Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как се сменя видеокарта на лаптоп и кога това е възможно?

Често ни питат: "Можете ли да сложите по-мощна видеокарта на лаптопа ми?"
Отговаряме: "Да, ако лаптопът има MXM или друг специфичен графичен слот, иначе е почти невъзможно".
MXM (Mobile PCI Express Module) е стандартизиран слот за дискретна (неинтегрирана) графична карта, който се използва при високият клас игрови лаптопи или Mobile Workstation. Това е аналог на PCI-E при настолните машини. За разлика от настолните машини при MXM производителите са проявили доста повече "творчество" и на пръв поглед възможният ъпгрейд е невъзможен.
Различните типове карти MXМ, поколения I и II. На снимките по-долу са MXM 3.0. По-съвременните карти са формат "a" - малка 64/128-bit и "b" - голяма 256-bit

MXM 3.0b видеокарти на Alienware. GeForce GTX 280M и по-съвременната Radeon HD 5870. И двете са взаимозаменяеми, въпреки че са за различни поколения Alienware M17x

Освен MXM има и други специализирани стандарти за сменяеми мобилни графични карти. Майстори на особените изпълнения от този вид са точно DELL и точно в Precision серията си.

Във видеото в началото на публикацията ви показваме смяна на видеокартата на могъщата работната станция DELL Precision M6500. Видеокартата там всъщност не е MXM, а е поредното изобретение на DELL.
Видеокартата на DELL Precision M6500 (Quadro FX 2800M), която не е MXM стандарт

Сменяме Quadro FX 2800M, която често гори или излиза от строя с нещо по-съвременно, по-мощно и много по-надеждно. Поставяме AMD FirePro M7820, която за разлика от FX 2800М е с GDDR5, DX11, прекрасни игрови и мултимедийни възможности. Разбира се и в CAD се представя отлично, все пак това е професионалната серия на ATI/AMD, проектирана точно за тази цел.
Заедно със смяната на видеокартата, правим и пълна профилактика на охлаждането на DELL Precision M6500.

Вероятно се питате: "А кои лаптопи са видео-ъпгрейто пригодни, тоест имат MXM слот?".
Отговорът:
  • От потребителските лаптопи това са 17- и 18-инчовите Alienware със сигурност и рядко по-малките събратя. Големите Alienware приемат и две MXM карти, които могат да работят в SLI или CrossFire; 
  • Други геймърски лаптопи с повечко инчове (над 15"). Подробен списък на игровите лаптопи с MXM, сред които модели Acer, Asus, Fujitsu-Siemens, Clevo, HP, MSI и други, много по-екзотични марки като например Deviltech и Eurocom;
  • Всички Mobile Workstation над 15 инча като HP Elitebook Mobile Workstation, DELL Precision, ThinkPad W7xx-series, новите 17-ки Fujitsu Celsius; 
  • Интересно е, че HP Elitebook Mobile Workstation имат разновидности на 15-инчови модели с MXM и с вградена в дъното (дискретна) графична карта. Например HP 8530w и HP 8540w ги има в модификации с MXM сменяема карта и без такава екстра. Ние, като видни маниаци на най-доброто разбира се подбираме от Западна Европа модификациите с MXM. А и защо не, след като са на същата цена и това ни поставя пред конкурентите с обикновените модификации?;
  • Съществуват и настолни компютри, All-in-One устройства и микро-компютри, които също имат графична карта на MXM слот. Apple iMac например са с MXM графика. Теоретично от тях може да бъде "гепена" видеокартата за лаптоп;
  • Много интересно място, в което се крие MXM видеокарта (Quadro, а отскоро и FirePro) и то със сериозна мощ са Blade сървърите на HP!
MXM видеокарта Quadro FX 770 от Blade сървър на HP
Много важно е сервизният консултант да знае какво точно прави и да е запознат със следните важни аспекти на бъдещият ъпгрейд:
  • За каква точно версия и съвместимост на MXM I, MXM II, MXM III (A - стандартен размер и B - уголемен размер за 256-битови "тупалки"), MXM IV (предстои) става въпрос. Ограничението е основно по размер за монтаж (виж снимката по-горе), забрана от BIOS и в по-малка степен като интерфейсна несъвместимост;
  • Възможностите за монтаж на охладителя и неговата ориентация (при Alienware например има ляв и десен охладител). Понякога за един и същ модел лаптоп има няколко вида видеокарти, всяка от които има различни като параметри охладители;
  • Някои видео-карти въпреки, че са сменяеми, имат специфичен куплунг, например точно при демонстрирания DELL Precision M6500.
Специфична видеокарта на отделен не-MXM слот (двуглавата GeForce 9800GX2), към която има и физичен ускорител

Сервизният техник трябва да има надежден канал за изправни видеокарти на добра цена. Нещата с EBay и видеокартите на "далавера" не винаги (всъщност рядко) се получават.

Видео-ъпрейдът на мобилен компютър е толкова специфична сервизна дейност, че дори за нас, в Rmania-service тя се явява предизвикателство. Може и да грешим и да смятате, че сме се самозабравили, но не ни е известно в България да имаме колеги в тази дейност и с нашите възможности и амбиция за експериментиране.
В началото на публикацията виждате ъпгрейд на работната станция DELL Precision M6500, което е отговорна и пипкава дейност.
Много по-лесно се сменя (ъпгрейдва) видеокарта на Alienware, което също правим в сервизна ни: 
 

Фото-галерия на лаптопи с MXM слот

HP EliteBook 8730w (Mobile Workstation) с NVidia Quadro FX 2700M на MXM

 Alienware M17x R2 с една NVidia GeForce GTX580M

DELL Precision M6500 с NVidia Quadro FX 3800M

ThinkPad W700 с NVidia Quadro FX 3700M

Уникална модификация на HP Elitebook 8540w с MXM слот и 4 So-Dimm, каквато предлагаме само ние

DELL Precision M6400 с видеокарта NVidia Quadro FX2700M

 Грамадата Toshiba Qosmio, от която се очаква да има MXM слот, но такъв няма

Предимства на MXM картите

MXM видеокартите имат следните предимства спрямо стандартния монтаж на дискретна видеокарта към дънната платка:
  1. Възможен е ъпгрейд с по-актуална видеокарта. Лаптопите стареят хардуерно заради несменяемата си графика, а не толкова заради платформата, процесора или паметта. Отличен пример за това са по-старите поколения Alienware M17x, които са къде по-качествени, по-надеждни и по-красиви от новите пластмасови, евтини модели. Сменете видеокартата на първо поколение M17x с нещо по-актуално като например две Radeon HD 6870 в CrossFire и имате страхотна супер машина за игри;
  2. Най-честият дефект при лаптопите е брак на графичното ядро или паметта му. Тогава лаптопът или се бракува, или му се сменя цялата дънна платка за безумни пари, или се подлага на никак не евтин ремонт чрез BGA демонтаж/монтаж на ново графично ядро (ако има такова на пазара). И няма възможност за избор между няколко модела и поколения карти, не може да се смени NVidia с ATI/AMD.
Виждате снимки от BGA машината ни за смяна на дефектирали видеокарти, които са запоени към дънната платка.
Теоретично с тази машина може да се смени графичен чип с аналогичен, който има подобни параметри, шина и размер.
Също така е възможно на тази машина да бъде монтиран графичен чип на мобилна дънна платка, която има опроводено място за дискретна видео-карта и памети към нея, но поради по-ниското позициониране на модификацията се разчита само на вградената Intel HD Graphics. 
 
Вероятно в главата са възникнали множество въпроси за видео-ъпгрейд или ремонт на любимия лаптоп? Отговори в Интернет или във форуми няма да получите.
Единственото място в България и сред малкото в света е нашият сервиз, контакти с който може да осъществите тук.

Още за MXM видеокартите

Имате излишна или съмнителна MXM видеокарта, която искате да използвате в настолна машина или просто да тествате? Тогава ви трябва такъв преходник.
В реалността обаче тези преходници вероятно не представляват нищо повече от красиви прототипи, които няма откъде да бъдат купени. А оригиналите им идват от сървърната техника.
Това е реален сървърен модул на HP за от една до четири MXM видеокарти. Точно в момента упорито издирваме такава чудесия на вменяема цена и ако ние с нашите уникални канали за внос не можем да успеем, то кой друг?

Много интересни сървърни видеокарти в MXM изпълнение предлагат AMD.
Това е сървърната MXM видеокарта AMD FirePro S4000x. Невероятно любопитен съм за възможността тази видеокарта с 2GB GDDR5 памет, DX11.1, 640 stream процесора и 992 GFLOPS дали би проработила в лаптоп, например в Alienware или HP 8740w.
Изключително интересна машина с MXM видеокарта е и това Micro-PC на Asrock (Vision 3D series), който работи със сериозни мобилни процесори (от Core i3 до Core i7). Такава машина няма ограничения по BIOS за видеокарти (най-вероятно). С достъпна видеокарта предпоследно поколение от Alienware, която поради ъпгрейди на маниаците се намира евтино, може да сте уникален собственик на най-малкия супер игрови компютър.

MXM експерименти на  Retro-PC-Mania

MXM ъпгрейд на игровия Alienware M17x R3 с NVidia Quadro 3000M. В този си вид, Game лаптопът се трансформира в мощна и надеждна машина от клас Mobile Workstation.
 Някои от MXM тупалките, с които правим тестовете за съвместимост и производителност

Имаме успех и с обратният случай, когато HP Elitebook 8740w Mobile Workstation трансформираме в Super Game станция с MXM 3.0b видеокартата AMD Radeon HD6970M.

Вижте резултата от 3DMark след ъпгрейд на HP 8740w с Radeon HD6970M:

Заключение
Ъпгрейдът с по-нова и по-мощна MXM видеокарта е една от най-големите екстри на мобилен компютър. За съжаление с таква есктра са снабдени само високият клас Mobile Workstation и Super Game лаптопите като Alienware.
И въпреки, че някои лаптопи са снабдени с MXM слот, ъпгрейда им се ограничава по:
BIOS, пример за което е супер-лаптопът Lenovo ThinkPad W701, на който е разширено да работи само с Quadro FX880M, Quadro FX2800M и Quadro FX3800M;
Други лаптопи като HP Elitebook 8740w нямат никакви ограничения за видеокартите, но специалната отливка на охладителя позволява вграждане само на някои видеокарти. За останалите са необходими шлосерски умения;
Повечето от новите лаптопи са ограничени откъм платформа, чието вградено видео работи само с определено поколение видеокарти.

Съвет. Преди да си хвърляте парите на вятъра, помислете дали няма да е по-евтино и сигурно за такава процедура да се обърнете към специалисти. В България за такъв специфичен ъпгрейд специалистите сме само ние.  

17 коментара:

Unknown каза...

здравеите искам да попитам на Lenov G50 30 може ли да се сменя видео картата. благодаря

Unknown каза...

GATEWAY P7805U 9800GTS може ли да се подмени и с каква би било добре да се подмени

Unknown каза...

GATEWAY P7805U 9800GTS може ли да се подмени и с каква би било добре да се подмени

Unknown каза...

моя модел е toshiba SATELLITE A200-1AI- това е платката g72mv 64mb sam-възможно ли е да се смени с 128 мб видео

Unknown каза...

Здр. искам да попитам да ли е вазможно смяна на видео карта за лаптоп Asus K72dr 17inch.

Благодаря Ви ...

Unknown каза...

Съжалявам за въпроса, който ще задам и може да ви накара да се разровите из нета, но благодаря ако получа отговор.
Имам лаптоп леново G50-80 и се чудя дали е възможно видеокартата му AMD Radeon R5 да се смени с по-силна видеокарта като Nvidia Gtx 980m...

Unknown каза...

Имам ASUS X550JX възможно ли е да му сменя картата с nvidia gtx 950m 4 gb ?

Unknown каза...

може ли да се смени видео картата на dell latiude e6400
ако може моля кажете мерси предварително

Unknown каза...

и вмомента видео карата ми е Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family

Стефан каза...

искам да попитам дали може да се смени видеокартата на лаптопа ми. Модела е lenovo ideapad B50-30. Видеокартата му е intel HD graphics и е много смотана.

Unknown каза...

и аз имам подобен проблем
помогнете

Unknown каза...

и аз имам подобен проблем
помогнете

Unknown каза...

Asus N73SM notebook искам да попитам дали подлежи на ъбгрейд видеокартата благодаря :)

Unknown каза...

Acer f5-573g може ли да му се смени видео картата

Unknown каза...

acer aspire f5-573g-78we може ли да му се смени видео картата? Благодаря за вниманието

Unknown каза...

Vostro 2520 s procesor i52520m има ли взможност за видео карта и каква?

Unknown каза...

За hp 15envy j070 us touchscreen може ли да се монтира видеокарта?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни