Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad R50 - какво ни предлага IPS матрицата в сравнение с масовата TN+Film

Лаптопите с S-IPS матрица са изключителна рядкост и заслужават подробен обзор. Обзорът на IBM Thinkpad R50 ще се състои от две части (две отделни статии). В тази, първа част ще изследваме основно темата за дисплея на IBM Thinkpad R50, сравнен със стандартни
TN+Film дисплеи, както и TN LCD екрани на съвременни лаптопи от висок клас, включително широкоекранни, матови и модерните “лъскави” панели.
Посредственост е завладяла световните пазари за потребителски лаптопи, като подобни тенденции се наблюдават дори и на корпоративните пазари. Хардуерните параметри като процесор и видеокарта, разбира се всяка година стават все по-добри, въпреки, че Conroe архитектурата се базира над 80% на Pentium III технологията, приемайки от Tualatin и доста по-малките разходи за производство спрямо скъпия NetBurst например.
TN+Film матрицата на LCD дисплеите е обект на много маркетингови похвати за дезинформация, а оттам и на потребителски заблуди. Тези евтини и с ужасни реални характеристики матрици допреди 2-3 години се използваха почти в 99% от лаптопите, а в наши дни в 100% от мобилните компютри, оставайки истинските цветове, правилно цветопредаване, добри ъгли на видимост само и единствено за настолните S-IPS и *VA монитори. Изключение правят само някои таблети на HP Compaq с AFFS дисплей.
Докато съществуваше производствения отдел на IBM за лаптопи, американския гигант смело внедряваше в своите лаптопи матрици, различни от стандартните. Обикновено IBM означава лаптопите, които имат S-IPS матрица с “p” след номера на стандартния модел, например Thinkpad T40p, T41p, T42p, T43p, R50p. Както повечето “p”-та в електронната техника и това означава Professional, и за разлика от други фирми, правещи псевдо-професионални изпълнения, IBM е направил професионални машини с резолюция 1600*1200, професионална S-IPS матрица, видеокарта за 3D и CAD (ATI FireGL). IBM произвеждаше и работни станции с 1400*1050 S-IPS матрица и добри видеокарти ATI Radeon без големи претенции за 3D дизайн, какъвто се явява и главният герой в този обзор. Всъщност има доста информация в Интернет за модификация на драйверите на мобилните Radeon в мобилен FireGL.
Днешният тестван лаптоп е точно от времето на истинския IBM и е снабден с възможно най-качествената за LCD технология - S-IPS.
Да напомним, че в нашият сайт има обзор за IBM Thinkpad R50p, който има същия корпус, и единствените отличия от описания в статията R50 са по-добрата видеокарта (FireGL T2), както и по-високата резолюция на S-IPS дисплея (1600*1200). Да напомним, че IBM Thinkpad R50 има и евтина модификация с TN+Film матрица, резолюция едва 1027*768 и видеокарта с жалки параметри – вградения Intel 855G.
Днешният тестван лаптоп е точно от времето на истинския IBM и е снабден с възможно най-качествената за LCD технология - S-IPS.

ДИЗАЙН, КОРПУС И ЕРГОНОМИКА

R-серията е проектирана като работна машина и затова корпусът е с пластмасово покритие, а не магнезиево-титаниеви сплави като на извънредно скъпата "шефска" Т-серия. Въпреки това, корпусът има здраво магнезиево шаси, пантите са идентични на тези на Т-серията. Клавиатурата е на типично за IBM качество и удобство - тоест най-добрата, джойстикът и тач-падът са с отлична чувствителност. IBM Thinkpad R50 не блести с красота, въпреки, че многобройните фенове на IBM (сред които е и авторът на статията) биха оспорили това твърдение. Типичен за IBM ръбат корпус в черен цвят, единственото разнообразие в който е легендарният червен джойстик. Дизайнът и конструкцията на IBM е здрава, страховита и ефективна като на съветски танк. Ще си позволя леко отклонение за споделя лично, както и на клиенти впечатление – новите, лъскави и с футуристичен дизайн очароват потребителя за най-много две седмици, след което външността им отблъсква и се търси заместител. При Thinkpad обаче, няма човек на който да е омръзнал корпуса и дизайна, дори при потребители на Thinkpad се наблюдава ефектът на отрицанието на каквато и да било друга конструкция. Изключение се явява единствено дизайнът, конструкцията и ергономиката на HP Compaq серията – която има изключителна прилика с Thinkpad T40/1/2/3. HP Compaq nc6220 например се възприема добре дори от ултра-феновете на Thinkpad. Да спомена в тази връзка, че авторът на тази статия, който е изключителен почитател на Thinkpad, смени любимия IBM X31 с HP Compaq tc4400 (двуядрен таблет с AFFS матрица), като преживя между раздялата с X31 и новата любов tc4400 и една неудачна и мимолетна връзка с DELL Latitude D420.

ХАРДУЕР

Типичен Centrino лаптоп с Pentium M на 1500MHz (Banias ядро). Видеокартата е хитовата за времето си ATI Radeon 9000 с 32МВ собствена памет. Повече за хардуерните възможности, както и тестове с някои интересни игри като Call of Duty 2, Far Cry, GTA San Andreas, NFS Most Wanted ще бъдат демонстрирани във втората част на обзора на този интересен модел. Сега само ще отбележим, че производителността на процесора е по-добра от повечето Pentium 4, а видео-производителността е над тази на масовите вградените видео-карти на нови двуядрени машини (Intel GMA950). От друга страна, отлично знаем какво става с мощните видеочипове на евтините потребителските лаптопи - масови дефекти като например на HP Pavilion серията. Затова и много производители предпочитат слабата, но вградена видеокарта на Intel, отколкото загуби от рекламации и сервизна поддръжка. В интерес на истината и IBM сгафи с немалко лаптопи от серия с дефектиращи ядра Radeon 7500.
Както и при по-новите модели на IBM, ThinkPad R50 притежава Active Protection System (APS), която осигурява защита на хард-диска при изпускане на лаптопа, посредством хардуерен датчик за ускорение, който паркира четящите глави на хард-диска при движение, вибрация или каквато и да е рязка промяна в положението на лаптопа. Известно е, че работещ активно с харддиска си лаптоп при сътресение поврежда твърдия диск и се губи информация, често събирана с години и със стойност, значително надвишаваща тази на хардуера. Изключен лаптоп или такъв с паркирани извън магнитните дискове глави, без проблеми понася сериозни падания, удари, вибрации. Демонстрация на IBM Thinkpad R50:

Интересно приложение на датчика за ускорение, ще ви демонстрираме в следващата част, където APS може да се използва по много забавен начин – за управление на игри, посредством промяна на ориентацията на IBM R50. Това много наподобява управлението на конзолата Nindento Wii.

ДИСПЛЕЙ

Тази статия е посветена най-вече на уникалния дисплей на Thinkpad R50. Матрицата е с резолюция 1400*1050, IPS технология на Hitachi, реализирана IDTech (точният модел е IDTech N150P3-L01). Информацията за модела на матрицата е взета от руски източници в интернет, защото явно не се споменава никъде, диагностичните програми като Everest също не показват вида на матрицата. От една страна като търговец разбирам, защо информацията за типа на матрицата в явен вид е трудна за намиране – разбира се, че всички корпоративни и частни клиенти биха пожелали този тип дисплеи, като свият обемите на продажба на стандартните лаптопи. От друга страна като клиент е неприятно да се окажа прецакан в очакванията си, знаейки за наличието на много по-добър дисплей. Мога да споделя опит в “прецакването”, когато поръчвайки си модел на DELL и Philips уж с S-IPS матрица, получавам ревизия с PVA или даже с TN+Film и то на същата висока цена.
Един съвет – не разчитайте на консултант да ви каже истината за доставката монитор или лаптоп с S-IPS (или ще ви излъже, или не знае). Разликата между IPS и TN е огромна и се вижда от пръв поглед, дори и *VA матриците се различават значително от S-IPS. Как да ги разпознаем?
1) Погледнете матрицата отдолу – TN+Film инвертира цветовете (черния става светъл и обратно, а цветовите нюанси стават неразличими, четенето на текст е невъзможно). S-IPS и *VA дисплеите не се влияят от зрителния ъгъл;
2) Разликата между S-IPS и MVA/PVA е трудна за усещане и изисква опит. S-IPS лесно се разпознава при остър страничен ъгъл (черния цвят придобива виолетов оттенък (при LG Philips S-IPS и виолетов или сивеещо черен оттенък при Hitachi панелите). Цветовите нюанси под ъгъл, а и въобще при IPS са много по-наситени, отколкото при *VA. PVA/MVA дисплеите имат чудесен контраст (разлика черно-бяло), но като цветопредаване са по-слаби от скъпия IPS панел. Опитен художник, дизайнер или професионалист в предпечатната подготовка с лекота би разпознал истинския цвят на дисплея на IBM ThinkPad R50.
Показваме ви нашата таблица за технологиите на LCD и техните разлики:
Придържайки се към принципа на “киселото грозде”, много потребители отхвърлят безспорните предимства на IPS матрицата спрямо евтината TN+Film технология. В действителност малцина потребители са виждали LCD панел с различна от TN технология и единствената им база сравнение е CRT (тръбния кинескоп). Това е и причината често LCD (TN+Film) да се заклеймяват като много по-лоши от CRT. Няма обаче човек, който да не оцени качествата на S-IPS, особено при пряко сравнение с TN+Film.
Зрително възприятие най-добре се обяснява чрез визуална демонстрация, а не чрез словестни описания. Затова ще ви демонстрираме видео-материали и снимки на IPS, сравнен с TN+Film дисплеи на лаптопи. Подбрали сме за фото- и видео-сравнение, следните модели:
1) DELL Latitude D505 – 15” лаптоп от бизнес клас с нормална резолюция 1024*768 и рекордна яркост на дисплея;
2) HP Compaq nc6220 – 14” лаптоп от бизнес клас – еталон за качествен бизнес и корпоративен лаптоп, който като параметри е по-съвременен от Thinkpad R50;
3) HP Compaq G7000 – широкоекранен двуядрен лаптоп с огледална матрица, една солидна и модерна машина за домашна употреба;
4) HP Compaq nc6320 – 15” лаптоп с аналогична на R50 висока резолюция (1400*1050). Бизнес модел от висок клас с Core2Duo процесор и една от най-добрите TN+Film матрици виждани от нас;
5) HP Compaq nx9420 – 17” лаптоп с голям дисплей с отлична резолюция (1680*1050), гланцово покритие, мощна видеосистема. TN+Film матрица от клас Workstation, явяваща се “тежката ни артилерия” на “TN+Film армията”.

Сравнаваме с един от най-добрите кандидати - 17-инчовия гланцов HP Compaq nx9420 с голяма резолюция. ThinkPad R50 и неговата IPS матрица показват много по-реална и наситена картина. Човешкото лице има обем и оттенък при IPS, за разлика от TN+Film (колкото и скъпа да е). Имайте предвид, че лаптопите се ползват много често за съхраняване и демонстрация на фотографии, както и за тяхната обработка. Разбира се, че на IPS дисплей, снимките ви ще бъдат много по-ярки, наситени и реални, докато на TN+Film дисплей, изображенията заснети даже и с най-скъпия Canon или Nikon ще са бледи и неестeствени.

На тeзи фотографии виждаме ужасът на гланцовата матрица - огледалният ефект на околната среда. Разбира се, че тези "паразитни" изображения вредят сериозно на зрението ви, защото човешкият мозък се старае да коригира и отстрани тези странични образи, за да може да анализира основното изображение, разширявайки при това зениците и ангажирайки подсъзнателни аналитични процеси. Това води до влошаване на зрението и главоболие. Знаете как човек с лошо зрение без очила изпитва постоянно главоболие, поради напрагане на мисловните процеси за корекция на недостатъчната детайлност на околната среда. По същия начин липсата на реален цвят и детайлност на дисплея натоварват мозъка, който "добавя" цвят и детайли. Самият потребител на TN+Film е толкова свикнал с "принудителната мисловна корекция", че осъзнава недостатъците на картината, едва когато има възможност да сравни един до друг IPS и TN+Film.

IBM Thinkpad R50 и най-добрият в момента TN+Film дисплей в офиса ни, този на скъпия бизнес модел HP Compaq nc6320. Нищо общо, нали? Картината е R50 е много по-контрастна, черният цвят клони към идеален, 1400*1050 резолюцията приляга отлично на 15-инчовия Thinkpad, въпреки, че такава притежава и nc6320.

HP Compaq nc6220 - най-масовия и разпостранен бизнес модел след Thinkpad T40/41/42 ни показва интересен момент при снимка на макро. Електрониката на отличния апарат Canon PowerShot S3IS не може да фокусира изображение от TN матрица, но с лекота го прави за IPS, правихме десетки опити и всеки път резултата бе еднакъв.

По-стари модели като DELL D505 имат дори лоши странични зрителни ъгли, по-новите TN+Film дисплеи имат нелоши странични ъгли (като за TN). Нови евтини DELL Inspiron също имат трагични странични зрителни ъгли.

При по-голям ъгъл разликата е потресаваща, въпреки, че едва ли някой гледа лаптопа си от толкова остър зрителен ъгъл.

Дори при фронтален (естествен поглед), TN матрицата не може да се сравни по качество с ISP, защото едва 16 битовия цвят на TN не само математически отстъпва на 24-битовия, 16.8млн. цвят на IPS. Много детайли от косата и лицето на фотографията се губят при стандартната LCD матрица.

Даже и по-нов двуядрен модел от среден клас като HP Compaq G7000 изглежда трагично до Thinkpad R50. Лъскавият му вид, така впечатляващ потребителите от женски пол само влошават и без това плачевната картинка.

Работа вечер или при слаба осветеност - ужасът на всеки потребител на TN+Film дисплей. Дори и поставен в неравностойно положение (много по-остър зрителен ъгъл), IPS дисплеят на Thinkpad R50 се представя отлично.

Виждате, колко по-истински е черният цвят на IPS матрицата от бледо-сивият опит на TN+Film за имитация на черен фон.

Не посещавайте нашата страница вечер на TN монитор - изглежда ужасно! Винаги сме ползвали професионални монитори и чак след тези фотографии разбираме как изглеждаме в очите на масовия потребител - лиспват нюансите на черно-сивия фон, червеният цвят всъщност изглежда блед и клонящ към оранжев, а ярко жълтият "мания" цвят е изтъркан и неуместен на евтин TN+Film дисплей.

Може би ще получим критика за това, че за сравнение ползваме по-стари лаптопи, с по-ниска резолюция, неудобни за TN+Film лаптопите ъгли, но снимки като тези и по-горни показват, че и нов модел от висок клас като HP Compaq nc6320 с висока резолюция, матов дисплей, дневна осветеност и нормален зрителн ъгъл значително отстъпва като реалистичност на IPS дисплея на Thinkpad R50.
Освен със стария като модел DELL Latitude D505, показваме видео-сравнение и с актуалния, с максимално добра матова TN+Film матрица HP Compaq nc6320:

Демонстрираме често срещана ситуация - гледане на филм вечер при слаба осветеност:
Коментарът е излишен.

Заключение:
Ако цените своето зрение, това на работниците си или най-ценното, на своите деца - постарайте се да осигурите лаптоп за многочасова работа, тоест със S-IPS или AFFS матрица. От личен опит можем да кажем, че работим над 10 часа на ден само и единствено на S-IPS монитор, докато дори и двучасов опит за работа на TN+Film ни докарва сълзене на очите, а целодневна работа - главоболие на следващия ден.
Ако имате работа с фотография, предпечатна подготовка - нямате никаква алтернатива, освен IPS технологията. Някои считат лаптопа за неспособен за тези дейности в сравнение с настолната машина с разкошен S-IPS монитор, но наличието на подобни лаптопи може да помогне на професионалистите да бъдат доста по-мобилни.
Филми и лаптоп през нощта - лошо мероприятие с TN+Film монитор. Опитайте с ISP - гарантирано наслаждение от картината.
Пробвали ли сте да играете мрачния и тъмен DOOM вечер (когато му е времето) на обикновен дисплей? Едва ли сте повторили... IPS мониторите, а и лаптопи като Thinkpad R50 правят това напълно възможно. Разбира се видеосистемата на R50 няма как да се справи с по-новите игри, но класиките от преди 3 и повече години ще вървят безупречно, както ще се убедите и във втората част на обзора.

Актуални наличности на нашите лаптопи може да видите в ценовата ни листа.
Очаквайте и обзора на най-великия лаптоп, присъствал в нашия офис, IBM Thinkpad T42p с невероятната 1600*1200 S-IPS матрица и FireGL T2.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво и много полезно ревю. На мен ми беше много полезно да видя разликата между MVA и IPS матриците. Но това не е единствения обзор, в сайта има още доста изключително обективна информация за днешното състояние на предлаганите настолни компютри и лаптопи. Което е истинска рядкост в днешно време.
Пожелавам успех на автора.

Ю.Портарски

Анонимен каза...

Материала ми беше много полезен! Благодаря за труда да го публикувате! Във вашият сайт стоя със часове!

С.Стоянов

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни