Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да изберем най-добрия лаптоп за жена?

Не очаквайте в тази статия излишно оригинални коментари за разликата между половете, техния интелект и ниво на компетенция. Всичко, което описвам тук се базира на нашият търговски опит и все по-големият брой жени, които не само пазаруват от нас, но са и наши верни фенове.
Как избира лаптоп жена? В повечето случаи това е емоционален, а не прагматичен избор, което не е полова особеност, защото се среща и при все-повече мъже. Жената е объркана от желанието си за красив лаптоп и съвета за качествена техника, който получава от нас като консултанти, от партньора си, от колеги, от Интернет.
За повечето жени най-важните параметри са:
  • Визията на лаптопа. Жената е носител на суетата от векове и тя иска да привлече внимание чрез дрехи (или без тях), грим, силикон... лаптоп. По критерий дизайн на лаптоп, главни фаворити за жените са Apple Macbook и HP Elitebook. Странно, но повечето жени са като хипнотизирани от работещ Alienware, защото веднага осъзнават, че това е лаптопът, с който ще смаят света, както с никой друг. По-суетният пол харесва първоначално и лъскави лаптопи от Техно-магазини за перални и хладилници, но тук говорим за дълго-трайно харесване на истинска техника, а не за временен флирт с евтин продукт; 
  • Наличието на камера е вторият най-важен критерий, тъй като камерата представлява "огледало на суетата". Привлекателна жена не може да преглътне липсата на камера, жена с деца губи ценна възможност да ги показва на приятели и роднини. Жените гледат на компютъра не толкова като на изчислително устройство, колкото като на комуникационен център;
  • По-красивият пол има твърдо мнение за габаритите на лаптопа, защото... размерът явно има значение. Обикновено жените предпочитат 15-инчовият лаптоп, тези които се занимават с графика се спират на 17-инчовият вариант. Незнайно защо 12-, 13- и дори 14-инчовите лаптопи се игнорират от повечето жени. Някои похотливи индивиди вероятно биха намерили аналогия с други размери, кратни на тези, но в сантиметри, но аз просто споделям факти. Жените не харесват квадратната резолюция, искат дисплеят да е широк, основно от визуални съображения - така е "по-модерен", а квадрата е прекалено "ретро". Много важно за нежния пол е лаптопът да е лек и от него да няма стърчаща батерия; 
  • Цветът на лаптопа е част от неговата визия, но е толкова специален критерий, че го обособяваме като отделен параметър за избор. Всяка жена си има любим цвят и собствено мнение за цвета на лаптопа. Много е важно лаптопът да бъде розов, бял, червен, черен със златисти нюанси и т.н. Не търсете логика, все пак жена го избира... тя например иска той да бъде в тон с телефона и, часовника и, дрехи, други аксесоари. Докато за други параметри може да се намери компромис при някои истински лаптоп, то в случай на розово желание, единственият начин да убедите жена да притежава качествена техника е да боядисате лаптопа;
  • Жените рядко обръщат внимание на производителността на процесора или видеокартата, размерът на паметта, резолюцията на дисплея, типът на матрицата, негативното влияние на ШИМ и други маниакални изследвания, провеждани от нас. Всичко това няма смисъл, ако клавиатурата няма цифров блок, кирилизация или е с шведска, а не с английска QWERTY наредба
Alienware - върхът на суетата

Интересен факт от нашата дейност (не само продаваме, но и изкупуваме техника) е, че жените, които емоционално са подходили при покупката на "красив" и лъскав нов лаптоп, много бързо престават да го харесват и търсят начин да се отърват от него: не ги устройва качество, дисплей, клавиатура, екстри - все неща, за които не са мислили при покупката. 
Наблюдава се и обратната ситуация, когато жена не одобрява първоначално външният вид на бизнес клас лаптоп (напр. ThinkPad), но след време високо цени модела и след дълга експлоатация е склонна да го смени само с по-нов модел ThinkPad със същата клавиатура, подобен дисплей, качество и надеждност. 
Изборът (естествен, без външна намеса) на лаптоп е добър начин на разберете какъв е човека: 
  • суетен (Apple Macbook, HP Envy, DELL Adamo);
  • прагматичен (ThinkPad T-series, HP EliteBook, DELL Latitude, Fujitsu LifeBook);
  • авантюрист (Panasonic ToughBook, Getac, DELL XFR или друг Fully Rugged лаптоп);
  • амбициозен професионалист (ThinkPad W-series, HP Mobile Workstation, DELL Precision, Fujitsu Celsius);
  • скромен, но прагматичен (HP Probook, DELL Vostro, ThinkPad R-, L-series);
  • екстремална личност (Alienware).
Дори и лаптопът да е бил придобит с външна намеса (консултация, препоръка), ако след няколко месеца се окаже, че този лаптоп допада на притежателя си, това означава, че човекът вероятно спада към някоя от описаните по-горе категории... съзнателно или не.
 
Вероятно този материал ви изглежда като критика към женските предпочитания за сравнително нисък клас, лъскава техника и опит за налагане на високият клас употребявана техника, предлагана от нас.
Това не е така, защото чрез развитие на пазара за евтина техника сервизът ни има все повече работа. Евтината потребителска техника неминуемо има нужда от сервиз и то не фирмен, където цената на смяна на дънната платка е по-скъпа от самият лаптоп, а от такъв като нашия, където подменяме дефектиралите компоненти на изгодна за клиент цена и с добра за нас печалба.
Така, че лошият избор на жените до голяма степен развива нашата фирмена дейност (сервизната), тоест не го критикуваме, приемаме го като даденост. Ако всички купуваха висок клас лаптопи, които не дефектират, тогава биха настанали лоши времена за сервизите.
 
Ремонт на фаворита на нежния пол, Apple Macbook в нашият сервиз. В официален сервиз такъв ремонт би струвал, колкото моментната цена на целият лаптоп

Оценили сте, че има много истини тук, но все пак искате да осигурите на жена, любовница, приятелка, колежка, сестра, майка истински лаптоп, който да работи безотказно, вечно, удобно и с минимална вреда за зрението и? Тоест ThinkPad или друг елитен бизнес клас лаптоп.

Нашата препоръка е преминете през следните стъпки: 

Стъпка 1. Запасете се първо с търпение и я попитайте какво търси и за какво ще го ползва. Изслушайте без прекъсване всички аргументи на жената, пропуснете нереалистичната част, слушайте внимателно за размера, защото той е най-важен. Жените могат да си фантазират всякакви неща, за какво ще ползват лаптоп, но са абсолютно сигурни за размера. От думите на жената изяснете какво за нея е "най-добър" лаптоп, какво е важно - мощност, стабилност при продължителна работа, автономност (работа на батерия), качество на дисплея, удобство на клавиатурата и т.н.
Стъпка 2. Отидете до някой техно-магазин, но без пари, че жена с пари е като "луд с картечница". Там огледайте какво точно харесва жената като визия, на какво обръща внимание. И слушайте, а не философствайте и не налагайте мнение, защото тя ще направи избор от инат, а не от логика, каквато вероятно целите. Няма как да не хареса нещо, след като добре го огледа и обсъди прелестите му, споменете, че е нисък до среден клас техника, наблегнете на евтините материали и кичозният вид, неудачното охлаждане. Намекнете много тактично, че всяка незряла жена има такъв евтин лаптоп, ако трябва с пример. Отбележете, колко често такъв лаптоп трябва да пребивава в сервиз, като се аргументирате с многобройните примери точно от женски форуми. Ако жената си пада по дрехи и споменете, че това в универсалният мега-магазин е клас "Terranova", ако разбира от автомобили, то това е "Hyundai", ако разбира от футбол, това е български футбол.
 ThinkPad W-series се явява S-класата в света на лаптопите. На стимката ThinkPad W510

Стъпка 3. Жената задължително ще се заинтересува, а кое при лаптопите е "Armani",  "Mercedes" или "Barcelona". Тук вече може да разкриете знанията си за Thinkpad, EliteBook, Alienware. Отидете до някой демонстрационен център на тези елитни серии, там консултантите (с няколко нива на компетенция над тези в техно-мега-магазините) и цените ще потвърдят експертните ви знания, а вие ще сте човекът, който заслужава доверие. Жената ще се убеди, че това е съвсем друго ниво на качество, стил и съответно на суета. Цените вероятно ще шокират и двама ви, особено ако става въпрос за ThinkPad W-series, HP Mobile Workstation или над 17-инчов Alienware. Защо жените не харесват ThinkPad, който бил "грозен и ръбат", но харесват BMW, което също е "грозно и неугледно"? В единият случай жената не знае кое е най-доброто, докато във втория знае, че BMW е сред най-добрите автомобили и затова "грозният" автомобил е красив.
Стъпка 4. Ако имате пари, купувайте новите модели, въпреки, че ако сте истински експерт, ще знаете, че по-предните модели бяха къде по-скъпи, надеждни и качествени при 100% същият дизайн. А дизайнът е най-важното, нали помните?
Стъпка към нас. Предните модели в перфектен вид, на по-ниски цени от пазарните за нови, със солидна гаранция от вносител с отличен собствен сервиз знаете къде да намерите. Искате лаптоп за подарък и с демонстрация пред жена? Обадете ни се предварително да подберем добра бройка със система за демонстрация и да подготвим опаковка.
Ако се наложи жена да избира лаптоп, втора употреба, тя често гледа на това като на срамно деяние, все едно купува употребявана дреха. Накарайте я да мисли за лаптопа не като за дреха, а като за Ferrari втора употреба и то от онези, ценните колекционерски бройки. Ценните бройки в света на лаптопите са например ThinkPad T60p с S-IPS дисплей или по-късният ThinkPad W510 с RGB LED. Все пак, ако се навие за тази "срамна" постъпка, жената държи лаптопът да изглежда като нов. При нас има огромен избор от нови като вид лаптопи, имаме и ремаркетирани модели, които никога не са били ползвани от краен потребител. Това си личи от неползваната клавиатура, липсата на изтърквания по тач-пада, корпоративни модели без Security Mark. По тази причина, ако някой търси висок клас лаптопи с отличен външен вид и възможно най-високи за модела параметри, идва при нас. Не искам да обиждам колегите, но повечето от тях внасят някои от нашите модели, но с по-нисък визуален, функционален и хардуерен статус.

Още скрити козове да впечатлите жена със супер-лаптоп, който не е "чисто" нов 

Някои жени биха се впечатлили, че много от нашите модели, никога не са виждали българският пазар преди появата им в магазина ни, поради феноменалната си цена като нови допреди 1-2 години. Пример за това са ThinkPad W-series, HP Mobile Workstation с DreamColor и др. Впечатляващ за повечето жени ще е фактът, че предлаганите от нас лаптопи идват от най-богатите държави (Скандинавските страни, Щвейцария, Великобритания, Германия), където са били собственост големи корпорации, сред които банки, авио-компании, дизайнерски студия... виждали сме маркировките им. Обикновено избираме такъв статус техника, която дори не е била ползвана, защото е била в резерв, спешно обновена с по-нови модели, лизинг, съкращение на персонала и др. В България, а и не само няма фирми от такъв мащаб, които да ползват най-висок клас лаптопи, чиято цена надхвърля фантастичната сума от 8-9хил. лв. за бройка. Освен това договорът за доставка на корпоративен клас техника е свързан с лицензи, време за обновяване, количество, а България не е Швейцария. 
 ThinkPad W700 - един от най-скъпите лаптопи в историята, който никога не е бил внасян официално в България


Нашето виждане за класация на истински лаптопи за жени:
  1. HP EliteBook е любов от пръв поглед - метален, солиден, лек, с тънък корпус и разбира се много красив. Най-добри представители на елитната серия на EliteBook са моделите от серията Mobile Workstation, тоест завършващи моделният си номер с "w", например HP 8730w. Трябва да напомня, че доста хора бъркат ProBook с EliteBook, но това е като да сбъркаш C-класата на Mercedes с S-класата. Много си приличат по външен вид, но като екстри, качество и цена нямат нищо общо. Необходимо е да се отбележи, че HP имат, или поне доскоро имаха за шеф жена и много от техните потребителски модели имат уникален дизайн, предназначен за нежния пол. Всички серии на HP са харесвани от жените;
  2. Alienware впечатлява всяка жена, когато е включен, но плаши почти всяка в изключено състояние с колосалните си габарити и извънземният футуристичен дизайн. Alienware би подхождал на доста специална жена... жена, която смята, че трябва да доминира над мъжете;
  3. Apple MacBook е класа, стил, алуминий, лекота, красота, но по лично мнение и посещенията на сервиза ни тази серия не може да се определи като качествена и здрава. Алуминият остава много следи, вдлъбнатини, драскотини още след първата седмица работа и това поставя огромен минус върху наистина красивият дизайн. MacBook работи с MAC OS - замислете се, че това е друг свят, други пари за софтуер, липса на поддръжка от приятели, липса на игри;
  4. ThinkPad е банален за жените със своята чернота, здравина и прекалена идеализация за всеки истински мъж, който разбира от компютри. Понякога имам чувството, че жените биха харесали ThinkPad много повече, ако мъжете около тях не го възхваляваха толкова;
  5. DELL Latitude има чисто мъжки дизайн и то много стилен, но това допада на много жени.
Препоръчвам за жени, които много работят пред екрана на лаптопа, модел без ШИМ, защото изследванията са установили, че женското зрение е в по-голяма степен чувствително към трептенето на подсветката, а оттам идват и главоболието, мигрената, умората на зрението, очилата.
Ето вие знаете за този проблем, а жените го игнорират, защото не го разбират. Идеалният избор за делова жена е Fujitsu Celsius H700, невероятният Mobile Workstation с максимален брой екстри. Този модел е много подходящ за жени, които са педанти на чистотата, за хора, които обичат да работят на легло, защото има единствена по-рода система за лесно почистване на вентилационните системи.
http://www.rmania.net/laptopi-fujitsu--celsius-h700-core-i7-quadro-fx-880m-no-pwm-webcam-rs-232-3ggps-1789.html
Fujitsu Celsius H700 - изборът на човек, който иска да запази зрението и здравето си, в съчетание с идеалният баланс между производителност, надеждност, екстри и цена

Преди да предложите на жена Fujitsu лаптоп, трябва обаче да и изнесете лекция по икономическа география и да я запознаете коя е най-развитата страна в света. Да, Fujitsu-Siemens като цяло са евтин клас лаптопи, но Fujitsu е най-добрият производител на компютри от най-развитата държава в света, Япония.

Заключение. Не очаквайте от жените да разбират от компютри, това е ваша/наша задача. Не се надявайте жена да знае какво иска, тя чака да бъде убедена/посъветвана от човек, на който може да има доверие. Не оставяйте толкова отговорна задача като изборът на лаптоп изцяло на визуалните възприятия на жената, защото почти е сигурно, че тя ще направи грешният избор, а вината ще е във вас, че не сте помогнали. Бъдете смели и тактични, всяка жена оценява удобството и качеството на лаптоп от висок клас, също както всяка жена оценява лукса на Rolls-Royce, Bentley, Mercedes S-class, BMW 7 series. И няма значение, че лаптопът е модел на 1-2 години, качеството е вечно също, както и суетата да имаш най-доброто.
Консултантът за удачен избор на "най-добрият" лаптоп за жена трябва да се абстрахира от своите предпочитания към техника с мощна видеокарта, супер-резолюция за графичен дизайн, екстри в излишък и въобще за всички свои виждания.  Той трябва да бъде обективен според нуждите на жената, която обича, уважава, цени.
Ако жената иска да работи дълго с батерия, да пътува, да работи на легло, тогава например трябва лаптоп с добра батерия, с вградена видеокарта, с отлична охладителна система. 
Ако жената е творческа натура, която работи с графика, тогава няма алтернатива на Mobile Workstation, тоест на най-високият клас лаптопи, каквито се предлагат само от HP, DELL, Lenovo и Fujitsu.

Извинявам се, ако тази публикация по някакъв начин засяга пола на деловите жени и тези с добри хардуерни познания, които без консултант знаят какво е истински лаптоп. Има такива жени, най-вече експертите в дизайна, архитектурата, проектирането, предпечата.
Всеки истински специалист знае кои са професионалните инструменти за работа (хардуер и софтуер). Затова и фирмата с най-богат асортимент висок клас е техника не е САЩ, Германия, Русия или дори Полша, а в България.
Защото в България има способни хора, които знаят какво е истинска техника и как се работи с нея. В Гърция и Турция например повечето хора не са чували за Workstation, ThinkPad, Alienware. В Румъния знаят, но конкурентите ни от там, въпреки огромният си оборот, нямат дори половината от нашият асортимент на професионална техника.

2 коментара:

Unknown каза...

Благодаря ви за отличната статия. Като жена на мен ми допадат Getac, въпреки че те са подходящи за по-специални професии, при които също работят жени, а и са на солидна цена.

Анонимен каза...

Чудесно написано - свежо и полезно!И понаучих това-онова....за себе си, но нe и за моя красавец ASER :) Доста се посмях :) Благодаря! Продължавайте все така и успех !

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни