Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Latitude E6430 с Core i7 и Quadro - най-универсалният лаптоп

Най-търсеният лаптоп при нас е този за: интернет, офис, малко Photoshop и CAD и някоя друга игра. И то с умерен бюджет, който изключва Mobile Workstation. Заместник на настолен компютър. Компактен и с продължителна работа от батерия.

За интернет и офис стават всички лаптопи, включително и някой древен ThinkPad T60. За Photoshop и лек CAD почти всеки лаптоп с NVidia Quadro, даже и от NVS серията.
С умерената цена, компактността, игрите и мощта на настолен компютър мисията клони към невъзможна. Или поне това бе така преди да се фокусирам към този модел, DELL Latitude E6430.

Мощ на настолен компютър? Знам, че под настолен компютър мнозина разбират Core 2 Duo машина, понякога и Core 2 Quad, а за по-нови компютри най-често се има предвид Core i3 компютър. Тоест машина с 20-40 GFLOPS. За мен обаче настолен компютър с добра мощ е система с Core i5-2500 или Core i7-2600, които достигат до 100 GFLOPS. Несъмнено с мисия "мощ" може да се справи само лаптоп с истински четири ядра, QM или QM процесор. Скъпо удоволствие, до което малцина са се докосвали, а в техномаркетите не се предлага.

DELL Latitude E6430, който избрах за проверка на най-честите ни изисквания е с процесор Intel Core i7-3630QM. Истински 4-ри физически ядра, 8 логически. AIDA64 тестът показа 100.7 GFLOPS! Много сериозен резултат, присъщ на мощни настолни машини. За сравнение мобилният Core i7-4600U, поставен в следващо поколение DELL от тази елитна серия е едва 37 GFLOPS.

Видеокартите също сравняват производителността си чрез GFLOPS, но с единична точност. В това отношение дискретната Quadro карта е над двойно по-производителна от интегрираната Intel HD 4000. 

В интерес на истината никога не съм разглеждал тази видеокарта, Quadro NVS 5200m детайлно. Просто някаква 64-битова видеокарта в 14-инчов лаптоп. Кога в толкова компактен формат е била вграждана мощна видеокарта? А и кому е нужно в елитен бизнес модел, ярък представител на който клас е точно 6-хилядната серия на DELL Latitude? Това не е Alienware, въпреки че производителят е един и същ.

Случайно забелязах в GPU-Z, че тази видеокарта не само е с 1 GB собствена видеопамет, но тя е и GDDR5. Това събуди любопитството ми. А дали няма да подкара някоя скромна игра?

Приличните резултати в 3DMark бяха предпоставка за успешно справяне и в реални игри. Най-популярна сред по-тежките игри към 2017г. безспорно е GTA5. Стартирах я на Native резолюция (1600x900), настройки Normal до High.

Лаптопът се справи удивително добре с 26-35fps. A на по-ниска резолюция, 1024x768 достига до 50fps.


Въпреки, че процесорът се товари на 20-30%, то температурата му е притеснителна. Над 80 градуса! Това е слабото място на всеки лаптоп, прегряването при игри. С охлаждаща подложка температурата би могла да падне с 10-15 градуса.

В заключение искам да отбележа, че този елитен модел има много други уникални особености. Например Tri-Metal корпуса, метален корпус с магнезиево шаси. Същото шаси и хардуер е основа за военните ATG и бруталната XFR серия на DELL. Самият DELL Latitude E6430 покрива друг военно-промишлен стандарт, MIL-STD 810G. Други екстри като подсветка на клавиатурата, 3G+GPS модул, mSATA слот за компактно SSD. И японската усилена батерия за над 4-ри часа солидна автономна работа. Не в игри, разбира се.

Обобщение

DELL Latitude E6430 максимално универсален модел, защото:
  • Е в компактен 14-инчов формат.
  • Има мощен 4/8-ядрен процесор с впечатляващите над 100 GFLOPS.
  • Видеокартата му с GDDR5 е подходяща за широк кръг задачи, включително CAD и тежки игри.
  • Е комплектован с качествена батерия със солиден капацитет.
  • Дизайнът и ергономиката му подобават на елитен бизнес модел.
  • Липсва програмирано остарявяне, моделът има неограничен жизнен цикъл.
  • Добри възможности за ъпгрейд с по-мощен процесор, повече памет, SSD на mSATA.
  • Подходящ дори за екстремални условия предвид специалния клас защита и Tri-Metal корпус.
Внимание! Обобщенията са единствено за тази модификация. Повечето модификации на този модел са с дву-ядрени Core i5 или Core i7, които са с под 50% от производителността на тази върхова конфигурация. Редки са и модификациите с Quadro NVS 5200m, най-често моделът се предлага с вградената Intel HD Graphics.

Изгоден ли е лаптопът като цена? 6.5лв. за GFLOPS! И то в комплект с легална Windows 10 система. За сравнение най-често предлаганият DELL E6430 е на цена от 450лв., но при положение, че е с двуядрен (2/4) процесор с 40 GFLOPS, цената му е 11.25лв. на GFLOPS или почти двойно по-скъп като инвестиция за мощност. Дори четворно, предвид разликата в производителността на видеокартите. 

Цена на DELL Latitude E6430 в модификацията му с 4/8 ядрен процесор и Quadro NVS 5200m.

6 коментара:

Sudoman каза...

Бихте ли пояснили какво искате да кажете, че дори при 20 - 30 % натовареност на процесроа температурата му се вдига до 80 градуса?
Това се случва при модела който продавате, или при някой друг модел на дел ?

Благодаря ви.

Unknown каза...

Здравейте,
Само да ви кажа че в тестовете не виждам сравнения на еднакви класове и части 4 ядрен процесор с двуядрен,вградена интелска видео карта и гейминг.....тя е за по-дълаг живот на батерията не за производителност в приложенията.А колкото до видео картата такъв модел ддр5 няма има ддр3 и тя е пълна скръб като нвидия 8600ГТ само че със 1024мб..

кен каза...

Ясене, с тази граматика имаш нужда не да казваш, а много, много да четеш и да се упражняваш в писане. Специално за хора, които не могат да четат, има картинка в която се вижда, че паметта е GDDR5. Колкото до резултати и възможности, 8600m някога бе добра карта, но сега е поне 3 пъти по-слаба от NVS 5200m. Но всъщност ти си пишман разбирач, което ще рече, че потъваш когато стане въпрос за практика. Я покажи, как на 8600 ще подкараш GTA 5 :)

Unknown каза...

Предлагам ви да изберете само една програма която ползвате за измерване на дадена величина. В някои блог постове ползвате Intel Burn Test, в други AIDA .. разликата които 2-те програми показват за GFLOPS на една и съща машина се различават с 100%+. Примерно на машината от която пиша в момента IBT показва 95 GFLOPS, а AIDA64 показва 228 GFLOPS.

Диян каза...

Здравейте,
Проверено ли е при вас това, че mSATA слота на модела поддържа SSD. Търсих информация наскоро по въпроса в DELL.COM>Community>Support Forums
http://en.community.dell.com/support-forums/laptop/f/3518/t/19475918
Там се твърди, че Latitude E6430 не са проектирани да инсталират SSD mSATA в системата.

Диян каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни