Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad T43 - "последният мохикан" на IBM

IBM Thinkpad T43 е последния лаптоп, произведен от IBM. Въпреки, че легендарното Thinkpad лого е живо в лаптопите на китайската фирма Lenovo, качеството и иновациите не са на такова равнище спрямо конкурентите, както в годините преди 2005-та. В интерес на истината Lenovo са добър производител на лаптопи, кото се поддържа от мощния научно-развоен център на IBM.
Изписани са хиляди материали за качеството на Thinkpad, множество видео-материали за изключителната здравина и надежност на T-series може да намерите в Интернет. За разлика от други статии за Thinkpad, ще бъда, кратък показвайки тази красноречива снимка:
Единствено качеството на Thinkpad отговаряше на изискванията на NASA, военни приложения, геофизични изследвания, наука и бизнес. Всеки останал избор на лаптоп бе по-скоро компромис заради по-ниската цена.
В тази статия ще тестваме последния T-Series лаптоп на IBM. В нашата тестова лаборатория имаме на разположениe два варианта нa IBM Thinkpad T43 - единия със стандартна комплектация и видеосистема Intel GMA900, другия IBM T43 е снабден с пръстов скенер, а видеокартата е ATI Mobility Radeon X300. Интересно е да отбележим, че по-евтиния модел има логото на Lenovo, а по-скъпия T43 е с лого на IBM.
Конкуренцията между двата варианта на T43 не е много интересна, затова в теста добавихме по-съвременни лаптопи - двуядрения DELL Latitude D420 и нетбука DELL Mini9, също така в нашия тест участва и HP Compaq nc6230 с мощния Pentium M 2.00GHz, който също има видео-система ATI Radeon X300.

За разлика от предходните ни статии, няма да описваме подробно корпус, дисплей, клавиатура, дизайн и т.н. на Thinkpad T43. Това е излишно предвид, че точно Thinkpad е еталон за всичките показатели, с които многократно сме сравнявали други лаптопи.
Тестовете се проведоха на ОС - Windows XP Pro. Да споменем, че сайта на Lenovo услужливо предлага драйвери за всички ОС, от DOS до Windows 7 за IBM Thinkpad T43. Това не е наблюдава при HP, DELL, Toshiba или поне за много малко тяхни модели.
И така - IBM Thinkpad T43 е идеал за удобна клавиатура, притежава един от най-здравите корпуси, изграден от магнезий, титан и композитни материали, безшумно изцяло медно охлаждане, панти с нулев луфт, тънък и стилен корпус, констрастен екран, актуална видеосистема.
Да видим обаче как се държи кати производителност. Започваме от 3DMark тестовете:
Разбира се, едва ли някой очаква сериозни постижения на тези лаптопи в 3D игри, но IBM T43 във варианта с Radeon X300 притежава актуална производителност даже и за критериите на  2009-та година. Radeon X300 на HP Compaq nc6230 изостава от X300 на IBM, но в това няма нищо чудно - T43 има 64МВ видео-памет, докато nc6230 е само с 32МВ. Останалите лаптопи не се нуждаят от коментар - Intel видеосистемата е отчайващо слаба в 3D, но за сметка на това доста добре се представя в HDTV декодиране.
OpenGL теста Aquamark затвърждава данните от 3DMark донякъде, но по-мощния процесор на HP Compaq nc6230 "демонстрира мускули" и успешно компенсира по-слабата видео-система.
Сравнително стария PCMark2002 не е оптимизиран за двуядрени процесори и отдава предпочитания към по-високочестотните Pentium M.
Професионалния графичен пакет SPEC е излишно да се ползва за подобен клас лаптопи, но нагледно показва солидното графично предимство на Radeon X300. Единствената пречка за сравнително лека работа с 3D програми и дизайн е не-много високата резолюция на тестваните лаптопи.
Известната диагностична програма Everest притежава добри тестови модули за производителност. По-новата версия, която използвахме отлично е оптимизирана за двуядрени процесори и закономерно отдава предпочитание на ULV Dual Core U2500 на DELL D420. Въпреки това разликата е минимална с мощните Pentium M процесори. ATOM процесора на DELL Mini 9 се представя отчайващо сред такива конкуренти.
Cinebench е известен тестов пакет за OpenGL и рендериране. Често подобни лаптопи се използват за видео-обработка и затова резултатите от тези тестове представляват интерес. Външните видеокарти закономерно показват огромно предимство в OpenGL. При рендериране, оптимизираните за многоядрени процесори приложения отдават предпочитания на DELL D420.
Класическия математически тест SuperPi преминаав по-бързо на високо-честотните Pentium M процесори. Intel Atom демонстрира резултати на нивото на Pentium III Tualatin.
Преди заключителните изводи, показваме обобщена таблица с всички резултати:
Изводи:
- последният Thinkpad от IBM е много добър лаптоп, взаимстващ и усъвършенстващ всички предимства на своите легендарни предшественици;
- IBM T43 с PCI-E външна видеокарта е значително по-производителен от същия модел с вградената Intel GMA900;
- високо-честотен Pentium M процесор с лекота изпреварва като производителност нискочествотен Dual Core процесор.

Положителни качества на IBM T43:
- здрав корпус, класически дизайн, ползван и днес от Lenovo;
- мощна видеосистема (във варианта с radeon X300);
- най-удобнатата клавиатура сред лаптопите, най-отзивчив джойстик, безотказен тач-пад;
- много добре оптимизирана производителност;
- тиха и безшумна работа.

Слаби страни на IBM T43:
- по-високи температури от предшествениците - Т40/41/42;
- слаба производителност с вградена видеокарта Intel GMA900;
- ниска резолюция на дисплея за лаптоп от толкова висок за времето си клас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни