класацията вероятно се дължи на опасенията на компетентните потребители, че това е поредният лаптоп на HP, който има необясними проблеми със софтуера, със зареждането на батерията, капризи при осъществяване на безжична връзка и на коректната работа със захранващия адаптер и др. В интерес на истината и този модел не е лишен от някои досадни недостатъци при работа.

12-то място (3 гласа)

На предпоследното място в нашата класация се срещат два уникални лаптопа, които само година по-рано вероятно биха заели първите две места в такава класация.
Потребителят явно няма интерес към толкова специфична техника и затова гласовете за тях са изненадващо малко.

Toshiba Portege M400 Tablet е сравнително актуален (Intel Core 2 Duo) Wacom таблет с висока за компактния си размер (12") резолюция от 1400х1050. Невероятна прецизност на индуктивната писалка, отлична клавиатура, много здрав корпус.
Наша демонстрация на работата с Toshiba M400:



HP Pavilion HDX9000 (Dragon) - най-внушителният лаптоп, произвеждан някога. Огромен 20" дисплей, най-мощният за времето си хардуер, невероятен брой екстри (ТВ тунер, уникален пулт за дистанционно управление, 5+1 озвучителна система, два твърди диска и мн. други).
Този огромен лаптоп предизвиква изумление, примесено с благородна завист към собственика на такъв уникат.

13-то място (2 гласа)

Напълно незаслужено (според нас), последното място в класацията на читателите се заема от IBM ThinkPad T30, един изключителен като изработка лаптоп, който единствен сред мобилните компютри работи отлично с тромавия Intel Pentium 4.
Това е лаптоп, който и през 2011г. пази своята актуалност за автодиагностика, защото това е последният модел с хардуерен COM порт на най-добрият производител на мобилни компютри.

С това първата потребителска класация за употребявани лаптопи на Retro-PC-Mania приключи. Гласувайте и в следващите наши класации за потребителска стойност на хардуер.


Повечето от взелите участие в анкетата модели можете да откриете в нашата ценова листа за лаптопи.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни