Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Обувките на обущаря. Работните компютри на Retro-PC-Mania

Какво е първото нещо, което се сещате за битието на обущаря? Че ходи бос, нали?
Или по-скоро със скъсани и протрити обувки. Това "правило" често е приложимо и за други специалисти. Причината за такава лична "немарливост", която е в явен разрез с професионалните умения е, че специалистът почти винаги е ангажиран на максимум с работа и няма време да се занимава със себе си. Също така трудът му е прекалено скъп, за да го предлага безплатно.. на себе си.
При компютърните специалисти "ходенето бос" е често срещано явление. Някои от нас все още работят с античен (но вечен) IBM ThinkPad T40 или от носталгични настроения се мъчат със студентската си любов, явяваща се сбирщайн с AMD Athlon, на който периодично сменят кондензаторите.
От друга страна, защо да сменяме старите и вечни машини, след като новите не са достатъчно качествени и стабилни?
Производителност ли? Реално един Core 2 Duo компютър не е кой знае колко по-слаб от Core i3, в същото време работи много по-стабилно, защото е с по-добра сглобка, много по-стабилни и отработени платформа, чипсет и памет.
Там, където не се цели показност и суета, се предпочита изпитана стара машина, в която няма заложено програмирано остаряване. Пример за което са банки, мега-маркети, IKEA, та даже и държавната администрация. Все организации, които не искат да наливат средства в поддръжката на некачествени нови машини. Едни от най-използваните машини в големите организации и сред "Hardware обущарите" са ThinkPad T60 и DELL Optiplex 755 в комбинация с "неубиваемия", нетрептящ и с перфектна S-PVA матрица DELL UltraSharp 1905fp. Все вечни машини, чиито приемници или не са кой знае колко по-бързи или въобще липсват такива.
НАСА - най-технологичната организация в света, заедно с консорциум от всички научни мега-компании в света, ползват какво на Международната космическа станция през 2014г.? ThinkPad T61 от 2007г.!
Ние не сме НАСА, въпреки че предлагаме компютърна техника, с която те работят. С какви компютри работи Retro-PC-Mania, особено след като екипът ни се разрасна?
Вижте с какви компютри работи най-вманиачената по истинска компютърна техника организация.
Обърнете внимание каква техника подбират специалистите не само по хардуер, но и по здравословен начин на живот. Техника без ШИМ, с възможно най-пълноценен спектър, с минимална електромагнитна и акустична емисия.
Когато става въпрос за здраве и комфорт, няма смисъл да бъдем скромни и пестеливи, ходейки "боси". Живеем един живот, а специално ние го живеем и сред най-добрата компютърна техника, произведена някога.

Работната компютърна техника на Retro-PC-Mania

Ще ви представим работните си компютри по позиции с кратко описание на техниката, нейните параметри и причината да бъде избрана точно такава машина за точно тази работна позиция.

Шефска позиция 1


Представянето започваме с Boss-Station, работният компютър на автора на тази публикация. Това е HP Z600 Workstation с два Quad-Core HT Xeon процесора и общо 16 логически ядра. Подробно за машината, нейните параметри и цена може да видите тук.
Защо точно тази могъща машина? Това са критериите за избор:
  • Възможно най-стабилна платформа (LGA1366) на сървърна база (Intel 5520 чипсет);
  • Съответно сървърна RDIMM памет в три-канален режим (сбогом сини екрани);
  • Чудовищна мощ за всякакви ситуации. А ако не стигне мощ - вадим 6-ядрениците!;
  • Пълна тишина. Лаиците си мислят, че тази машина шуми като сървър, но нали затова са и лаици;
  • Максимална икономичност. Пак лаиците смятат, че след като този звяр има PSU с мощност 650Watt, то той харчи точно толкова енергия. Истината е, че Xeon за разлика от потребителските серии са по-икономични, а захранващият блок има много по-високо КПД и интелектуално управление спрямо стандартна машина. HP Z600 без мощна видеокарта "харчи" 50-110Watt при различни натоварвания, а в Sleep режим - точно 0Watt.
Човекът, работещ на тази машина, не признава рестартите, обича да работи с поне два браузъра с по няколко стотин отворени таба, няколко проекта на Photoshop и Sony Vegas. И когато се стартират проектите, машината да е максимално работоспособна.
Мониторът е HP 2035, който единствен предлага перфектната комбинация за много-часова работа без умора.
А комбинацията е:
  • Липса на ШИМ в целият диапазон на регулиране на яркостта;
  • S-IPS дисплей от старата генерация с естествени цветове;
  • Възможно най-пълноценен спектър от качествена CCFL (флуоресцентна) подсветка;
  • Равномерност на подсветката;
  • Фино матово покритие без "кристал" ефект. 
Тази шефска работна станция (Boss-Station) е избрана не само да бъде мощна, тиха и максимално здравословна. Това е работно място, което за разлика от почти всяко друго не образува нерви на потребителя си, защото никога не се усеща липса на мощ и ресурси, няма начин да забие, проблеми и сини екрани са на практика невъзможни. Това е машина, с която се работи, а не машина, която ви създава работа с поддръжката и капризите си.

Шефска позиция 2

На това място се цени компактността, затова е предпочетен ThinkPad R500. Ясно е, че няма как да не предпочетем Thinkpad, но защо точно R-series?

Търсен бе:
  • 15-инчов лаптоп с възможно най-удобната клавиатура;
  • Хибридно (матово-гланцово) покритие на дисплея;
  • Ненатоварваща зрението картина от CCFL подсветка и възможно най-слабо влияние на ШИМ;
  • Резолюция 1680 x 1050 и нито пиксел по-малко или повече;
  • Възможност за работа с 8GB DDR3 RAM и с бърз, съвременен SSD;
  • Вградена графика, която да не носи риск от дефектиране и прегряване;
  • Възможност за поставяне върху докинг станция с множество куплунги, USB, PS2;
  • Проверена, стабилна платформа и мощен Core 2 Duo процесор без излишни глезотии, водещи до нестабилност (като HT и Turbo Core при следващите модели).
На всички тези условия отговори само ThinkPad R500.
Поради някои геймърски влечения, това работно място бе "въоръжено" и със съответната мишка.

Търговец и консултант 1

По-горе обяснихме защо изборът на монитор за продължителна и пълноценна работа може да бъде единствено и само HP 2035. Това място е доста специфично - сутрин се работи срещу слънце на максимална яркост, следобед на минимална, а вечер на изкуствено осветление. За това няма как да се направи компромис за монитор с ШИМ.
Настолният компютър е DELL Optiplex 790 SFF, който е:
  • Мощен с Intel Core i5-2400;
  • Със стабилна и хладна Sandy Bridge платформа;
  • Невероятно тих.

Търговец и младши консултант 2

Тъй като това е работно място за жена, тук от машината се изисква не само здравина, но и стилна визия. Затова лаптопът няма как да бъде нещо различно от HP Elitebook.
А за да бъде машината с достатъчно мощ и с перфектен дисплей, нямаше как това да не бъде HP Elitebook Mobile Workstation.

Моделът е HP Elitebook 8530w, защото:
  • Осигурява предостатъчно мощ за младши консултант с Core 2 Duo T9600;
  • Дисплеят с резолюция 1920 x 1200 дава възможност за визуализация на много голяма част от ценови листи, документи и спецификации;
  • Това е последният HP Mobile Workstation с CCFL подсветка. А защо търсим такава, а не W-LED или даже RGB-LED, вижте по-горе;
  • Налична към модела е докинг станция с възможности за връзка към различна периферия.

Гранд майстор на сервизните процедури

Малкият сервизен компютър е DELL Optiplex 780 USFF с Core 2 Duo E8400. Машината е предпочетена заради:
  • Уникално компактните размери и то при вграден захранващ блок;
  • Могъщият 3.00GHz процесор с 6MB кеш, който в комбинация с най-стабилната генерация потребителска платформа за всички времена, е остров на стабилността сред сервизният океан от неизправни машини;
  • Безобразно количество USB, което въпреки всичко не стига и се ползва USB Hub Toshiba;
  • Възможност за работа с два дисплея (през VGA и през DisplayPort).
Първият дисплей е NEC 1970NX. Още една неубиваема техника, японска сглобка. Този монитор се използва за комуникация с клиенти (мейл, сервизни репорти), поръчка на сервизни части от доставчици, чат по вътрешната линия на RMania.
Вторият сервизен монитор е 24-инчовият FullHD+ (1920 x 1200) HP LP2465. Добър цвят и перфектен контраст от S-PVA панел с големи размер и резолюция. Отличен за преглед на схеми и спецификации, както и за визуализация на BGA микроскопа.
Поради честите нашествия на търговския отдел и изтръгването на работните монитори за закъсали за точно такъв модел клиенти, хитро е подбрана бройка с петна, която не е застрашена от конфискуване.
От години най-отговорната задача в сервиза е поверена на ThinkPad T60. А работата е да се управляват термопрофилите на BGA машината.

Втори сервизен техник

ThinkPad T61 и HP LP2065 e отлична комбинация за работа и метъл :)
Този модел е перфектна като надеждност и достатъчна като производителност машина, с каквато NASA все още работи на МКС.
HP LP2065 предлага много добра картина от страхотен S-IPS панел.

Мониторите за тест и конфигуриране на сървъри, Workstation и стандартни настолни компютри. На това място често се сменят различни монитори, затова тези модели са валидни за тази седмица или най-много месец. И все пак на това място винаги има монитор с DVI, VGA, HDMI и DisplayPort, тоест дежурният HP LP2475w.

Стенд и техника за тестове и изпитания

Тестовият ни стенд винаги е "въоръжен" с поне един HP LP2475w монитор, чийто страхотен H-IPS дисплей ни позволява да следим тестовите резултати от всяка дистанция и всеки ъгъл.
Преносимият тестови лаптоп е ThinkPad X200 Tablet, който чрез своя IPS дисплей предлага чудесна видимост не само за нас, но и за зрителите на нашите видео-презентации.

X200 Tablet изпълнява ролята на:
  • Осцилоскоп в комбинация с Hantek DSO-2090 и фотодатчик;
  • Микроскоп с USB устройство;
  • На тестов инструмент за параметрите на дисплея в комбинация с колориметъра Datacolor Spyder4Elite;
  • Ватметър, когато е свързан чрез оптика към мултиметъра на UNI-T;
  • Луксметър при връзка към специализиран уред за измерване на осветеност.

Техника за демонстрация и презентация пред клиенти

Визуализацията на ценовата ни листа е поверена на свърхконтрастния и с отличен цвят DELL 2408fp. Това е велик модел, който има добър 24-инчов S-PVA панел с CCFL подсветка.
Компютърът, който захранва монитора с ценовата листа и от който се печатат сервизните протоколи, е DELL Optiplex 755 USFF. Машина, легендарна със своята здравина.
Този ултра-компактен компютър не престава да ни удивлява как за разлика от много по-нови машини работи не по-бавно и без нужда от рестарт.
Мониторът за демонстрация на параметрите и работата на компютрите е HP LP2465. Този монитор ползваме за демонстрация на игри от настолни машини.
Към монитора е прикачен оригинален SoundBar с цел озвучаване на излезли от сервиз клиентски машини, както и на игрите.
Компютърът за демонстрация на мониторите ни е DELL Optiplex 760, на който сме поставили и мощна Low Profile видеокарта, с която да можем да захраним мониторите с резолюция над Full HD+.
Компютърът е имал предишен собственик L'Oreal, Германия.

Дисплеи за видеонаблюдение

Пет години този HP LP2475w работи без изключване, осигурявайки ни детайлна картина и отличен поглед от всеки ъгъл. Съмняваме са да има по-здрав модел от широко-обхватния H-IPS шедьовър HP LP2475w.
Трябва да споменем и че това е "бракувана" бройка със "зверска" черта на покритието на дисплея, която няма как да се види. Нямаше и как някога като нова фирма да си позволим точно този модел в отлично състояние, защото цената му бе фантастична.
Вторият дисплей за видеонаблюдение е DELL 2408fp. Може и да не е толкова добър, колкото HP LP2475w, но е значително по-лек и позволява да бъде монтиран на не чак толкова усилена стойка.

Трети монитор за видео-наблюдение има на личния адрес на автора на тази статия. Мониторът отново е HP LP2475w, който се захранва с картина от камерите през Android Box.
Други дисплеи за видеонаблюдение са смартфоните на персонала ни, но това вече е лична, а не служебна техника.

Това накратко е техниката, която се ползва от Retro-PC-Mania. Предстои въвеждането в експлоатация и на файлов сървър, WiFi рутер, за което ще се ползва машината HP Z600 Workstation с множество високоскоростни LAN и/или оптични карти и SAS дискове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни