Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

GeForce GT240 срещу Radeon HD5550 - достъпни видеокарти с GDDR5

В тава ревю ще сравним две нови видео-карти – ATI Radeon HD 5550 DDR5 и Nvidia GeForce GT240 DDR5, които са актуални не само като производителност и поддръжка на нови технологии, но и като цена в условията на ограничен бюджет. И двете видеокарти са сред основните претенденти за
празничен подарък към домашният компютър. В момента не съществува актуална игра, която не би могла да бъде подкарана поне със средни настройки от Radeon HD 5550 и GeForce GT240. И двете видеокарти са с много ниска консумация, едно-слотово охлаждане и липса на необходимост от 6-пиново захранване, което ги прави подходящи за ъпгрейт на компютър със скромни параметри.
Въпреки, че съществуват модификации на HD 5550 и на GT240 с DDR3 памет (които се предлагат на масовия пазар), в нашият тест участват видеокарти с бързата DDR5 памет, която дава огромно предимство спрямо стандартните серии и позволява на видеокартите с успех да съперничат с 256-битови карти от значително по-висок (ценови) клас.

Обща информация
ATI/AMD Radeon HD 5550. Производител: PowerColor, локална памет: 512МВ GDDR5, шина: 128-bit, честота на графичния процесор: 650MHz, DirectX 11, Shader Model 5.0, Open GL 3.2, HDMI, ефективен тих охладител от Artic Cooling.
Nvidia GeForce GT240. Производител: Elitegroup, локална памет: 512MB GDDR5, шина: 128-bit, честота на графичния процесор: 550MHz, DirectX 10.1, Shader Model 4.1, OpenGL 3.2, HDMI, стандартен активен охладител.
Виждаме, че видеокартата на ATI/AMD има “повече” екстри – DX11 и SM 5.0 срещу DX10.1 и SM 4.1. Това обаче към момента е спорно предимство. Много по-голямо реално предимство за HD 5550 според нас е наличието на отличния Artic Cooling охладител, който е приятна изненада за видеокарта от среден клас.
Тествахме видеокартите под Windows XP Professional 32-bit и Windows 7 Ultimate 64-bit като наблегнахме основно на тестовете под Win XP, поради бюджетната ориентация на видеокартите и по-голямата вероятност да се ползват именно с тази ОС.
При тестовете сме включили за сравнение и следните графични карти:
Nvidia GeForce 8600GTS GDDR3 - шампионът от високият среден клас от близкото минало.
Nvidia GeForce 8400GS – бюджетна карта, която все още показва изненадващи за класа си 3D възможности.
Intel HD Graphics – “чудото” от Intel сред вградената графика, за която имаме обширна обзорна статия.

Тестове под Windows XP Professional 32-bit
 
С изключение на 3DMark 2006, двете видеокарти показват по-високи резултати с Intel Core i3-530, отколкото с четириядреният AMD Athlon II X4 640. Radeon HD 5550 има предимство в по-старите версии на 3DMark, докато GT240 има лека преднина в 3DMark 05/06. Предимството в производителност на двете видеокарти спрямо масова видеокарта 8400GS и една от най-добрите вградени видеокарти Intel HD GMA е огромно (от 3 до над 6 пъти) и определено ъпгрейт с която и да е от двете тествани видеокарти е добра инвестиция.
SPECViewPerf показва съвсем друго разпределение на силите в професионални OpenGL приложения (CAD/CAM). С изключение на Maya, Radeon HD 5550 навсякъде има значително предимство (например в Solid Works). GeForce 8400GS изненадващо ни разкрива истината, че новите ядра на NVidia нямат кой знае какъв напредък в OpenGL. От друга страна трябва да се има предвид, че версията на пакета (8.1) е доста стара и пи по-нови издания на тестовия пакет резултатите биха могли да се различават значително.
"Печелившата комбинация" в Cinebench 10 e Radeon HD 5550 + Intel Core i3-530, което още веднъж затвърждава предимството на ATI картата в OpenGL и работата с професионален графичен софтуер.
За първи път в наше ревю ще използваме набиращия все повече популярност графичен тест на Unigine - Heaven Benchmark. Този много ефектен и красив тест е голяма изпитание за всяка видеокарта (по-стари или слаби нови видеокарти не могат да го преминат успешно). GeForce GT240 с оглед на досегашните резултати показва голямо предимство над Radeon HD 5550. 
За първи път използваме и вграденият тест в Lost Planet 2, който вероятно е основното стойностно въведение в тази красива и тежка, но скучна игра. Пълен паритет в резултатите на HD 5550 и GT240!
 

Тестове под Windows 7 Ultimate 64-bit
В 3DMark Vantage (Performance настройки) GeForce GT240 има значително предимство пред Radeon HD 5550. Интересен момент в този тест (и вероятно ОС), че за разлика от тестовете под Win XP, AMD Athlon II X4 640 има предимство (макар и минимално) пред Intel Core i3-530.

Заключение.
ATI/AMD Radeon HD 5550 и NVidia GeForce GT240 в повечето приложения са напълно равностойно видеокарти. Явно предимство Radeon HD 5550 има в професионалните OpenGL приложения, докато GeForce GT240 показва предимство в някои игрови приложения. Модификациите на двете видеокарти с бързата GDDR5 памет показват от 3 до над 6 пъти по-добра производителност от популярна видеокарта като NVidia GeForce 8400GS и една от най-добрите вградени видеокарти в момента (Intel HD GMA). Спрямо видеокарта от по-старо поколение от същия клас, каквато е NVidia GeForce 8600GTS, тестваните нови видеокарти имат над 2 пъти по-висока производителност.

Може да сравните производителността на HD 5550 GDDR5 и GT240 GDDR5 с резултатите от следните наши тестови ревюта:
Тези и много други видеокарти на добри цени може да откриете в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни