Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Latitude 2120 - единственият професионален и защитен нетбук

Никой нетбук не блести с параметри, бързина и кой знае каква визия. Към никой нетбук няма да изпитате симпатия и привързаност.
Нетбуците са един такъв невзрачен клас "лаптоп", седмица след придобиването на който собственикът му иска незабавно да се отърве от него и да се снабди с пълноценен лаптоп. Нещо като шофьор, излъгал се да си вземе Daewoo Tico и искащ, колкото може по-бързо да се качи на истински автомобил.
DELL Latitude 2120 е изключение от всичко, описано по-горе. Той не се явява компютърен аналог на Daewoo Tico, а е еквивалент на Mini Cooper.
Огромна е разликата между DELL Latitude 2120 спрямо други нетбуци, включително и тези от самият DELL (популярните Inspiron Mini 9 и 10). Което е нормално, защото това е Latitude, а не някакъв си Inspiron. Тоест мини лаптоп, но от висшия бизнес клас Latitude, в който няма случайни машини.
Освен с бизнес потеклото си, каквото няма никой друг неттоп, DELL Latitude 2120 е уникален и като корпус, който е частично защитен от удари и влага. Качествената, надеждна и защитена бизнес машинка е подходяща за широк набор задачи, изискващи компактност, мобилност, максимална автономия от батерия и неубиваемост в тежки условия.
Инженерна (сервизна) дейност, пътешествия, риболов, резервна машина към мощният пълноформатен лаптоп, първи лаптоп за деца - няма по-идеална компактна и здрава машина за тази цел.
Външната изработка впечатлява, клавиатурата (вж. добрите механизми и здраво метално шаси) и тачпадът са перфектни за малък лаптоп. Още от пръв поглед се вижда, че това е бизнесмен, а не лъскава играчка за щанд в магазин за перални и хладилници или за промоция към мобилен оператор.
Съдейки по надписа на OEM производителя върху клавиатурата, пред нас е качествен продукт на тайванският подизпълнител Quanta, което е логично продължение на модела Latitude 2100, който също бе от тази компания.
Това означава, че мини моделът е специален продукт за DELL, тъй като почти всички останали DELL Latitude през последните години са евтина изработка от Compal. Точно Quanta изработка за DELL бяха велики продукти като Precision M65, M4300, M6400, M6500 и Latitude D820, D830.
Повече за това кой реално произвежда и даже изцяло проектира лаптопите на именитите производители може да научите в този наш материал.
Корпусът е красив със своята брутална здравина и необичаен релеф на гумираното покритие. Дисплеят изненадва с нелоши ъгли, висока яркост и събиране на достатъчно информация без потребител да скролира в несвяст.
Инженерите не са пестили и от камера, защото е поставен доста приличен 2Mpx сензор. Освен камерата и отличната WiFi връзка, комуникационните възможности на мини лаптопа се допълват от нещо, което има само в бизнес класа - възможност за поставяне на 3G (3G+GPS) модул, за който са предвидени mini PCIe слот, антени и SIM държач.
BIOS-ът е точно като на голям Latitude или Precision от по-ново поколение, което направо ни шокира.
Много по-впечатляващ от външният вид е вътрешността на DELL Latitude 2120. Имам чувството, че DELL не са се старали толкова от времето на първите Alienware, Latitude (до E6400) и всички Precision.
Няма по-добра изработка на Atom-ен нетбук! Качествена дънна платка, скъпи компоненти, ефективен охладител - няма какво повече да се иска в нетбук. Даже според нас са се престарали.
Моделът се предлага с мощна батерия, имаме го и с ултра-мощният усилен акумулатор, който стърчи надолу. От 4-ри до 9 часа са напълно реално работно време за толкова икономичен хардуер и толкова мощна батерия.
Машината я тествахме с работа до 4GB DDR3 1333MHz оперативна памет и с SSD диск. Трудно се намира такава памет, на пазара в България към момента няма. Но това е проблем на всички маркови машини от първи поколения платформи с DDR3. И все пак ние скоро ще предлагаме точно такива памети (истински маркови Micron, Hynix, Samsung, Elpida) на 1066MHz, 1333MHz в плочки от 2GB до 8GB DDR3.
Отлична работа под Ubuntu и малко тромава под Windows 7, но там има доста възможности да бъдат спрени визуалните прелести и системата да се ускори значително. Предстои тест с Android и опит за инсталация на Retail Mac OS, с който неттопите на DELL открай време се разбират идеално.

Заключение. Много, много отдавна не сме били толкова впечатлени от продукт на DELL. И ето, че изненадващо поне в един клас мобилна техника те са абсолютни шампиони като смаяха света със защитен нетбук, включен в елитната им бизнес серия Latitude. След всичките тези суперлативи за този невероятен модел, трябва да споменем и тъжната новина, че това е последният подобен нетбук на DELL и въобще на толкова компактна и автономна бизнес машина. След него от DELL заложиха на 10-инчови таблети. Така, че ако искате да ползвате възможно най-качествена и защитена мини машина в класически лаптоп формат, DELL Latitude 2120 е най-доброто и най-актуалното предложение. 
На няколко пъти споменахме, че DELL Latitude 2120 е единственият нетбук, включен в състава на високия бизнес клас. В интерес на истината има и друг бизнесмен сред Atom нетбуците и това е японецът Fujitsu LifeBook MH380, който е уникален като визия, с подобни параметри на DELL 2120 е, но няма претенции за чак такава здравина и защита. ThinkPad имат нелоши нетбуци, но те бяха 12-инчови и се базират на AMD Fusion, която въпреки, че е осезаемо по-производителна (особено като GPU) платформа спрямо Intel Atom, си е "печка" и евентуална "пукалка", към която аз лично бих предпочел да имам винаги надеждна резерва като описаният в тази публикация ултра-здрав и неубиваем Latitude неттоп. Предпочитам да стигна по-бавно някъде с WV Golf, отколкото бързо с Alfa Romeo до никъде и после... пътна помощ. HP нямат Elitebook Атом-ен нетбук, Toshiba нямат Portege модел от този клас, така че изчерпахме всички бизнес серии.
Това ни дава основание да обявим DELL Latitude 2120 като едноличен шампион в ултра-лека категория 
Който знае друга истина - да я сподели незабавно или да замълчи завинаги по тази тема! 

Цената ли? Няма да повярвате, че такава изумителна машина струва само толкова.

1 коментар:

Стоян каза...

Здравейте, взех памет 4GB DDR3 1333MHz оперативна памет и с SSD диск, при мен не тръгва с 4-те гб рам. Ител Атом Н550 е процесора дъно ZM2 model

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни