Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Анализ на пазара на компютърна техника - октомври-ноември

Всички отлично знаем, че българската икономика, както и голяма част от световната са в условия на криза. Кризата, разбира се не е реална, а е просто приземяване на свърх-разрастналите се икономики, безконтролно кредитиране и спекулация. Икономиките от фиктивност преминават към по-реални условия.
Корумпираните платени медии, както и некадърните политически формации и
приближените им холдингови бизнес групи упорито насаждат мнението сред обществото за повсеместна криза, вместо да намерят изход от ситуацията, както направиха не толкова корумпираните и бездарни политически и бизнес кръгове в други държави.
Реална или не - криза в България има и тя се отразява на всички сфери на производството и търговията. Не прави изключение и търговията с компютърна техника.
Кризата в западните икономики отшумява, но негативните и последствия още дълго време ще бъдат действащи.
Западните икономики стигнаха до ситуация, иронично предречена от Тодор Живков - "стягане на коланите". В следствие на това се удължиха амортизационните планове за експлоатация на компютърна техника. Корпоративните клиенти, закупуват вече не свърх-скъпа компютърна техника от висок клас с голям експлоатационен запас (примерно качествен IBM Thinkpad спокойно може да изкара 20 години употреба), а среден клас техника с експлоатационен запас почти съвпадащ с амортизационния период (2-3 години). Китайските производители умело правят техника, която да е здрава, само докато е гаранционно обслужвана. Работи се вече не за имидж в жестока конкурентна среда на интернационални компании, а се произвежда стока в монополистичната среда на големи китайски консорциуми. Не си правете грешно впечатление, че техниката е поевтиняла, напротив - станала е по-скъпа, ако се сравни с качеството на по-старото производство в конкурентна среда. Пример - само материалите в корпуса на IBM Thinkpad T42 (титаний, мед, магнезий) са значително по-скъпи от нов модел лаптоп.
След този досаден може би за някои читатели увод, ще споделим впечатления от родния пазар за месеците октомври и ноември.
Октомври бе труден за продажби период. Да, има търсене и интерес, но потребителя много трудно се разделя със спестените пари и търси максимума за тях. Хората все по-често търсят ъпгрейт на по-старата си техника, отколкото закупуване на нова. Защо да се купува нов двуядрен компютър, след като по-стария Pentium 4 може да се ъпгрейтне с видеокарта и да бъде достатъчно актуален. Неслучайно огромна чат от продажбите ни бе свързана с видеокарти. Показателно за свиването на пазара е, че тези видеокарти бяха AGP стандарт - за който ново производство почти няма. Основно се продаваха лаптопи втора употреба в ценовия диапазон 300-400лв.
Ноември в първата си половина не се отличаваше от октомври, но след това се забеляза съживяване на пазара. И това до голяма степен се дължи на фирмите вносители, които след жестоки съкращения и реорганизации отново започнаха активно да търсят и внасят качествена техника. Наличен бе добър внос на Thinkpad сериите, HP Compaq nc6120/6220/6230. Цените на двуядрените бизнес лаптопи като DELL Latitude D620, IBM Thinkpad T60 се свалиха до нормални за пазара ни равнища. Значително се увеличиха клиентите фирми, търсещи качествена техника с цел икономия - автосервизи, малки фирми и офиси. Много голямо търсене се наблюдаваше при мониторите с професионална матрица (S-IPS, PVA, MVA), новите от които са на цени от 900-2000лв., докато втора употреба се намират за 150-220лв. Фотографи, художници, а и фирми занимаващи се с предпечат се сдобиха с такива монитори, виждайки, че на пазара на нова техника тази стока не само не намаля цената си, но поради по-малкото серийно производство даже я повишава. Изключително голямо търсене се забеляза при средния клас PCI-E видеокарти.
Какво се наблюдава при пазара на нова компютърна техника? Традиционно цените на паметите преди Коледа са спекулативно високи, но монопола на производителите от Тайван, Корея и Китай е по-голям от всякога - цените също. Над двойна разлика от юли до ноември при едни и същи производствени разходи е показателна за спекулативния характер на монополистите.
Безжичната техника (рутери, адаптери и приеменици) отбелязват бум на продажбите - изключително ниски цени и качествени продукти от TP-LINK, TENDA и EDIMAX. Новият N-стандарт с фантастичните доскоро 150-300Mbit/s е задължителен за всяка домашна или бизнес мрежа.
Windows 7 е безспорно най-добрата операционна система в историята на компютърния софтуер и официалното й излизане доста съживи пазара. Хитри трикове на производители на хардуер, като например липса на драйвери за Windows 7 за по-стари компоненти или пък наличие на драйвери само за Windows 7 за нови компоненти, няма как да не стимулират потребителя за закупуване на нова техника. Ще си позволя едно отклонение - Windows 7 е просто комбинация на най-доброто от предходните операционни системи, но крайният резултат е феноменален. Таблетните функции на новата операционна система са просто фантастични - изключително добро разпознаване на текст, ръкописни шрифтове, тримерно управление на папки и процеси. Очаквайте скоро тест на Windows 7 на масова платформа с Intel Pentium M.
AMD възкръсна от нищото и пусна на пазара изключително достъпни процесори - Athlon II, Phenom II, подобриха се и мобилните процесори. ATI/AMD превзеха пазара с изключително производителни, евтини и функционални продукти.
Обобщение:
- кризата безспорно сви пазара на компютърна техника, но тази техника в съвременното общество е продукт от първа необходимост и благодарение на това няма вероятност компютърния пазар да се срине. Напротив в условия на криза компютърната техника и приложенията и изместват друга техника - телевизори, конзоли, телефони, Hi-Fi техника и др.;
- техниката втора употреба е по-привлекателна от период на финансов излишък. Потребителите инвестират в качествена техника, а не в лъскави продукти със съмнително качество. Все по-често преди закупуване на техника, консултант е не жената (търсеща лаптоп, удачно комбиниращ се с пердетата и имащ камера), а познат човек, имащ опит с компютърната техника. Всеки по-опитен хардуерен консултант задължително препоръчва техника от висок клас - Thinkpad, Latitude, Tecra, LifeBook. Разбира се нови продукти от тези серии са прекалено скъпи даже и за заможно семейство, затова се избират добри търговци на техника втора употреба. Нашият опит показва, че през последните няколко месеца над 80% от продажбите са направени при наличие на консултант;
- Западна Европа и САЩ също активно продават на вътрешните си пазари добра компютърна техника втора ръка (поради свиването на разходите на домакинствата там) и това се отрази на доставките на слаби пазари като нашия. Пример - през март 2009-та година имахме тройно по-голям асортимент техника от октомври, налични бяха уникални машини като HP Dragon, HP Workstation, DELL XPS Studio, NEC 2070NX. В момента подобни стоки се разпределят от западните търговци на вътрешните им пазари.
Очаквайте анализа на пазара за декември - много интересни тенденции има досега. Пазара е само привидно замрял...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни