Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo K900 - връх на имиджа и технологичността

"Всичко е суета" е трудно смилаемо за много хора клише, но отричането на тази истина е още по-голям порок, наречен лицемерие. Пари, жилище, автомобил, компютър, телевизор, дрехи, телефон и т.н. - всичко е символ на вашата или е отражение на чуждата суета. Само социопат гордо и убедително може да заяви, че е над този естествен социален порок.
"Порок", всъщност е пресилено определение за суетата, останало от мрачните столетия на църковни догми и фалшив морал. Без суета светът нямаше да бъде толкова колоритен, а партньорът ви да е толкова прекрасен.
Висша форма на технологична суета и демонстрация на стил в съвременното общество е смартфонът. Това твърдение за много читатели ще се стори нереално, затова ще го обосновем с аргументи.
Да започнем с "по дрехите посрещат". Някога, а и все още дрехите са основен показател за стил и обществено положение. Дрехите подчертават, скриват, акцентират... те показват умението да рекламираш тялото си пред околните чрез добра опаковка. Бижута, часовници, очила, писалки, чадъри, куфари - всеки практичен аксесоар се е превърнал в символ на положение и показател за стил.
В съвременното общество статусът не се демонстрира единствено със скъп за производство продукт. Технологичните продукти освен лукс, показват актуалност ("модерен индивид") и наличие на знания и необходимост за боравене със сложна, съвременна техника.
Няма друг продукт, който да конкурира знаковата показност и технологичната значимост на смартфона - това е средство с максимален брой канали за комуникация, ултра-компактен компютър с операционна система с хиляди приложения, много-пикселов фотоапарат и HD камера, мултимедийно устройство, GPS навигатор, архив на личния живот, средство за презентация и бизнес. 
Не толкова модерен снобар би заявил: "аз имам часовник, който струва в пъти по-скъпо от всеки смартфон". Реалността е, че зад един скъп механичен часовник стои в най-добрият случай малка швейцарска фирма, работеща с технологии на няколко столетия. Високата цена се определя от скъпите материали и ръчната изработка, а не от потребителската полезност.
Един смартфон не е скъп за производство, но зад него стои индустрия за трилиони долари и най-съвременните научни постижения. Представете си какви мащаби и стойности задейства смартфон чрез ангажирането на системата от GPS спътници за позициониране, GSM клетките за комуникация или DNS сървъри за Интернет трафик.
Представете си вашият нов смартфон преди 2 години... всичките пари и учени в света нямаше да бъдат достатъчни за производството му. Опитайте се да направите съпоставка между технологиите и мащабите: фабриката на Ferrari в Маранело и мега-заводите на Foxconn.
Само допреди 20 години цели държави като България бяха мобилизирани да копират един процесор - служби за разузнаване, институти, учени, заводи, милиарди дългове... и посредствен  успех. Велики сили като СССР (Русия) бълваха танкове, изтребители, атомни подводници и космически кораби, но всичките им пари от злато и петрол не бяха достатъчни да произведат калкулатор, който в САЩ е струвал десетина долара.
Механичният часовник или друг не технологичен продукт на лукса (вкл. и автомобил) е лишен от от все по-важният компонент на суетата - "актуалността". Още по-нов компонент на суетата е интелектуалната демонстрация. Какво мислят околните за интелекта на богат футболист със спортен автомобил, а какво впечатление прави скромен човек с Google Glass?

Дори най-скъпите смартфони са достъпни за повечето потребители, топ моделите са шумно рекламирани и лесно разпознаваеми, а за бъдещето им излизане се знае месеци преди реалното пазарно представяне.
Демонстрация на положение е не само да имаш скъп модел, но най-вече да го имаш преди всички.

Топ смартфоните 

В суетният технологично, визуално и интелектуално свят на смартфоните, удачните топ модели са рядкост. Те са трудни за проектиране, защото качествата им трябва да удовлетворяват очакванията на най-капризните клиенти. Маркетинговото представяне на топ смартфон поглъща повече ресурси от Холивудска супер продукция.
Само до преди няколко години, комуникационните средства се наричаха "телефони" и бяха преминали зенита на своята имиджова значимост. Потребителите бяха уморени от сложни устройства с безумен дизайн и ненужни екстри. Качеството падаше с всеки следващ модел и логично пазарът на телефони се срина. Необходима бе голяма промяна...
Промяната настъпи бързо и изпадналото в кома "телефоно-строене" изведнъж избухна с маркетингов размах и имиджов хъс, какъвто е нямало и най-добрите години на Nokia. Причина за това бе появата на нов играч от друг бизнес с на напълно нова концепция - iPhone. Продуктът на Apple бе толкова по-скъп, луксозен, технологичен от всички скучни "телефони" на замиращите комуникационни колоси, че веднага се превърна в мечта за по-голямата част от световното население.
IPhone постигна успех, защото не бе само телефон, а се явяваше по-скоро опростен лаптоп. Логично бе компютърен гигант като Apple да наложи тази промяна, защото комуникационните компании като Nokia, Ericsson и Siemens изчерпаха идеите и иновационните си ресурси. 
Притежателят на iPhone бе част от елитното общество на модерните и стилни хора, които се задоволяват с нищо по-различно от най-доброто. Тайната на успеха на iPhone е не само ефектният дизайн и скъпите материали, колкото мощният хардуер, задвижващ качествената и надеждна система iOS, взела най-доброто от Mac OS.
Очевидно Apple нямаха желание да споделят iOS с други компании, затова конкурент на iPhone дълго време нямаше и този продукт стана единствен синоним на топ смартфон.
Историята на Google и техният в началото тромав и бъгав Android е епична и заслужаваща сериозен анализ, но специално в тази статия ще ви спестим това.
През 2014г. Android вече е модерна, надеждна и удобна мобилна операционна система, която не само, че не отстъпва на iOS, но изпреварва своя конкурент като брой приложения (над 700 хил.), актуализации, съвместимост с голям брой смартфони, таблети, интеграция в Smart часовници като тези на Motorola и Sony, а от скоро и в техно-очила (Google Glass), с които човек се превръща в "киборг".
Операционната система на Google и бясно прогресиращият като ядра, честоти и графични ускорители ARM хардуер възроди "телефонния" бизнес в невиждани преди това мащаби. Смартфонът е в основната на модерната социална интеграция на индивида: Facebook, Skype, Viber, Blogger, Google Mail... музика, филми, споделяне на пътешествия, снимки на децата и на собствената прелест. Тази джаджа се явява прозорец и огледало на съвременният живот, в който има все по-малко време и пространство за хардуерните грамади като настолен компютър или дори лаптоп.
Замислете се колко място, аксесоари и умения за ползване ви трябват за стандартен телефон, фотоапарат, GPS навигатор и компактен лаптоп. Всичко това в компактен корпус и с добро качество го има във високият клас смартфони.
Много компании предлагат скъпи и претендиращи за супер качество смартфони. Не всички от тези продукти наистина са способни да предложат висока производителност, добър дисплей, достатъчна автономност и очакваната надеждност и здравина. Още по-малко са супер моделите, които осигуряват търсеният от модерният и суетен човек "уау" ефект на истински имиджов продукт.
Накратко за топ-компаниите:
  • Продуктите на Apple са красиви и качествени, но вече са банални със своята масова разпространеност, а и недостатъчни размери. Като операционна система все още стоят малко по-добре от Android. 
  • Samsung произвеждат най-престижните продукти сред Android смартфоните, но като че ли техните качества са пресилени от шумният маркетинг и реалното боравене с тях води до леко разочарование. Има какво да се желае по отношение на материали на корпуса, автономност и качество на дисплея. 
  • HTC са супер производител, който предлага елитни смартфони, но често липсата на собствени компоненти и недостатъчните мащаби на компанията забавя предлагането на топ продукти. 
  • Sony се престарават с рекорден асортимент и като че ли не могат да се фокусират върху истински топ продукт, а нежеланието им да ползват добри IPS дисплеи от LG само разочарова потребителите, които не са заклети фенове на японската компания. 
  • Google чрез серията си Nexus предлага мощни и качествени продукти, но политиката им за добро качество на ниска цена не предполага появата на истински топ продукт. Всички очакваме продуктите на вече дъщерната им компания Motorola. 
  • LG е компанията, която произвежда все още актуалният Nexus 4 и има вероятност да предложи и неговият приемник. Корейската компания е иновационен лидер, особено в предлагането на IPS дисплеи собствено производство, но качеството на корпуса и здравината на смартфоните им има накъде да се развиват. 
  • Nokia действат доста неадекватно като игнорират OS Android и това е вероятната причина за трагичното падение от лидер на пазара до не много съществен производител със славна история и никакво бъдеще. Все пак са похвални героичните усилия за налагане на още една операционна система. Без Nokia, Windows Phone вероятно нямаше да има този прогрес, който бележи напоследък. И все пак финландската компания намира сили да предлага топ продукти. 
  • Lenovo е нов играч на пазара на елитни смартфони. Китайският производител се бори за званието "компютърен производител №1 в света" и притежава внушителни технологични мощности за проектиране и производство на всякакъв хардуер. За кратко време компанията се наложи на китайският пазар на смартфони и таблети и сега предстои световна инвазия на добри модели от реномиран производител. 
Ето и кратък списък и лична класация на най-интересните топ смартфони към есента на 2013г.
  1. Lenovo K900;
  2. Apple iPhone 5;
  3. HTC One;
  4. Samsung Galaxy S4;
  5. Nokia Lumia 1020;
  6. LG G2;
  7. Google Nexus 4;
  8. Sony Xperia Z;
  9. Motorola Moto X;
  10. Blackberry Z10.
Малко известните  супер телефони от Китай

В Китай се произвеждат всички топ смартфони в света, включително и тези на Apple. В началото китайски "майстори" правеха евтини и некачествени имитации на маркови продукти. През последните години обаче се наложиха няколко китайски супер производителя, които се специализираха в предлагането на смартфони от най-висок клас. Всеки истински маниак на мобилният хардуер е чувал за невероятните продукти на елитните китайски компании Xiaomi, Meizu и Oppo. Много от тези продукти изпреварват технологично и визуално продуктите на Samsung, LG и Apple.
Това са истински топ модели с невероятно качество. Те са и причина Lenovo да се изправи пред много голямо предизвикателство, да предложи не само световен продукт, но да се пребори и с невероятната конкуренция на китайския пазар.

Това е кратък списък на най-добрите китайски смартфони към есента на 2013г.:
  • Xiaomi Mi2s
  • Meizu MX2
  • Oppo Find 5
  • JiaYu S1
Елитният дизайн

Lenovo K900 е впечатляващ продукт, който е много вероятно да няма конкурент като визия. Стоманеният и невероятно тънък корпус (6мм), стилните форми и прекрасният Full HD дисплей предизвикват възхищение у всеки фен на съвременните технологии. Не съм срещал друг смартфон, който да доминира с дизайна си спрямо всички останали модели.


Елитен продукт на топ-производител

Много може да се пише за компютърният колос Lenovo. Това наистина се явява приемник на IBM в производството на лаптопи, компютри, монитори и работни станции. Не са малко хората, които си въобразяват, че китайската мега-компания Lenovo е "купила" IBM. Такава заблуда е признак на технологично невежество.
IBM е най-големият световен научен и иновационен колос, който в случая с Lenovo постъпи далновидно като се отказа от производството, но не и от проектирането на елитни технологии. В света не съществува достатъчна парична маса за да бъдат оценени интелектуалните активни на IBM.
Малко хора знаят, но заводите на Lenovo от край време са произвеждали ThinkPad, още от "златните" години на IBM. Още по-малко хора са запознати с факта, че елитните корпоративни продукти на Lenovo дори и в наши дни се проектират в развойният център Yamato в Япония.


Да си премерим телефоните. Дисплеят

Lenovo K900 е снабден с прекрасен дисплей, какъвто трудно би могъл да намери в друг смартфон и дори в Android таблет.
Full HD резолюцията (1920x1080 пиксела) е възможно най-добрата за мултимедия, Интернет, игри, защото повечето приложения са оптимизирани точно за нея.
Над година ползвам K900 и нямам намерение да го заменям с друг, защото не съм срещал толкова качествен и производителен продукт с огромна резолюция и компактни размери. При наличието на топ-смартфона на Lenovo се отказах и от употребата на таблет.
Lenovo K900 е по-тънък и елегантен от всеки друг смартфон и с лекота се побира в почти всеки джоб. Теглото му е едва 158 грама, с което е по-лек от повечето конкуренти в елитния клас, които имат не толкова добър дисплей и са с по-слаба производителност.
Дисплеят има фантастични ъгли на видимост, които запазват контраст и цветопредаване почти до 178 градуса ъгъл на виждане.
ШИМ при 50% яркост, при 100% яркост липсва

Lenovo K900 използва ШИМ за управление на яркостта, което при подетата от нас и всички фенове на качествената картина анти-ШИМ вълна е странно решение за толкова съвременен продукт. При почти всички други смартфони от последните две години се ползва управление на LED подсветката по ток.
Не бързайте обаче да критикувате! Решението на Lenovo заслужава единствено похвала, защото:
  • честотата на ШИМ е толкова висока (15kHz), че няма как да бъде доловена от човешкото око;
  • по този начин при намаляване на яркостта белият цвят остава бял, а не бяга в жълто, както при управление по ток.
Същото управление чрез много високо-честотна ШИ модулация се ползва в елитните мобилни графични станции, които представляват най-високият и скъп клас мобилни компютри.
Цветовият обхват на дисплея на Lenovo K900 достига 94% от sRGB, което е отличен показател на фона на останалите смартфони и таблети, които покриват едва 60-70% от sRGB.
Контрастът и яркостта са на много високо ниво.
Отличният дисплей с Full HD резолюция осигурява отлична възможност за видео-наблюдение в реално време.

Lenovo K900 отвътре. Matsushita, Japan!

За разлика от множеството модели на Lenovo, които имат чисто "китайски" вид, K900 дори и през 2014г. се явява ненадминат флагман на най-бързо прогресиращата компания за смартфони и таблети в света.
И това не се дължи само на най-удачния и стилен дизайн, но и на невероятното качество на компонентите в самият смартфон.
Преди да разгледате вътрешността на Lenovo K900, обърнете внимание на корпуса. Това е смартфон ползван повече от година и то без защитен калъф.
Платка, батерия, говорител, микрофони, камера... всичко е перфектно изработено и няма нищо общо с "китайска сглобка". Както много други продукти има голяма вероятност тази модификация, която някога струваше над двойно повече, отколкото в момента да е оригинал за следващи по-евтини серии.
Дънната платка на оригиналния първоначален Lenovo K900 е на Matsushita! Да, една от най-елитните компании за електроника в света, японската корпорация, чиято собственост се явяват Panasonic, Technics, Sanyo, JVC и др. мега-компании.
Със същото лого са маркирани компонентите на японския супер-лаптоп Panasonic Toughbook, който е официален продукт на Matsushita

Виждате снимка от Lenovo K900, който няма логото на Matsushita на дънната си платка. Личният ми K900 го ползвам втора година без проблеми. Този от снимката е купен (от клиент на сервиза ни) много по-късно и чрез много по-евтини китайски търговски канали. И неслучайно има нужда от доработки в нашият сервиз.

Китайския Lenovo и японската Matsushita, що за абсурд се питат мнозина? Всъщност всички елитни продукти на Lenovo се проектират единствено и само в Япония. Малцина фенове на Thinkpad знаят, че тази най-елитна серия за лаптопи и по времето на IBM, и по-късно с логото на Lenovo се разработва тук:
До 2012г. елитната компютърна техника на IBM и Lenovo се проектира в IBM Yamato Facility (Япония)

След 2012г. японската инвазия на световните пазари чрез заводите Lenovo стават много по-мащабни. Ето и новият развоен център Toyosu Center (Токио, Япония), където се проектират новите Thinkpad, а може би и Lenovo K900

Да си премерим телефоните. Производителност

Рекорден брой сензори.

Интересно приложение на три-осният магнитен сензор е отчитане на електро-магнитните лъчения (EMF meter) от микровълнови печки, индукционни котлони и др. Това приложение би помогнало на някои хора, страдащи от конспиративни мании (например за влиянието на ХААРП) да намерят малко повече спокойствие.

GPS тест

Lenovo K900 има отличен хардуерен GPS модул, който бе изпробван в различни условия.
Пешеходна навигация във Виена, Австрия

Пътуване София - Ямбол

Lenovo K900 като спортен компютър

Най-добрата камера?

Едно от главните предимства на Lenovo K900 е неговата невероятна камера, която има не само страхотен сензор на Sony (13Mpx), но и отлична "оптика" и добра "светкавица".
Все по-често ползвам камерата на K900 като основен "фотоапарат", въпреки наличието на сериозен основен апарат Panasonic Lumix GH-2. Единствената сериозна липса на супер-машината на Panasonic спрямо смартфона е невероятната и ненадмината HD камера на GH-2.
Камерата на Lenovo K900 има множество настройки. 
Отлична реализация на зонов фокус с допир

Показвам обширна галерия с фотографии от Lenovo K900, който от половин година ползвам като основен  фотоапарат. Много от снимките са от Виена (Австрия), има кадри от Ямбол, ще видите и много интересни нощни снимки без статив, както и макро изображения.
Кликнете върху снимките за да ги видите в оригинален размер.
Това е за фотографията с Lenovo K900.
Вижте как снима Full HD видео японския продукт на Matsushita със Sony камера:

Видео-демонстрация на Lenovo K900

 

Заключение
Lenovo K900 е имиджов продукт с необичаен хардуер. 
Продуктът е много странен по следните причини:
  • Това е топ модел на световен хардуерен колос, но поръчан за производство от японската корпорация Matsushita с дисплей от LG и супер-камера на Sony;
  • Като един от главните партньори на Intel, Lenovo прави имидж и на световния процесорен колос чрез този продукт;
  • Въпреки невероятното качество, производителност и технологичност, Lenovo K900 не е позициониран за Европейският Съюз и САЩ.
Като визия, материали и функционалност този модел остава флагман на китайската компания, защото новите топ модели на Lenovo определено не са на това ниво, а приемник на K900 все още не се очертава. 

14 коментара:

Пешо каза...

Информацията ви е много подвеждаща. Практиката показва друго - http://www.youtube.com/watch?v=mNyX26iCvA0

Unknown каза...

a kakva e cenata?

iger каза...

От 500-700 лв в момента

Unknown каза...

Искам да попитам от къде мога да го закупя, защото го няма по магазините за техника

Анонимен каза...

Има обяви в Продавалник, както и безкрайно много от китайски търговци по различни сайтове за онлайн търговия.

Поздравления за ревюто! Очакваме продължението :)

кен каза...

Водим преговори за внос на официални Lenovo K900 като тези, показани в ревюто. както и за новите Vibe X, Vibe Z.

Unknown каза...

Много подвеждащо ревю, особено в частта с производителноста, за която е доказано, че се дължи на бъгове в тестващия софтуер. Другият момент е, че някой приложения не са съвместими с този процесор, например adobe flashplayer. И дисплеят сигурно, е от най- хубавите на леново, но има и по-добри на други китайски производители. Преди време се чудех дали да взема друг телефон с този процесор, защото беше с атрактивна цена. Но не си взех, най вече заради съвместимостта на приложенията.

Unknown каза...

Много подвеждащо ревю, особено в частта с производителноста, за която е доказано, че се дължи на бъгове в тестващия софтуер. Другият момент е, че някой приложения не са съвместими с този процесор, например adobe flashplayer. И дисплеят сигурно, е от най- хубавите на леново, но има и по-добри на други китайски производители. Преди време се чудех дали да взема друг телефон с този процесор, защото беше с атрактивна цена. Но не си взех, най вече заради съвместимостта на приложенията.

кен каза...

Всяко ревю е подвеждащо за хора с недостатъчна компетентност, освен ако не е писано точно на тяхното ниво и точно от тях :) Производителността е такава, каквато е и винаги показваме реални наши резултати, а не чужди интерпретации. Adobe Flashplayer върви отлично на Intel Atom и на мощната графична карта на този модел. Дисплеят не е на Lenovo, защото дори ученичка в техникум знае, че тази компания не е производител на дисплеи. Тази уникална FullHD матрица е на LG. Както се вижда от материала, дънната платка е на Matsushita, а феноменалната камера е Sony. Тоест в този върхов модел на Lenovo е събрана най-добрата електроника. Ако някой има факти за друго, за некоректност, за всички ни би било полезно да има линк към факти, а не повтарящи се постове с празнословия.

Unknown каза...

От къде да си го закупя?Препоръчайте ми някой сайт или нещо подобно,че тук скоро няма да го пуснат .

tun4o каза...

Доста грубо от Ваша страна относно оценката за компетентност касаеща читателите Ви. Като цяло ревюто не е лошо, но има и пропуски. На първо място не разбрах колко държи батерията при нормална и интензивна употреба, все пак става дума за телефон който се ползва(не е тестова бройка). Батерията сменяема ли е или не? Дисплеят само с пръсти ли се пипа или може и по друг начин? Загрява ли повече от нормалното при ползване на GPS ?Доста често се набляга на "Matsushita" и това, че не е китайска сглобка. Лично аз имам няколко лоши спомена от Matsushita Japan, а и в Китай отдавна не запояват многослойни електронни платки с ръчен поялник(примерно). Както знаете ръчната работа по подобен тип продукти в Китай е сведена до минимум и е толкова, колкото и в Япония(примерно).
"Водим преговори за внос на официални Lenovo K900 като тези, показани в ревюто..." Може би в това изречение се крие истината? Успех в начинанието. Иначе качествата и качеството на продуктите Lenovo като цяло никак не са лоши.

Stanimir каза...

Колко държи батерията? Андроида с БГ ли е? Предлагате ли подходящ калъф и протектор, и ако има каква е цената?
Цената на телефона същата ли е (Цена: 649 лв. Web цена: 609 лв.) или има промяна?

Иначе съм много зарибен по телефона. Изглежда страхотен, нищо че не е модел 2014тод.

Unknown каза...

Имам два Lenovo K600 и двата умряха.В сервизите в софия Пловдив и Бургас не мохаха да ги запалят. Боклуци !!!!!!!

Unknown каза...

Все едно гледам LG Optimus G9

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни