Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Трептенето на дисплея в следствие на ШИМ - безотговорност на производителя или технологична неизбежност?

Най-големият недостатък на LCD мониторите е трептенето на подсветката им, в следствие на ШИМ (чрез широчинно-импулсна модулация) управлението на тяхната яркост. При повечето потребители това предизвиква мигрена, главоболие или по-леки форми на дискомфорт при продължителна работа пред монитора. Причина за това е мигащата с около 200Hz подсветка, която предизвиква многобройни свивания и разширения на зениците. Всички митове и догадки за електро-магнитни лъчения, трептене на "развивката" с едва 60-75Hz и други интересни, но неверни теории се опитват да обяснят точно вредата от трептенето на подсветката.
Особено вредно е трептенето при LED мониторите, които не са инертни като класическите флуоресцентни лампи (CCFL) и въздействат много по-агресивно върху зрението.

От позиция на вредата от ШИМ за човек с добри хардуерни познания е абсурдна рекламата на монитори с огромна яркост от порядъка на 400-500 cd/qm. Комфортната и препоръчителна яркост за човешкото зрение при нормални условия на осветеност е едва 120 cd/qm. За да достигнете тази нормална стойност трябва да намалите яркостта до 30-40%, при което неминуемо ще изпитате в пълна сила негативите на ШИМ.
Вредата от трептенето на осветлението са известни много преди появата на LCD. Затова флуорисцентното осветление от десетки години се управлява с електронни баласти, които многократно увеличават честотата от 100-120Hz -вите пулсации на лампите без баласти до недоловимите за зрението десетки kHz. Особено добре са известни проблемите на пулсиращото осветление в акваристиката.
 
Преди да продължим по-нататък трябва да направим важно уточнение за трептенето на различните типове монитори. Не са малко потребителите, които правят аналогия между честотата на CRT монитор (60-120Hz) и тази на LCD монитор (60-75Hz) като намират "логично" обяснение защо старият монитор ги е уморявал по-малко.
Двете технологии са несравними по тези показатели, защото при "тръбният" монитор става въпрос за електронен лъч, който "рисува" изображението точка по точка, докато при LCD цялото изображение премигва с 60-75Hz.
Проблемът на LCD мониторите не идва от трептенето на течните кристали, а от лампите, които осветяват тези кристали отзад.
Съществуват нови модели монитори, с по-високи честоти на опресняване на образа (течните кристали), но това по никакъв начин не редуцира проблема, свързан с трептящата подсветка.

Какво представлява ШИМ при дисплеите?
Най-кратко описано регулирането чрез ШИМ на подсветката на LCD монитор представлява редуване на периоди на светеща на максимум подсветка с периоди на изключена подсветка, което предизвиква хармонично трептене на светлината, излъчвана от монитора (не на течните кристали).
Яркостта на монитора зависи от съотношението на периодите на светене към периодите на несветене на подсветката (коефициент на запълване). Например, когато периодът на светене е равен на този на несветене на подсветката, тогава в идеалният случай имаме 50% ефективна яркост на дисплея.
Обикновено при 100% яркост нямаме никакви пулсации на подсветката, но при такава настройка мониторът не може да се ползва поради прекомерна яркост. Има съвременни монитори, които трептят и при максимална яркост. Най-силни са пулсациите при минимална или близка до нея яркост. Тогава и без специални уреди за отчитане, човешкото зрение регистрира крайно вредните светлинни трептения, идващи от монитора.
Алтернатива на масовото ШИ-управление е аналоговото управление, което се използваше в по-скъпите професионални монитори, произведени преди 2007-ма година. При тях липсва дискомфорт дори и при нулево ниво на яркост.
Много близко до теоретичното представяне са реалните измервания снети със софтуерен осцилоскоп и фото-датчик от LCD дисплей. В случая са показани характеристики на пулсациите на Lenovo ThinkPad T410 с LED подсветка.
Негативен ефект на ШИМ при CCFL е различното поведение на луминофора при палене и гасене. Така например синият цвят реагира най-бързо, докато червеният е по-инертен. В следствие на което някои потребители на CCFL монитори с ШИМ се оплакват от червенееща (розовееща) картина.
Стробоскопичният ефект на ШИМ се отразява и на възприятието на образа, особени при движение на погледа в областта на дисплея.
Подобен образ е вероятно да се види при бързо четене, писане, редактиране на текст, с каквато дейност всъщност се занимават повечето потребители.


Методи за регистрация на дисплей с ШИМ

Най-елементарният начин да регистрирате наличие на ШИМ е чрез... писалка (молив) или друг издължен предмет. Намалявате яркостта до минимум и на светъл фон бързо размахвате молива (писалката) пред монитора.
Ако виждате ветрило-образен насечен образ на молива, значи със сигурност имате монитор с ШИМ. За някой може би този метод ще се стори шарлатански, но наличие на базови познания по физика лесно ще разпознаят в този метод стробоскопичния ефект на пулсиращата светлина. Този метод може да го използвате дори при избор на телевизор, тъй като и там ШИ управление на яркостта се прилага масово и безотговорно за здравето на потребителя.
 
Ето как изглеждат дисплеите на няколко лаптопа, проверени с този елементарен и достъпен за всеки тест за ШИМ.
За тези, които са скептични към възможността за наличие на монитор без ШИМ:
 
Наистина, такъв монитор (DELL 2001fp) е невероятна рядкост, особено през последните 5 години.
 
Лесно може да регистрирате ШИМ и чрез камера, включително и от телефон. Комбинацията от тези два подръчни метода със сигурност ще ви даде добра представа за наличето на ШИМ и неговата интензивност, която е особено голяма при бюджетните LED дисплеи. 
 
Значително по-научно издържан и прецизен е методът чрез използване на осцилоскоп и фото-датчик. За измерване на ШИМ на дисплей ще ви свърши работа и античен аналогов осцилоскоп, какъвто е показаният 5MHz съветски уред.
Във видеото показваме "класиката" Sony Ericsson K800 с аналогово управление на подсветката и Nokia с ШИМ. Това представяне дава повод да се замислим и за вредата от телефони и таблети, които все по-масово навлизат в употреба като заместител на PC и носят със себе си всички негативи на течно-кристалните дисплеи.
 
Напълно аналогични и значително по-нагледни резултати от тези с аналогов уред могат да бъдат получени и от софтуерен осцилоскоп, където фото-датчика е включен към микрофонния вход на лаптоп с качествена звукова карта.
Методът със софтуерният осцилоскоп е предпочитаният от нас в тестовете на монитори и лаптопи поради своята лесна реализация и автономност. Голямо предимство на софтуерният осцилоскоп е визуализацията не само на формата на трептенията, но и на тяхната честота и амплитуда. Повече за използваният от нас като осцилоскоп Thinkpad X61 Tablet, както и за фото-датчика може да прочетете в тази наша публикация.
Фотографията по-горе показва друга важна особеност на работното място - изборът на осветително тяло. Защото дори да имате перфектен монитор или лаптоп без ШИМ, наличието на тряптящо осветително тяло може до голяма степен да елиминира положителният ефект за зрението от добрия монитор. Повече за осветлението в офиса и у дома от гледна точка на трептенето на светлината може да прочетете в тази наша статия.
Препоръчвам ви за работното място да ползвате такова LED осветително тяло с топла светлина. LED осветлението, което не трепти има собствен постояннотоков преобразовател за  4V, а не се захранва от мрежата, както е при E27 LED "крушките" .
Напоследък някои реномирани западни и руски сайтове за изследване на хардуер използват следния метод за регистрация на ШИМ:
Това е фотографски метод, в който се заснема ивица на монитора с определена скорост на затвора и голям брой експерименти с движението на камерата. Този метод дава представа за честотата на пулсациите, но не и за тяхната форма, амплитуда и съответно интензитет. В случая се броят 7 линии, които при скорост на затвора  1/25 дават честота на пулсациите 175Hz.
Ето какво се получава за същият монитор по метода "Rmania": много по-информативна картина и честота 179-180Hz, която е близка до тази на фото-анализа.

Защо се използва ШИМ при управление на яркостта?

От всичко написано дотук е ясно, че управлението на яркостта чрез ШИМ е неприятно за всеки, който ползва монитор, лаптоп, таблет или каквото и да било друго устройство с LCD. Какво кара производителите да пренебрегват зрителният комфорт на клиентите си като ги подлагат на такива "мъчения"?
Основната причина за ползване на ШИМ е евтиното и надеждно управление на яркостта. Също така чрез ШИМ се постига много по-широк диапазон на промяна на яркостта, отколкото при аналогово управление.
CCFL подсветката може да бъде регулирана чрез промяна на тока през нея в много тесни граници, защото има определени изисквания за ток и напрежение при флуоресцентните лампи. По същата причина не може да регулирате чрез ключ/потенциометър домашните флуоресцентни (икономични) лампи за разлика от тези с нажежаема жичка.
Яркостта на LED подсветката лесно може да се регулира чрез промяна на тока през нея, но това води до промяна на цветовата температура, например при намаляване на яркостта, белият цвят придобива жълтеникав оттенък. Аналоговото управление на LED подсветката също така съкращава жизненият и цикъл. Използването на ШИМ при LED подсветката изглежда неизбежно предвид фиксираната цветова температура и постоянни електрически характеристики, позволяващи много дълъг експлоатационен период.
Специално при LED подсветката единственият възможен вариант за постигане на стабилни характеристики и надеждност е увеличаването на честотата на пулсациите значително над стандартните 250-300Hz. Предвид бързата реакция на LED се предполага, че честотата на трептене на подсветката би трябвало да бъде над 3kHz за да може човешкото зрение да не изпитва никакъв дискомфорт. Подсветка с такива показатели не се среща в компютърната техника от потребителски и дори бизнес клас. Но ето с какво ни изненада елитен Mobile Workstation на HP:
HP Elitebook 8540w: 50% яркост, честота 3.65kHz

Професионалният клас техника, оправдава феноменалните си цени с невероятни параметри. Вграждайки такава сложна система за управление, производителите на елитна техника косвено признават недостатъците на потребителския клас по отношение на трептенето на подсветката. Изненадващо, но при високият бизнес клас, много близкият като дизайн и много от параметрите бизнес модел HP Elitebook 8440p е със стандартна LED подсветка, трептяща с честота около 300Hz.
Alienware M17x R2: 50% яркост, честота 3.25kHz

Най-високият потребителски клас е този на Super Game лаптопите. Alienware M17x R2 с RGB RED подсветка също оправдава високата си цена като не прави компромис със зрението на потребителите.
Apple Macbook Air: 50% яркост, честота 542Hz

Показвайки характеристиките на подсветката на някои супер-лаптопи, ще трябва да разочаровам феновете на Apple, които са склонни да припишат на любимата си техника характеристики, които не притежава. Всъщност Apple са лаптопи от луксозен среден потребителски клас, чиято цена е висока поради включеният в нея софтуер и имиджовия дизайн и материали.
ШИ управление позволява още и регулация на потреблението на енергия в широк диапазон, с което производителите могат да се впишат в някои стандарти за икономичност.
При максимална яркост H-IPS монитор консумира 94W енергия

При минимална яркост H-IPS монитор консумира 42W енергия



W-LED, RGB LED или CCFL

От гледна точка на трептенето CCFL подсветката е за предпочитане пред LED, защото инертните флуоресцентни лампи по естествен начин изглаждат пулсациите и при честота на модулацията от 170-200Hz са в състояние да осигурят по-комфортна картина, отколкото LED подсветка с честота 500-600Hz.
Виждаме от изображението по-горе, че CCFL подсветката има по-плавни преходи между светене и гасене. Освен това CCFL спрямо LED има двойно по-ниска амплитуда на пулсациите.
RGB LED подсветката се вгражда в дисплеи от най-висок клас и най-често пулсациите там са с честота 3-4kHz, които са недоловими за човешкото зрение и не предизвикват негативни ефекти. Показваме ви по-горе, че има и WLED подсветки от висок клас с честота около 4kHz.

Лично мнение. Все още не съм срещал дисплей, който да е по-комфортен от HP L2035 откъм подсветка, която при него е стандартна CCFL с аналогово управление. Аналогичен S-IPS дисплей със същата нетрептяща подсветка се използва и в DELL 2001fp (рев. 2005г.)
В добавка към личното мнение споделям, че не харесвам твърдата светлина от каквато и да било LED подсветка (W-LED или RGB LED). Недостатъците на W-LED са ясни, докато RGB LED не ми допада поради цветовите следи от RGB триадите, които са дразнещи при бързо движение на погледа в рамките на дисплея. RGB LED имат невероятни червен, зелен, жълт и син цвят и в действителност цветовете са толкова пресилени, че изглеждат неестествени без апаратна калибрация.
Скептичен съм и към богатството на цветовия спектър на LED спрямо CCFL. Моят избор и рецепта за безпроблемно зрение дори и при близка до 20 часа дневно работа с компютър е монитор с CCFL подсветка с аналогово управление.

Съвет: при избор на монитор за работа няма място за суета и показност, по-новото в тази област рядко е по-добро. Оглеждайте се за нови добри модели, но не изоставяйте проверените стари. Пазете ги в резерв, защото от опит знам, че винаги се връщам към HP 2035, единственият монитор, който е 100% съвместим с моето зрение.

Яркост и ШИМ

Максималната яркост при различни монитори и лаптопи има различни стойности, които се измерват обикновено в cd/qm (кандела на кв. метър). Отново ще напомним, че комфортната стойност за човешкото зрение при нормално осветление е около 120 cd/qm.
Обявените от производителите нива на яркост са стряскащи предвид стойностите над 400 и дори над 500 cd/qm. За наша радост повечето цифри са силно преувеличени и за настолен монитор обикновено реалната максимална яркост е 250-350 cd/qm, а за лаптоп -  180-280cd/qm.
Показваме ви стойности от HP Elitebook 8540w, свалени с колориметъра Datacolor Spyder4Elite. Максималната яркост е 215 cd/qm, а комфортна работа се достига при ниво на яркостта около 70%.
Яркостта зависи от плътността на матрицата и филтрите (ако има такива). Най-ниска плътност има TN+Film матрицата, поради хаотичната ориентация на течните кристали, което е причина този тип дисплеи да "режат" зрението при висока яркост.
Най-плътни са S-IPS/H-IPS/P-IPS панелите поради сложната ориентация на течните кристали. По-старите професионални монитори с IPS панели имаха ниски нива на яркост, при по-новите в противоречие с логиката за комфорт, производителите вграждат все по-мощни лампи за повишаване на яркостта до подходящи "маркетингови" нива.

Съвет. Избягвайте "привлекателните" ярки монитори и не се лъжете, че яркостта се намаля, защото както разбирате от тази статия намаляването на яркостта е свързано с увеличаване на пулсациите на дисплея. 
Избирайте монитор или лаптоп с по-ниски нива на яркост и по-висок клас дисплеи с 24-битов цвят.  Така няма да се налага да снижавате много яркостта до нива с агресивни за зрението режими на ШИМ. По-качествените монитори с ШИМ нямат пулсации в диапазона 80-100% яркост.
Тук е момента да се върна на темата за това, колко велики са инженерите на IBM, защото всички Thinkpad изглеждат доста бледи (с малка яркост) в сравнение с ярките "телевизори" на останалите производители. Всеки потребител, който е работил с Thinkpad не одобрява комфорта на работа с друг лаптоп. Thinkpad е проектиран за работа, а не за витрини в мега-маркети. Поне така бе с моделите до Thinkpad T400...

Равномерност на подсветката

Равномерността на подсветката проблем, който е пряко свързан с темата ни за регулация на яркостта.
Най-важната информация за равномерността на подсветката е тази, че няма идеална такава. Става въпрос за множество CCFL или LED осветителни тела, които имат близки, но не еднакви параметри. Поради това различни зони от екрана могат да бъдат с отклонения от 10-20 и дори повече процента от средната за дисплея стойност.
Ето няколко примера от премиум клас монитори и лаптопи:
HP LP2475w (H-IPS, CCFL), до 16% отклонение спрямо центъра

HP LP2465 (S-PVA, CCFL), до 10% отклонение спрямо центъра

Alienware M17x R2 (TN+Film, RGB LED), до 30% отклонение спрямо центъра

 DELL Precision M4500 (TN+Film, W-LED), до 13% отклонение спрямо центъра

Измерванията са направени с уредите на Datacolor, Spyder3Elite 3 и 4.

Примери за ШИМ

I. Настолни монитори:

Eizo S1721 (17", 1280x1024, CCFL, S-PVA), ШИМ: 260-290Hz, 0%, 50%, 100% яркост
Професионален модел от производител №1 (2007г.)

DELL 2007fp (19", 1280x1024, CCFL, S-PVA), ШИМ: 180Hz, 0%, 50%, 100% яркост
Графиката е инверирана
Моделът, който предизвика фурор на потребителския пазар (2007г.)

HP 2035 (20", 1600x1200, CCFL, S-IPS), без ШИМ, 0%, 50%, 100% яркост
Един от малкото монитори с голям диагонал и аналогово управление (2005г.)

II. Лаптопи:

Thinkpad T60p (15", 1600x1200, CCFL, S-IPS), ШИМ: 275Hz, 0%, 50%, 100% яркост
Култовият лаптоп-работна станция с изумителен дисплей (2007г.)

DELL Latitude E6520 (15", 1920x1080, WLED, TN+Film), ШИМ: 200Hz, 0%, 50%, 100% яркост
Графиката е инверирана 
Лаптоп от най-висок бизнес клас със Sandy Bridge платформа (2012г.) 

Apple Macbook Air (13.3", 1280x1200, WLED, TN+Film), ШИМ: 542Hz, 0%, 50%, 100% яркост 
Луксозен лаптоп от висок клас (2008г.)

HP Elitebook 8540w (15.6", 1920x1080, WLED, TN+Film), ШИМ : 3.95kHz, 0%, 50%, 100% я-ст
Уточнение - реалната честота е 1500Hz, отчетено с аналогов и USB осцилоскоп
Мобилна работна станция от премиум клас (2011г.) 

Alienware M17x R2 (17", 1920x1200, RGB LED, TN+Film), ШИМ: 3.25kHz, 0%, 50%, 100% я-ст
Супер игровият лаптоп на извънземния производител (2010г.)

Asus EEE PC Surf, 8GB (7", 800x480, WLED, TN+Film), няма ШИМ, 0%, 50%, 100% яркост
Родоначалникът на нетбук (2007г.)

HP Elitebook 8740w (17", 1920x1200, WLED, TN+Film), няма ШИМ , 0%, 50%, 100% яркост
Най-висок клас Mobile Workstation (2010г.)

III. LCD LED телевизори:

Panasonic TX-L42E30E (42", 1920x1080, WLED, Alpha IPS), ШИМ: 120Hz, 0%, 50%, 100%  я-ст
Качествен LED LCD телевизот от супер производител (2011г.)

Забележете, че съществуват и модели, които трептят на максимална яркост, тоест нямат комфортен режим на работа. Тези модели стават все повече, особено в класа на 6-битовите бюджети IPS, PVA, MVA модели. Средния клас като качество на цветове и ъгли на видимост се доближава до по-скъпите модели, но все повече губи като комфорт на работа.
Интересен подход виждаме при EIZO S1721, където се използва необичаен тип модулация, която вероятно има за цел да редуцира негативният ефект на стандартната модулация. И действително моделът видимо се отличава като комфорт от останалите монитори.
Лаптопите, които сме показали имат по-добри характеристики на ШИМ от настолните монитори, но забележете само какви супер модели на Alienware и Mobile Workstation участват. HP Elitebook 8740w е първият модел с аналогово управление, който срещаме. Показателите за честота от неговите данни идват от паразитни смущения на околното изкуствено осветление, за което говори ниската амплитуда и много различните стойности.
Много поучителен с оглед темата на статията е резултатът на LED TV телевизора на Panasonic. Това е монитор с Alpha IPS матрица с добри ъгли и цветове, а главната му екстра е 200Hz честота на опресняване. С толкова агресивна ШИМ подсветка и честота на пулсациите от 100-120Hz този отличен по стандартите за телевизори модел е неподходящ за близко ползване като монитор не само за четене, но и за игри. Превъзходството дори на среден клас потребителски PC монитор над всеки LCD телевизор от страна на ШИМ и комфорт при близко ползване е огромно. LCD телевизорите участват в борбата за икономичност и ниска цена, за това използват много евтиното, надеждно и агресивно ШИ управление във всички режими на яркост.
Лаптопите през последните години се развиват с по-бързи темпове от настолната техника и при тях е по-вероятно да се намери дисплей без или с високо-честотен ШИМ. Това го споделяме от позиция на вносители на огромен брой премиум клас монитори и лаптопи, много от които поради високата си цена дори не са били внасяни на нашия пазар. Стига се до абсурдно положение да е по-евтино купуването на Mobile Workstation с мощен хардуер и с високо-честотен ШИМ 10-битов P-IPS панел, отколкото това на добър монитор с подобни параметри.

Как да намалим негативния ефект от ШИМ?

Имате монитор или лаптоп с ниско-честотно ШИ управление, но нямате възможност да го замените с дисплей с аналогово управление или високо-честотна ШИМ? 
Има само един начин да намалите негативния ефект:
  1. Вдигате яркостта на максимум, където голяма част от мониторите нямат трептения. При лаптопите често има ограничения за яркостта при работа от батерия. Вдигате я до максимум от BIOS или от ОС;
  2. Изключете всякакви софтуерни и хардуерни коректори на яркостта, като например датчиците за осветеност при някои модели на HP, Samsung и др. производители. Поставете на максимум яркостта и при настройките на Power Manager;
  3. От настройките на видеокартата намалете яркостта и коригирайте контраста до комфортни нива за работа според осветеността на работното място. Това ще влоши контраста, но ще намали яркостта. Поставете драйвер за видеокартата, ако вие или някой друг ползвате вграденият от ОС. Дори вградените карти на Intel имат драйвер, чийто панел за управление позволява множество настройки на яркост, контраст и гама.
Този метод има основно експериментално значение, колкото да оцените ефектът на ШИМ върху вашето зрение. Ако нетрептящата подсветка се отразява добре на вашето здраве и комфорт, задължително сменете неподходящият монитор.
Това е много трудна задача, тъй като няма производител, който да споменава в характеристиките на модела честотата на пулсациите на подсветката.

Намаляване на ШИМ чрез софтуер

Звучи налудничаво нали? И аз така си помислих като прочетох коментара под статията и обсъждането във форумите.

След като изпробвах този странен софтуер (IntelPWMControl) останах изненадан от неговата ефективност.

 220Hz и амплитуда 1275m преди използването на специалният софтуер

500Hz (над двойно по-висока честота) и амплитуда 420m след софтуера

Резултатите са невероятни! Виждате от клипа, че и камерата след софтуерната корекция много по-трудно регистрира трептенията. Картината става видимо по-приятна за окото.
Софтуерът е изпробван на Thinkpad T410 с Intel HD Graphics и дисплей с LED подсветка. Опитахме да стартираме софтуера на Thinkpad T60 с CCFL подсветка, но програмата отказа да се инсталира.
Подобен софтуер е полезен за намаляване на негативният ефект на ниско-честотната ШИМ, но дори и с него честотата от 500Hz също не е достатъчно добра за вашето зрение.
Подробности за софтуера - в първия коментар под статията.


Списък на монитори и лаптопи без ШИМ или с честота над 1 kHz

HP 2035 - балсам за очите

Дисплеи с аналогово управление на подсветката (без ШИМ):
Дисплеи с честота на подсветката над 1kHz:

Заключение

Дисплеите с подсветка, която е управлявана с ШИМ са много вредни за здравето на потребителите. След 2007-ма година почти всички монитори и лаптопи са с такава модулирана с "трептения" подсветка.
Повечето автори на подобни изследвания подхождат деликатно към тази тема, посочвайки че са възможни някои здравословни проблеми и то не за всеки потребител.
Ние обаче с увереност можем да  заявим, че абсолютно всеки потребител с нормално зрение изпитва минимум дискомфорт от работа с ШИ управляван монитор.
Възможни са следните реакции към такъв монитор: трайно влошаване на зрението, тикове на очните мускули, главоболие, мигрена, световъртеж.
Работата пред такъв дисплей довежда до ниска ефективност, нежелание за работа, депресия от необходимостта да се работи с некомфортна техника и други недобри психологически фактори.

За комфортна работа ви е необходим:
  • CCFL дисплей с честота на трептене над 800Hz или с аналогово управление;
  • WLED или RGB LED дисплей с честота на трептене над 3kHz или с аналогово управление, ако последното елиминира проблема с непостоянната цветова температура;
  • Употребяван монитор от годините на качествените CCFL с аналогова регулация на яркостта.
ШИ управление на подсветката има и една добра страна. Чрез нея потребителите, които губят безцелно времето си пред компютъра по един болезнен начин за зрението се пренасочват към дейности, които са по-полезни за тях, за семейството им и за обществото.
Професионалистите, на които наистина им се налага да работят дълги часове пред монитор изкарват достатъчно средства, имат достатъчно познания да си позволят качествен монитор за продължителна работа.
Може би най-голямата група страдащи от ШИМ безобразието е това на професионалистите, чиито началници им налагат не достатъчно качествена работна техника.
Умният човек дори и в България намира начин да се грижи за комфорта и здравето си. Огромна част от нашите клиенти са служители в държавни и частни фирми, които разбират проблема на ниско-качествения дисплей и купуват употребяван служебен монитор от висок клас, който щади зрението им. Началникът им също е доволен, че този монитор е значително по-евтин от заплануваният за покупка лъскав бюджетен модел.

Няма нищо по-важно от вашето здраве и това на близките ви, затова ако имате проблеми със зрението или необяснимо главоболие, помислете за описаният в статията проблем. Споменете за него и пред свои близки и познати. 
Особено голяма е вредата за децата, ползващи монитори с ШИМ, защото те нямат изградена защита от преумора, нито достатъчно знания и опит да осъзнаят проблема. Все повече младежи ползват очила или лещи, което говори за увредено зрение (и то не от четене). 
Родителите носят пълна отговорност за здравето на децата си, особено след като знаят за сериозният проблем, идващ от трептенето на подсветката.

Чуждестранни материали, свързани с ШИМ при дисплеите:
http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Backlight

Важни уточнения (написани месеци след статията):
  • В тази статия използваме софтуерен осцилоскоп, който показва близки стойности до тези на хардуерен уред, но има малки разлики във формата на сигнала и некоректно отчетена амплитуда (поради корекция на нивото от микрофонния вход). Отчетената честота е коректна в сравнение с аналогов и USB осцилоскоп, с изключение на някои неточности при минимална стойност на яркостта и при висока честота на ШИМ (например при HP 8540w);
  • Актуализация на метода с използване на значително по-точен уред може да прочетете в този наш по-късен материал;
  • Повечето свалени данни са с помощта на ThinkPad X61 Tablet, който показва еднаква форма на сигнала с тази от аналогов осцилоскоп (вж. видео-сравнения). Честотата, измерена с по-стария таблет, също е по-коректна. Това потвърждава тезата ни, че не всички лаптопи са еднакво подходящи за софтуерен осцилоскоп. Най-добре се представиха ThinkPad T60/61/X60/X61/X61 Tablet; 
  • В статията са използвани данни от микрофонният вход на ThinkPad X61 Tablet и на ThinkPad X200 Tablet. Много след написването на статията се оказа, че X200 Tablet инвертира сигнала и показва обърната графика, което в момент е компенсирано с обратно свързване на фотодиода.

27 коментара:

Анонимен каза...

На няколко места споменават за software tool за управление на честота на мигане на led - овете на дисплеи свързани с intel - ски видеокарти:
http://forums.lenovo.com/t5/X-Series-ThinkPad-Laptops/x220-IPS-blinking-screen-sore-eyes/td-p/533573
http://habrahabr.ru/users/excoder/comments/
http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=17:42226:2567#2567
Може да се свали от:
http://ifolder.ru/23805792
Поне на пръв поглед изглежда че работи - след пускането му стробоскопичният ефект изчезва.

Анонимен каза...

Поправка към предишният ми коментар - програмката работи и с nvidia, явно 'intel' частта в името не се отнася до видеокартата :-)

кен каза...

Изпробвах вече този софтуер и вече има малка част за него в статията. Благодаря!

Анонимен каза...

Аз също благодаря за публикуваният тест на програмата (и разбира се за поредната интересна статия в този blog). Забелязах обаче че я пускате през windows explorer - това е причината да повишава честотата само до 500 Hz. Ако я стартирате през команден ред можете да зададете произволна честота като параметър. Аз лично се опитвам да използвам 4kHz въпреки че няма как да проверя дали се поддържат от hw - a на моят t420.

кен каза...

Методиката е значително модернизирана и разширена като анализ чрез много по-точен USB осцилоскоп: http://www.retropcmania.com/2013/03/analysis-of-lcd-pwm-with-oscilloscope.html.
Поправени са някои некоректни отчитания на честота и инвертиран сигнал.

кен каза...

Който има опит нека, сподели как се пуска IntelPWMControl над дефолтната честота от 500Hz. Лично аз опитах метода на програмата с поставяне на шорткът в startup и задаване на честотата в - резултатът бе спорен, в най-добрия случай много бърза смяна на зададената честота с тази от 500Hz.

Unknown каза...

hello
I found HP 2035 and Dell 2001FP utlize the same panel --20" LG.Philips S-IPS (LM201U04)
from the following website:
http://www.tftcentral.co.uk/search.php?query=20%22+LG.Philips+S-IPS+%28LM201U04%29&select=panel

Does that mean other LCD monitors such as Iiyama E511S ,Sharp LL-T2015..ect, which utlize the same panel can perform as perfect as HP 2035 and Dell 2001FP?

I am trying to find a second hand perfcet monitor with non pwm+CCFL

thank you very much for your kindly sharing.

kaki from Taiwan

Unknown каза...

Аз съм любител, никога не съм навлизала в такива детайли по темата. Но трябва да призная, че напоследък мигрената и депресията ме мъчат жестоко, а трептенето на екрана в службата си е направо видимо... при първа възможност ще подкарам горецитирания софтуер на служебното писи, мерси много!
А дали има лаптопи, които са с аналогово управление или без ШИМ?

кен каза...

Здравей, Елена.
По-горе в статията има списък на мониторите и лаптопите без ШИМ, които сме тествали при нас и със сигурност можем да твърди, че е така.

ven каза...

Имате ли наблюдения дали IntelPWMControl оказва влияние, когато към лаптопа се закачи външен екран или телевизор?

Unknown каза...

Някой може ли да даде линк към програмата, понеже този е изтекъл вече, а видях в youtube клипчето, че действа малко или много :). А наистина ме заболяват очите пред компютъра ми.

Анонимен каза...

Заповядай! http://www.forum.mista.ru/topic.php?id=646564

Unknown каза...

този софтуер работи ли с картите на Ати или само с Нвидия?
ако не е съвместим с Ати има ли такъв който да подържа и Ати картите.

Анонимен каза...

Изпробвах софтуера и дори го пуснах да работи на 1200 Hz през command prompt, и работи чудесно! :) Благодаря!

кен каза...

Dean H, много хора ще ви бъдат благодарни накратко да обясните накратко как се пуска на по-висока честота софтуера през Command prompt. Ние отдавна нямаме нито машина с такъв софтуер, нито спомени какво точно сме правили някога :)

Unknown каза...

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4912376
тракера изисква регистрация обаче , нямам права за Замунда да го кача там.
В торента има освен самата програма и няколко файла в които е обяснено как се пуска програмата с bat файл и как се променят честотите.
На леново т420 с хд3000 видео максималната честота е 1050Хц при задаване на повече екрана почва да премигва през няколко секунди.
Освен описаните в статията по горе методи за тест на ШИМ може да ползвате и фооапарат на който имате ръчни настройки на скоростта на затвора при видео заснемане. Когато честотата на монитира и тази на затвора съвпаднат вертикално движещите се линии изчезват. При моята подсваетка която е на 200-220Хц като задам скорост на затвора 1/200 вертикалните линии изчезват . Като пусна програмата , линиите изчезват на чесота 500Хз , тоест затвора на 1/500 , и като пусна програмата чрез команд промпта или с бат файла на 1000Хц линиите изчезват при настройка на апарата 1/1000 . разира се фотоапарата не може да замести осцилоскопа но може да ви ориентира дали програмата работи при вас.

Phan2m каза...

Did you make a test of Panasonic Toughbook CF-** series laptops? They are equipped with 10.1" super bright (500-6000 nits) transflective, XGA Active panels with PWM controlled backlight - but how good or bad are they for eyes ?

Urilov каза...

IntelPWMControl може да бъде изтеглен от тук: https://isohunt.to/torrent_details/13205237/IntelPWMControl-x86-x64-pdf-Guide-FRANK
Честотата се променя, като се променя стойността в PWM.bat файла, която в конкретния торент от линка по-горе е 1050. Файлът се редактира с Notepad, след което стартирате програмата направо от него. Преди файлът да бъде стартиран с новата честота трябва да се прекрати текущата сесия на IntelPWMControl (Task manager->Processes->IntelPWMControl->End Process), тъй като екранът започва да сменя двете честоти и премигва. Моите наблюдения показват, че максималната честота е 1050 Hz, както е отбелязал и Peter NikolOB. Програмата е тествана на ThinkPad W500 (ATI Mobility FireGL V5700) и ThinkPad T420 (Intel HD Graphics 3000).

Urilov каза...

@Peter NikolOB, DeanH и Yasen-mihaylov, споменавате, че сте успели да подкарате програмата през команден ред и значително да повишите честотите над 500 Hz. Всички, които четат този блог ще са благодарни, ако споделите как става това.

Urilov каза...

Честотите могат да се увеличат като се модифицира .exe файла с hex-editor (аз ползвах HxD). За 64 битовата версия, на позиция 0x446, трябва да намерите шестнадесетична стойност (hex-value) 1A 04 (десетична 1050) и да заместите с нещо по-голямо. Аз използвах 80 А9 (десетична 43392). След това се променя стойността на честотата в PWM.bat файла, както е описано в по-горния ми пост.
Аз лично изпробвах успешно честоти до 10 kHz на ThinkPad T420 (LED подсветка) и HP zBook 15 (LED подсветка). Висока честота (тествах на 4 kHz) на ThinkPad W500 (CCFL подсветка) обаче не води до добри резултати. Лампите почти изгаснаха, което може би е нормално като се има в предвид, че са инертни. Лично за мен W500 не се нуждае от IntelPWMControl, тъй като при подсветка на 100% трептене не се забелязва и светлината не е дразнеща.

Анонимен каза...

Може софтуерно да се намали яркостта и тогава ШИМ няма :) Аз съм пробвал и става, има разни програмки :
Dimmer, Pangobright. Вижте в гугъл :)

Unknown каза...

Малко помощ с подкарването на туй нещо (IntelPWMControl) под Уиндоус 10...? Моля-я-я... Изписва ми някаква грешка:

Assertion failed!

Program: C:\IntelPWMControl\IntelPWMControl_x64.exe
File: .\IntelPWMControl.cpp
Line: 31

Expression: SUCCEEDED(CoCreateInstance(clsid, 0,
CLSCTX_LOCAL_SERVER, IID_IUnknown, (void**)&pUnknown))

For information on how your program can cause an assertion
failure, see the Visual C++ documentation on asserts

(Press Retry to debug the application - JIT must be enabled)

Unknown каза...

Здравейте,

В коментара над моя е описана грешка, която се появява при стартирането на програмата под Win 8.1
Ако можете да помогнете, понеже съм търсил в доста сайтове, но никъде не намирам решение.

Прилагам и линк за въпросния проблем.

http://snimki.be/store/1/931483554245.jpg

Поздрави

Unknown каза...

Здравейте,

Горният коментар дословно описва грешка при стартирането на IntelPWMControl под Windows 8.1
Ако някой има решение на проблема ще съм благодарен да го сподели.

Прилагам и линк със снимка.

http://snimki.be/store/1/931483554245.jpg

Поздрави

Unknown каза...

За тези, които не могат да подкарат IntelPWMControl на Windows 8.1 и 10 - пробвайте с този драйвер: https://drive.google.com/file/d/1H6dN_mlMJZia3Seig2MNTjYvbGRsuUgZ/view?usp=sharing

jparalanov каза...

Има и по-просто решение, слагате настройката на максимална яркост и си избирате филър през който да ви е комфортно да гледате монитора. По-старите като мен си спомнят как навремето слагахме едни стъкла по CRT мониторите с цел да зануляваме електромагнитните излъчвания. Е сега няма необходимост от зануляване, а от затъмняване.

ryanfilipsss каза...

Здравейте, благодаря за страхотната и информативна статия! Искам само да попитам нещо, като лаик, не успях да разбера нещо което пряко ме касае. Понеяже наскоро си закупих нов монитор, не е много скъп, но не е и от най-евтините. Разбира се не разчитах само на цената, а проверих в официалния сайт на производителя - Самсунг, и в всички ревюта в интернет, които хич не са много, но навсякъде пише едно и също : монитора е фликър-фрий. Окай....да но не е ! Проведох вашите тестове, както и някои от нета, и определено се забелязва трептенето под около 30% яркост. Нямам думи, купих специално този модел ( Samsung UR59C ), главно заради обещанието да е flicker-free!. Лично аз не очаквах такава сериозна измама от страна на така известен и реномиран производител ! Като изключим този факт обаче, монитора е фантастичен, много приятно те обгъща с извивката си и е осезаемо доста бърз, със страхотна, кристално ясна и доста чиста картина, както и много цветна, плюс страхотно черно, бяло, контраст, единствената забележка, изключвайки факта, че не е flicker-free, е че изобщо няма перфектни 178 градусови ъгли на виждане, както на всякъде пропагандират, изместиш ли глава значително от центъра на монитора, независимо в коя посока, картината губи цвят и става грозно бледа. Та, на въпроса, извинявам се за отклонението. С две думи, всички PWM монитори ли са лоши за очите и здравето ни ? На по високи настройки на яркост от 40-50-60 или дори 100% яркост не се отчита никакъв flicker при проведените не професионални тестове, и дори super slow-motion видео, което снима с 960 кадъра в секунда, предполагам, че това означава, че може би подсветката трепти на по висока от 960 херца честота. Но факт е, че при каквито и да е настройки ми уморява зрението сравнително бързо, за това в момента си стой в края на бюрото за красота и съм се върнал отново на добрия стар Acer B326HK, който след проведените тестове със сигурност е flicker-free, но като красота и бързина на картината, контраст и ниво на черното изобщо не може да се сравнява със самсунга....
Възможно ли е PWM контролирана подсветка да не пречи на очите, ако примерно е по качествена, по високо честотна, или дори на максимална 100% яркост, където теоретично не би трябвало да включва и изключва подсветката ? Или просто каквато и да е, всякаква PWM подсветка пречи, без значение, че с описаните лаически тестове не се отчита трептене, или дори на 100% яркост ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни