Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM/Lenovo Thinkpad T60 - последният истински Thinkpad

След провала на някои модификации на Thinkpad T43 и не много силното впечатление от Thinkpad Z60t бяхме почти сигурни, че последният истински качествен и максимално балансиран Thinkpad е моделът Thinkpad T42. Това впечатление още повече се засилва от
съвременните слаби модели на приемника на IBM в производството на мобилни компютри, китайскaта фирма Lenovo.

Не са много потребителите, които знаят, че всъщност заводите на Lenovo са произвеждали най-добрите модели на IBM (Thinkpad T40/40p, T41/41p, T42/42p, X31/32/40). Натрупвайки имидж на производител на най-добрата мобилна компютърна техника, IBM става монополист на корпоративните пазари и се превръща в мечтана придобивка за всеки краен клиент.
Всичко в Thinkpad серията е изпипано до съвършенство – здрав корпус, скъпи материали като мед, магнезий и титаний, съвършени клавиатура, джойстик и тач-пад. 
IBM е генератор на нови технологии в мобилните компютри, като продава иновационните си решения на Toshiba, DELL, HP и др.
Не случайно всички космически мисии на NASA са оборудвани с техника от IBM (Thinkpad-series). Microsoft и INTEL също се доверяват на Thinkpad като корпоративен лаптоп, а заедно с тях и множество IT- компании, банки, университети, държавни администрации и др.
Изненадващо за потребителите (корпоративни и крайни) през 2005-та година IBM "продава" (по-точно преотстъпва, но за това по-надолу в статията) производствените си мощности на "собствените" си китайски заводи Lenovo. "Продадена" е и легендарната търговска марка – ThinkPad, което за много потребители е огромна изненада предвид апогея на славата, в която се намира точно по това време IBM ThinkPad. През тази година се случва и друго "пазарно чудо", отново донякъде свързано с IBM. Това е преминаването на Apple лаптопите от технологично по-съвършените PowerPC (IBM) процесори към Intel Core 2 Duo. Може би двете събития са свързани и предварително режисирани?

Икономическите и финансови експерти на IBM явно добре са анализирали пазара и това, че производството на хардуер не е толкова рентабилно, колкото продажбата на технологии, иновации, софтуерни решения. Продавайки търговското име “Thinkpad”, IBM поема ангажимент в продължение на поне 5 години да поддържа (проектиране, контрол, маркетинг) своята може би най-известна марка “Thinkpad”. 
За IBM това е повече от изгодна сделка, защото компанията е едноличен световен иновационен лидер и без американската високо платена технологична помощ, китайската компания е нищо повече от наследник на славно име в хардуерната промишленост. Чрез тази пазарна трансформация IBM свали от себе си отговорността да произвежда уникално здрави и надеждни лаптопи, които безспорно бяха много скъпи за производство. Правейки "вечни" лаптопи, IBM също така предизвикваше застой в продажбата на нови модели, защото потребителите не виждаха смисъл да заменят изключително скъпият си и отлично работещ лаптоп с не по-малко скъп модел с несъществен прираст в производителността.
Така, че оттегляйки се от производството на лаптопи IBM постигна следните стратегически цели:
  • Разшири многократно пазара за своите технологии и иновации чрез отделянето на производствените си мощности, които придобиха "независимост" под името Lenovo;
  • Предвид не толкова високото качество на производствения приемник на IBM, жизнения цикъл на новите продукти значително се съкрати, което дава възможност на американската компания да пласира още повече нови технологии;
  • След като IBM вече не е единствената компания, чиято серия ThinkPad се счита за синоним на добър лаптоп, се създаден предпоставка за бум на предлагането на лаптопи от други производители. Всички останали производители също ползват технологиите на IBM, компанията, която няма конкуренция като научно-развойна дейност (малко държави в света имат повече Нобелови лауреати, колкото IBM), особено след като се концентрира изцяло върху развитието на нови технологии. Повечето "играчи" на пазара на лаптопи имат нужда от все повече иновации за да се наложат на силно конкурентния пазар. И от кого купуват новите технологии?
Първите Lenovo Thinkpad, все още носят духа на IBM – качествени материали и нововъведения без аналог при конкурентите. Корпоративните клиенти на IBM може и да имат резерви към Lenovo, но качествата на “новия” Thinkpad все още са над тези, предлагани от корпоративните серии на HP, DELL и Toshiba.
В това ревю ще анализираме началните години на Lenovo Thinkpad, когато амбициозната китайска компания твърдо бе решила да докаже на света, че истински Thinkpad може да се прави от изцяло китайска фирма, макар и с инженерната мощ на технологичния гигант IBM.

Имаме на разположение Thinkpad T60, на който все още стои означението “IBM – Registered Trademark of International Business Machines Corporation, Used Under Licence”. В интерес на истината сме длъжни да споменем, че сме имали на разположение и по-късни модификации на Thinkpad T60 с логото на Lenovo и без никакво упоменаване за IBM.
На пръв поглед Thinkpad T60 има същите пропорции и тегло като Thinkpad T42. Усещанията от корпус, клавиатура, екран са доста сходни за IBM Thinkpad. Всъщност T60 като корпус и шаси стои по-солидно от всеки по-стар модел IBM Thinkpad и по-нататък в статията ще разберете защо това е така.

За да бъде описанието по-интересно, ще си позволим да сравним T60 с може би най-силния съперник – бизнес-модела DELL Latitude D620. Кратко може да опишем Latitude D620 като най-успешният модел на DELL – красив и стилен дизайн, здрав корпус с магнезиево шаси, тиха и стабилна работа, ярък широкоекранен дисплей. D620 е истинско явление за времето си, изненадващо силен модел от производител на не толкова скъпи лаптопи. Дизайнът на D620 води началото си от 12-инчовия D410 и успешно се използва в наши дни от корпоративните лаптопи и скъпите графични станции на DELL. Latitude D620 има многобройни модификации, включително и военни лаптопи с усилен ударо- и водо-устойчив корпус. Няма по-силен конкурент за ThinkPad T60 от Latitude D620, а това сравнително ревю може да се опише като “космическият” Thinkpad срещу “военният” Latitude.



Дизайн и корпус
Описанието на дизайн на техника е изцяло субективно усещане на автора. Aз съм раздвоен между двата лаптопа откъм външен вид – от една страна имам пристрастно отношение към дизайна на Thinkpad, от друга страна Latitude от новата серия за мен е "любов от пръв поглед". Дизайнът на Thinkpad е носител на солидност и дългогодишна традиция, докато този на Latitude излъчва строгост и аристократизъм. Силуета на Thinkpad е по-тънък от този на Latitude, но цветовите комбинации на Latitude са по-разнообразни от строгия черен цвят на Thinkpad. В крайна сметка отдавам предпочитанията си за Thinkpad T60, поради стандартния “квадратен” дисплей, а не модните wide екрани, които предлагат по-малка работна площ.

DELL Latitude D620 има солидно магнезиево шаси и въобще много здрав като цяло корпус, пантите нямат толкова сериозен луфт като предходните модели на DELL, капака над дисплея е метален и покрит с качествена боя (за разлика от тази на D610), пластмасата на корпуса е много твърда (такава не се ползва в съвременни лаптопи). По корпуса на D620 не остават досадните мазни следи от пръсти, както при евтините лаптопи с “витринен” дизайн. DELL Latitude D620 е произведен в Ирландия, което вероятно обяснява невероятно високото качество на този модел в сравнение на по-новите DELL Latitude, произвеждани в Китай.

Thinkpad T60 е взел най-доброто от IBM Thinkpad моделите от предходни поколения, като усъвършенства значително здравината на корпуса. Горният капак над дисплея е метален и покрит с недраскаемо покритие от синтетичен материал, в който проблясва магнезиев прах. Пантите на екрана са титаниеви и нямат практически никакъв луфт – най-доброто закрепване на двете части на корпуса сред всички лаптопи (собствениците на ThinkPad T61 и по-късните модели могат само да си спомнят с носталгия тези панти). Зоната под клавиатурата вече не поддава при натиск и няма как да се получи типичната цепнатина на двата бутона под тач-пада, която е характерна за ThinkPad T4x-series. Страничните кантове на клавиатурата също не поддават на огъване, отстранена е и странната хлабина между корпус и оптично устройство. Причина за изненадващата спрямо предходни модели здравина е изцяло укрепения с метални плочи корпус – реално това е изцяло метално шаси, облечено с пластмасово покритие. Вижте снимката и сравнение със стандартен лаптоп:

Въпреки металното шаси и части от корпуса, Thinkpad T60 е не по-тежък от предходните модели и е съизмерим като тежест с конкурента си DELL D620. Махайки клавиатурата и обвивката около тач-пада, виждаме метално шаси с отводнителни канали. Клавиатурата е защитена от случайно разливане на кафе, вода и др. течности, които са сред най-честите причини за дефектиране на лаптоп и отказа от гаранционно обслужване (виж клипа в началото на статията).
Специално внимание заслужава охладителната система на Thinkpad T60.

За разлика от посредствената шумна и позволяваща завишена температура система на Thinkpad T43, тази на T60 е изключително добре проектирана – лаптопът дори и при максимално натоварван е тих и студен. DELL Latitude D620 също е сравнително тих, но по-евтината и с опростено управление охладителна система позволява значително покачване на работната температура.


Дисплей
Тази модификация на IBM/Lenovo Thinkpad T60 има разкошен 14-инчов екран с висока резолюция (1400*1050). Екранът е много ярък и контрастен, a след хардуерна калибрация става донякъде подходящ дори за дизайн и фотография.

Бяхме много приятно изненадани от поведението на Thinkpad T60 на слънце – явно IBM използват анти-рефлекторно покритие под матрицата (както при някои модели мобилни телефони), защото даже и при пряка слънчева светлина картината остава разпознаваема. Безспорно Thinkpad T60 има може би най-добрият 14” дисплей (става въпрос само за TN+Film матриците), виждан от нас досега.

DELL Latitude D620 има ярък, но не кой знае колко контрастен дисплей, резолюцията (1280х800) не е нищо особено, но сме длъжни да споменем, че има и модификации с 1440х900. 


Звук
Въпреки, че Thinkpad не ползват утвърдени производители като Altec Lansing, JBL, Harmon Cardon за звуковите си системи, звукът от IBM винаги е бил сред най-добрите. Не прави изключение и T60 – точно и доста музикално звучене, макар и без много мощ.
DELL D620 подобрява значително ужасното звучене на предходните модели, но все пак отстъпва като качество на Thinkpad T60.


Автономна работа
Традиционно DELL имат най-добрите батерии и максимално време за автономна работа – D620 развива тези традиции и с лекота надминава отметката от 3 часа. IBM не се славят с лаптопи с възможност за много продължителна работа, но T60 прави изключение от тази традиция като също с лекота достига до 3 часа работа от батерия. И за двата лаптопа сме подбрали много запазени употребявани батерии с минимално ниво на цикли и износване (5-7%). Това е "скрийн -шот" на поведението на батерията при натоварване с тестваща програма:
Имайте предвид, че програмата (Battery Eater Pro) тества лаптопа под високо натоварване и с максимална яркост. В стандартен енергоспестяващ режим, времето за автономна работа може да бъде и двойно по-голямо.


Производителност

В тази статия ви показваме IBM Thinkpad T60 с процесор Intel Core Duo T2300, вградена видеокарта Intel GMA950 и 14-инчов дисплей с резолюция 1400х1050. Тоест това е една от най-слабите като хардуер конфигурации на модела, която обаче е снабдена с един от най-добрите дисплеи за цялата серия. 
За да бъде ревюто ни по-изчерпателно, включваме в тестовете и следните модификации на ThinkPad T60:
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60 (IPS) - Intel Core Duo T2400, ATI Mobility Radeon X1400, фантастичен 15-инчов S-IPS дисплей с резолюция 1400х1050;
  • IBM/Lenovo ThinkPad T60 - Intel Core 2 Duo T7200, Intel GMA950, 14-инчов дисплей с резолюция 1024х768.
DELL Latitude D620 участва в тестовете със следните модификации:
  • DELL Latitude D620 - Intel Core Duo T2500, Intel GMA950, 14-инчов Wide дисплей с резолюция 1280х800;
  • DELL Latitude ATG D620 - Intel Core 2 Duo T7200, Intel GMA950, 14-инчов Wide дисплей с резолюция 1280х800.
За да бъде ревюто още по-пълноценно включваме и най-доброто от IBM за всички времена  - IBM ThinkPad T43p (S-IPS) с Intel Pentium M 770 2.13GHz, ATI Mobility FireGL V3200 и 15-инчов S-IPS дисплей с резолюция 1600х1200.
Тестваме лаптопите под Windows XP Pro (SP3), въпреки че всеки от тях работи добре и с Win Vista, Win 7, повечето Linux дистрибуции и дори с MAC OS X.
В 3D Mark няма изненади - ATI Radeon X1400 логично няма конкуренция, с изключение на мощния ATI FireGL V3200.
В Aquamark, Radeon X1400 и FireGL V3200 показват равни резултати. Изненадващ провал на ATG D620 в сравнение с напълно аналогичният като хардуер ThinkPad T60 (Core2Duo T7200).
SpecViewPerf  е професионален OpenGL графичен пакет, който показва възможностите на хардуера за графичен дизайн. Проектираната точно за такива приложения графична станция ThinkPad T43p показва категорично превъзходство над по-новите системи. Лаптопите с GMA950 показват почти еднакво слаби резултати, единствено ThinkPad T60 с ATI Radeon X1400 показва задоволителна за не-графична станция производителност.
За рендериране на изображения, мощните Core 2 Duo T7200 процесори показват явно превъзходство над бюджетната двуядрена серия. В OpenGL обработката отново Radeon X1400 и FireGL V3200 са много по-производителни от вградените видеокарти.
Комплексния системен тест PCMark 2005 показва много по-добра оптимизация на Thinkpad T60 с Core 2 Duo T7200 за работа под Win XP от аналогичния като хардуер DELL ATG D620, което всъщност се вижда и от другите тестове.
Странно - в процесорните тестове на Everest, DELL ATG D620 за първи път е "в час" и показва равни резултати с аналогичния ThinkPad T60. 
В "математическия" ScienceMark DELL ATG D620 отново показва необичайно ниски резултати. Различните модификации на ThinkPad T60 в този тест, както и във всички останали показват очаквани за хардуера си резултати, което показва колко добре проектиран е модела.
Ако ще играете шах с лаптопа си, то за предпочитане това да не е показалата най-добри резултати система (ThinkPad T60 с Core 2 Duo T7200). Имайте предвид, че резултатът показва колко по-бърз е тествания процесор от еталонен Pentium III 1000MHz.
Не може да има ревю на хардуер без резултати от SuperPi. ThinkPad T60 с T7200 очаквано е значително по-бърз от останалите процесори, а ATG D620 отново ни изумява с неадекватните си резултати.

Коментар към резултатите. IBM ThinkPad T60 е изключително балансиран и стабилен лаптоп, което се вижда от предсказуемите му резултати. ATG D620 показва друга ситуация, типична за много от съвременните лаптопи - "аномалии" в показаните тестови резултати. От друга страна, базовата конфигурация на DELL Latitude D620 също показва стабилни и очаквани резултати с един от най-бързите 32-битови процесори. ThinkPad T60 е много подходящ за "еталонна" конфигурация, предвид качеството на хардуера и липсата на отклонения от очакваните резултати. Затова в повечето наши следващи статии, ThinkPad T60 ще бъде база за сравнение с всеки друг лаптоп.


Видео-демонстрация



Изводи
Разбира се, за краткото време на тестовете и работата ни с Thinkpad T60 не можем да направим дългосрочни изводи, но безспорно T60 е най-добрият Thinkpad, тестван от нас до момента. Всички традиции са запазени и усъвършенствани, корпусът е станал още по-здрав, екранът е може би най-добрият TN+Film дисплей за неспециализиран лаптоп, охлаждащата система е на най-високо ниво, батерията притежава рекорден капацитет.

Положителни страни:
- здрав композитен корпус и магнезиево шаси;
- водо-устойчива клавиатура с отводнителни канали;
- качествен дисплей с висока резолюция и антирефлекторно покритие;
- тиха и надеждна охладителна система;
- батерия, осигуряваща автономна работа над 3 часа;

- "секретна" хардуерна оптимизация за невероятно бърза работа под Windows OS.

Слаби страни:
- не са открити такива, но Thinkpad T60 би могъл да бъде, освен най-добрият бизнес лаптоп, и най-добрият инженерен лаптоп, ако имаше наличен на хардуерен RS-232 (COM) порт, възраждайки традициите на легендарният IBM Thinkpad T30. Все пак трябва да споменем, че някои от съвместимите с модела порт репликатори и докинг станции имат наличен COM порт, който контактува пряко с хардуера на Thinkpad T60.

Тези модели лаптопи се продават тук.

9 коментара:

Николай Цонев каза...

Случайно преди около месец попаднах на вашия сайт, и прочитайки почти всички публикации реших, че е време да сменя стария си вече лаптоп Fujitsu Siemens Lifebook c1020 с представител на професионалната серия на IBM с прословутата IPS матрица, уви след допитване до чичо Google, стана ясно че ще е трудна работа, но за мой късмет случайно попаднах на обява в сайт за обяви и си купих IBM Thinkpad T60p с 15 инчов дисплей 1600х1200 IPS, процесор Intel dual core T2500, видео Ati mobility FireGL 5200, 2 гигабайта Рам, 100 хард на 7200 оборота, останах предоволен от лаптопа, а същевременно го взех и с две батерии и оригинална чанта,впоследстив разбрах че сидито се маха за секунди и може да се слага втори хард, жалко че в България не можеш да си вземеш хубави аксесоари като докинг станция и този адаптер за втори хард, и единствената възможност е ЕBay, за лаптопа е написаното в статията е доста, наистина работи перфектно, охлаждането не се чува, веднага му инсталирах Windows 7, няма никакви проблеми, видеото се справя перфектно, с една дума благодаря на авторите на статията благодарение на което си намерих перфектната машина, единствено ако може в сайта да се анонсират в ревютата и възможния ъпгрейт на лаптопите и аксесоарите за тях, благодаря за вниманието и всичко най-добро

Анонимен каза...

Здравейте,
Имам въпрос относно Thinkpad T60p. Бихте ли разяснили как се ползва модела в 3G връзка ? Какво трябва да му се вземе освен SIM CARD SLOT ? Модела има ли антените за Wireless WAN ?

п.п. Предварително се извинявам за анонимния пост.

Росен каза...

Кънчо Стойчев,
страхотни статии пишеш! Изчерпателни, добре огледани отвсякъде, интересни! Направо си велик! Поклон!

Анонимен каза...

Здравейте!
Преди 4-5 години във ФМИ случайно видях как изглежда и какво е качеството на екрана на IBM T60. Бях очарован. И сега го искам този компютър. От къде бих могъл да го купя и каква би била пазарната цена на такъв компютър в отлична форма?
Предварително благодаря за отговорите!

Анонимен каза...

Здравейте , имам IBM Lenovo Thinkpad T60 на който не мога да му намеря драйвер за звук.
Ще съм благодарен ако помогнете , но с нещо изпитано понеже вече какво ли не пробвах!

Unknown каза...

Здравейте, имам един IBM Thinkpad T60 от почти година, като за това му ъпдейтнах хард диска от 60 на 320 GB и RAM-а от 1 на 3GB наскоро се опитах да сменя и процесора, който Intel Centrino T2400 1,83GHz сокет 667 32bit с Intel core2duo T5450 на 1,66GHz 64bit също сокет 667, но машината въобще не запали с този процесор, каква може да е причината дали разликата в битове или не стига захранване от дъното или нещо друго?

кен каза...

BIOS-ът на Т60 няма да приеме всякакви процесори. Трябват му Т5500, Т5600, Т7200, Т7400. Иначе от Т2400 на Т5450 даже и да го приемеше, се прави даунгрейд. 64-битовите процесори няма да позволят на Т60 да работи с повече от 3GB RAM. Ето с какви процесори може да работи Т60: http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=MIGR-62487. Оптималният ъпгрейд според мен е с Т7200, който понякога може да бъде открит в ценовата ни листа: http://www.rmania.net/drugi/cpu-96.html?&page=2

Unknown каза...

Здравейте, много благодаря за съдействието, ще следя като се появи Т7200 в ценовата листа, тъй като виждам, че в момента го няма благодаря отново!!!

User каза...

Имам един въпрос:
Каква е разликата между IBM ThinkPad T60 и ThinkPad LENOVO T60 и има ли разлика в качеството?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни