Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да открием добрият търговец на употребявани компютри?

Пазарът на компютърна техника втора употреба в България е добре развит. Този пазар е малък дразнител за сенчестия бизнес, престъпните групировки и политическата олигархия със съответните и приближени кръгове.
Работата в тази сфера на търговията, сервиза и контакта с крайни клиенти е прекалено умо- , трудо- и невро- емка за да има бърза възвръщаемост и лесна печалба. Ако на някой здрав като бик и почти толкова умен "бизнесмен" все пак му се продават компютри, много по-лесният начин за добра печалба са заложните къщи, където произхода и качеството на техниката са доста съмнителни и съпроводени с риск от конфискуване.
Пазарът с употребявани маркови компютри е изцяло частен бизнес, който като никой друг характеризира българския предприемачески дух, какъвто колкото и да е невероятно все пак съществува.
Типично за нашите географски ширини прекалено бързо развилият се бизнесмен обикновено самозабравя и започва неосъзнато сам да руши постигнатото.
Големите фирми, които вече са се утвърдили на пазара на техника втора употреба често се заиграват с ниски цени и започват да действат като "техно-маркет" като в крайна сметка стигат до положение, в което нямайки гъвкавостта, оптимизираните разходи и близкия контакт с крайни клиенти на по-малките фирми, се налага да "рестартират" дейността си, да свият обема на търговията или въобще да се оттеглят.
Пазарът на компютърна техника в България не е за големи като персонал и сграден фонд фирми, освен ако те не се занимават с рециклиране на корпоративна техника. Рециклирането на такава техника е невъзможно в България, защото тук няма компании от западно-европейски мащаби, които работят с техника от висок корпоративен клас (например ThinkPad T-, W-, X- series). Нямаме и подходящото законодателство, което да задължи големите частни компании и държавната администрация да предават техниката си на такива компании.

Вносът
Какъв е произходът на употребяваната корпоративна техника се питат много от клиентите на фирмите за маркови компютри втора употреба. Това е честен и прозрачен бизнес и притесненията за аналогичен произход като от заложните къщи са неоснователни.
Големите западни компании са корпоративни клиенти на производители като Lenovo, DELL, HP и др. и ползват преференциални цени при купуването на техниката. След изтичане на амортизационния срок (обикновено 2 или 3 години) или наложителна смяна с по-нов модел, техниката се предава на лицензирана компания за рециклиране. Твърдите дискове, амортизираните батерии, а понякога и оперативната памет се унищожават и рециклират, затова често тази техника се комплектова с по-малки от обичайните компоненти и с нови батерии.
Уточнение. Много форумни разбирачи, се опитват да разсъждават, че след като фирмите плащат на рециклиращите компании за прием на техниката, то следователно търговците я взимат без пари и я продават с огромна надценка. Отговарящ на европейските изисквания завод за рециклиране на такава техника струва скъпо и като първоначална инвестиция, и като поддръжка. Техника, която не се унищожава напълно, а се предлага на търговци също изисква немалко разходи - персонал, тест, обслужване, транспорт и др.
Българските фирми за втора употреба са дистрибутори на големи компании за рециклиране на корпоративна техника от Западна Европа, най-вече от Германия, Великобритания и скандинавските страни. Защо от Западна Европа, а не от по-големият пазар на САЩ или Япония?
Заради липсата на данъци, мита и избягване на добре организираният рекет на митниците.
Има три основни подхода на българските фирми за продажба на употребявана компютърна техника:
  1. Внос на максимално евтина техника със забележки по корпус, дисплей, функционалност или липса на някои компоненти. Такъв внос е евтин и позволява продажба на техника с добри параметри на отлични цени. За съжаление много от фирмите, избрали тази стратегия за внос и продажба премълчават или въвеждат в заблуждение клиентите или дилърите си относно статуса на техниката;
  2. Дистрибуция от български вносители с голяма складова база и добра организация на вноса. Това е сравнително добра стратегия за малка фирма, която без да рискува с внос на техника с неясен статус, предлага на клиентите си най-доброто от всяка партида на българският вносител, работещ с дилъри. Цените на техниката, предлагани по този начин не са ниски, защото се калкулира печалбата на вносителя и на неговият дилър. Срокът за сервизно обслужване значително се удължава, тъй като дилъра като правило няма собствен сервиз, а единичните доставки на дефектирала техника са прекалено скъпи. От друга страна това е начин крайният клиент да получи техника в добър вид, защото всичко най-добро от вносителя първо се предлага на дилърите;
  3. Внос на техника с отличен статус с цел продажба на крайни клиенти. Доста екзотична за България стратегия за търговия. Контактува се пряко със западно-европейски фирми и се внасят ограничени количества техника в отличен статус. Подбират се сравнително скъпи модели за взискателни клиенти. Такъв внос е най-добрият начин крайният клиент да получи перфектна техника с малка надценка. Това е внос на скъпа и значително по-модерна техника, която се предлага на цена, която е неколкократно по-ниска от пазарната. Фирмата, предлагаща такава техника трябва да има отлична репутация сред клиентите си за да може те да инвестират немалко средства в покупката на модерна, но все пак употребявана техника. По-новите модели, освен гаранция към вносителя имат и фирмена гаранция към производителя си, която понякога е до 2 години.

Ценова политика
Ценовата политика на фирмите е пряко свързана със стратегията за внос/зареждане на техника. Въпреки това всяка фирма има различни възгледи за определяне на маржа на печалбата си.
Добрите фирми с компетентен персонал оформят цените според търсенето, качеството на модела, разходите си по поддържане на дейността и предлаганите съпътстващи услуги.
Пример. Търговец придобива лаптоп на 300лв. и го продава на 320лв.- какво означава това?
Че е много приятен човек, който разбира че хората нямат пари и действа на почти благотворителни начала?
Не - това е търговец, който няма разходи за наеми, персонал, транспорт, сервиз и му липсват амбиции да разшири бизнеса си. Това е и стратегия на много от интернет-магазините, чиято цел е да продават, без да имат ангажименти към клиента след продажбата, включително и гаранционни. Обикновено такива търговци съществуват в рамките само на един силен пазарен период - например есен-зима и след като през пролетта и лятото нямат доходи за поддръжка и развитие на този бизнес, се насочват към друга авантюра. За "търговците" с малка печалба това е допълнителен сезонен бизнес и от тях не може да се очаква да ви покрият дори уговорената гаранция.
Някои от големите фирми предлагат стока на ниска цена, понякога дори и с добро качество. Тези фирми имат големи складове и редовни доставки от евтина като параметри техника, предназначена за масовия купувач. Непропорционалното нарастване на склада и изцяло ценовата стратегия за налагане на пазара лишава тези фирми от възможността да консултират качествено клиентите си, да им предложат последващи услуги като профилактика, ъпгрейд, внос и монтаж на специфични аксесоари, консумативи и компоненти, а поради масовият внос се разчита не на качествен сервиз, а на наличие на евтина подмяна с аналогична стока. Привлечен от ниската цена, недобре информираният клиент често не е удовлетворен от параметрите на покупката и от липсата на възможност за ъпгрейд. Само месеци след евтината, но ненужна покупка, собственикът я продава на много по-ниска цена във форум или я подарява на близки хора.
Качествената фирма, която има достатъчно доволни клиенти няма необходимост да води ценова война с други фирми, които предлагат аналогична техника, но нямат необходимата репутация пред крайният клиент.
Учудени сте защо фирма с магазин месеци наред продава отлична като модел и описание стока на ниска цена? Причините са две:
  • описаната стока е с премълчано описание за лошия статус или некоректно посочен такъв и клиент, който я види разбираемо отказва покупката;
  • стоката не е налична, а описаната позиция се предлага като "примамка" за предлагане на заместител.
Отделна тема е разпродажбата на техника с малка печалба или дори без такава. Необходимостта от разпродажба обикновено се дължи на неумението на търговеца да подбира техника, а понякога и на опасното приближаване на дейността към зоната на фалита.
Случва се разбира се и търговец да попадне на изгодна оферта в големи количества на добра стока и това да е причина купувача да получи качествена стока на необичайно ниска цена.
Един съвет към купувачите - никога нито в България, нито например в EBay не избирайте най-ниските оферти. Изберете търговец с добър рейтинг и бъдете сигурни, че имайки отлична репутация, той няма да ви предложи лоша стока на спекулативна цена. И не забравяйте, че евтиното почти винаги излиза скъпо.
Част от евтина пакетна оферта за лаптопи с проблеми, каквито обикновено се внасят. Същите лаптопи в добър статус могат да бъдат поръчани на значително по-висока цена 

Сайтът - лицето на търговеца
Най-лесно можете да разберете рейтинга на търговеца си като разгледате неговият сайт.
Добрите фирми се разпознават по качественото интернет присъствие и развитият он-лайн магазин. Добрата визия, удобната навигация, богатата и грамотно представена информация за параметрите и качествата на продукта са гаранция, че не сте избрали случаен търговец.
Доверете се на преценката на останалите посетители на сайта, защото един сайт с висока посещаемост е пряко свързан с рейтинга на търговеца. Лесно можете да проверите интернет рейтинга на търговеца си тук.

Показваме ви интернет рейтинга в България на всички големи търговци на употребявани компютри. По-малък резултат, показва по-висок рейтинг. Кодирали сме имената на фирмите за да няма засегнати търговци и за да не правим излишна реклама, но всеки би могъл лесно да се досети за истинските имена на търговците. Rmania.net има най-висок рейтинг, а блога в който четете тази статия също е класиран на добра позиция.

Ето как стоят същите фирми в глобален мащаб. Rmania.net отново е с по-висок рейтинг от конкурентите си.
Показали сме рейтинга на най-големите търговци на употребявани компютри от Унгария, Румъния, Гърция, Германия и Испания. Въпреки, че сме далеч по-малък пазар от повечето показани държави, българският сайт №1 (rmania.net) има добра позиция.
Прави впечатление, че фирмите за употребявана компютърна техника в България и чужбина се радват на висока посещаемост, която е показателна за големият интерес към марковите компютри втора ръка не само в по-бедните източно-европейски държави.
Някои търговци имат собствени Facebook, Twitter, видеоканал, блог - по тях също можете да разберете дали ви предстои работа с утвърдена фирма или със случаен авантюрист.
Посещаемост на видеоканала на Rmania в YouTube - рекордни стойности без конкуренция

Магазинът
Много търговци имат добро виртуално присъствие, но липсата на реален търговски обект поставя под съмнение възможността им за реално обслужване на клиента.
Съществуват и търговци, чиито гаражи наречени магазини биха отблъснали повечето клиенти. Това разбира се няма отношение към качеството на техниката, но един добър търговец би трябвало да инвестира доходите си в развитие на дейността, ако тя наистина му е приоритет.
Има и вариант, в който фирма предлагаща техника втора употреба има много луксозен търговски обект, но и липсва достатъчно компетентен персонал, локален сервиз, възможност за демонстрация на няколко продукта от склада.
Гараж или лъскав магазин - истината е по средата. Търговският обект трябва да е в хармония с персонала и предлаганата техника втора употреба. И най-важното - клиентът трябва да се чувства уютно.

Асортиментът
Асортиментът на търговеца от техника втора употреба е неговото основно оръжие в борбата с конкурентните фирми.
Добро впечатление правят единствено фирми, чиито обявени в сайта артикули наистина са налични на склад и отговарят на състоянието, в което са описани (статус А, B, Like New).
Често по-малките търговци обявяват складови наличности на своите дистрибутори или "забравят" да махнат неактуални наличности. Не са изключение и търговците, които демонстрират голям асортимент с цел привличане на клиенти, на които се предлагат налични "заместители".
Ще познаете качествените фирми по честата промяна на наличностите и навременната им актуализация.
Съществуват фирми, които не се притесняват да обявят предварително какво очакват за доставка. Това означава, че ви предстои работа със сериозен търговец, който планира дейността си, а е разчита само на случайни доставки.

Качествената техника
Пазарът на техника втора употреба среща добри търговци и компетентни потребители. Без да искам да обидя някого, купувача с недостатъчни хардуерни познания би предпочел нов лъскав лаптоп от какъвто и да е клас за 600-700лв., докато компетентния потребител би дал същите пари за лаптоп от топ клас дори да е с 2-3 поколения по-стар от актуалните пазарни модели.
Това не е феномен за бедният български пазар. Най-ярък пример за компетентност и ефективно разходване на средства е германския пазар на техника втора употреба. Там употребяван лаптоп втора употреба от висок клас се продава на цена, която е значително по-висока от тази за евтин нов лаптоп с по-добри параметри. И не само в Германия е така - в Англия и дори САЩ, по-стари елитни модели се търгуват на необяснимо високи за незапознатия с хардуера потребител. Това лесно можете да го проверите в сайтовете на стотиците фирми за търговия с употребявана техника в Западна Европа.
Примери:
  • ThinkPad T60p с 1600х1200 S-IPS дисплей е предпочитан от фотографи и дизайнери с нелоши доходи пред съвременна графична станция;
  • ThinkPad T61p, където и да е по света в добро състояние се продава на по-висока цена от актуален модел от среден клас;
  • ThinkPad T30, въпреки че е модел на повече от 10 години има стойност не по-ниска от бюджетен нов лаптоп, защото се използва за професионална дейност, в която цената му се изплаща в рамките на един работен ден;
  • Panasonic Toughbook дори и с едноядрен процесор навсякъде по света е по-ценен от повечето лаптопи с Intel Core i5;
  • Всеки употребяван 24-битов (истински 16.8 млн. цвята) S-IPS или S-PVA монитор се предпочита от компетентния потребител пред нов 18-битов (истински 232хил., интерполирани - 16.2млн. цвята) E-IPS или C-PVA модел дори и цените да са близки.
Гаранцията
Необяснимо защо много клиенти са убедени, че гаранцията е даденост, регламентирана от закони, което вероятно се обяснява с комунистическото ни минало и вярата, че държавата се грижи за всичко, дори и за взаимоотношенията между хората.
Няма законови положения, които да регламентират гаранционните задължения при търговия с техника втора употреба. И това е нормално, защото носител на гаранционните задължения по правило е производителя, а не неговият посредник търговеца. Тогава каква гаранция за техника, чийто официален гаранционен срок е изтекъл, а клиентът съзнателно купува техника с изтекъл гаранционен срок?
Има много авантюристи "търговци", които обикалят Европа (най-вече Германия) и се снабдяват с компютърен скраб, който довеждат временно до работно състояние.
По същия начин съществуват и некоректни търговци на употребявани автомобили - бизнес, който по-никакъв начин не се отличава законово от продажбата на употребявана компютърна техника.
Когато търговец зарежда техника от европейски дистрибутор, той получава гаранция между 3 и 6 месеца. Практика на добрите фирми е веднага да тестват стоката при получаване, защото не се знае кога ще я продадат и дали дотогава тя ще има валидна гаранция. Връщането на единични бройки до сервиз на дистрибутор отдалечен на стотици и дори хиляди километри често не оправдава разхода и търговеца за собствена сметка подменя продукта (ако е коректен).
Добрите фирми дават търговска гаранция за продуктите си, която често е с по-добри условия дори от тази за нова техника. Тя обикновено е с по-голям срок от тази, получена от дистрибутора и достига до 12 месеца.
Някои търговци предоставят гаранция от 24 месеца без да имат нито сервиз, нито гаранция от дистрибутор за такъв невероятен период. Купувачът сам може да прецени реалността на подобна гаранция като посети "търговския обект" и се опита да се запознае с "гаранционните условия".
Известни са ситуации, в които коректен търговец, явяващ се дилър на голям български вносител не може да обслужи гаранция не поради липса на желание, а поради проблеми създавани от вносителя. Клиентите трябва да проявят разбиране в тази ситуация, защото разговорите на висок тон не са адресирани към правилното място.
За да няма спорове между клиент и търговец, гаранцията трябва да е подробна, ясна и да обхваща почти всички възможни положения при експлоатацията на техниката.
Добрите търговци имат публикувани гаранционни условия на сайта си и всеки клиент може предварително да се запознае с тях, защото често по време на покупката няма време за това и може да получи документ, чиито условия в последствие се оказва, че не го устройват.
Много важни са гаранционните условия при покупка чрез куриер. Трябва да е изяснено как се процедира при дефект на техниката, какви са условията за рекламация и за чия сметка е транспортът.
Коректният търговец, който е уверен в качеството на техниката си ползва куриерски фирми с опция за тест и оглед на стоката преди заплащането и.

Сервизът
Добрата фирма за техника втора употреба ще я познаете по наличието на собствен сервиз. Търговец без сервиз е нищо повече от дилър, който се опитва да се справя с възникналите проблеми чрез препращане на дефектиралата техника до вносителя, а самият вносител да попълва РМА до европейският си дистрибутор и след месец-два, а понякога и повече евентуално проблемът да бъде решен.
Ако искате да пазарувате от качествена фирма, запознайте се предварително със сервиза и отзивите за него в Интернет. Истинският сервиз работи с квалифициран персонал и професионална техника, сред която задължително има BGA станция за качествен ремонт на дънна платка, а не само първични инструменти за смяна на памет и твърд диск. Много "сервизи" ползват газови горелки или друг вид нагревателни процедури за временно довеждане на дефектирала техника до работно състояние, което се явява пълно шарлатанство и явна измама на клиента.
Инфрачервената BGA Rework станция на сервиза на RMania

Истинският сервиз издава констативен протокол за ремонта, в който са посочени извършените процедури, а също така издава и старите компоненти (вкл. и чипове), които са подменени с нови. Най-добрите сервизи предлагат на клиентите си и снимков материал, свързан с ремонтната дейност. Добрият сервиз издава и гаранция за ремонта, която е не по-малко от три месеца. Преди да давате напразно пари, попитайте избраният от вас сервиз за протокол, снимков материал, издаване на дефектиралите компоненти и гаранция за ремонта. Искайте и приемен протокол за прием на стоката с точно дефинирани срокове и задължения.
Пазарувайки от фирма с качествен сервиз, със сигурност ще получите и извънгаранционна поддръжка и възможност за ремонт на аварийни ситуации (изпускане, заливане, токов удар) на по-добра от обичайната цена. Ще имате добра позиция за ремонт и набавяне на резервни части и за друга, освен закупената техника.
Не са много фирмите в света за продажба и поддръжка на употребявана техника, които имат собствен сервизен сайт с възможност за он-лайн проследяване на сервизната дейност.
Он-лайн проверката в сервизния сайт на Rmania - снимки от сервиза с проблема, проследяване на доставката на части, етапите на ремонт, плащания и предстоящите задължения. Сервизният статус има съдържанието на подробен констативен протокол

Електронна форма за рекламация с Е-майл потвърждение

Информираност на клиента
Някога клиентите се информираха единствено от продавач-консултанти, чиито съвети бяха доста субективни, а понякога и некомпетентни. Достатъчно компетентни хора за тази дейност е нормално да няма, защото знаещият и интелигентен човек не би се занимавал с такава дейност, а студентите ни поради трагичното ниво на образованието в най-добрият случай имат опит в миенето на чинии в чужбина. В това лесно може да се убедите във всеки техно-хипер-маркет, където сред армията представители на лизингови компании може да срещнете и някой консултант, чиято основна задача е да бъде любезен, а не компетентен.
В малките фирми често собственикът има достатъчно компетентност да предостави информация и добър съвет на клиентите си. Не винаги човекът, който движи собствен бизнес би могъл да отговори на въпросите на клиента и това е не защото не иска, а защото няма да достатъчно време за това.
Модерните фирми в България и всичките им колеги от развитите държави по света са възприели друг подход за предоставяне на информация на клиентите си. Това е добрият и информативен сайт, ревюта, видеопрезентации, реални снимки. Фирма, която е в състояние да покаже на клиентите си максимална информация за продуктите си в своя сайт или блог със сигурност знае какво продава, подбира техниката си и я тества преди да я опише и предостави на клиентите си.
Почти всички фирми ползват чужди информационни ресурси. Немалко български търговци правят това без разрешение от авторите на тези ресурси, което е показателно за техния морал и зачитане на чуждия труд.
Освен всички официални параметри на продуктите си, Rmania демонстрира в описанието и някои важни характеристики като трептене на подсветката при монитори и лаптопи

Влияние върху пазара
Добрият търговец не се влияе от пазара, а създава пазар на качествена техника. Много търговци се опитаха с ниски цени да се утвърдят на пазара, но това не може да им помогне в конкурентната борба с фирмите, които внасят подбрана техника от висок клас.
Понякога е лесно да следваш лидерите на пазара като предлагаш аналогична техника със закъснение на по-ниска цена без да имаш техните разходи за реклама, презентация на възможностите на продукта и предлагане на пълен набор от аксесоари, консумативи и компоненти за него.
Невъзможно е обаче недостатъчно компетентен търговец да рискува и пръв да предложи неизвестен за себе си и за потребителя продукт. Рискът е голям, а примерите за неудачни откъм избор на техника търговци не са малко.
Един от най-популярните клипове в Интернет за ThinkPad е дело на Rmania


Услуги, компоненти и консумативи
Да се продават компютри като хранителни стоки изглежда лесно за начинаещия в търговията. Компютърната техника, особено ако е употребявана и е от висок клас се нуждае от нещо много повече от умението да се предостави на клиента на ниска цена.
Освен гаранционното обслужване, качествената фирма трябва да е в състояние да предлага и услуги като профилактика, възможност за ъпгрейд и наличие на максимален асортимент от аксесоари и консумативи към тази техника.
Добрите фирми за употребявана компютърна техника поддържат своите продукти с резервни части и консумативи, каквито са клавиатури, дисплеи, батерии, адаптери, твърди дискове, оптични устройства, охладители и др.
Ако сте купили компютър от фирма с богат асортимент от такива артикули е нормално като неин клиент да получите преференциални цени за ъпгрейд, смяна на компонент или аксесоар. А това се налага на всеки, защото вечна техника почти не съществува, малцина са и тези, които не биха пожелали сред време подобряване на някои параметри.
Марковата техника има уникални аксесоари, които не се предлагат от всяка фирма

Комуникацията с клиента
Не са малко фирмите, които умишлено затрудняват клиентите си при желание за контакт с тях:
  • едните не желаят да контактуват с клиентите си за нищо друго, освен при осъществяване на сделката за продажба, като има дори фирми-фантоми без реален адрес и телефон, които съществуват под някакво наименование за период от няколко сделки;
  • други фирми, които са станали "голяма работа" поради продажбата на стотици евтини лаптопи и компютри, решават да се дистанцират от клиента като създават различни мениджъри и посредници за продажби, сервиз, реклама и какви ли не още отдели. Няма клиент, който да се почувства приятно след като любезният преди сделката "търговски представител" го препрати студено към "сервиза", където обикновено отношението е далеч от приятелско.
Търговията с техника втора употреба е нещо лично и донякъде приятелско - тук няма нужда от сложна организация и дистанциране от клиента. Клиентите знаят търговците си по лични имена, а не по фирмени наименования.
Приятно е да знаете, че когато пишете мейл, общувате по Skype или телефон, ще се свържете с човекът, от който зависи всичко в тази фирма, а не с някой временен представител на твърда заплата, чакащ края на работния ден.
Всеки има достатъчно опит с покупка на нова стока от голям търговски обект и отлично знае какво следва при възникване на проблем - чака се благоволението на големия "бос", но в крайна сметка клиентът се чувства никой.
Проверете вашият търговец колко е отзивчив като се възползвате от формите за комуникация в сайта му. Добрите търговци предлагат възможност за запитване, коментар на цената, както и отзиви за продукта, стана въпрос по-горе и за възможностите са рекламация и проследяване на сервизен статус.
Все пак не забравяйте, че търговията с техника втора употреба е като семеен бизнес и клиентът там не е фалшив цар, а гост. И ако този гост се държи арогантно и нагло, домакинът му посочва вратата. Грубо и нелюбезно могат да се държат хората в голям магазин преди и по време на покупката, докато мега- магазинът им демонстрира своята много по-голяма арогантност и сила след това. Затова големият магазин има на разположения армия от охранители, адвокати и счетоводители.

Една самокритика към нашият екип - поради все по-високият интерес към предлаганата от нас  техника, имаме работа не само с компетентни и учтиви клиенти, което понякога негативно се отразява на отношенията ни към клиентите. Не са редки случаите и културни по принцип клиенти под влияние на външни фактори неосъзнато да влизат в конфронтация с търговеца си.

Заключение. Какво ни накара да напишем тази необичайна публикация? Отговорът: работата ни с всички големи български вносители на употребявани компютри, конкуренцията с нашите колеги на пазара и забележките по отношение на дейността ни от клиенти . 
Кризата не само в страната, но и в целият свят действат мобилизиращо на добрите фирми и стресиращо на останалите. Някои "партньори" изоставиха добрите търговски отношения и започнаха да създават непреодолими пречки при обслужване на гаранционните си, транспортни и счетоводни задължения. 
Не гледайте на финансовите кризи като на нещо лошо, защото те действат оздравително на пазара и след тях остават само най-добрите търговци, освен това цените се оптимизират според търсенето. 
Вероятно статията изглежда на някои читатели като явна самореклама и това донякъде е истина. Всъщност статията е критика към некоректните български търговци, които свалят реномето на целият пазар. Знаем отлично имената им, но съобщаването им в такъв високо-посещаван форум е некоректна конкуренция. Затова ви подсказахме как бихте могли да намерите добрият и да игнорирате некоректните търговци.
Един от признаците, че пазарът се прочиства, а хората действат все по-разумно с парите си е срива на форумната търговия в страната. Хората искат сигурност, добро качество и навременна поддръжка, а не само ниска цена.

Тази статия е посветена на всичките ни добри конкуренти, без които едва ли бихме имали толкова успешно развитие. Вероятно нашата конкуренция и богатата ни информация за качествените продукти помагат на техния успешен бизнес.

20 коментара:

Анонимен каза...

Въпреки, че така или иначе мислите клиентите си за Ганьовци, статията е 1:1 с поговорката "от 10 кладенеца вода носите" да ни убедите защо продавате употребявана техника, купена на килограм, на цените на нови :-)

кен каза...

Анонимен автор от 13 март (13:34) бихте ли казали на читателите в сайта къде точно се продава тази техника "на килограм" и то на явно ниски според вас цени? И какви по-точно нови модели съпоставяте с употребявани?
А отговорът защо клиентите в България и Германия купуват употребявани маркови компютри на по-висока цена от нова стока от нисък клас е ясен (за средно-интелигентен човек). Има достатъчно умни хора, които предпочитат качеството пред лъскавата посредственост. Повечето клиенти, купуващи "скъпи" употребявани компютри преди това са купили евтини нови и нямат намерения да повторят тази грешка:)

Ангел Тодоров каза...

Лично на мен статията ми хареса много.
Ползвал съм втора употреба компютри на реномирани производители. Изключително съм доволен. До толкова, че започнах да си купувам нова техника на същите производители. Малкото повече пари в крайна сметка излизат по-малко според мен. Лично аз предпочитам да си взема едно малко, тихо и надеждно компютърче (аз се кефя и ползвам SFF) отколкото някакво животно със 16 вентилатори и вътре пълна кочина.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
кен каза...

Обидни епитети към персонал на други фирми или дори към анонимни коментатори не се толерират.

Анонимен каза...

http://shop.itr.bg/това е истинска фирма

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Рмания не пазаруват ли и те от ИТР? Защото аз така знам. Иначе много добър сайт и ревюта.

Angel Todorov каза...

Потвърждавам за NVidia.
XPS 1530 8600гт, го направиха като нов,
да не говоря, че и малко ми моднаха вентилатора да работи по-функционално.

Поздрави

JJ каза...

Здравейте,

Статията ви наистина е малко саморекламна, но в самочувствието (когато е с покритие) няма нищо лошо.

Лично аз имам резерви в покупката на техника втора употреба и ще ви кажа няколко от личен опит (вие като цяло ги знаете)

- Ниската гаранция - 6м обикновено - : случаи много, когато въпросните 6м изтичат и гръмне я захранване я дъно - тогава какво правим? Да кажем, че знаете моделите с фабрични дефекти, а ако тепърва доставите нов модел с подобна "бомба" заложена вътре как процедирате?
- Нестандартни компоненти в марковата техника -пак за десктопи (слимовете особено) - всеки с различно захранване и няма 2 еднакви - гърми след 6 месеца непоправимо- няма гаранция - няма захранвания налични - компютъра е с толкова обичания от всички Микроинвест (и всичките му проблеми при подмяна на PC).... а сега какво правим?
- Лаптопи - проблеми с батерии / оригиналните са доста скъпи, изтощени лампи на LCD матрици, твърди дискове на път към отвъдното, не знаеш кой го е ползвал и как се е отнясял към него с гаранция 6м и после се спасяваш плащайки.
- Монитори - лампи на подсветката, надути кондензатори - особено ако ти се падне такъв, който е бил експлоатиран жестоко.

Поради тези си резерви едновременно съм ЗА и ПРОТИВ второупотребната техника. За мен тя не е подходяща за всеки и особено на високи цени е по-добре да се добави малко и да се купи ново с гаранция. 2-3Г Гаранция не гарантират безпроблемна работа, но гарантират че ще имате работещ лаптоп без това да ви струва допълнителни средства. Сходни са нещата и при друг тип техника. Така че при избора на употребявано оборудване внимателно преценете и претеглете цената му съпоставена с ново такова. Гаранцията е важно и скъпо нещо.
При нас към втора употреба се прибягва когато офертата трябва е ценово чувствителна, при всички други случаи се предлага нова такава. Все пак за всичко има клиенти.
Поздравления за това което правите и за желанието ви да се задълбавате в детайлите. Това определено ви отличава от останалите.

Стефан каза...

Статията, ми се стори добра, но след 10 мин, четене ми се отщя. Има много излишни неща, станала е като роман, в собственика излива размисли и страти какво прави и как го прави.Повярвайте ми, то се вижда,че имате най-добрия сайт, че даже и блог, ползвате Youtube, конкурентите Ви не могат да Ви стигнат скоро. Прегледажам сайтовете на няколко фирми, в това число и Вашата и смея да твърдя, че знам какво се продава и на какви цени.Лошо впечатление прави това ,че някакси гледате надменно на някой клиенти (някой от тях няма и да Ви бъдат, просто драскат) и коментирата виждате ли , българите сме ганьовци и не разбираме нищо. Че го има този момент има го, че си разбирате от работата си личи, но подобрете отношението си към клиентите. Вие съществувате благодарение на тях. Аз се сблъсках с този проблем. Опитах се да Ви намеря по телефона, след като никой не вдигна няколко пъти в работно време, реших да оставя съобщение на скайп, отговора Ви беше, че сте нямали време и не можете да чатите по цял ден след като чаках да получа цена за едно запитване. Малките неща могат да накарат човек да се откаже от покупка. Просто бъдете най-добрите и си вършете работата, то ще си приличи ;)

Анонимен каза...

Купувал съм един път лаптоп от великата фирма Crash.bg 10-та употреба естествено . Когато се прибрах вкъщи се оказа ,че въпросния лаптоп е пукнат на лошо място отдолу на дисплея.Върнах го , търгаша ми избра друга бройка ,прибирам се и откривам друга пукнатина :( Tова вече тотално ми развали настроението ! Все пак бях дал близо 500 лева !!! Както и да е отказах се да ходя пак и да го сменям ползвах го известно време , a пикнатината се разшири и самата пластмаса почна да се рони :( Накрая го дадох в една фирма за части . Мнението ми е , че тази техника се взима на кило от бунището на Европа и тук в България се продава с 500 -600 процента печалба . Но....докато има балъци ще има и тарикати !!!!!

Анонимен каза...

До Анонимен от 15.03.2012 10:01

Посочената от вас фирма в беден провинциален град не предлага само евтина техника, и внася по няколко ТИР-а със стока на месец.
Ниските цени идват от огромните обеми - представете си да се изкупи цялата техника на дадена организация от лизингодателя чрез търг за "take all" например.
Тази фирма прави и реекспорт на палети с техника към трети страни - Румъния, Полша, предстои и наемане на складове в Германия и Холандия - мащабите и са сериозни дори и за България ... а ако влезете в склада ...ще ви се завие свят. Относно финансовите и възможности не коментирам - оборотите им са в милиони. Не съм техен служител просто имам близки контакти и работя с тях - та от там ти казвам, че грешиш генерално в преценката си. Да, интернет магазина им е грозен и дървен - но те не разчитат на крайни клиенти като цяло.
Тук не става въпрос да се сравняват фирмите, коя е по-добра коя предлага по-скъпа техника и т.н. Нишовите позиции в които оперират са коренно различни. И тъй като пишем във форума на Рмания, и реално сме им на гости следва да уважим огромното им желание да се продава качествена и подбрана маркова техника не на всяка цена. Така че успех на колегите. Статиите и ревютата им са много полезни - наистина има техническа мисъл в тях. Ревюта има много по сайтове, но за разлика от повечето които правят преразказ без елементи на разсъждение на рекламната брошура тук нещата са разгледани истински.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

И аз както със сигурност и Р-мания съм зареждал компютри от ИТР, даже още от времето когато бяха Делви ООД.
Цените на ИТР въобще не са ниски или поне спрямо мен не са, защото от Квант и ГИС получавам доста по-добри цени и възможност на място да харесам хубава техника.
По принцип нямам нищо против младежите от Бургас, но трудностите с гаранционното им обслужване и голямото разминаване между уговорено и получено състояние на стоката ме накараха от миналото лято да прекратя работата с тях. Статус А със сигурност не е надран и пребоядисан с блажна боя лаптоп, нито такъв който е облепен с грозни лепенки. Китайските батерии и евтини менте адаптери на които ИТР им дават малка гаранция често дефектират, а моите клиенти не се вълнуват от кой и с колко гаранция съм ги взел. Няколко пъти съм получавал и неработещи компютри и лаптопи, което ме навежда на мисълта че след разтоварването от тировете никой не се занимава да тества техниката.
Гледам от написаното от тях че крайните клиенти не са им приоритет ,а от собствен опит знам че и дилърите също не са им присърце, затова оставам с впечатление че основната им работа са хвалбите.
Опитах и от Р-мания да потърся дилърски оферти ,но те малко грубо ме отрязаха с това че всеки клиент за тях бил дилър и други леко досадни високопарни разсъждения.
В тази статия виждам, че Р-мания не отстъпва на ИТР като хвалби и самочувствие и това ме забавлява. Не знам истината за големия внос и милионите обороти на ИТР, но съм имал работа със сервиза на Р-мания който наистина в момента е най-добрият в страната. Виждал съм и техниката им, която все едно е подбрана за изложение.

Вероятно поста ми ще бъде изтрит, но съм длъжен и аз да споделя мнението си на едно уместно за това място.

Извинявам се че пиша като Анонимен, но съм част от този бизнес и не искам да си развалям позициите пред никого.

Анонимен каза...

До Анонимен 17 март 2012, 15:44
До Анонимен 17 март 2012, 14:59

Аз съм колегата, който "хвали" ИТР. Ако ми прочетеш поста внимателно всъщност ще разбереш че не ги хваля много много - просто обяснявам за какво става въпрос на един друг колега. Той не е в час с нещата за които пише и си мисли че местоположение в София определя че си велик.(добре че не пише от Вашингтон че няма да може да се говори с него).

За жалост си прав за тестването на техниката в ИТР - има неработещи CD-ta, дискове с лоши сектори, монитори с надути кондензатори и внесени партиди машини със серийни фабрични проблеми (не те уведомяват разбира се за тези особености). И аз при работата си с тях съм се натъквал на тотално неработещи неща.
За външния вид : голяма част от оборудването, което закупуват има гравиран лазерно инвентарен номер (практика при големите организации), и при премахването му се получават грозотии - за това са и тези лепенки.
РМания - наистина ли нямате система от отстъпки за колеги?

Димитър Димитров каза...

Аз съм твърдо ЗА техника на старо, но се доверявам единствено на Dell, Lenovo (thinkpad) и Fujitsu.Рманиа са страхотни по отношение на селекцията, тъй като предлагат и по-остарели, евтини лаптопчета и екзотични премиум модели.
Относно фирмите, единствените равностойни на Рманиа са Real Vision, на които офисите обаче варират от "брилянтно обслужване" (Велико Търново) до абсолютна некадърност (бившият им офис в Русе).Краш за мен са търгаши - продадоха ми очевидно дефектирал лаптоп, като си го взеха обратно след 1000 уговорки, както и направиха всичко по силите си да не отворя колета преди да го платя.А преди време лаптопи на дребно и по-малко продаваше един ловчанлия - Цанко Стоянов - много сериозен и педантичен, но в последно време се загуби.Все пак - Rmania - продължавайте все така да не пестите сили за да печелите клиенти!

кен каза...

Виждам, че темата доста се е разгорещила.
Ще си позволя да направя няколко уточнения за RMania в отговор запитванията в коментарите.
Наистина понякога взимаме техника от фирмата, която бе спомената по-горе, но тя далеч не е основна част от асортимента ни;
Дилърски цени наистина не предлагаме в момента, защото за единични бройки нямаме скрит резерв в цените.
Една препоръка към коментиращите - не правете емоционален коментар в анонимна форма, защото после не можете да го редактирате или изтриете.
Ще напомня, че всички коментари се намират в буфер за одобрение и понякога публикуването им отнема известно време. Циничните коментари ще бъдат изтрити, както това се случи по-горе.
Не се притеснявайте да ни критикувате в нашия форум. Отлично разбираме, че ако не го направите тук, ще бъде на друго място :) Още една добра практика за всеки търговец е да приема критиката и да си взема поука от нея.

Представител на Краш каза...

Здравейте, искам да кажа няколко неща по повод негативните мнения за Краш. Колкото и да се стреми дадена фирма да работи съвестно в буквалния смисъл на думата, няма как да задоволи претенциите на абсолютно всички. И в двата случая съм сигурен, че става въпрос за лаптопи от масовия клас, а не от бизнес серия. И в двете ситуации / колкото и разкрасени да са от авторите /сме реагирали подобаващо и сме приели обратно или заменили стоката с друга, което " обикновени търгаши" не биха сторили. Никога и никъде не сме се хвалили като фирма, работим тихо, спокойно и МАКСИМАЛНО коректно. Добре си знаем мястото под слънцето, харесваме това, което правим и начина по който работим и затова недоволните се броят на пръсти...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни