Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ода за и срещу алкохола. Бира или вино?

Алкохолът е феномен. Той гради, но и деградира цивилизации. Едновременно е лекарство и разрушител на здравето. Истината за него е в баланса. Което важи и за всяка храна. Нищо не е полезно над определени количества. А и за всеки организъм количествата са различни.

Какво е алкохолът. Етилов спирт, получен от ферментация на растителни захари (въглехидрати). В изходната му суровина няма нищо вредно. Качественият алкохол всъщност не вреди толкова на здравето, колкото се преекспонира от върлите въздържатели. Ефектите са по-скоро върху психиката. Но дефектна психика и с, и без алкохол все намира начин да прояви аномалиите си. С алкохол, разбира се е много по-вероятно. Затова алкохолът е крайно противопоказен за хора от клас "див селянин".

Вреден ли е алкохолът за здравето? И още как! При редовна употреба на алкохол, кръвната захар започва да се колебае в широки граници. Следва инсулинова резистентност, по-натам идва метаболитния синдром. Следват - висок холестерол, триглицериди, претоварване на сърцето, високо кръвно налагане и прекомерно висок пулс. Метаболитния синдром обхваща над 40% от световното население, главен катализатор за което е точно алкохолът. Проява на този синдром е затлъстяването на вътрешните органи (черен дроб, бъбреци). Външна проява са мазнините около корема, и то без човек да е затлъстял по други места. Алкохолът поначало е калоричен, но не от калориите му пълнее човек. При ликьорите наистина има много калории, но при спиртния концентрат водка - калории няма. Заклеймената като основна причина за затлъстяването бира има по-малко калории от същото количество мляко.

Алкохолът има първи приоритет за разграждане, затова всичко останало изчаква. По този начин се забавя метаболизма и се спира усвояването на друга храна. Която се трупа в мастни депа. Употреба дори и на малко алкохол може да забави метаболизма с часове, да не говоря за 100-200 грама концентрат, които ще се разграждат над ден. Алкохолният глад? Той не е реален. Просто след аномалиите на кръвната захар, следва рязък спад, който се тълкува от човек като глад. Следва озверяване, особено към въглехидрати.

Една от най-големите поразии на алкохола е високата му киселинност, която нарушава алкално-киселинният баланс (pH) в организма. На практика всички алкохолни напитки са високо-киселинни, с изключение на едно вино, но за него по-надолу. Окисляването на тялото, в съчетание с метаболитния синдром водят до ударна деградация на здравето, преждевременно състаряване, огромен риск от инфаркт или инсулт. За да компенсира високата киселинност биосистемата ни ползва алкални минерали като калций, разрушавайки с това кости, зъби и мускули.

Има ли полза от алкохола за здравето ни? В малки количества алкохолът продухва кръвоносните съдове, действайки съдоразширяващо. Полезен е и за сърцето, и за цялата кръвоносна система. Знаете ли, че човек в хипертоничен шок най-бързо може да бъде спасен с 50 грама или повече (зависи от тегло) алкохолен концентрат? Следва бързо разширение на съдовете и рязък спад на кръвното налягане. Точно тук обаче е тънката граница между полза и вреда. Защото при прекаляване с алкохол, ударно разширените съдове, после ударно се свиват и следва скок на артериалното налагане, оттам - инсулт. Ако човек му е изтървал края с алкохола, дали от радост, мъка или скука, най-добрият начин да спре това безобразие е не да откаже рязко алкохола, а да се приземи леко с постепенно намаляване - вино, бира и нищо след няколко дни.

Никой не пие алкохол, защото само му харесва вкуса. Алкохолът опиянява мозъка. Ферментиралите въглехидрати действат чудно на невроните и в мозъка, и на цялата нервна система. Далечна аналогия с този ефект са неферментиралите захари от шоколад, захар, торти и други сладости. Ефектът от алкохола е толкова благотворен, че човек бързо губи мярката си за умереност. Човек изолира някои задръжки, фокусира се върху по-първични нужди, които идват и с благотворното влияние на алкохола върху отделянето на тестотерон. Някои ги избива на любов, други на насилие, трети на сън. Стойностните интелекти пък получават нитро гориво за да се фокусират върху творчески изяви. Немалко известни гении, писатели, политици са вършели гениални неща под въздействието на алкохола. Уилям Шекспир, Ван Гог, Уинстън Чърчил, Ърнест Хемингуей, Франк Синатра, Оскар Уайд, Стивън Кинг са малка част от тях. Всъщност великите мозъци винаги са имали нужда от велики стимуланти. На някои от тях алкохолът не е бил достатъчен и те са клоквали мозъка си с наркотици (от умерено безобидната марихуана до мощните кокаин и LSD). Зигмунд Фройд, Томас Едисън, Стив Джобс, Бил Гейтс са пример за това. Безчет са светските звезди, които са употребяват алкохол или наркотици, а понякога и двете.

Едва ли ще ви изненадам, немалко от най-ярките публикации в този блог бяха написани под въздействие на алкохол. Алкохолът дава фокус, мотивация, патос и скъсява между предметните връзки до една първична откровеност.

Извод? Алкохолът е мозъчен стимулант, и който има велик мозък - има нужда от много алкохол. Прости хора нямат нужда от алкохол, това гориво не е за тях. Така изглежда само на пръв поглед. Истината е, че алкохолът е начин сложния мозък да поняса простото общество и глупавите индивиди. Великите мозъци са ползвали алкохолната стимулация за да се социализират със скучните, нисши интелекти. Разрушавайки по този начин здраве и психика.

Цели народи са били погубени от алкохолната зависимост. Индианците и руснаците са ярък пример за това. Отчаяни народи без бъдеще, съвкупност от индивиди, които не могат да се социализират по друг начин, освен чрез алкохола. Някои индиански племена се размножават с помощта на ферментирали питиета, иначе нямат интерес към секс и интимности. А това, че сексът върви с алкохола е част от драмата на западната цивилизация. И то не само на съвременната, но и от Античната с нейните оргии, че и преди нея. Да си призная, и аз харесвам жени, толерантен съм към алтернативния им интелект след чаша хубаво вино. Стимуланти и секс? Нищо скандално, има го по цял Свят и от време оно. В Европа - вино, в Африка - билки, Азия - опиум, в Австралия - ферментирало мляко от кенгуру...

Като стана въпрос за Русия, там се пие много алкохол не от диващина, а от стремеж за социализация. В Скандинавските страни също се пие много алкохол, както и в мултикултурни страни като Великобритания. Бирата е култ в Холандия, Белгия, Германия и Чехия. Виното - във Франция, Италия, цяла Южна Европа. Алкохолът сплотява хората от сватби до футболни мачове. Социалната страна на алкохола също е функция на феномена на плодовата ферментация върху човешкия мозък. Създават е бързи връзки по отношение на емпатия и комуникативност. Но са отворени и връзките за егоизъм и агресия.

Северните страни и алкохолът? Там се употребява най-тежкия алкохол. Обяснение за това е перманентната депресия от липсата на слънце и може би голи тела, които да радват окото. Алкохолът е толкова мощен антидепресант, че хората се лекуват от психическа зависимост към него. Признаци на такава зависимост са треперенето на ръцете, перманентната нервност, лошият сън, потенето, главоболието.

Алкохолът скъсявал живота? Топ алкохоличката в историята, английската кралица Елизабет Първа доживява до 101 години. Немалко наши столетници споделят, че редовно пият по чашка ракия. Всъщност алкохолът наистина скъсява живота, защото колебанията на кръвната захар водят до аномалии в пулса, а високият пулс е главния ограничител на човешкия живот. До баланс е! За едни е добре да успокояват психиката си с умерено количество алкохол, за други - умереното е много повече от нормалното, за трети и малко алкохол действа пагубно.

Любовта и алкохола? Ето тук е една от главните му ползи. Много връзки, чудесни любови, заченати деца са имали катализатор, поне чаша вино. Културни и индивидуални особености на индивидите не им позволяват да изразят чувствата си, или да се фокусират върху прекрасната страна на междуполовото партньорство. Тук ферментиралите плодове за мнозина се оказват билет към щастието.

Алкохолът е противоречиво явление в човешката цивилизация. Най-грозната черта на който е алкохолизмът. Още по-грозно е друго, обществото, което съди алкохолика, отказвайки да вижда, че този вид бавно самоубийство е зов за помощ. Дали от неразбиране, самота, неудовлетвореност, мъка, загуба на любим. Лесно е да изолираш някой като алкохолик, трудно е да бъдеш човек и да му помогнеш. Човечни ли са твърдите въздържатели, че презират алкохолиците? Или пияниците са по-човечни от тях. Какво печели моралното и просто общество, че е оставило Ван Гог да се напива с тежкия абсент в несвяст и да погуби себе си по никое време?

Откъде знам всичко това ли? Бях алкохолик. С по две бутилки бърбън на ден, от сутрин до здрач. Имах нужда от само четири часа сън по този начин. Но тялото логично се предаде, дойде затлъстяването, хипертонията, лекарствата за пулс. И се наложи спешен ремонт. Който изхвърли ударно алкохола в началото, и доведе до умереност сега. Спирането на алкохола бързо нормализира и тегло, и здраве, и сън.

Как се спира алкохол? Трудно е, няма да ви лъжа. Един месец воля на квадрат. 30 дни са необходими на тялото и нервната система да се отърси от шока. Четири седмици на депресия и параноични пристъпи, сърцебиене, потене, ужасен сън и кошмари. Няма по-ужасно решение да си помагате с липсата на гориво в кръвта чрез привидно добрата му алтернатива, повече кафета. Нещата се влошават дотолкова, че човек има нужда от антидепресанти за да запази разсъдъка си.

Но има и много по-лесен начин... Спортът! Силовите тренировки не толкова, но кардио тренировките просто обезсмислят алкохола. замествайки го с нови хормони, които тялото изработва само за да стимулира мозъка. Вътрешния ендорфин дава повече крила от алкохол и кофеин. Опитайте с интервална тренировка и ще се убедите. Адреналинът, ендорфинът и тестотеронът от физическата работа дори развиват непоносимост към алкохола. Той става излишен и нежелан.


Много добре се замества навикът за пиене на нещо ферментирало с хубави и силни чайове, не кофеиновите черни, разбира се. Опитайте мате, мента, жълт кантарион. ако ви залипсва много екстремално изживяване може да добавите и малко кора от йохимбе, но внимавайте, много е хард за някои хора!

Предлагам една моя лечебна рецепта с алкохол, която ползвам, когато настина сериозно, рядко явление- но се случва. В нея участва алкохол.
  • Настърган джинджифил
  • Много чесън (природния антибиотик)
  • Чили, може и малко куркума
  • 1-2 лимона (витамин C)
  • Чай, липа (след участието му добавям много морска сол в него и го ползвам за инхалация)
  • Мед (добавя се като сместа изстине под 50 градуса, иначе става на безсмислена глюкоза)
  • Хубава домашна ракия, в случая - Ямболски регион
Ракията помага много във вид на компрес за гърлото. Както и за сгряваща разтривка.
В кулинарията алкохолът е добър помощник. Бира или вино във фурната или на котлона, за задушаване. 

А сега, най-важният въпрос! Има ли най-малко вреден алкохол и кой е той?

Кандидатите са два: вино и бира, известни на човешката цивилизация от хилядолетия. Част от културата, икономиката, любовта и литературата.
Та кое е по-малко вредно, бирата или виното?

Виното:
  • Плюсове. Първо трябва да отбележа, че ползите се отнасят основно за червеното вино и винаги за качественото вино. Червеното вино има доказани антибактериални, антисептични, у упокояващи и релаксиращи действия. В малки дози виното е полезно при хора със сърдечно-съдови и бронхо-белодробни проблеми. Също така подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт. Умерено количество вино е добра превенция на хипертония, тъй като има съдоразширяващо действие. Главна ударна сила в ползите от виното е чудодейният антиоксидант ресвератрол, който потиска раковите клетки, убива вируси, гъбички и плесени, има мощно антибактериално действие, намалява инсулиновата резистентност, неутрализира свободните радикали, оптимизира енергийната структура на клетките, помага дори при радиационно заразяване и още куп чудеса. Обаче има едно голямо НО... когато гроздето е пръскано с пестициди и друга химия, то не изгражда естествени механизми за оцеляване и му липсва този мощен антиоксидант. Също така, различни сортове грозде имат различаващо се в пъти ниво на ресвератрол, сорта вино Пино Ноар например е шампион, Каберне Совиньон - много по-малко. Чилийски и Бургундски вина имат повече от този антиоксидант от вината на други региони. И още едно НО... набавянето на ресвератрол от вино силно се преекспонира, защото много по-пълноценно и без риска от алкохолизъм това може да стане от сезонни плодове, най-мощни от които са червените боровинки, също така го има и в ядки и бобови, особено силно - във фъстъците (ех, как обичам фъстъчен тахан). Грип, настинки и бронхит се повлияват много мощно от силните антибактериални свойства на червеното вино, така че в горната ми рецепта срещу настинка, ползвайте греяно вино. Виното помага и срещу стомашни неразположения като диария, въпреки че много по-добре от виното се справя братовчед му оцетът, особено мътния домашен, ябълков. Червеното вино е чуден помощник за справяне с анемия, тъй като съдържа много желязо. Виното е и добро средство срещу безсъние и тревожни разстройства, много по-добро от химичните антиоксиданти.
  • Минуси. Минусите на виното са следствие от плюсовете му. Лесно е да се загуби мярката и от ползи да се премине към вреди. Много от ползите могат да дойдат от оцета, който за разлика от виното има алкализиращо действие върху организма. Също така с оцет няма как да се прекали. За да не стане виното на оцет, то се стабилизрира със сулфити, които са серни съединения. Което е и главната му вина върху здравето. Други вреди са добавянето на захар, което негативно влияе върху раковите клетки, които захарта подхранва, както и върху мозъчната дейност. 
Извод. Полезно вино е само това, което е органично отглеждано и без добавка от сулфити. такива вина има все повече. Близко до тях са домашните вина, правени с мерак, а не за пари.


Бирата 
Б

1 коментар:

Unknown каза...

Обширна тема.... Не за една или две салати с подходящото питие, докато мислим по въпроса за вредата от алкохола. Вярно е, че злоупотребата с всичко е вредна, даже и с минерална вода, но особеността на алкохола (за разлика от минералната вода или швепса и колата) е че въздейства на психиката. Може би, както си писал по-горе, за 8-битовите системи алкохола е по-вреден от колкото за 64-битовите. От друга страна - никой на никого не пречи да се самонадгради от 8 до 64 бита. Та кое е по-вредно - бирата или виното зависи от централния процесор и времето. В смисъл, че бирата сутрин неведнъж ми е помагала да заредя кърнъла, виното много пъти ми е помагало вечер да мина на standby. Може би обратното е вредно?

Р.S. Поздравления за това че си се измъкнал от ямата на алкохолизма. Аз ако падна в нея не знам дали ще мога и затова ме е страх да не падна.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни