Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-желаният лаптоп за Коледа

Направихме допитване в нашата Facebook страница за това, коя е най-желаната серия лаптопи за Коледен подарък. В анкетата взеха участие 379 гласували, което се явява доста представителна извадка.
Очаквано на първо място сред желанията на анкетираните е поставена супер серията лаптопи Alienware. Скъпите и изключително ефектно изглеждащи "извънземни" лаптопи са без конкуренция в графичната производителност и са най-добрият подарък за всеки геймър, на която и да било възраст. 211 човека или 56% от анкетираните желаят за подарък Alienware.
 
HD представяне на Alienware M17x R2

На второ място с 22% предпочитания се нарежда Apple Macbook. Вероятно това в голямата си част е емоционален избор под въздействието на това, че iPhone и Apple като цяло са нещо "много яко". Когато работата с Macbook стане реална, много хора съжаляват, че трябва да преминат към непозната ОС, нямат същият набор "безплатни" програми и игровите им страсти са силно ограничени до 1-2 игри, оптимизирани за Mac OS. И все пак Apple разбиват конкуренцията със своите Retina дисплеи.
Macbook Air срещу Thinkpad X61 Tablet - сравнение на дисплеи

Изненадващо на 3-то място с едва 6% предпочитание е най-елитната серия лаптопи за всички времена. Thinkpad е предпочетен от едва 21 гласували. За нас това е странно предвид масовата продажба на Thinkpad от всички поколения за Коледен подарък. Все пак между мечти и реалност има голяма разлика. Анкетата показва емоционалният избор, а продажбите се диктуват от разумния избор.
 
ThinkPad T61 - класика в дизайна и надеждността

5% от анкетираните избират други лаптопи като според коментарите под анкетата това са други гейм-лаптопи като Razor или Clevo. Това са екзотични машини, които се предпочитат от индивидуалисти-авантюристи, които поставят уникалността пред по-доброто качество и производителност на безспорният шампион Alienware.
Sony VAIO е обичана в България серия лаптопи, която лично аз поставям на последно място като качества в тази анкета. Причина за това пълните рафтове в сервиза ни от такива лаптопи, внасяни от наши студенти след бригада в чужбина. VAIO са предпочетени от 4% от анкетираните.
DELL Latitude успява да получи едва 3% предпочитания. Елитната бизнес серия през последните 3 години е с качество, близко до това на Thinkpad, а дори при последните Sandy и Ivy Bridge модели е с най-добри показатели в своя клас.
 
DELL Latitude E6520 - кошмарът за ThinkPad T520

HP Elitebook страда от проклятието на HP, провалили се тотално в своя опит за предлагане на ефектен и евтин Pavilion. За това тази елитна супер-серия, в която има и много модели от тежък клас Workstation не може да завоюва много почитатели, които не са професионалисти. Лично аз бих предпочел за подарък точно 17-инчов Elitebook Workstation с уникалния 10-bit IPS панел (Dreamcolor).
 
HP Elitebook 8540w

Братовчедът на Alienware в продуктовата линия на DELL е супер-серията мобилни работни станции Precision. За съжаление това се знае от много малко хора. Малцина са тези, които могат да се възползват от възможностите на тази професионална серия. DELL Precision също имат възможност за комплектация с 10-битови IPS панели с над 1млд. цвята и уникални ъгли на видимост.
Изненада е представянето в анкетата на най-екстремалният лаптоп в света, Panasonic Tougbook. Едва двама анкетирани желаят този уникален лаптоп за подарък.
 
Panasonic Toughbook CF-18: екстремалният лаптоп

Без нито един глас е Fujitsu Lifebook, единствената серия лаптопи, представители на която нямат посещения в сервиза ни. Това вероятно е най-надеждният и прагматичен лаптоп, който обаче няма почитатели в България за разлика от Германия. Това може би се дължи на аналогията с често дефектиращите Amilo модели, които обаче имат толкова общо с Lifebook, колкото A- и S-серията на Mercedes.

RMania е единственото място не само в България, но и в Европа, където може да намерите всички най-елитни серии лаптопи в отлично състояние и на цена до 3 пъти по-ниска от тази за нов аналог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни