Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Професионални LCD монитори от PHILIPS

Предстои ни трудна задача – с няколко изречения да представим един от колосите в световната електронна и развлекателна индустрии, фирмата Philips.
Компанията е основата през 1891г. от Герард Филипс в град Айндховен. Да, фирмата е холандска, а не германска, както си мислят много потребители, правещи аналогия с легендарното немско качество, както и сходството
на двата езика (освен това много от продуктите на Philips са предназначени за германския пазар и са с немски надписи).
Маркетинг, иновативност, дизайн и невероятно качество – всичко това позволява европейска фирма да се противопостави с успех на японския монопол в електрониката.
Philips е сред най-технологичните и иновативни фирми на пазара на гражданска техника (също и специализирана – военна и медицинска). Philips е сред най-големите полупроводникови производители и притежава възможно най-широк асортимент от електронни компоненти.
Philips разработват и налагат на пазара много уникални продукти, като най-известните от тях са: самобръсначката Philishave (1951г.), аудио-касетките с магнитна лента (1963г.), първият цветен телевизор в Европа (1967г.), първият в света домашен видео-рекордер (1972г.), първият плейър Laserdisc (1978г.), първите енергоспестяващи лампи (1980-81г.), феноменалната иновация, която направи революция в аудио-техниката – компактдиска CD (1982г.), в кооперация с други производители се налага и DVD (1997г.), първият DVD рекордер (2001г.), Sonicare – ултразвукова четка за зъби (2002г.), Blu-ray Disc (2006г.), халогенна енергоспестяваща лампа (2008г.)
Philips като компания, явяваща се колос в аудио-техниката притежава радио (Radio Netherlands), навлиза в звукозаписната и филмовата индустрия с известната Polygram.
Philips е компания, която отделя изключително внимание на развитието на спорта. Philips Sport Vereniging e футболният отбор на компанията, по –известен като ПСВ Айндховен, футболен отбор от световна класа, с многобройни титли, включително и европейски клубни шампиони. ПСВ Айндховен играе своите срещи на едноименния стадион Philips Stadion.
Холандската компания е главен спонсор на световното първенство по футбол след 1978г., когато великият отбор на Холандия, злощастно губи от домакина Аржентина.
Много още може да се пише за компанията Philips - спонсорираните рок-концерти, спортните съоръжения в Атланта, техниката на CNN и други големи телевизии, подразделението за осветителни тела, автомобилна аудио-техника, медицинска техника и т.н, но цел на нашият обзор са LCD мониторите на холандския производител и по-специално на тези от професионалният им клас (за дизайнери, художници, полиграфия).
Преди да започнем обзора на конкретните модели, ще отбележим, че точно Philips е производителя на S-IPS панелите за LCD (в кооперация с LG, като съвместната компания носи името LG&Philips). S-IPS мониторите са най-качествените и съответно най-скъпи панели за течно-кристални монитори, използвани в компютърната и мултимедийната техника. Не са много моделите на Philips, използващи скъпата “родна” S-IPS матрица. Тези панели се предоставят на специализиралите се в производството на професионални монитори EIZO и NEC. По-рядко S-IPS панелите се ползват в мониторите на DELL. APPLE LCD мониторите почти винаги са базирани на S-IPS панелите на LG&Philips, с което се обясняват възторга и невероятно добрите отзиви на собствениците на MAC компютри.
Първият, описан от нас модел е 20-нчовият Philips 200P7ES – рядък и скъп професионален модел с S-IPS матрица. Стилен дизайн – тънка рамка, отлична комбинация на сребристо и черно, плавни линии. Използвани са качествени материали, стойката е много стабилна и стилна (с три степени на свобода) и значителен вертикален ход. Богато меню, управлявано от стилни бутони, датчик за осветление, два цифрови входа (универсални DVI-I, в които чрез преходник може да се подава и аналогов сигнал). Мониторът Philips 200P7ES демонстрира много добро бързодействие за по принцип инертната S-IPS матрица. Матрицата е аналогична на тази, използвана в NEC 2070NX, защото също като нея имаше силно изразен “ефект на паметта”. Подробно за него може да прочетете в обзорната ни статия за NEC 2070NX.

Philips 200P6 също е 20-инчов монитор, но по-стар (с няколко месеца до година) модел от 200P7, с класически дизайн, неугледна, но стабилна стойка. Като функционалност 200P6 е значително над по-новият модел – Picture in Picture, D-Sub и Composite входове с изключително качествена картина (изпробвана с аналогова камера и цифрова телевизия). Неочаквано за нас картината на 200P6 е по-мека и по-контрастна от тази на 200P7, а “ефект на паметта” липсва напълно. Според нас 200P6 е за предпочитане пред новият 200P7, защото има минимално, но по-добра картина, много ценна и рядка функция PiP, ниско-волтов вход, липсва напълно “ефекта на паметта”.
Philips 190P7ES е 19-инчов монитор, в който дизайнерите са вложили доста творчество. Матрицата е Premium MVA, производство на корейският гигант AUO, която е аналог на S-PVA на Samsung. Матрицата има изключително наситен черен цвят и максимални ъгли на видимост. Динамичните сцени не са проблем за монитора като това отлично се вижда в играта Resident Evil.
Качествени материали, уникална стойка, сензор за осветление, богато меню и настройки, два DVI-I входа – всичко това бе предпоставка Philips 190P7ES да бъде сред най-скъпите (около 900лв.) и качествени 19-инчови дисплеи на българският пазар. Ще уточня, че голямо количество от предлаганите на нашия пазар Philips 190P7ES бяха модификация със стандартна (всъщност доста ниско-качествена) TN+Film матрица. Евтината модификация се предлагаше от техно-маркетите на цени 400-450лв. Според източници в Интернет модификациите на този модел Philips се определят от цифрите след наклонената черта на модела (190P7ES/00, 190P7ES/01 и 190P7ES/02). Най-добър тест разбира се е огледа на включен монитор – ако картината не се инвертира при поглед отдолу и страничните ъгли на видимост се доближават до 180 градуса, то пред вас е модел с P-MVA матрица. По субективна оценка Philips 190P7ES е еталон за промишлен дизайн на LCD – нищо излишно и отвличащо вниманието. Съпоставени с 190P7ES повечето монитори изглеждат тромаво, неугледно или излишно “напудрени”.
Philips 190P6 е 19-инчов монитор, който също има модификации с по-добри от TN+Film матрица. За съжаление при нас бе модификация с обикновена TN матрица. Матрицата всъщност не бе обикновена и за TN+Film е сред най-качествените, виждани от нас – висок контраст, добри за технологията ъгли на видимост, предостатъчна яркост. Моделът предлага много екстри – Pivot, DVI+VGA, Light сензор, богато и удобно меню, профили, мощни вградени стерео-говорители. Трябва дa признаем, че не сме срещали по-качествен TN+Film монитор от Philips 190P6, а при нас са били множество модели на DELL, NEC, EIZO, SONY, Fujitsu Siemens. Този модел с лекота би спечелил нашия приз за най-добър 19-инчов дисплей, ако бе с PVA/MVA или S-IPS матрица.

ГАЛЕРИЯ
Заключение. Philips LCD доскоро произвеждаха едни от най-качествените професионални монитори. Малко са компаниите имащи в асортимента си модели с S-IPS, P-MVA, PVA. В този обзор представихме последните (засега) професионални монитори на Philips. Компанията след 2008-ма година явно има затруднения и се оттегля от пазара на скъпи, професионални модели. Въпреки това LG&Philips е единственият голям производител на S-IPS в момента.

Наличности от професионалните монитори на Philips може да видите в ценовата ни листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни