Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo Thinkpad T61 - здрав хардуер в здраво тяло

Lenovo ThinkPad T61 е първият лаптоп от най-висок бизнес клас на китайската компания. От друга страна този модел един от последните представители на елитната серия, запазили традициите на ThinkPad – безкомпромисно качество, здрав корпус, върхови
технологии при появата на всеки нов модел, както и разбира се недостижима за конкурентите ергономика.

Представената в настоящата статия модификация на ThinkPad T61 се базира на платформата Intel Crestline PM965, процесор Core2Duo T7100 и видеокарта Nvidia Quadro NVS 140M. Това са достатъчно сериозни параметри за бизнес-лаптоп през 2007-ма година.
Освен със сериозният си  дори и според стандартите на 2010-та година хардуер, ThinkPad T61 е популярен със своя здрав композитен корпус, който е изключително добре рекламиран в многобройни фото- и видео-презентации като тези:

След като сме гледали много рекламни материали за изключително здравият корпус на модела, нямаше как да не му направим “дисекция”:

ThinkPad T61 “съблечен” наистина изглежда доста впечатляващо – магнезиево шаси, много мед, алуминий и топлинни тръби, изграждащи ефективната охладителна система, отводнителни отвори, капсулована клавиатура, здрави метални панти.
Без толкова реклами и маркетингова суматоха всичко това сме виждали и в IBM ThinkPad T60, който в предишна наша статия бе определен за най-добрият ThinkPad.
От снимката виждаме, че в Thinkpad T60 има повече метал от наследника си ThinkPad T61 – цели метални пластини, по-дълбоки и по-добре оформени отводнителни отвори и като цяло повече солидност, която няма как да се предаде чрез снимков материал. Металните панти на Thinkpad T60 нямат и намек за луфт или износване, както и пантите на по-старите модели T43, T42, T41, T40. 

Същото обаче не може да се каже за Lenovo Thinkpad T61, който макар и да има минимална хлабина в пантите, за хора години тествали и ползвали лаптопи на IBM тя е крайно неприятна и нетипична за ThinkPad.
Вероятно забелязвате от снимките на Thinkpad T61 и Thinkpad T60, че T61 има повече мед около охладителните плоскости. Това е така, защото модела е снабден с отделна видеокарта на Nvidia, докато сниманата модификация на Т60 е с вградена видеокарта Intel GMA950, която няма нужда от охлаждане. Вижте обаче как изглежда върхът на Thinkpad T60 серията, моделът T60p с мощната и надеждна ATI FireGL V5250.

По-горе неслучайно отбелязах, че ATI FireGL е надеждна видеокарта, защото Thinkpad T61 нарушава една дълго-годишна традиция, в ThinkPad да се ползват само графични карти на ATI. Ще отбележа само, че използваната в T61, Nvidia Quadro NVS 140M се базира на ядрото 8400M-GS, с което всички производители преживяха инфарктни моменти, покрай многобройните дефекти.
След подробно запознаване и с двата модела, можем да кажем, че Lenovo ThinkPad T61 не е еволюция на ThinkPad, а е една опростена, но много добра имитация на перфектният като корпус и изработка IBM ThinkPad T60.
Моделите IBM ThinkPad T60 и Lenovo ThinkPad T61 бележат една недоловима, но същевременно рязка граница, която обяснява оттеглянето на безспорният "номер едно" в проектирането и производството на лаптопи. Китайското производство не е извинение за спада на качеството, напротив китайските заводи на Lenovo произвеждаха лаптопите на IBM още от моделите T40/41/42. IBM явявайки се не само технологичен, но и маркетингов лидер на световният пазар на компютърна техника навреме долови “вятъра на промяната”, промяна от супер-качество с висока цена към масово производство на лаптопи със средно до посредствено качество. Оттегляйки се обаче от пазара, IBM го направи в зенита на славата си, продавайки производствените си мощности заедно с перфектният като качество и изработка модел ThinkPad T60. Доста от моделите ThinkPad T60 имат означението "Lenovo", но същевременно с това са и последният модел с легендарното лого на IBM ThinkPad. На снимката виждате Т61 (с новото лого, без червено-зелено-синият IBM знак), под който е моделът Т60 (с лого IBM ThinkPad):
Дизайнът на ThinkPad T61 изцяло следва консервативните линии на IBM ThinkPad, същевременно по-широкият профил му придават повече стил и “агресивност”.
За съжаление като почитател на великолепните IPS дисплей, ползвани от IBM, не мога да скрия огромното си разочарование, че Lenovo дори в ThinkPad T61p не ползват качествен дисплей с висока резолюция. Ето как изглежда Lenovo ThinkPad T61p до значително по-непретенциозен Thinkpad T60 с IPS дисплей:
Това пък е сравнение на IBM Thinkpad T61 с IBM Thinkpad R50р (IPS):
Не искам в тази статия да бъда разбран погрешно, че смятам Lenovo ThinkPad T61 за слаб модел, напротив – това вероятно е най-качественият модел лаптоп, произведен през 2007-2009 година и реално е последният лаптоп, в който се използват скъпи, качествени материали. 

В заключение ви показвам сравнителни данни за производителност само в два теста – 3Dmark и PCMark 2005.

Повече тестове и анализ спрямо конкурентни модели очаквайте в бъдеща сравнителна статия между моделите T60 и Т61, както и техните топ-модификации T60p и Т61р.
Също, както ThinkPad T60 и неговият приемник успешно се справя при тест със заливане с течност:


Заключение. Моделът ThinkPad T61 се опитва да запази традициите на IBM ThinkPad, но явно това е една трудна задача за китайската компания Lenovo, особено при създалите се пазарни тенденции за все по-евтина техника. Но японския развоен център на Thinkpad, където се проектират супер-лаптопи продължава своята работа и с Lenovo.

Не можем да виним Lenovo за спад на качеството, защото години наред компании като HP, DELL и Toshiba не можеха да намерят адекватен отговор на безкомпромисното качество и технологично лидерство на IBM. 
Lenovo заслужават уважение заради модела ThinkPad T61. Следващите модели* Lenovo “ThinkPad”, могат да предизвикат само мъка и възмущение сред многобройните почитатели на IBM ThinkPad, затова ползвам и кавичките.

* Доста по-късно от това ревю си създадохме впечатления и от следващите модели - T400, T500, T410, T420. Ако трябва да класираме моделите на Thinkpad според качество, то класацията в низходящ ред ще бъде: 
  1. Thinkpad T400, T500 и W500;
  2. Thinkpad T60, T60p;
  3. Thinkpad T61, T61p;
  4. Thinkpad T410;
  5. Thinkpad T420.
Похвална е новата тенденция в производството на Thinkpad R-series. Новите представители на тази серия вече са с изцяло магнезиева рамка и "титаниев" капак, а не пластмасов.

Нашата ценова листа, в която могат да се видят тези и много други качествени модели.

1 коментар:

Анонимен каза...

тази статия ме накара преди половин година да си взема този лаптоп :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни