Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NEC MultiSync 2690WUXi - супер-професионалистът

Всяка техника, която е Made in Japan е върхът в своята продуктова група, в своя клас. Безспорни лидери в своята група на ултра-професионалните монитори са продуктите на японските супер-компании Eizo и NEC.
Има и други компании с понякога добри и даже перфектни монитори, например моделът 2475w на HP. Но и при HP, и при DELL става въпрос за продукт, поръчан от друга компания, например от BENQ, Samsung или от японски инженери, когато трябва да се смае светът.
Напоследък Eizo и NEC са се комерсиализирали дотолкова, че масово предлагат евтини тайвански модели под техния бренд. Евтини модели с "телевизионната" 1920х1080 резолюция и с 6-битов IPS или дори TN+Film дисплей.
Но това е фалш, нямащ нищо общо с японските компании. В най-добрият случай става въпрос за премаркиран корейски или тайвански продукт. И хората се радват, че имат "японски" NEC, тъй както се радват собствениците на А-klasse, че имали германски Mercedes.
Нека наивните се радват на каквото си искат, достатъчно сме изписали за истинските монитори, за над 8-битовата разрядност (над 16.8млн. цвята, а не едва 232хил.), за ШИМ-а, за спектъра на подсветката, за цветовият обхват.
Истински монитори излизат рядко и за разлика от компютри и лаптопи имат пазарен живот от 3-5, че и повече години. Хубав монитор се проектира трудно и няма предпоставки всяка година да бъде подобряван.
Пример за това е легендарният DELL 2001fp, който с различни ревизии се роди през 2001-ва и доживя чак до 2007-ма години. След него DELL така и не предложиха нещо по-професионално, без ШИМ, с качествена 8-bit матрица и пълноценна подсветка.
Друг пример е HP 2475w, който от 2008-ма досега е ненадминат като цвят, обхват и здравина. В интерес на истината, много подобен на HP 2475w е DELL U2410, но според нас тексаският монитор е половин стъпало по-ниско, основно като надеждност и изработка.
Тук ви представяме друга една легенда - уникалният професионален NEC 2690WUXi, който краси в черният си вариант дори кабинета в Кремъл.
NEC 2690WUXi е снабден с най-качествената матрица в историята, скъпата Advanced Super In-Plane Switching (AS-IPS) на японците от Hitachi.
По-късно (след 2006-2007г.) IPS матриците вече са дело само на LG&Philips и съответно са доста по-опростени и евтини от AS-IPS.
Подсветка, охлаждане, екраниране, настройки, жироскопична ориентация на менюто при завъртане на дисплея - всичко в NEC 2690UXi е уникално авангардно.
Някой зевзек ще каже, че новите монитори били по-яки? Айде бе - с тези ужасни LED и не по-малко ужасни RGB LED ли, които имат трагичен и дори престъпен цветови обхват ли?
Истинският монитор може да бъде само с CCFL подсветка и точка!
От наша гледна точка NEC 2690WUXi не е перфектен, защото има ШИМ. Но от друга страна на 90-100% яркост този ШИМ липсва и тъй като това е инертна светлина от CCFL, той е незабележим спрямо LED мониторите и при минимални стойности на яркостта.
Чрез ШИМ регулацията на яркостта японците явно са искали да запазят правилната цветова температура при всяка яркост, както и да направят монитор с ресурс поне 10-15 години. Всъщност срещали сме техни модели и на 16-17 години, които са в перфектна кондиция и правят смешни като цвят и комфорт всеки "монитор" от магазин за перални и хладилници.

Цена и параметри на униката NEC MultiSync 2690WUXi с AS-IPS.

Някой ще възкликне: "700лв. за употребяван монитор, вие сте луди!".
Че намерете си истински японски монитор и от от най-висока категория на по-ниска цена, бе хора. Намерете японски 8-битов AS-IPS, а не корейски или даже вече китайски 6-битов E-IPS (IPS). Първо, че вече ги няма, второ - близък аналог до това качество и клас е над 2.5-3K лв.
Да, този модел може и да се намери на по-ниска цена, но не и подбран от маниаци като нас, в перфектно състояние, без пиксели, драскотини, петънца, без шум в захранването (честа амортизация при NEC и Samsung), с доста равномерна подсветка и лампи без деформация на цвета от стареене.

Галерия на NEC MultiSync 2690WUXi 


Тест на монитора

NEC 2690WUXi има необичайна модулация с честота 355Hz. Формата и амплитудата на тази модулация не натоварват толкова зрението, колкото класическата ШИМ с правоъгълна (трионо-образна) форма.
Моделът е с широк цветови обхват, защото цветовото пространство надхвърля осезаемо sRGB и се доближава до Adobe RGB.
Не е възможно да има по-перфектна Gama крива. Това уникално съвпадение не сме срещали в никой друг монитор.
Висок контраст и перфектна яркост, като White Point е закована в едно положение. Ето това е предимството на перфектният ШИМ, защото при всяко ниво на яркост белият цвят не се променя.
Относително перфектна равномерност на подсветката. Относително? В сравнение с всеки друг тестван монитор тук процентното отклонение е много по-малко. При LED мониторите отклонението често надхвърля 20% при добрите панели, а при бюджетните не е рядкост да надминава 35%.
Ако не разбирате кой параметър за какво служи, отлично може да се ориентирате по крайният рейтинг, изчислен от софтуера на колориметъра Datacolor Spyder 4 Elite.
По-добър рейтинг досега не сме срещали!

Видео-представяне на NEC 2690WUXi (в черния цвят)

1 коментар:

Unknown каза...

Здравейте,
работя в "родния" ви ТУ-София и се занимавам с изследване на цветове. Забелязвам, че изследвате цветопредаването при компютърни дисплеи и позлвате спайдър колориметър и съответния софтуер. Искам въз основа на моите научни знания и опит да ви препоръчам да позлвате и спектро-фото-метър i1 на x-rite gretag macbeth, защото измерванията с него са по-точни. Относно софтуера за изследване на цветовите профили горещо ви препоръчвам colorthink pro. Има много добри 3д възможности за визуализация на цветовите гами на изследвани дисплей. 3д графики от тази програма ще обогатят значително ревютата ви на дисплеи на лаптопи и монитори.
Поздрави
Владимир Каменов, ТУ-София

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни