Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Първият ServerBook или защо никой лаптоп не става за Workstation

 
Екипът на Retro-PC-Mania сме преди всичко клуб на хардуерни маниаци, които за да си позволят да бъдат сред най-богатият асортимент от уникална техника извършват търговска и комерсиална сервизна дейност. И не че не обичаме работата с клиенти, но работата си е работа и ако тя в нея няма удоволствие, забавление и кеф, то това е мъка, а не работа. Освен това не разглеждаме клиентите само като спонсори на интересните ни експерименти. Те също са част от обкръжението, от екипа ни. Вие, читателите на блога ни също сте част от Retro-PC-Mania екипа.

Формула на Retro-PC-Mania. Най-добрият екип + най-компетентните фенове + най-образованите хардуерно клиенти + най-добрите компютри + най-добрите доставчици = най-добрата работа.

Пример за съчетанието на работа и удоволствие е този наш интересен експеримент с кодово име "RMania ServerBook".

Изглежда като майтап и забавление точно в стил "луди учени", нали?
Но именно тази демонстрация въплъщава нашият перфекционизъм и извънредно високи изисквания към компютърната техника.
На практика ние отказваме (понякога и агресивно) своите фенове и даже клиенти от покупката на скъп лаптоп за CAD, Photoshop, рендериране, видео-монтаж, екстремални игри и др. тежки дейности.
Защото даже и свърх-високият клас Mobile Workstation като например ThinkPad W701, които са проектирани точно за тежка графична и работна дейност са недостатъчно мощни надеждни, стабилни, оптимизирани за икономична работа под тотален хардуерен стрес. Да - за мобилни машини са ненадминати като качество и мощ, но в сравнение с настолен Workstation, който е над 5 години по-стар и 2-3 пъти по-евтин от тях са като нова Mazda пред 10 годишен 12-цилиндров S-klasse.

Тук е мястото да разсея още в зародиш вкоренените заблуди на лаиците, че машина като тази има чудовищна консумация. Истината е, че тази машина консумира 60-180 Watt под максимално натоварване в игри. За сравнение - лаптопите Alienware имат мрежов адаптер с мощност 240Watt и консумират 50-160 Watt под сериозно натоварване. 
Основни познания по хардуер са достатъчни за осъзнаване, че при наличието на Intel Demand Based Switching в XEON машините и уникални импулсни японски захранвания с рекордно висок КПД и интелектуална система за контрол на мощността, реалната консумация при сървърната машина има възможност да бъде по-ниска от потребителски или дори от Mobile Workstation лаптоп при съпоставима мощност.

С какво толкова никой лаптоп не може да се мери сили дори със среден клас настолен Workstation?
  • Никой лаптоп не е въоръжен с процесор Xeon (чете се Зион). Ще кажете, за какво му е професионален сървърен процесор, след като има свърх-мощни Intel Core i7? Реално Core i7 има 100% аналог във вид на Xeon, но аналогичният Xeon е 150% Core i7. Разликата е, че Xeon могат да работят и като i7, но са нещо много повече от потребителския си събрат. Xeon могат да работят с ECC памет, имат повече енергоспестяващи функции, удвоена комуникация с дънната платка, която им позволява връзка и с втори процесор. Xeon-ите (високият клас) нямат вградени излишни графични ядра, заради които да дефектират. Новите Xeon-и достигат до 12 реални физически (24 логически ядра), докато никой лаптоп не е с над 4 ядра. Представете си машина с два Xeon-a и общо 24(48) ядра! Xeon от висок клас адресират мног, много по-голям обем оперативна памет от потребителските си братовчеди;
  • Настолните Workstation от среден и нагоре клас се базират на елитна платформа, която някога бе LGA771, после LGA1366, сега актуална е LGA2011. Даже и най-могъщият лаптоп в момента не може да мери сили с този ветеран DELL Precision T5400 на LGA771 платформа. Какво остава за машини, базирани на по-новите сървърни платформи. И не става въпрос само за сила, но и за качество, надеждност, оптимална работа под ултра високи натоварвания;
  • Разликата в платформите е свързана и с разликата между работата и производителността на оперативната памет. При сървърните платформи на настолните Workstation се ползва стандартна или буферирана ECC памет, което предоставя на потребителя коренно различни нива на надеждност и производителност. Няма сини екрани, няма нужда от рестарт, няма препълване на паметта и обръщение към твърдия диск. Например във Photoshop може да правите какви ли не гимнастики и силови изпълнения с колосални файлове в ултра-бързата оперативна памет, вместо да разчитате на SSD. Тази оперативна памет сама се чисти, коригира и оптимизира и не съществува вероятност за принудителен рестарт или изпадане в частична или пълна "кома" на системата. Dual-Channel при мобилните Workstation, а? Настолните им събратя са с Triple или Quad-Channel работа на паметта. И предвид работата с Xeon, адресиращ чудовищно количество памет и имащ поне 6 слота за памет, често продаваме достъпният HP Z400 с евтин ъпгрейд до 48GB ECC DDR3 памет. Двупроцесорни машини безпроблемно въоръжаваме с 96GB стабилна памет за чудовищна работа, каквато никой лаптоп не може да свърши;
  • Няма Mobile Workstation или Extreme Game Notebook с над един процесор, над два PCI-E слота (и то двата на 16x), реална възможност за над 32GB памет (за сървърните платформи говорим за трицифрено количество GB). Както няма и френски автомобил с 12 цилиндъра;
  • Настолните Workstation имат значително по-добри и с повече екстри сървърни чипсети, повече PCI-e слотове и пълно тяхно осигуряване с x16, чудовищно по-добра мрежова система, скандално по-добра системна автоматизация и мониторинг, импулсни захранвания с интелект, несравнимо по-надеждна и бърза организация и с професионално RAID/SAS управление дисковата система (напр. с 15K-оборотни SAS дискове)... това са само някои от предимствата на настолният Workstation или сървър над всеки лаптоп, включително и Mobile Workstation.
Затова пред клиент, който иска да работи здравата, а не да ползва компютъра си само за чат и филми, препоръчваме ето това:
 Великолепният HP Workstation Z400 с водно охлаждане. Цени и параметри

Чудовищният като мощ, но невероятно компактен HP Workstation Z620 на LGA2011 с два Six-Core Xeon (24 логически ядра общо)

Настолните машини са чудесни като мощ, охлаждане, параметри, но не са мобилни. А много специалисти имат нужда от мобилна машина, от техника, която заема малко място и има възможност да работи поне час на батерия.
А защо не се произведат истински Mobile Workstation, базирани на сървърна платформа, пълноценни Xeon процесори, надеждна ECC памет в Quad-Cannel, слотове за няколко MXM карти, каквито например с чудовищна производителност има точно за сървъри в момента?
Могъща MXM сървърна видеокарта с 992GFLOPS мощност и 2GB GDDR5

Невъзможна мисия за световната индустрия?

Обичаме невъзможните мисии, което сме доказвали многократно. Не сме компания с колосални капитали като DELL, HP или Lenovo за да проектираме и поръчаме за производство реален, могъщ ServerBook от Foxconn например.
Но сме ентусиасти, които можем да покажем един полу-професионален прототип на такава машина, която според нас липсва на истинският специалист или на истинският геймър.
По-долу виждате снимки от два наши проекта за ServerBook, както и скрийншот от параметрите на една от трите тествани машини на базата на 1U сервер.

Проектът ви се струва странен?
Всъщност историята познава не по-малко чудати, огромни и с не много голяма автономност машини, които някога бяха хит сред нашите клиенти и фенове. И къде, ако не при нас можеха да бъдат намерени?
 20-инчовият колос HP HDX9000 (Dragon)
20-инчовият колос DELL XPS M2010

И ако нашият прототип се хареса на световната индустрия и скоро се появят истински ServerBook, професионалистите и екстремалните геймъри ще знаят на кого да благодарят за идеята.

Ако имате интерес към такъв Serverbook, можем да ви предложим:
Rackmount LCD;
1U сървъри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни