Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Клиентът (не) винаги е прав

Въпреки топлото време отново идва смяната на сезоните. Преходното време негативно се отразява на психиката на много хора. Една от проявите на тези емоционални сътресения е неадекватното държание на някои хора като клиенти.
В тази статия такива хора се разглеждат като посетители или обаждащи се по телефон, а не като истински клиенти. Да си клиент не е достатъчно да се само-определиш като такъв, но и да има кой да те приеме за клиент.
Няма законно или морално положение, което да накара търговец да се държи учтиво с неприятен човек, който се отнася към него като към сервитьорка в Студентски град. Некултурният "клиент", провъзгласил се за цар и очакващ идеално обслужване не се толерира в нито една реномирана фирма, в която работят професионалисти, а не мошеници. Самозабравилият се "клиент" получава това, което заслужава от търговците-измамници, които с прекомерна любезност пробутват фалшива или дефектна стока.

Има една истина, че единствените хора, които постоянно се оплакват от "лоши услуги" са тези, които заслужават и предразполагат към "лошо обслужване". 

Няма как възпитан и позитивен човек да получи лоша услуга, където и да било. Някои клиенти са толкова  културни и приятни за общуване, че с удоволствие им правим отстъпки и подаръци.
Защо да предлагаме техника на скандалджия и грубиянин, след като с това поемаме ангажимент от 6 или 12 месеца да търпим капризи, свързани не само с реалните гаранционни задължения, но и с грешната интерпретация на такива от страна на неуравновесен човек? Благодарим за вниманието, но нека такъв човек си намери друго място за пазаруване. Обслужването на такъв човек не оправдава загубата на време и нерви, освен това намира отражение и в коректното обслужване на следващите клиенти.
Без да искаме да обидим някой или да се проявим като сноби, смятаме че човек с основно образование и почти никакви компютърни познания по-добре да вложи парите си в нещо различно от професионален компютър.
Освен хора с повърхностни разбирания, има и интелигентни грубияни. Клиентът с прекалено голямо его често е млад специалист в област, която е близка до компютърната техника. Получава добър доход, облечен е в костюм, скоро си е купил кола, съумява да си плаща наема и въобще смята, че се е издигнал в обществото. Затова не само при нас, но и на други места се опитва да подчертае своето положение и компетентност.
Такъв човек иска да покаже превъзходство на своите знания над тези на търговеца, както с лекота го е правил в Техно-магазините. При нас това не става, защото отлично познаваме техниката, която внасяме от цял свят и не сме склонни да подкрепяме чужди хардуерни заблуди, заради едната печалба. Ние сме преди всичко хардуерни маниаци и чак след това търговци.
Случва се да ни предизвикат с въпроси за нещо, което нямаме в наличност и когато споменем, че продаваме само артикулите описани в сайта, "специалистът" започва да нервничи от липсата на внимание към неговата особа, благоволила да посети магазина ни. "Клиентът"-егоист не се съобразява с реални, клиенти преди него, които в момента се обслужват. Трудно му е да осмисли, че някой може да бъде по-важен от него. Когато обработваме заявки на клиенти, поръчали техника през сайта, той приема това като демонстрация на неуважение.
Важна част от работата ни е и да договаряме и плащаме он-лайн всичките супер-машини, които предлагаме. Понякога разтоварваме и стока в работно време, но нали това ни е работата? Егоистът обаче се чувства ощетен и иска внимание, дори в момента да обработваме няколко палета с техника. Отказва да приеме, че работата ни може да се състои в нещо различно от това да го обслужваме и величаем.
Когато некултурен посетител започва да нервничи и да пречи на работата ни с реални клиенти, обработката на поръчки, работа с доставчици, му препоръчваме да посети друга фирма. Той отново приема това като обида и изпада в нервна криза, която му пречи да осъзнае, че се намира не в магазин за играчки с майка си, а на място, където хората искат да си вършат работата. Колкото да е неприятно за нас, на такъв човек се налага да му посочим вратата.
По-младият псевдо-клиент започва да отправя заплахи как ще ни оплюе във всички форуми, а по-възрастният как ще ни очерни пред всичките си познати. Никой не изпълнява открито заплахите си, защото трябва да застане със собственото си име в реномираните форуми, а глупостта винаги е анонимна и е лишена от доблест. По-амбицираните все пак успяват да регистрират някой фалшив профил във Facebook или нов анонимен профил в по-малко посещаван форум.
Анонимността окриля такъв човек да украси цялата случка със собствените си заблуди, колко важен клиент е всъщност и как без такива като него, ние "търгашите" ще фалираме, ще ровим по кофите и други подобни злобни фантазии на дребнав човек.
Той вярва, че е част от огромна общност обидени от нас клиенти и се възприема като водач на тяхното недоволство и човек, който чрез оплюването ще донесе ред и справедливост. Украсените заблуди, които се насаждат в общественото пространство всъщност с пълно право могат да се тълкуват като клевета според НК с всичките съответстващи последствия за човек, който би застанал зад тях с реалното си име.

Може би някои наши читатели ще си направят грешни изводи, че едва ли при нас идват армии от проблемни хора. Всъщност случаите на действителни проблемни посетители в шоу-рума ни са под 10 за 5-те години работа. Повечето от случаите са вдъхновили тема за Бай Ганьо. На никой от критиците не му е отказана трибуна в нашата тема за отзиви за нас, Facebook или Google Maps. Само един от тях обаче е застанал с истинското си име.

Критиците ни по форумите са повече, но те никога не са били наши клиенти, нито са имали такова намерение. Това не са млади хора, а форумни "професори по всичко", които често не понасят нашите статии и анализи, които не признават шарлатанските им възгледи за компютърна техника. Не бяха малко и критиците ни след статията сравняваща съвременното развитие на Румъния и България, както и други наши не-хардуерни теми.

Потенциалните ни "клиенти", много от които дори не са ни виждали се засягат от следните ситуации: 

  • "Клиент" се възмущава, когато ние не работим, когато на него му се иска, а че спазваме определено работно време. И въпреки, че на поне на 5 места сме посочили даден интервал, той намират някоя стара или към даден момент неактуализирана информация и не иска да приеме, че работното ни време е такова, каквото ние определяме, а не каквото той си е въобразил. По-горе е показано работното ни време, което стои на входната ни врата и с което работим над година; 
  • Идва "клиент" от друго населено място, не знае нищо за София, съобщава ни по телефон че се намира на еди кое си място и настоява да го навигираме до нас. Не е чувал за кв. Витоша, няма представа къде се намира Симеоновско шосе, но иска да го упътим. Това няма как да стане, но човекът е страшно обиден; 
  • Влиза "клиент" започва да стартира подред всички лаптопи, да ги опипва, да натиска бутони на поразия и когато го попитаме какво всъщност цели с това, с почуда отговаря: "просто разглеждам, не може ли?". Правим му забележка, че това все още е наша техника и ако иска бихме могли да демонстрираме желаната от него стока. Вежливо обясняваме, че техниката на витрината е почистена и обслужена и на следващ клиент няма да му е приятно да разглежда лаптоп със следи от пръсти по екран и клавиатура. "Клиентът", който е свикнал да опипва всеки хляб в кварталния магазин се засяга от такова "лошо обслужване" и си тръгва обиден; 
  • Случва се да идва "клиент", който не е наясно с хардуера, но има и желае да вземе някои наши компоненти като видеокарта, памет, Capture карта, безжично у-во и др. Или просто да провери дали дадено устройство ще му допадне като работа. Предварително заявява, че ако "проверката" не го устройва до няколко дни ще върне устройството. Следва огромно изумление, когато заявим, че не предоставяме техника за експерименти, а я продаваме и ако има някаква несъвместимост да търси вина в своя избор или продукт;
  • Влиза "клиент" с проблемна техника и настоява с наше захранване, адаптер, батерия, памет, процесор или др. да проверим дали теориите му за проблема са верни. Очаква, че това ще го направим безплатно и когато го разочароваме, че това не е така, "клиентът" си тръгва разочарован или в най-добрия случай предлага някаква символична сума от 5лв.;
  • Обажда се "клиент" и настоява да му кажем "нещо повече" за някой наш артикул. Споменаваме му, че всичко което знаем е описано в сайта ни, включително снимков материал, видео, невероятно подробно описание, което дори има подсказки за някои от многобройните му позиции. Много продукти имат и подробно ревю тук, в нашия блог като статията е постната и в търговският сайт; 
  • Някои хора се засягат от отказ да изпратим реални снимки на някой наш артикул, защото им е трудно да разберат, че сме нещо много различно от форумен търговец. Не крием нищо, защото задължително осигуряваме опция за 15-минутен тест и оглед преди плащане. Няма как при постоянна промяна на наличностите да се правят фотографии за всяка бройка - нито има смисъл от това, нито достатъчно време. Някои от бройките се вадят от склад при поръчка, а не са в постоянна готовност за фотографиране; 
  • Част от засегнатите ни клиенти се чувстват ощетени, че след като имат стикер за операционна система, която някой някъде бил платил вече, ни устройват доста нереална интерпретация за авторски и лични права. Когато на "дървен философ" се опиташ да разясниш разликата между корпоративен и индивидуален комерсиален лиценз и възможностите за трансфер срещу минимално заплащане, получаваш само негативно отношение;
  • Често е невъзможно да се намери разумен и учтив подход да се обясни на "клиент", че ние не сме поддръжка на Microsoft, IBM, DELL, HP, AMD, Nvidia, Ericsson и т.н. и че не е наша работа да сме компетентни по всички въпроси и да вършим работата на много-хилядният персонал в Support центровете на тези мега-компании;
  • Стига се до конфликти ситуации, когато "клиент" отказва да осъзнае, че хардуер и софтуер са различни неща, каквито са автомобил и шофьорска книжка. Според него ние сме длъжни (!) да му предоставим компютър с Windows, драйвери и офис програми, книжка с упътвания и дори да му проведем кратък курс по компютърна грамотност;
  • Има клиенти, които демонстрират морал и чест, но въпреки това настояват за поставяне на нелегален софтуер, защото някъде наши "колеги" били го правели и това било "нормално" предвид бедността на хората. След като им обясним, че нито инсталацията на нелегален софтуер, нито подстрекаването към такава дейност е законно, "клиентът" се обижда, че го третираме като престъпник; 
  • Истинска драма настъпва, когато споменем на посетител, че диагностиката и решаването на софтуерни проблеми при нас се заплащат допълнително, а гаранцията обхваща единствено и само хардуера;
  • Най-многобройни са обидените от липсата на отговор по мейл. На запитвания за продукти с дълъг списък от въпроси, обсъждания на стока, която нямаме налична, теоретични и практически въпроси за инсталация и съвместимост на хардуер и софтуер не поемаме ангажимент за отговор в търговския ни мейл. Публикували сме два мейла, единият търговски, другият за въпроси към сервиза. Ако някой има по-специални въпроси, може да ги зададе в този блог или в нашия Facebook. Случва се писма, които имат непопълнени полета или съдържание, което е на латиница да отиват в спам; 
  • Има посетители, които ползват формата за коментар за да споделят, че нямат достатъчно пари, да ни предложат бартер, да ни споменат, че биха могли да си вземат същия артикул по-евтино от EBay. Описали сме какво разбираме под коментар и няма нужда някой да се чувства пренебрегнат, след като не се съобразява с нашите правила; 
  • Засегнати "клиенти" има и сред предлагащите да изкупим неработещ лаптоп или да направим бартер. Няма как да предложим повече от 80-120лв. за над три-годишен лаптоп с неработеща дънна платка, слаба батерия и често в окаяно състояние. Това, че лаптопът някога е струвал 1500лв. за нас не е аргумент. Предлаганите от нас изправни бизнес лаптопи за около 290-350лв. по същото време за стрували 2-3 пъти повече, отколкото предлагания потребителски лаптоп. Теориите за това как от частите на неработещия лаптоп биха могли се вземат повече пари от форуми сме ги чували многократно, но от личен опит знаем, че те са неприложими на практика. 
Малцината фанатични критици на нашата дейност вероятно са убедени, че не уважаваме работата и клиентите си. При такова себераздаване откъм поддръжка на блог, сайт, видео-канал, Facebook тези заблуди са не само неоснователни, но и свидетелстват за недобра оценка на действителността. Вносът, обслужването и сервизирането на най-добрата компютърна техника, произведена някога не се прави за лично удоволствие, а за да бъдат удовлетворени потребностите на истинските клиенти.
Разумният купувач може да прецени за нас по отличните отзиви от клиенти с истински имена и по липсата на критика към никоя наша доставка или сервизна услуга. Въпреки патриотизма всеки разумен човек, добре съзнава в каква точно държава живеем, какво се случва с нейното население и колко е трудно да се прави модерна търговия в безкрайно изостанала страна.
Трябва да отбележим, че ние не споделяме нито една от крайностите "клиентът е винаги прав" или все по-популярната "клиентът никога не е прав".
Клиентът (без кавички) за нас винаги е прав да иска:
  • стоката от сайта ни със същите параметри и състояние, което сме описали; 
  • качествено и бързо сервизно обслужване, ако се наложи; 
  • разумна цена за стоките и услугите, които предлагаме; 
  • добро обслужване и кратка консултация за избрания продукт; 
  • демонстрация на избрания продукт; 
  • редовни клиенти имат пълното основание да поискат по-ниска цена. 
Проблемите с обслужването на клиенти не са типични само за нашата държава. Има голям брой англоезични публикации на темата за лошият клиент и анализа на клишетата като "клиентът винаги е прав", "клиентът е цар" и т.н. Точно в такива материали намерихме една интересна класификация на лошите клиенти:
  • Кибикът, който няма намерение да купува, каквото и да било;
  • Длъжникът, който не плаща задълженията си навреме или изобщо;
  • Пазарящият се, колкото и изгодна цена да му се предлага;
  • Депресираният, който не се чувства добре и настоява и всички да разберат това;
  • Нерешителният, който не може да вземе никога решение, колкото и лесно да е то;
  • Скандалджията, който винаги иска да говори с управата за всяко незначително нещо.
Някои западни експерти отхвърлят концепцията, че бизнесът има необходимост от всеки свой потенциален клиент. Бизнесът има нужда само от клиенти, от които има печалба, без непредизикани негативи. Клиенти, които водят до голям разход на време и ресурси, разстройват работата на персонала или създават неоправдано лошо име на компанията са нежелателни за успешния бизнес. Елиминирането на негативните последици от лошите клиенти дори не се покрива с печалбата от тях, а се поема от добрите клиенти. Толерирането на лоши клиенти е признак за лошо управление, защото това води до демотивация и чувство на неудовлетвореност за персонала и желание за напускане на работата. Затова за една добра фирма е задължително да дефинира отрано лошия клиент и елегантно да му откаже обслужване.
Старите маркетингови теории са позоваваха само на това уравнение:

Търговец + Клиент = Печалба

Но реалностите често са такива:

Търговец + Лош Клиент = Загуба 

И който пренебрегва второто уравнение не го чака нищо добро в бизнеса.

Красиво звучащото клише "Клиентът винаги е прав" е измислено от Хари Селфридж (основател на универсален магазин в Лондон) през далечната 1909г. По това време некултурни клиенти са липсвали, защото неуважението към търговеца е водело до доста болезнени последици. Тогава е било немислимо клиент дори да си помисли за грубо и неуважително поведение към търговец.
Помислете защо, ако клиента винаги е прав, големите магазини навсякъде имат камери и собствена армия от охранители, които реагират незабавно при лошо държание на посетител.
Големият търговски обект може да си позволи да рекламира дейността си с "клиентът е винаги прав", защото още на входа го респектира с демонстрация на сила.
Това е като демокрацията, в която гражданинът уж има всякакви права и свободи, но ако реши да критикува корупцията в държавата трябва да се замисли какво би могъл да противопостави на всичките силови структури, чието внимание ще привлече незабавно.

Личен коментар. "Клиентът е винаги прав" е робовладелческо мислене на началници, които разглеждат персонала си като слуги, а не като личности. Това е престъпно мислене на сводник, който смята "персонала" си за стока, която се продава и няма право да мисли и да възразява дори, когато издевателствуват над нея. 
"Клиентът е винаги прав" може да бъде девиз единствено на публичен дом. "Клиентът" там се предполага да е "прав". Дори и да не е така, дискретността е включена в цената.
Не приемайте работа във фирма с такъв неуважителен към вас девиз!

Тази статия ще бъде оценена най-вече от колегите търговци. Моят съвет към тях е да не вярват на търговски клишета и нереален рекламен маркетинг. Добри и лоши клиенти винаги ще има. Колкото и добър човек да сте, няма да превъзпитате лошият клиент, а само ще поемете неговият негативизъм и в дългосрочен план това ще се отрази на работата и здравето ви. Лошият клиент ви носи повече негативи, отколкото печалбата от продаденият артикул. Колкото и добре да се държите, егоистът приема това за даденост. Каквито и нерви да имате, помислете дали това се одобрява от вашите съдружници и персонал и дали с това раболепно поведение не губите авторитет.

Най-важното при контакт с лош клиент е отрано да изолирате интереса му към вашата стока или магазин като цяло.
Ето и някои признаци за лош клиент:
  • Директорското поведение на посетителя. Това е вашият магазин и вие нямате нужда от нов началник;
  • Обръщението "колега" и преговорите за "дилърски" отстъпки. Обикновено след час-два загубено време такъв човек купува най-евтините стока, които разпродавате почти без печалба, но заради "дилъра" се насилвате да я продадете дори под стойността и на придобиване. Такъв човек е доволен, че ви е "метнал" и повече няма да го видите да купува "на едро";
  • Ако някой "просто идва да поразгледа", попитайте какво точно иска и от там си направете извод дали този човек не търси място да загуби малко време;
  • Група жени с "консултант" под чехъл. Не купуват нищо, ако женската част няма представа, че Thinkpad е нещо много повече от Asus с камера. Когато мъжът обаче е доминиращ в такава "делегация", капризите биват отхвърляни и следва покупка;
  • Случва се да ви посети група съгледвачи конкуренти или с по-криминални намерения, които ще познаете по шарещия поглед и гузният вид, когато опитате да ги попитате конкретни въпроси. Някои ще огледат стикерите на техниката а да разберат произхода и.
Запомнете, че отхвърляйки лош клиент, вие пестите разходите и можете да предложите по-добри цени на добрите клиенти, имате по-сплотен екип и повече желание за работа.
Най-голямата обида, която началник може да нанесе на своя персонал е да спази глупавият девиз "Клиентът е винаги прав" и да постави капризите на клиента над достойнството на своя колега. Немалко незаменими специалисти напускат работа точно заради подобен систематичен тормоз и неуважение.
Поставяйки лошият клиент на място, освен по-ефективен бизнес вършите и добро дело към обществото, отказвайки да толерирате арогантността и глупостта.
Ето какво мислят и 414-те читатели, гласували в анкетата ни за българския клиент в този блог.

Някои материали, които подкрепят изводите в тази статия:

39 коментара:

deso_bboy каза...

Абсолютно съм съгласен по всички точки, като търговец, не точно в тази сфера, но в сходен бранш, който напускам ИМЕННО поради тази причина.
Поздрави и успех!

Николай каза...

Всичко е относително :)Явно при вас се е получило натрупване на псевдоразбирачи с големи претенции без покритие.
Личното ми впечатление е че такива хора трябва да се пускат по допирателната, може да им се продава нещо без влагане на излишна емоция, проблема е че ако се натрупат повече това е уморително. Зачера видях в кварталната месарница точно такава клиентка която побърка продавачките с претенции и капризи просто заслужаваше да бъде изхвърлена

Анонимен каза...

Здравейте!
Клиентът не винаги е прав, наистина.
Но вие си преценявате дали да предприемете правилния подход и да го климатизирате към вашите изисквания за клиенти.
Когато се убедите, че опитите ви са безсмислени, вече може да му покажете вратата, но по възможно най-тактичния начин, за да избегнете разправиите и обясненията по форумите, колкото и да ви изкара извън нерви.
Би трябвало да сте свикнали на такива и да не ви прави впечатление.
Не е първата ви статия с такива обяснения, но само интелигентен човек би я разбрал и даже ще бъде излишна за него, а за ганьовците- те никога няма да я разберат, колкото и статии да изпишете от такъв тип, само ще се изсмеят с иония.
Аз съм сервитьорка и знам какво е чувството да се отнасят с теб като слуга.
Съжалявам, че не ми разрешихте да си напиша тезата за вашата фирма, вие сте постигнали за кракто време това, което други десетилетия не могат.
Статиите ви и ревютата ви са най-добрите в България. Желая ви повече успехи и по-малко нежелани клиенти.
Бизнесът си е ваш и го развивате с желание, то си личи. Вие си решавате как да се държите към клиентите, от това ще зависи и успехът ви.

Boris Marinov каза...

Аз пък не съм съгласен с всичко: За мен е нормално търговец, който продава даден артикул да отдели 5-10 минути за да ми отговори на 2-3 въпроса относно този артикул.

кен каза...

Статията наистина не е за хора, които четат само спортната страница във вестник :)
Този цикъл публикации подкрепя колегите в търговията и обслужването.
Търговията и услугите наистина се приемат от много хора като слугинаж. Но това всъщност е взаимно-изгодно партньорство. Наличието на пари не е причина за супер-претенции.
Колкото до отделените минути за клиент, нормалният посетител в магазина ни получава поне 30-40 минути не само за отговор на въпроси, но и за демонстрация.
Освен това тези статии тук не падат от небето, данните за тях и писането им отнемат над седмица. Описанието на всеки артикул в сайта ни отнема поне половин час, за да бъдем максимално информативни.
Ние сме шоу-рум към он-лайн магазин, което предполага клиентът да е посетил сайта и да има поне частична представа какво иска и с какво разполагаме.

Boris Marinov каза...

"Ние сме шоу-рум към он-лайн магазин, което предполага клиентът да е посетил сайта и да има поне частична представа какво иска и с какво разполагаме."

Наличието на онлайн магазин предполага, че клиентът трябва да може да си избере артикул онлайн. Ако имах време да дойда в шоуруума щях да направя точно това.

Радвам се, че отделяте по 30-40 минути на клиентите ви в шоуруума, пожелавам си да отделяте същото време и на тези, които ви се обаждат с въпроси по телефона или ви изпращат запитвания.

Анонимен каза...

Всеки път когато вляза в магазин и продавача започва супер много да ми досажда. Ако е за дрехи магазина направо може да полудее човек. Пробвам нещо, още не съм се облякла с него и чувам глас: Добре ли ви седи? Искате ли друг номер? Да ви предложа панталон към блузката? Ми направо да си купя всичко в магазина......Отказах се напълно от малки магазинчета. Само по големите търговски центрове, където никой не се интересува какво пробваш....

кен каза...

Няма нужда да ни пожелавате празни приказки по телефона, защото почти всички запитвания са от типа, колко е гаранцията, с каква операционна система идва, колко държи батерията, в какво състояние е и въобще всичко, което е прекрасно описано в сайта. "Клиент", който разпитва за такива очевидни неща няма сериозно намерение да купува и дори 24 часа да си говорим с него, това няма да осъществи продажба.
Аналогично е и при запитванията по мейл или Skype.
Подобна неефективност и разхищение на ресурси и време е типично за държавната администрация, но не и за частна фирма. Там един служител се старае да обработи минимално количество клиенти при максимална загуба на време.
С цел подобряване на ефективността няма чуждестранен он-лайн магазин с телефон за празни приказки. Някои магазини имат единствено комуникация по Skype или локален комуникатор.
Тази практика вече активно се прилага и в България.

Анонимен каза...

Тази статия ми напомни за един случай преди около 5 години в един магазин (няма да назовавам името) където упорито отказваха да ми продадат дънна платка заради това, че не съм разбирал какво правя и колко по-правилно щяло да бъде ако закупя вече сглобен компютър. След като учтиво изчаках лекцията им за това какви са големи експерти, се съгласиха да ми продадат платката, но от тогава в този магазин не съм стъпвал.

За това и гласувах със "Всеки е различен" в анкетата - изроди има всякакви, клиенти и търговци. Жалко е, че част от тях са се струпали при вас. Не съм купувал техника от вас и нямам обективно мнение, но съдейки по вниманието, отделено върху блога предполагам, че влагате старание в работата си.

Атанас каза...

страхотна статия, напълно подкрепям всичко написано!

Ангел Тодоров каза...

Много добра статия! Браво!
От известно време се чудех кога ще пуснете нова статия от този род и ето я и нея.
Посещавам сайта доста редовно, а ето че статията вече има 11коментара, което показва интерес.

Поздравления и успех!

GTrenchev каза...

Аз съм млад учен,живея в центъра на столицата.Имам добри доходи.Веднъж дойдох при вас,трябваха ми няколко добри монитора 5:4 за работа с цветове.Харесах един NEC 19" S-IPS,пожелах да ми го свалите от високия щанд,за да го разгледам.Отказахте,защото и от долу "съм виждал добре",и сте били "много заети".Аз исках да проверя белия цвят.Попитах за дефекти,а отговора беше "Има един изгорял пиксел,ама ти няма да го забележиш."
Намекнах че не заслужавам подобно отношение и може и да го забележа,не съм претендирал,че съм специалист,въпреки,че разработвам компютърна техника,и си тръгнах.Дойдох на следващия ден,смятайки,че на сутринта сте по-отзивчиви.Нищо подобно."Какво ще ги разглеждаш,или купувай или не ни губи времето." А по телефона отношението ви беше наистина грубианско.
Вашите конкуренти са толкова учтиви,че чак ми става неудобно.
Не се учудвам на горната статия,заслужавате далеч по-лоши клиенти.Държите се като абсолютни селяни,не знам дали реализирате продажби,но никога няма да бъда ваш клиент.Това,че запечатвате балканските си комплекси в статии пък не ви носи нищо добро.

кен каза...

Може и да си млад, но учен с такава граматика и посредствен изказ може да има само в български университет или в цирка на БАН, където приемат единствено лентяи и хора, които няма къде да се реализират. Жалко, че от нашите данъци се издържат такива бюджетни недоразумения като образователните организации.
Това, че живееш в центъра, имаш добри доходи и си въобразяваш, че си голяма работа е споменато в статията, както и подхода на такива хора да хленчат в интернет.
"...но никога няма да бъда ваш клиент"
Това дали ще си наш клиент, не зависи само от теб, а и от нас, защото търговията е двустранен процес. Един млад и интелигентен човек би трябвало да осъзнава това.
"Какво ще ги разглеждаш,или купувай или не ни губи времето."
Недей да лансираш въображаеми ситуации и реплики, защото ние продаваме само и единствено след задължителна демонстрация пред клиент и това го знае всеки наш реален клиент.
Но ако някой дойде и иска да разгледа (не да купи) 5-6 монитора от най-евтините, с които да стане велик професионалист за работа с цвят, му препоръчваме да посети друго място, защото тук нямаме такава техника, особено пък ако тя има забележки като пискели, петна или прекомерна експлоатация.
Опитваме се да вярваме на посетителите и когато те твърдят, че им трябва техника за определена цел честно им казваме дали имаме такъв. Проблем има когато "клиент" всъщност не е такъв, за какъвто се представя и изискванията му всъщност са далеч от професионални.
Пример:
- Аз съм професионалист фотограф и искам перфектен монитор;
- Кой си избрахте или да ви препоръчаме?;
- Този...;
- Но той има забележка и не е подходящ за това;
- Искам да го видя и сам да реша дали е подходящ или не!
- Значи не ви трябва за работата и изискванията, които споменахте?
- %$№$)*§€%.... ще видите вие!

GTrenchev каза...

Две неща харесвам в Rmania - ревютата на компютърна техника,и,че аз също съм фен на IBM.
Но "проблема" с "клиента-неспециалист" сами си го създавате.С промяна на отношението си ще спечелите много.Това се опитвах да кажа.И не,не съм в БАН,а в международна компания.Всъщност това няма значение,но пък няма и нужда се правите анализ на научните ни институции.

кен каза...

Вероятно не страдаме от липса на добри финансови резултати, след като подбираме клиентите си.
Както елитен ресторант, за който има резервация и подбор на клиенти, така и ние се стараем да осигурим малкото бройки от най-добрата техника в Европа за най-добрите клиенти, защото само те могат да ги оценят и да ни помагат да се развиваме.
Нормално е да предпочитаме интелигентните, културните и позитивните клиенти пред наглите и демонстриращите неуважение.
Иначе, който плаща данъци трябва да знае за какво ги дава. Така че има особено голяма нужда да се замисли човек, който не краде, а работи истински какво представлява фалшивото българско образование и особено абсурда БАН.
Какво ви мотивира да плащате данъци в пълният им обем, ако знаете че те отиват за финансиране на корупция и некадърност?

Анонимен каза...

Само с едно не съм съгласен. При положение, че техниката е втора употреба и да тръгнете да правите забележка на някой, че е натиснал 5 клавиша на 3 лаптопа, на който в нета статуса им е като нов, а в магазина клавиатурата е изтъркана, като стара обувка извинявай пич, няма да ти стъпя в магазина. Видял си ти КАТО НОВ ...

Анонимен каза...

И да знаете, че не сте за пред щанда. Вземете си някой или някоя, човек можещ да работи с хора.

кен каза...

Намерил се още един анонимен разбирач да дава акъли как се прави търговия...
Че и предварително обиден - нямал да стъпи в магазина. Ако толкова няма какво да си пипаш, не можем да ти решим проблема:)

Анонимен каза...

"Вероятно не страдаме от липса на добри финансови резултати, след като подбираме клиентите си."

Още малко и ще изплюете камъчето. От всичко, написано дотук, оставам с убеждението, че проблемът НЕ е в клиентите. Трябва да разберете, че клиентите не се подбират. Вие се дразните, ако някой влезе в магазина, разглежда, разпитва и накрая не си купува нищо. Безцелно никой не влиза в магазина. Ще провери какво се предлага тук, какво се предлага там и ще купи оттам, където го устройва най-много и където го третират като "клиент", а не като "зяпач". Казано съвсем накратко - Вие не търсите клиенти, Вие търсите "РИБКИ". Представям си как някой наивник с издут портфейл влиза във Вашия магазин и "компетентните" служители започват да му се мазнят. Според Вас "добрият" клиент е този, от който може да се изкопчи някой лев, а този, който се интересува за какво ще плаща, е "лош".
Не всеки е на "ТИ" с тази техника и очаква адекватен отговор на "глупавите" въпроси. Ако питате месаря нещо относно месото и той ще каже, че задавате "глупави" въпроси. Едно време човекът зад щанда се наричаше "продавач-консултант", а сега само продавачи се навъдиха, консултантите изчезнаха.

кен каза...

Всяка добра фирма позиционира продуктите си за определени клиенти и е изключително глупаво да не се осъзнава този елементарен принцип.
Не-добрата фирма, водеща се от съвети на махленски философи оцелява няколко месеца на пазара - примери много.
Нашите клиенти са интелигентни, знаещи и съответно заслужаващи елитна техника. Сред нашите клиенти са над 500 фирми, много от които ползват услугите на хардуерни специалисти.
Случайни клиенти няма да купят Alienware, Workstation, Toughbook, H-IPS професионален монитор, Quadro видеокарта...
Винаги сме се позиционирали като доставчици на техника за професионалисти и това действително е така.
Тези професионалисти отлично знаят, че цените и условията ни за продажба са по-изгодни отколкото поръчка от чужбина.
За българския пазар не говорим - тук поне от година нямаме конкуренция.
Въпреки че всякакви виртуални смешници ни критикуват за да запълват тъпото си ежедневие, факт е че нямаме нито едно оплакване от наш РЕАЛЕН клиент.

Unknown каза...

Ако знаете от колко време се каня да опиша почти същото мнение някъде по форумите ,но все не остава време.Много точно написано.Ако знаете колко време и сили влагаме в някой клиенти че направо сме изтискани психически.Ако някой злонамерен клиент влезе и го знеем вече му казваме че нямаме стоката или че не извършваме тази услуга,за което сме малко гузни но обръщаме на повече клиенти внимание вместо на него.Адмирации за точно написаната статия.В чужбина колегите са доста по нетолеранти от нас.Примери много ,но няма време и полза от това.Успех.

Unknown каза...

Харесвам при вас:
1. Ревютата на техниката.
2. Подбраната техника
Дори бих си плащал за ревюта в интерес на истината.

Не харесвам:
1. Прекаленото "вживяване" в статиите особено тази под, която пиша.
2. Не харесвам също как и служителите ви се изживяват на гурута при комуникация.

Случай:
Звъня за конкретна машина, на която ме интересува дали имате бройки. Интересува ме точно тя, защото няма проблеми с платките за видео наблюдение. Оказва се, че имате на сайта описани три машини, но реално е една с различни добавени неща. Ок. Донакъде въпрос на избор, въпреки че леко подвеждате клиента. В последствие получавам мейл както е уговорено, който звучи просто непрофесионално. Не се сещам точно. Може и да го имам в пощата. Нещо от сорта "MAIL FROM: STOICHO I GOSHO" и в мейла коментирате, терминологията която съм използвал.
Границата между ЕГО и самоуважение е тънка колеги. Аз не твърдя, че съм перфектен и не изисквам от клиентите си да са гурута в моята област. Би било добре да го има това и при вас. Така бихте реализирали повече продажби. Като се има в предвид, че повечето неща са закупени от ИТР и са сравнително с надути цени, но ревюта, отношение, качество би докарало принаден продукт, който си заслужава парите.
Борис Киряков

Unknown каза...

Написаното е интересно доколкото претендира за всеобхватност и наблюдателност. Аз съм клиент на "маниаците" на които бих препоръчал едно приземяване в нашата действителност. Добре е да се направи анализ на произхода на проблема на "клиентската база" и живота в България като цяло.
1. Образованието - продуцират се самодоволни и полу-грамотни типове с някой и друг сертификат.
2. Възпитание - семейната среда е изтласкана от уличната и нейния профил.
3. Обществени настроения и общуване - нискокачествено, преобладват грубите изрази, цинизми и чалго-циганията, измамите, евтините китайски стоки и т.н.
4. Култура - в голяма степен липсва а познанията и разбирането в дълбочина са изместени от дебеловратия пост-мутренския профил за преуспелия човек.

Списъкът може да се допълни, и обогати, но в общи линии мисля, че това са нещата. Просто държавата България се гърчи и агонизира и се опитва да оцелее - разберете!

Бъдете по-приятелски настроени, прощавайте грешките и се опитвайте да гледате на нещата по философски, а не като недоволни продавачи към недоволни клиенти. Намерете начин да угаждате и ще срешнете разбиране.

Благодаря за вниманието!

Unknown каза...

Първия път като се обадих имах намерение да купувам, ама ме "отразя" единия пич по телефона, като ми каза че имал 1000 артикула и не можел да знае забележките на всички. На другия ден се обадих на колегата му, който подходи доста по-културно и ми описа забележката на продукта и в крайна сметка си го закупих. А можеше да стане от първия ми разговор...

кен каза...

Радвам се на коментарите ви. Виждам, че откакто отрязах анонимните философи, някои от тях имат толкова голяма амбиция да напишат мнението си, че дори си губят по 1-2 часа за регистрация. Всичко могат да видят, че предлагаме най-добрата техника в България и дори себичните идиоти, колкото и да не ги искаме се опитват по всякакъв начин да хленчат и да искат да ни бъдат клиенти. Извинявайте, но стоката е моя и съм я внесъл за елитни и културни клиенти. Във връзка с тази статия мога да отбележа, че всички наши ниско-интелигентни и ЕГОистични читатели, въпреки твърденията си, че харесват статиите ни, нямат нито един коментар под хардуерна статия, но се засягат от истини, които не са отправени към тях. Вероятно ви прави впечатление че нямаме цензура за мненията? А прави ли ви впечатление, че никога и никъде нямаме критика към качеството на наш продукт? Това е пазар: качественият продукт се позиционира за качествен купувач. Некачествените купувачи стоят отстрани и при всичките си вопли и хленчове остават изолирани, защото парите са си само хартийки без покритие от страна на ползващият ги.

Unknown каза...

Мисля, че и двете страни и купувачи и продавачи получиха необходимата обратна информация за отсрещната страна. Живи и здрави и да живее конкуренцията и "невидимата ръка на пазара".
За мен тази фирма остава "gateway of last resort".
Поздрави
Борис Киряков

кен каза...

Както казах и в статията, някои индивиди ги гонят лудите и си позволяват да дават обобщения от името на много хора. И пак, въпреки статията, ни "колегосват" незнайно защо:) Няма да пожелавам лицемерни клишета. Желая на всички интелигентни хора да живеят в едно общество базирано на знания и способност, а не на глупост, завист и лицемерие.

Mantis каза...

И аз като клиент бих искал да изкажа мнението си. Грамотно, полуграмотно или неграмотно явно тукашните арбитри ще отсъдят. Преди две седмици си купих лаптоп с windows, като просто влязох в магазина, казах какъв лаптоп съм си избрал, какъв windows, не съм задал нито един въпрос свързан със състоянието на лаптопа, батерия и т.н. Просто се помотах малко, докато стане регистрацията на win-а. Изненадах се от няколко неща, но реших, че няма да се тормозя, взех си нещата и си тръгнах. След две седмици написах абсолютно грамотен по моите представи мейл, в който исках оферта за изкупуване на един лаптоп и доплащане от моя страна за друг. Като просто исках някакъв отговор. Отговор от типа "този лаптоп не ни интересува" също ме устройваше. Но, вече две седмици нямам отговор. Направих опит да пиша два пъти в скайп, за да попитам дали сте ми получили мейла, но също без резултат. Е, въпросът е как може един потребител да спазва собствените ви правила и въпреки това вие да се отнасяте с пренебрежение? Какъв трябва да е клиента, че на вас да ви харесва? Разбрах вече, че продавате само маркова техника и сте единствени по рода си, това можете да не го пишете в отговор.

Михаил Желев

кен каза...

Това са условията ни за изкупуване: http://www.rmania.net/page/37. Отговаря ли твоята оферта на тях? Според нас отговаря на 0%. Мейлът ти е видян, но първо, че лаптопът ти като клас (едноядрен AMD) не фигурира в офертата ни за изкупуване, друго че снимките бяха на нещо в ужасно състояние. Освен това явно има някакво интелектуално объркване, защото в случая с тази "невероятна несправедливост" ние сме клиентите, които са "виновни", че не са отговорили на оферта, която въобще не отговаря на изключително-подробните им изисквания. И такива оферти идват в огромно количество към нас. Нямаме никакво намерение да насърчаваме подобен спам. Интересно след като нещо не ти е харесало при първата покупка, защо искаш да купиш втори лаптоп (написано в писмото ти)... или това си го измисли защото не сме отговорили на мейла и дори на Скайпа ти? Лично за мен това е доста пубертетско поведение.

Mantis каза...

Писах ви, въпреки че очаквах точно този отговор. Първо в момента на купуване на лаптопа той не беше изложен, не ми беше включен, демонстриран или каквото и да е. Второ след като го платих пред мен му беше сменен харда с друг, което не разбрах защо е и трето в последствие се оказа нещо, което не бях видял, че капака на лаптопа е с фолио, което явно е залепено, за да крие драскотини или нещо, но е залепено с дефекти, а когато го пуснах вкъщи видях, че има някакво разместване на подсведката и в двата края екрана свети доста по-силно, отколкото в средата. А на въпроса защо бих си купил лаптоп от вас пак ще отговоря пубертетски, така че да ме разберете. По същата причина, поради която ходя да си пазарувам във всеки един магазин. Това е магазин за лаптопи и монитори. Трябва ти лаптоп - влизаш и си купуваш. С нищо не се различавате от всеки един друг магазин за каквото и да е. Освен с това че лаптопите са си ваши и ги продавате само ако искате. Просто съм сигурен, че ако влезе клиент пълен дебил и ви изпили нервите, но накрая си купи лаптоп пак ще му го продадете, но после ще напишете статия като тази. В крайна сметка от всичко прочетено и видяно до тук изводът, който съм си направил за себе си е, че е най-добре прости хора като мен да кажат на някой по-умен да им купи онлайн лаптоп от неземно велик магазин за втора употреба като вашия. Така никога няма да се сблъскам с висшия интелект и да се чувствам тъп, а на вас няма да ви умират мозъчни клетки, докато четете спам от мен.

кен каза...

Ето нагледен пример за не лош (учтив и културен), но все пак нежелан клиент. Поради наранена гордост и национална мнителност създава повече негативи, отколкото е малката печалба от покупката му. Сменяш му харда с по-голям, защото си внесъл по-евтино лаптопи с 60-80GB диск, а ги ъпгрейдваш с по-големи - недоволен (все нещо си го метнал)! Недоволен е, че не единствения клиент на даден артикул, купен преди това и че се налага от склада да бъде изкарана друга бройка. Не разбира естеството на "секюрити марка" - ти си виновен (не топ-фирмите в Европа, които маркират с чип или знак техниката си)! Пишеш десетки статии с примери от най-скъпите монитори и лаптопи за видове посдветка и диаграми за неравномерността и невъзможността да съществува такава - пак си пее неговата песен, че си го измамил (нарочно си подбрал най-скапаната подсветка специално за него)! Тактично си премълчаваш, че те е гнус да изкупиш лаптоп целия в пръски от незнайна течност - отново недоволен!. Ако ли пък се наложи да му предоставиш възможност да върне техниката като посочиш формата за рекламация в сайта, тогава настъпва такава истерия, че и най-добрият психиатър би изтръпнал. Ето за това я има тази статия - не само наглите и некултурни, но и мнителните мрънкачи не са нашата пазарна ниша. Въпреки иронията на един параноик, в тях има голяма истина - наистина сме най-добрите (не само в България), защото само при нас може да бъде купена най-добрата техника, произведена някога, включително и през последната година :) И ако това самохвално твърдение някой го смята за грешно, нека да го заяви с пример.

Mantis каза...

Пиша за последно, че става сапунка. Не съм обиден, че не изкупувате стария ми прокиснал лаптоп. Ако вземете да прочетете спама ще видите какво съм описал като в описанието фигурира изречението "изключително лош външен вид". Аз не съм малоумен и знам какво съм ви пратил. Пак ви повтарям, че мнението ви за или против изкупуването на този лаптоп не променя желанието ми да си купя друг и то точно този, който съм си харесал. Без значение от къде. Ако вземете да проверите, ще видите че лапопа, който купих е с 80 GB хард и определено замяната не беше малък за голям, но не ми е ясно защо, а и ми е все едно. Лаптопът е купен за фирма в Пазарджик, иначе вече щях да съм го донесъл да видите подсведката, която няма как да свети неравномерно, както и стикера залепен на капака. Не знам за какъв секюрити марк ми говорите. Аз не говоря за стикерите Rmania, а за цяло сиво фолио на капака с дупка за логото Dell. При следваща възможност ще ви изпратя спам снимки, на които вие естествено няма да повярвате. Не съм отварял дума за рекламации, защото смятам че няма смисъл, така че последното е просто параноя от ваша страна. И последно не е проблемът в техниката, а в това, че се чувствате изключително велики и от всичко четено по сайта не видях да сте приели нищо казано от който и да е. Още по-лошо е, че използвате собствения си сайт за трибуна, от която да хулите всеки един, който се е осмелил да ви попита нещо или да изкаже мнение, което е различно от вашето. Лаптопите не са виновни, :)

кен каза...

И друг път съм го казвал: с цел повишаване на рейтинга чрез голям брой коментари често умишлено прекалявам за да става "интересно". Не искам да обидя никой лично. Не ви познавам, както и вие мен, затова всичко тук е единствено и само чесане на езици. Има и реални ситуации, които коментираме, но и те често са деформирани от напрегнатото ежедневие. Нерядко се случва културен и умен човек да се държи неадекватно под въздействие на странични фактори.

Z.Ivanov каза...

Здравейте,

Безмислено е да оспорвам позицията Ви, че всеки търговец сам преценява, каква политика да наложи спрямо своите клиенти. Това неъмнено е ваше право.

Позволих си, да прочета цялата статия, преди да напиша своя коментар.

Имам само един съвет, базиран на единственият ми директен контакт с Вас. Позволявам си да го дам, защото наистина оценявам ползата от бизнес начинанието, което сте предприели и ще е хубаво то да продължи успешно и за дълго!

А именно - Не позволявайте ежедневието, да влияе на преценката ви на нов клиент. От опит знам, че клиент трудно се преценява от пръв поглед, дори от много опини продавачи.

За да не съм напълно голословен: След подробен преглед на ашия сайт, посетих физическия офис с намерение за финален оглед на избраните артикули и покупка. Някакси си бях изградил нагласа, да ме посрещнат именно хардуерни ентусиасти, какъвто донякъде съм/бях аз самия. За съжаление срещата ни се разви по друг начин и като резултат си тръгнах, без да оставя при Вас нито един лев от парите, които бях приготвил за покупката.

В никакъв случй, не бих желал да слагам общ знаменател на отношението Ви към клиентите като цяло. Все пак ви посетих само веднъж.
По същата причина не съм си позволявал, да коментирам това посещение със свои познати или във виртуалното пространство.
Не пренебрегвам и факта,че посещението ми беше осъществено в Събота - натоварен край на седмицата. Но помнете, че той е такъв както за Вас, така и за вашите клиенти. За съжаелние повечето от нас работят всравнитено стресова среда.

Моля, не приемайте публикацията ми като персонална критика, а единствено и само като доброжелателно действие от моя страна!

С пожелания за ползотворен бизнес!
З.Иванов

Stamo Hristov каза...

Статията като цяло е доста обширна и вярна.
Но истината е, че проблема е двустранен. Има и високопарни търговци без покритие, неспособни на нормален разговор по неудобна тема за тяхна стока, услуга или правила. Който и търговец се е опитал да стане диктатор към клиентите си под една или друга форма или начин е обречен на провал, както показва историята. Така че в крайна сметка търговеца трябва да е гъвкав и общителен, за да оцелее. Поведение на ощипана госпожица не оправя проблема...

Unknown каза...

Пичове, вие какво искате, да дойде някой компетентен, платежноспособен, отделил 2 часа да разгледа продукта, да го тества другаде, да не пита нищо, да брой парите, да вземе примерно лаптопа и да си бие шута, хвалейки ви, и повече да не се върне, дори машината да има проблем ?

Е много искате, чудя се дали с такова отношение имате някакви продажби, но като Ви гледам сайта, май нямате много :)

Нищо лично, просто бизнеса изисква добро отношение, дори клиента да не го заслужава

инж. Шишков каза...

Аз също работя с клиенти и част от статията е написана наистина добре, особено където се споменават робовладелщината на шефовете, гадняри.

Вярно е, че е пълно с разбирачи, с кретени, с бастуни. Аз самият също съм от "разбирачите" и мога да отделя определена сума ако нещо ми хареса. Рядко дискутирам покупката си в магазина, защото обикновено купувам чисто нова техника, чиито ревюта съм чел в реномирани сайтове, а не в трета глуха.

Бизнес практики целящи над 250% печалба (купуване на стар процесор за 45лв и продажбата му за 155лв) или продажба на съмнителна (направо крадена) вносна техника е нещо напълно типично за нашите хоризонти. Ако аз имах възможности, бих правил същото. Ако се припознавате тук, не ми отговаряйте, това е просто чешане на езици.


Отново да се върна на статията - каквито съмнения породи у мен, то коментарите на рмания (кой ли реален човек седи зад ника на фирмата си и почти открито псува, но иска отговори от хора с минимум две имена) затвърдиха. Става въпрос за доброто старо избиване на комплекси. Аз съм най-великия защото съм пробутал 2 тира с отпадъчна техника, купена на килограм, а продадена за професионална.
Бъдете скромни и оставете другите да говорят за вас, а не се възгордявайте. Не съм бил ваш клиент, а с тези цени (за професионална техника) не мисля и че ще бъда. С извинение но процесор на 6г няма как да струва 150-200лв... Ценообразуването ви е толкова объркано, че P4 3.4ghz HT продаван самостоятелно е с 10тина лв разлика от пълна Dell машина, която самите вие продавате, със същия процесор... И това е само след повърхностно размотаване в сайта...

Преди да ми сипете с черпака, помислете - струва ли си да продължавате да се излагате пред някой, който може би обмисля оборудване на офис с 30-40 компютъра от вас, за който шуробаджанащината и правенето на интересен не са приятни.

кен каза...

Смешно е да пишеш, че си инженер, защото това го правят тези, завършили измислено българско "заведение" с ниво под техникум.
Освен това пак анонимен профил, което е типично за житейски неудачник, който прави опит да поучава от позиция на аутсайдер блог с над 1млн. посещения, сайт с над 1200 посещения на ден, видео-блог с 2млн. разглеждания (които познайте колко пари носят на месец) и солиден месечен оборот и данъци, които отиват за издръжката на пълни кретени. Все едно мравка - регулировчик на слонове :)
Скъпи ти били процесорите? Ами ако е така даваш пример, че еди къде си струват толкова, дават ги с гаранция и ДДС и готово, няма да има съмнения, че си поредният, който като няма пари за нещо, всячески се опитва да убеди дори себе си, че някой се опитва да го метне.
На цървул, пишещ такива дебилски твърдения, няма да продам и лепенки за клавиатура, да не говорим за оборудване за "офис". Нали уж беше много скъпо при нас?
Техниката ни въобще не е отпадъчна и това го знае всеки, който е виждал наш Alienware, Mobile Workstation, последно поколение Quadro, 12-ядрен компютър, AdobeRGB H-IPS монитор. Машините са в перфектно състояние, последно и предпоследно поколение с официална гаранция към производителя. Е само пълен дебил може да си въобрази, че тя не струва нищо! Но всеки съди по себе си :)
Нашият принцип е елитна техника за елитни клиенти, които са достатъчно интелигентни да оформят изречения и да следват някаква смислена теза, както и имат доста над основните математически познания за проценти.
И така господин "инж." 30-40 Alienware или DELL Precision няма да купиш от нас, защото явно нямаш пари и за 6-годишен процесор :)))
Иначе не ми се занимава с "разбирачи" като теб и затова цените на процесорите са близки до тези на цяла конфигурация, защото "разбирача" няколко часа си избира процесор, който обикновено не става на компютъра му, защото си няма и представа за 5-те поколения LGA775, после ти виси всеки ден от 9 часа на вратата да ти го върне, защото е похарчил за него месечният си доход.
И моля пишман-инженерите да не учат търговците на бизнес и цено-образуване, забавно е наистина, но всяка "жаба да си знае гьола".
Всъщност, господин "инженер" защо наистина не вземеш да дадеш пример кой процесор струва 45лв. и се продава на 155лв.? Всъщност на "5" завършват цените не в нашата фирма.

кен каза...

Качествени бижута, като гледаш сайта ми с над 1200 дневни посещения, Facebook с над 4000 почитатели и хайде пак на де повтарям милионите в други медии... та осъзнаваш ли какво виждаш?
Дали наистина си много голяма работа с много повече успехи в тази област?
Е - дай линк към твоите постижения, защото се съмнявам, че може да анализираш това, което не можеш :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни