Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

TOP 10 на най-добрите 20-инчови LCD монитори втора употреба. Част 2

Продължаваме нашата класация на 20-инчовите монитори втора употреба със следните модели:

5-то място
HP 2035 все още е любимият ми работен монитор с много приятна за очите картина и реални цветове. При този IPS монитор дразнещия виолетов оттенък на технологията е незабележим. От личен опит мога да споделя, че мониторът успешно се справя с най-динамичните игри. Лек недостатък на този монитор е липсата на високият контраст на PVA дисплеите, което го прави не толкова подходящ за "вечерно кино".
HP 2035 e отличен монитор, който получава следните резултати:
  
4-то място
Това място се заема от NEC 2070NX с S-IPS дисплей. Според мнозина клиенти това е най-добрият 20-инчов монитор, но лично аз съм на мнение, че междупикселното разстояние е забележимо, моделът има добре изразен "ефект на паметта", а виолетовият оттенък на черният цвят (при гледане под ъгъл) е леко дразнещ. Откъм управление (с джойстик) и ергономика на менюто NEC 2070NX няма конкуренция.
Като бързодействие NEC 2070NX е на много високо ниво - динамични игри и филми, скролиране на текст, движение на тримерни чертежи - не представляват проблем за модела.
NEC 2070NX според мнозина вероятно заслужава поне второто място в нашата класация, но показва следните резултати:


3-то място
Третото място се заема от два монитора с еднакви S-IPS дисплеи, сходен дизайн и идентични екстри. Това са HP LP2065 и Philips 200P7ES. В интерес на истината тези два монитора имат същия S-IPS панел от LG&Philips, както и NEC 2070NX. Оценката е чисто субективна и вероятно по-справедливо би било трите монитора да заемат едно място в класацията.
Philips 200P7ES има най-привлекателен и стилен дизайн сред всички представени от нас 20-инчови монитори:
HP LP2065 също има привлекателен дизайн, но масивният му корпус и не толкова стилна стойка не позволяват на модела да съперничи с Philips 200P7ES:
Резултатите на двата монитора са следните:

2-ро място
На второ място в класацията ни е моделът DELL 2007fp, за който публикувахме подробно ревю. Отличен монитор, подходящ за професионалисти, геймъри и любители на филмите. Ако търсите универсален монитор за продължителна работа и забавления, то DELL 2007fp няма алтернатива.

Резултатите на DELL 2007fp са следните:
1-во място
Трудно е да се обясни защо точно Philips 200P6IG е на първо място и то сред толкова сериозни конкуренти. На пръв поглед мониторът изглежда невзрачно и дори ретро, но след няколко минути работа с него, няма потребител, който да остане равнодушен към приятната и "истинска" картина на S-IPS монитора.
Изображението на Philips 200P6IG много напомня това на HP2035, но е видимо по-контрастно. Многочасова работа с този монитор не е проблем за зрението.
Резултатът след хардуерна калибрация на монитора е потресаващо реална картина. 200P6IG е сред първите опити на Philips на професионалният пазар и то с родните S-IPS панели. Монитор, произведен не за масовост и печалба, а за реклама и престиж на голямата холандска компания.
Ето и резултатите на нашият победител:

Заключение. Повечето от нашите читатели и клиенти вероятно биха класирали мониторите по малко по-различен начин от този в нашите две статии, но сравнявайки картина и цвят, няма как да избегнем субективният фактор.
Избирайки монитор не се доверявайте на авторски ревюта и класации, те дават само общи насоки. Монитор се избира само след оглед и тест - зрителните ви възприятия сами ще покажат кой монитор е подходящ за вас. Добър монитор може да бъде избран и от специалист, който познавате (доказан специалист, а не такъв в кавички, от каквито "специалисти" страната ни е в такова положение).
Никога не правете компромис с цената и качеството на монитора си - умората, главоболието и влошеното зрение едва ли си струват малкото пари, които ще икономисате от покупката на евтин TN+Film монитор.  Дори професионален монитор втора употреба с *VA или IPS дисплей, значително по-стар като производство от представените в тези две статии е значително по-добър като цветопредаване от най-новите ефектни като дизайн, но нискокачествени 18-битови TN+Film дисплеи.

Стараем се винаги да подбираме най-добрите ремаркетирани или употребявани монитори, които може да разгледате в нашата ценова листа.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,
благодарим за хубавата статия !
Точно сега ме вълнуват мониторите, понеже обмислям да си закупя. Занимавам се с уеб дизайн и графичен дизайн, какъв монитор бихте ми препоръчали ? Чувал съм, че мониторите на EIZO са доста подходящи за случая, това вярно ли е ?
Бих искал на повечето монитори и хартия цветовете да изглеждат по същия начин по който ги разработвам нещата.
Благодаря предварително !

кен каза...

Рядко отговаряме на въпроси, защото това обикновено го правят други читатели.
Явно обаче този хубав въпрос е отправен точно към нас и ще отговорим на него с огромно закъснение.
За графичен дизайн мониторът не трябва да е по-малък от 20" (1600х1200), а оптималният вариант е 24" (1920х1200). Не смятаме за подходящи Wide мониторите (1680х1050, 1920х1080), защото имат значително по-малка видима площ, а и освен за филми, за други приложения не можем да ги препоръчаме. Освен това сред тях няма (или почти не се срещат) дисплей с различна от ТN+Film матрица.
Eizo са отличен производител, но цената на качествен модел дори и втора употреба от този японски производител е доста солена. А да се прави компромис със средния им клас заради едното име, при положение че DELL, HP, NEC и Fujitsu имат хубави модели от висок клас на добра цена е неразумно.
За графичен и уеб дизайн, тоест работа около метър пред монитора има само един тип дисплеи които ще свършат работата си на 100%. Това разбира се са S-IPS мониторите.
Цветовете на S-IPS са доста по-правилни от тези на S-PVA, P-MVA, за TN+Film дори няма да споменаваме (там при липсата на цветове всяка "правилност" е излишна).
Правилни цветове се постигат чрез хардуерен калибратор. За всички професионални модели предлагаме безплатна калибрация с този уред - Datacolor Spyder 3 Elite.
Препоръчваме следните 20" модели - HP LP2065, NEC 2070NX, DELL 2007fp (S-PVA, да се внимава с S-IPS). Последният монитор го препоръчваме заради своята изключителна универсалност - от дизайн, през филми до игри.
Ако бюджета обаче ти го позволи, препоръката е да се вземе 24" LCD дисплей от последно поколение с 30-битов цвят и над 1млрд. цвята (P-IPS). Но трябва да се има предвид, че освен монитора, трябва и видеокарта с 30-битов цвят.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни