Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Всяко зло за добро: ъпгрейд с Thinkpad

Ежедневна случка. Клиент идва в офиса ни с лаптоп, който не разпознава, губи твърдия си диск. След наш оглед се оказва, че е куплунгът за твърдия му диск е повреден. В хода на  разговора се оказва, че това се е случило след извършване на профилактика в сервиз. Профилактиките са хубаво нещо, но понякога се случват такива гафове. Интересното е, че там не са си признали гафа, а са го замазали временно с двойно-лепяща лента. В интерес на истината, конструкцията на куплунга (гъвкава връзка с контролер) на лаптопа е такава, че е трудно да не се повреди при каквато и да е манипулация.

Това е клиентската машина. Добър ултрабук Aser Aspire One, със зрял процесор с две истински ядра. Подходящ за разнасяне, поради размери, удобна клавиатура, прилична батерия. Дори и като изработка, добър модел.

Установихме, че повредения кабел е екзотика и струва около 47 долара (без транспорт и ДДС). А чакането с евтин транспорт - месеци. С бърз транспорт - цената отива над пазарната на самата машина в момента.

Всяко зло за добро. Предложихме да изкупим дефектния лаптоп и да вложим частите му (твърд диск и RAM) в ThinkPad X220, който е подобен по размери. Легалната операционната система и платения софтуер тръгнаха без проблем на ThinkPad, двете машини са от поколение Sandy Bridge.

Клиентът бе възхитен от тази опция и вече е щастлив собственик на втори Lenovo. Основната му работна машина е 15-инчов Lenovo (не Thinkpad). Бюджетен модел с Intel Core i3.

Удивително, но втората компактна машина в лицето на X220 е далеч по-мощна, изпипана, с повече екстри от основния компютър. Тоест - обезсмисли се наличие на две машини.

Защо ThinkPad X220 се оказа толкова добър избор за смяна?
  • На първо място е производителността. Intel Core i5-2520M има мощност на процесора 35 GFLOPS. Acer Aspire One бе с мощност 10 GFLOPS, а основният голям лаптоп - 25 GFLOPS. ThinkPad X220 е много по-производителна машина. И то не само спрямо по-стари модели, но даже и в сравнение с най-новите му заместници с U-series процесор. Вградената графична карта на X220, HD 3000 също е по-добра от базовата HD Graphics на Dual-Core Intel Celeron на ултрабука Acer.
  • Екстрите на ThinkPad X220 са несравнимо повече. От 3G+GPS модул, през пръстов скенер, подсветка на клавиатурата, TPM модул за криптиране на информация до възможност за поставяне на mSATA SSD.
 
  • Батерията и оптимизацията на управление на ThinkPad X220 му позволяват двойно по-дълга автономна работа (от батерия) спрямо ултрабука на Acer.
  • Thinkpad X220 има много възможности за бъдеща модернизация. Не само SSD + HDD. Възможно е да се смени процесора с Intel Core i7. Най-впечатляващ обаче е ъпгрейда на дисплея с IPS панел, включително и без пулсации.

Единственото неудобство бе скандинавската наредба на клавиатурата и липсата на БДС кирилизация. Но както виждате от първата снимка, това лесно и евтино се решава с поставянето на кирилизиращи стикери. 

Описах ви накратко предимствата на ThinkPad X220 пред приличен мини лаптоп. Извинявам се на феновете на ThinkPad, че описах повърхностно предимствата на тази супер-машина над някакъв си Acer. Има много за писане: магнезиево шаси, специални панти, отводнителни канали, охладител, системна автоматика, защита на диска, софтуерна поддръжка от японската централа, докинг станция и аксесоари... и още, и още. Който знае това няма нужда да описвам всичко подробно. А който не знае, може да разбере само чрез опит. Който веднъж опита Thinkpad, за цял живот е.

Изводът е, че човекът не трябва да се сърди на сервиза допуснал такава немарливост, а да им благодари. Защото вече е в елитния отбор на собствениците на най-добрата серия лаптопи в историята.

Имате повреден лаптоп? Заповядайте да го ползваме за донор. И да ви предложим много по-качествена машина.

1 коментар:

Dimitar Tashev каза...

IPS панел, включително и без пулсации? Колко струва при вас такава матрица, защто моята е за съжаление с.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни