Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Alienware M17x R3 като Mobile Workstation след MXM ъпгрейд на графичната карта

След нашият интересен материал за ъпгрейд на лаптопи, които имат отделен графичен слот към нас бяха отправени множество запитвания за възможности на различни модели, цени, опции за две видеокарти в SLI или CrossFire и др.
Това ни накара да публикуваме този кратък материал, който не е в нашият стил на големи обзорни материали с много теория, резултати, анализи, фото- и видео-презентации.
За тестване на възможности за MXM ъпгрейд избрахме Alienware M17x R3, какъвто бе оставен в нашият сервиз за смяна на изгоряла карта. Трябва да споменем, че лаптопът не е купен от нас, а е на клиент на сервиза ни по линия на многото външни поръчки. Просто в най-добрата хардуерна операционна постъпват най-елитните пациенти.
Оригинално M17x R3 бе въоръжен със сериозната за времето си (а и все още) видеокарта AMD Mobility Radeon HD 6970. Но за съжаление и най-могъщите (особено те) видеокарти не са защитени от прегравяне, поражения от липса на профилактика, преждевременна топлинна деградация.
Решихме, че няма нищо по-лесно от ъпгрейда на MXM карта. По-аналогия с PCI-E ъпгрейда на настолните компютри.
Имаме огромна колекция от MXM карти, но малко комбинации като поколения и размери бяха сполучливи 

Оказа се, че колкото по-нов е един Alienware, толкова по-капризен е за ъпгрейди. В случая машината пожела да тръгне единствено и само с видеокарта от поколението на Sandy Bridge лаптопите. С нищо по-старо и с почти нищо по-ново. Подозираме, че това е заради вградената Intel HD Graphics 3000, която може да работи в тандем само с определени карти. Някои хора биха възкликнали... Мафия, мафия... и може би ще бъдат прави.
Ето затова винаги твърдим, че по-старите модели на Alienware са железни не само като корпус, но и като стабилност и възможности за ъпгрейд без никакви спънки. Първо поколение M17x бе изпробван с множество карти и с всяка от тях тръгна без проблем.
Колкото до по-новият M17x R3, единствената ни видеокарта към момента от Sandy Bridge поколение се оказа NVidia Quadro 3000M, която бе взета назаем от DELL Precision M6600. Alienware и DELL - нормално е да има съвместимост между продукти на една компания. Освен това, винаги сме споделяли впечатленията си, че много решения от Precision са пренесени в другия топ продукт на американската компания, Alienware. Вероятно OEM подизпълнителя на двете елитни серии е един и същ.
Quadro 3000M в MXM слота на Alienware M17x R3. Над нея дефектиралата HD 6970

За мнозина такъв ъпгрейд вероятно е  странен - игрови лаптоп с професинална карта?
Всъщност MXM трансплантацията е много актуална предвид скандално слабото поведение на Alienware в CAD приложения в сравнение с много по-стара графична станция от среден клас, каквато е ThinkPad W500, което показахме тук

Единственото, което ограничава могъщият Alienware M17x в професионални OpenGL приложения е игровата видеокарта, която няма възможностите на професионалната за ускорение на рендериране и неподдържани опции за CAD. Липсата на Quadro или FirePro е основната разлика между Alienware и Mobile Workstation. Иначе като качество Alienware е най-близък точно до графичните станции.
Супер-машината стартира бе проблеми с Quadro 3000M, като е пълен аналог като ядро и  Game (DX) производителност на игровият си близнак NVidia GeForce GTX460M.
Ето, че изравнихме силите на топ геймърски лаптоп с графична станция. Това е може би първият Alienware Mobile Workstation, излизащ от официален сервиз.
Очаквайте подробности, тестове, анализи, видео-презентации за MXM ъпгрейд на професионални и игрови машини.

Първоначални впечатления след няколко успешни и немалко неуспешни опити за MXM ъпгрейд:
  • По-старите платформи с MXM 3.0 без проблем работят с почти всички видове и поколения видеокарти на този слот. По-новите лаптопи аристократично отхвърлят старите карти и не работят коректно с прекалено новите (например Kepler поколение);
  • Често ограничаващите фактори идват не от несъвместимост, а от невъзможност за поставяне на вентилационна система на съвместима като хардуер карта. Пример за което са HP EliteBook Workstation.
Невероятните експерименти на Retro-PC-Mania продължават. Кой, ако не ние можем да изпробваме всичко мислимо и немислимо свързано с тази интересна опция за максимална модернизация на лаптопи? И не само лаптопи, предстоят експерименти с Apple iMac и други All in One системи с MXM.

За повече въпроси, свързани с MXM ъпгрейд се обръщайте към сервиза ни.
Очаквайте скоро в ценовата ни листа множество MXM карти от различни поколения и стандарти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни