Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Първи впечатления от Windows 10

 
Според мнозина Microsoft явно се провалиха с Windows 8. Вероятно затова сега пропуска цял номер (9) и направо се насочва към 10-та версия. Тоест иска да се разграничи и отдалечи колкото се може повече от симпатичната като визия за смартфон система, но дразнеща за десктоп потребителя.
Вместо да четем хрумки и маркетингови изхвърляния, както винаги в RMania, взехме и тествахме предварителната версия на 10-ката.
За което избрахме интересен модел лаптоп с Wacom + Touchscreen дисплей.
Честно казано не се посветихме изцяло на тази задача, а и едва ли си струва за все още сурова версия. На първо гледане новата система ни впечатли с бързината на Windows 8 и класическия интерфейс на Windows 7 с незаменимото класическо Start меню.
Дразнещият Metro интерфейс е история, но все пак от Win 8 (8.1) са взети някои ценни моменти. Незнайно защо, както и при Win 8.1, пак липсва рейтинговата оценка на ОС за компоненти и производителност, която бе най-бързия начин да видим какво липсва в хардуера ни.
Лично на мен ми липсва и класическият Task Manager, по-скоро визуализацията на натоварването на процесорните ядра. И тук го има, но доста по-скучно и няма как да се радвам на натоварването на компютрите си със 16 логически ядра.

Основни нови моменти в Windows 10 са:
  • Ново Start меню, комбиниращо класика и Metro визия;
  • Snap функцията, която улеснява работата с до 4-ри приложения на главния екран;
  • Множество десктопи. Потребителят ще може да изкара всички десктопи на главния екран и да превключва между тях;
  • Task View е "нова" функция, която ще показва всички стартирани приложения. Все едно пък в един или друг вид досега нямаше такъв мониторинг. Но Microsoft прави приближаване чрез "новите" си функции до Android.
Новото Start меню

Шаренийките от Windows 8/8.1

Отлична работа и с пръст, и с Wacom стилус, но често казано очаквахме по-сериозни промени и подобрения

Системата работи прекрасно на японският Fujitsu T730 Tablet, както при управление с пръсти (капацитивен Touchscreen), така и при командване с Wacom дигитайзер чрез електро-магнитен стилус. Core i5 (първо поколение) и едва 2GB оперативна памет са достатъчни за бърза работа, тоест новата система е добре оптимизирана и за по-стар хардуер и немного оперативна памет. Все пак тази система я чака бъдеще в новите Intel Atom Bay Trail таблети, което ще покажем много скоро. Всъщност Windows 10 се очертава да бъде най-леката система на Microsoft от години насам, защото е предназначена за устройства от 4 инча до колкото си искате нагоре.
Touchscreen панелът на клавиатурния блок не е станал много по-умен (за разбиране на почерк и текст) спрямо Windows 7/8, но от друга страна нито сме го обучавали, нито сме сваляли речник за български език.

Заключение. Новата Windows 10 система е един вид възраждане на Windows 7, но с по-високата бързина на Win 8.1 и ненатрапчиво присъствие на Metro интерфейса, който отвращаваше при Windows 8.

Има и някакви идеи за маркети с приложения, но тази щуротия точно ние няма да я обсъждаме.
Цена и параметри на Fujitsu Lifebook T730 (Made in Japan).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни