Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision 380 - работна станция от висок клас

Работните станции (WORKSTATION) са сред най-качествените и скъпи машини за инженерни и дизайнерски приложения.
DELL не е сред производителите (каквито са IBM/Lenovo и HP), славещи се с най-реномирани и качествени работни станции (особено през последните години), но има и изключения с много добро качество, дизайн и функционалност. Сред тях е тестваният днес DELL Precision 380, работна станция от
много близкото минало, когато на Майкъл Дел все още не бе му хрумнала налудничавата идея да продава евтини сървъри и работни станции за всяко домакинство.
Загуба на време и концентрация е описанието на дизайна на кутията - изящен дизайн на нивото на последните модели на DELL и изключителна здравина и солидност, за разлика от последните модели. Чудовищен охладител с термо-тръби, който обдухва целия корпус. Въпреки огромните си размери или по-скоро благодарение на тях, шумът от охладителната система е недоловим. Все пак, ако датчиците за температура засекат нещо подозрително - невероятният въздушен поток зад кутията може да издуха листа и документи от над 5 метра разстояние!
И така - имаме огромен охладител, който разбира се не е поставен безцелно, а за да охлажда най-мощният едно-ядрен сериен процесор - INTEL Pentium 4 на 3.60GHz.
Преминаваме направо към тестовете, като първо ще се опитаме дадем отговор на въпроса има ли нужда от Hyper Threading, или тази технология е просто маркетингов трик.
Безспорно разлика има, когато процесора работи с две виртуални логически ядра. Hyper Threading може да се изключи от BIOS - така са проведени тестовете от горната таблица.
Разликите са по-скоро незначителни в повечето тестове, като по-големите разлики са маркирани в оранжево и жълто.
PCMark 2005 отчита леко предимство на Pentium 4 3.60GHz с включен Hyper Threading (HT), производителността на паметта не прави разлика между "двуядреният" и едноядреният режим на работа, а производителността на дисковата система пада при включен HT. Показали сме резултати с чуствителния към процесорна мощ ATI Radeon HD4830 и родната за машината видео-карта NVidia Quadro FX1400.
Голяма част от процесорните под-тестове на Everest реагират в значително при използване на Hyper Threading.
Да обобщим ползата от Hyper Threading - това е реален прираст на производителност, а не само гордост от двата прозореца на Task Manager-a. Неслучайно новите Core i5/7 на Intel, отново ползват Hyper Threading.
Сега предстои да демонстрираме по-интересната част - паднал ни е редкия Pentium 4 на фантастичната някога честота от 3.60GHz и няма как да не го сборим с цялата машинария в нашия офис.
Интересни съперници - Pentium 4 2.80GHz (Hyper Threading), Pentium D (Dual Core) 2.80Ghz, 2*XEON 3.40GHz (също с Hyper Threading), "народният шампион" Intel Core Duo E5200, AMD X2 6000+ 3.10GHz, новото оръжие на AMD - четириядреният Phenom II X4 940 (@ 3.40Ghz).
Определено Pentium 4 3.60GHz е значително по-добър от Pentium 4 2.80Ghz и Pentium D, но не може да мери сили с мощните реално двуядрени и "феноменалния" X4 940 процесори в 3DMark. Впечатлени сме от резултатите на E5200 - невероятна производителност за цената си, а като се има предвид, че без проблем може да достигне честота от 3.40GHz... Избрали сме за демонстрация видеокартата GeForce 8800GTS, както и по-новите и аналози GeForce 9600GT (Gainward клокнат модел с напълно аналогични резултати) и GeForce 9600GSO (отново Gainward изпълнение, което е минимално по-слабо от 8800GTS/9600GT).
PCMark 2002 не е оптимизиран за по-високи резултати на многоядрени процесори, затова е полезен като показател за производителност на едноядрени спрямо многоядрени процесори. Добро представяне на DELL Precision 380 - отлична процесорна производителност, много добра работа с паметта (все пак платформата е сървърна), най-добра работа с дисковата система (HDD не е SCSI, а стандартен 7200-оборотен SATA2 диск, както и при останалите машини).
В PCMark 2005 резултатите в процесорната производителност вече имат много голяма разлика в полза на реално многоядрените системи, при тестовете на памет разликите са по-малки, при тестовете на дисковата система DELL Precision 380 е на нивото на много по-нови платформи.
Процесорните тестове на EVEREST са доста обезкуражаващи за Pentium 4 3.60Ghz, разликата от Phenom II е огромна, едноядреният високочестотен процесор губи даже от нискочестотния Core Duo T2300E на лаптопа DELL Latitude D520.
В Super Pi, DELL Precision 380 се представя по-скоро добре, но все пак 14 секунди загуба от евтиният и непретенциозен Е5200 са доста сериозен удар за някога гордите собственици на Pentium 4 3600Mhz.

ГАЛЕРИЯ

Заключение. Изключителна откъм изработка и качесто на материалите работна станция на нивоято на най-добрите машини на IBM/Lenovo и HP. Все още актуален процесор и платформа, работещи с най-съвременни видеокарти и компоненти.

Актуални наличности на работни станции може да видите в нашата ценова листа.

3 коментара:

Анонимен каза...

...и не пробвахте така поне от любопитство да го клокнете?

Анонимен каза...

Bravo mom4eta za truda i jelanieto.

кен каза...

Марковите машини (дънните им платки) не предлагат възможности за клок от BIOS, а друг вид експерименти нямаме желание да правим.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни