Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Защо BGA реболингът е не само излишен, но и вреден?

 
BGA реболингът е ефектна, интересна и трудоемка сервизна процедура, от която само в много редки случаи има смисъл.
В нашия видео-материал подробно е обяснено какво е BGA Reballing, какво се цели с него и защо от него не може да има смисъл.
Накратко това е сервизна процедура, която се опитва да реанимира дефектирал лаптоп чрез пренареждане на контактните "топчета" между дефектиралата му видеокарта и дънната платка. Прекият монтаж без слот към дънната платка се нарича BGA (Ball grid array масив от топчета) монтаж.

От къде идва проблемът с дефектирала видеокарта на лаптоп?

На практика лаптопите дефектират основно заради проблем с графичната карта, която за разлика от CPU няма толкова ефективна система за оцеляване при лошо или оставено без профилактика охлаждане.
Въпреки агресивните твърдения на потребители, че за всичко е виновен търговец и производител, за дефектирането на лаптоп отговорността е на потребителя, поради безгрижност и лоша хигиена (снимки от архива на RMania Service)

При лаптопите, където графичният чип (GPU) е монтиран направо към дънната платка, дефектът в графичната част води до брак на целия лаптоп, защото смяната на цяла дънна платка има цена, близка или съпоставима с тази на цялата машина. 
Дънната платка на Apple Macbook. Графичният чип на AMD HD6470 е монтиран неподвижно към платката

Дънна платка на HP Pavilion dv9000, който масово дефектира заради повреда в NVidia GPU

Трябва да отбележим, че съществуват и Premium лаптопи (Mobile Workstation и Super Gamer) с отделни видеокарти на MXM слот, които могат да бъдат сменяни, ако дефектират, подробно за което може да се запознаете в този наш материал.
Масовите графични дефекти на средния и висок клас потребителски, а и някои професионални лаптопи доведе до необходимост от евтино решение за ремонт. Пример за скъпи лаптопи с дефектиращи видео-карти за HP Pavilion и Apple Macbook.
Търсенето на евтина услуга винаги определя предлагането на евтино и обикновено некачествено решение. Пример за което е процедурата BGA Reballing.

Защо толкова критикуваме тази процедура?

Графичните чипове контактуват с дънната платка ето чрез тези контакти "топчета", заради които процедурата се нарича Reballing (смяна на топчетата).
Чрез различни комплекти от сита (специфични за всеки чип) и нови топчета. майсторите на BGA Reballing-а твърдят, че предлагат решение на проблема. Според тях проблемът е в загубата на връзка между дънна платка и подложка на графичния чип. 
Едни от най-масово дефектиращите чипове на NVidia са G86 (GeForce 8400M GS) и G84 (GeForce 8600M GT). Всъщност не чипът е дефектен, а технологичният процес за закрепването му не е бил отработен и GPU вследствие на високата температура губи контакт с подложката. По-скоро технологичният процес не е бил съобразен с евтиното охлаждане на лаптопите и с мизерния начин на ползване извън корпоративната среда. Същият този чип на практика не дефектира в професионалния ThinkPad T61p, но в потребителският HP Pavilion dv9000 масово води до брак на лаптопа.
Загубата на контакт идва не от топчетата под подложката, а на по-горно ниво. Самият чип също има контактни топчета към своята основа. Но този монтаж се прави със специализирани заводи на много по-nano ниво от последващия монтаж към дънната платка.
Контактните "пъпки" под силициевият кристал

Човешка ръка не може да възстанови нарушените микро връзки. За целта са необходими промишлени роботи и мега-заводи с уникални високо-технологични производствени линии.

Въпреки нашата критика и нагледни илюстрации на проблема, все пак чудото на BGA Reballing-а се случва. Как става това?

BGA Reballing-ът е съпроводен с висока температура, под въздействие на която временно се възстановят връзките между силициев кристал и неговата подложка. След един-два месеца връзките пак се нарушават. Пак се прави Reballing, след което периодът на работоспособност е много по-кратък. След втората процедура, а третата обикновено е безполезна. За четвърта не ни е известен случай.
Знаейки ефекта на нагряването, много "майстори" не се занимават с нещо толкова трудоемко, пипкаво и изискващо скъпа сервизна техника като реален BGA Reballing. Те просто нагряват чипа с газова горелка или пистолет за горещ въздух, а понякога даже и с мощен сешоар. И ефектът е точно като след BGA Reballing.
Същият проблем имат и чиповете на Xbox, но при тях номерът с пренагряване или даже пълноценен BGA Reballing рядко има дори и временен ефект.

BGA Reballing-ът в ръцете на шарлатанин или недостатъчно компетентен майстор е много опасна процедура за лаптопа, след която следват чудовищни поражения. След псевдомайсторски намеси дори и нашият сервиз не може да спаси лаптоп.

Примери за липса на умения и увреждане на дънна платка, поради некомпетентност:
Невероятен "майсторлък" от електротехник, а не от компютърен специалист

Окъсени с термопроводяща паста и отнесени компоненти около чипа

Почти разтопен от газово горелка графичен чип

Платката около пренагрявания от "майстор" чип е деформирана и се явява тотален брак

Има ли трайно решение на проблема?

Сменен в нашият сервиз дефектирал чип с ревизия от 2007г. със същия тип чип, ревизия от 2009г.

При проблема с чиповете на NVidia от "първата проблемна вълна" след 2008г. излизат чипове с отстранен технологичен проблем. По-скоро те са не с поправен дефект, а  по-издържащи на висока температура и на немарлива  експлоатация.
Трябва да се отбележи, че проблемни са не само тези поколения на NVidia от далечните вече 2006-2008г.  По-късно същите проблеми спохождат ATI/AMD, както и по-нови поколения на NVidia. Всъщност при почти всяка смяна на поколенията графични чипове възникват такива технологични проблеми.
Ето как протича пълният процес на подмяна на графичен чип с нова и без дефект ревизия

 
Аналогична процедура с по-нов Apple Macbook с AMD графична карта

Тези ремонти са на практика вечни и са много по-добър избор от смяната на дънна платка с нова, защото в новата платка най-вероятно ще има същата ревизия дефектиращи чипове. Ние поръчваме нови чипове от нови ревизии по сервизни канали. Те са произведени много след като е било прекратено серийното производство на дънните платки.

Превенция на графичното дефектиране

Дефектирането на графичната част на мобилни, а и на настолни компютри почти винаги е следствие на лоша хигиена и липса на пълна профилактика.
Но, както и при BGA Reballing-а, имитациите на истинска професионална работа водят до големи поражения:
Някои майстори са на принципа "колкото повече, толкова повече". Неподходящи пасти, окъсяване на компоненти, лошо или никакво охлаждане.
При сглобяване след профилактика някои "майстори" перфорират дънната платка с по-дълъг винт и край с лаптопа - многослойната платка е невъзможна за спасяване
Интересни решения и импровизации с подръчни материали, които водят до брак. Често в нашия Facebook показваме на читателите чудеса от изобретателност при профилактиката, които водят до щети, сериозно ангажиращи нашия сервиз.
Елементарна дейност като почистването на вентилационната система с компресор води до натрошаване на лопатките на вентилаторната турбинка. Дори и да не се постигне този потресаващ ефект, "майсторите" чупят една лопатка или дебалансират охладителя, което води до шум и скоростна амортизация.
Вижте как "майстор" е изкарал от строя видеокартата на скъп DELL Precision M6500. При монтажа на машината е навил дълъг винт и е спукал термотръбата на охладителната система, без фреона от която охлаждане на практика няма.
Но даже и да няма такива гафове, всичко да е сглобено и монтирано както трябва, резултатът от профилактиката често е неудовлетворителен, защото се пести от материали и време.
Множество термоподложки, тествани и използвани от нашия сервиз за различни случаи. Даже и по официални сервизни канали качеството не е винаги еднакво и достатъчно добро. Затова винаги след профилактика следва тест под операционна система, в тежка графична среда и под процесорно натоварване.
С различни термопасти за CPU и GPU също се постигат различни резултати. Често добра комерсиална паста съхне прекалено бързо и тя влиза в черния ни списък на използваните пасти.
При една от най-често използваните пасти от нас и от колеги (Artic MX-2, MX-4) има сериозни аномалии откъм качество при всяка нова поръчка от български вносител. Подозираме, че и тук трябва да прекратим практиката с българските вносители и да поръчваме само от чужбина.
Затова избягвайте евтини или безплатни профилактики. Евтино и ефективно са несъпоставими неща. Освен това евтиното често излиза много скъпо, за което виждате примерите по-горе.

В момента има доста видео-презентации в YouTube от български "майстори", рекламиращи евтина профилактика. Лесно се разпознава липсата на качество от такава процедура по чистата офис среда, неуверените движения на младежа, анти-статичната гривна, която е стандарт, но никой истински техник не я ползва.

А най-важно в цялата процедура не е ниската цена и самочувствието на сервизния техник, а резултатът.
 
Резултатът от наша профилактика. За разлика от други (често нагласени) демонстрации, които показват не ефективен процес, а ниска цена, тук виждате пълния процес без прекъсване и "кръпки". Вижда се и резултатът, както и задължителният след-профилактичен тест, който в никое видео не сме виждали. Това е наша презентация от напълно стандартна профилактика, без никакви приготовления и суета за пред камерата.

Изводи

BGA реболингът е трудоемка и безсмислена процедура, която атакува проблем на място, където липсва такъв. 
Временният успех на тази процедура се дължи на високата температура, която за кратко възстановява връзки на друго място.
Евтиният ремонт с пренагряване или с BGA Reballing често води до непоправими щети на лаптопа или до последващ много скъп ремонт. Много по-скъп, отколкото ако нямаше такава безсмислена намеса.
Истинското решение на проблема е смяната на графичния чип с такъв от по-нова ревизия, която е по-устойчива на висока температура. Такъв ремонт е не много по-скъп от единичен BGA Reballing и е много по-евтин от повтарянето на няколко процедури по "смяна на топчета".
Необходимостта от сервизна интервенция спрямо графичната система на лаптопите може да се сведе до минимум, ако се извършва периодична пълна профилактика, желателно преди началото на всеки летен период или ако това е пропуснато, през есента.
Всички сервизни и профилактични процедури трябва да се извършват само от утвърден специалист. Освен, ако не искате да помогнете на някой да се обучава, да си намери интересно занимание или просто си търсите повод да смените лаптопа с по-нов.

Контакти с нашият сервизен техник.
Цени на сервизните ни услуги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни