Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Proliant ML110 - тест на сървър с външна PCI-E видеокарта

Предстои поредният тест на сървърна машина. За разлика от тестваният в предишна наша статия  DELL Poweredge 860, който бе rack-формат (1U), сега при нас е компактна TOWER кутия - HP Proliant ML110 G3.
След обзора на DELL Poweredge 860, получихме няколко критики (от търговци и потребители), че подлагаме сървъра на
неприсъщи за него натоварвания (най-вече на видео-системата).
HP Proliant ML110 е модел с напълно аналогична на PowerEdge 860 платформа - INTEL Mukilteo E7230 и невероятно слабата вградена видео-карта ATI ES1000. За разлика от сървъра на DELL, HP Proliant има налична пълноценен PCI-E слот. Тъй като възникна спор дали е необходима съвременна и мощна видеосистема на подобна машина, в този обзор ще дадем отговор на въпроса.
С няколко думи ще опишем впечатленията си от HP ML110 - много компактна и симпатична кутия, здрав метален корпус, сравнително безшумна работа.
Няма как да не отбележим, че въпреки еднаквите си платформи, сравняваните днес сървърни машини работят с два процесора, които доскоро предизвикваха разгорещени спорове по обзори и форуми - кой е по-добър, дали едноядрения високочестотен Pentium 4 3.60GHz или двуядрения Pentium D 3.00GHz? Давайки отговор на този въпрос, в обзора ще включим следните интересни компютърсни системи:
- Rack сървър DELL Poweredge 860 - машина с напълно аналогични платформа на тази в ML110, с мощен двуядрен Pentium D 3.00GHz, но ограничен откъм видеосистема чрез наличието единствено на архаичният PCI слот;
- Работната станция (WORKSTATION) DELL Precision 380, който се явява един от по-новите модели на DELL, демонстрирал отлични резултати в наш предишен обзор. Видеокартата, с която демонстрираме Precision 380 е Radeon hd4830, мощна видеокарта, отлично прилягаща на работна графична станция;
 - Героят от изключително много наши обзори и рекордьор по продажби - HP Compaq dc7600. Работната видеокарта е мощния и ненадминат в средния гейм-клас Gainward NVidia 9600GT;
 - Изненадващо достойния конкурент на dc7600, DELL Optiplex GX620 в два варианта - с Pentium 4HT и Pentium D. За него сме подбрали мощни видеокарти - Radeon hd4830 и Radeon hd5570 (една от най-новите видеокарти на пазара).
Както обикновено в нашите разширени сравнителни обзори, първо показваме пълната таблица с резултатите:
HP Proliant ML110 участва в обзора с три видеокарти - мощната Radeon HD4830, добрият среден клас - GeForce 8400GS и PCI Quadro NVS280 (с която изравняваме силите с DELL PowerEdge 860). Виждаме, че видеокартите не дават сериозен прираст на системната производителност, въпреки, че в приложения, задействащи CUDA, би трябвало да има осезаема разлика.
Доста по-голяма е разликата при ML110, в двуканален и едноканален режим на паметта. За оптимално добра производителност, задължително е да се ползва двуканален режим. Ще споменем, че оригиналната сървърна памет (ECC, 533Mhz) доста спъваше машината, докато при поставяне на евтини "народни" памети (PQI, 800Mhz), значително се подобри производителността.
С видео-картите имахме немалко приключения - необяснимо защо NVidia 9600GT работи доста слабо в много от тестовете - отказа да подкара 3DMark 2005/2006, в OpenGL картата показа рекордно слаби резултати. Radeon HD4830 отчете много по-прилични резултати, което е малко изненадващо, предвид, че в десетки тестове на различни машини GeForce 9600GT и Radeon HD4830 показват практически равни резултати. Все пак и HD4830 показа слаби резултати в OpenGL. Решихме, че чипа на ATI прави конфликт с NVidia видеокарти, но тестът с GeForce 8400GS, опроверга тези подозрения.
"Битката" между Pentium 4 3.60GHz и Pentium D 3.00GHz показа няколко размени на победи (с минимална разлика) и в крайна сметка пълна равностойност между едноядрен и двуядрен процесор.
Излишно или не, показваме резултатите от 3DMark. Ако не друго, от тях се вижда, че когато някой ден сървърната машина се "пенсионира", то тя може да се заеме с гейм-функции, като благодарение на повишената си надеждност няма опасност от рестарт по време на люта битка.
От PCMark 2005 виждаме, че HP Proliant ML110 е малко по-добър от конкурента си DELL Poweredge 860. Резултатите са логично подредени според мощта на процесорите.

ГАЛЕРИЯ

Участниците в проведеният тест (без работната станция на IBM, който ще участва в други тестове). Виждаме колко компактен е HP Proliant ML110.
HP Proliant се губи пред огромната двупроцесорна работна станция на IBM (Intellistation Z pro).
DELL Optiplex GX620 е най-близко до компактните размери на сървъра на HP.
Нищо излишно в изящната кутия на ML110. Впечатление прави солидният охладител с термотръби.
Тестваната машина поема видеокарти с внушителни размери. Мощното захранване без проблеми подкарва всяка видеокарта.

Заключение. HP Proliant ML110 е мощен съвременен сървър в компактен TOWER формат. Двуканалният режим на работа на паметта и поставянето на съвременна външна видеокарта със собствена памет могат значително да подобрят производителността на машината. Оптимален избор за видео-карта е достъпната и достатъчно производителна NVidia 8400GS.

Наличните сървъри, работни станции, маркови компютри и видеокарти може да видите в ценовата ни листа.

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте!
Имам DELL Optiplex GX620 и искам да сложа външна видео карта, но се страхувам 305 ватовото захранване дали ще издържи.
Вие подсилихте ли захранването на DELL Optiplex GX620 при тестовете с Radeon hd5570?
Благодаря!

кен каза...

Radeon HD5570 е една от най-икономичните и мощни видеокарти в момента на пазара. Реални 305W са предостатъчни за доста по-енергоемки видеокарти.
Клиенти ползват без проблеми DELL Optiplex GX620 с такива видеокарти като GeForce 9800GT и GeForce 8600GTS - видеокарти с допълнително охлаждане и значително по-висока консуматия от тази на HD5570.

Анонимен каза...

Благодаря за информацията!
Приятно съм изненадан,че захранването ще издържи, защото аз се чудех дали пък мога да го сменя с по-мощно и дали трябва да е специално захранване за DELL компютър.
Сега възниква въпроса дали трябва да купувам видеокарта за PCI-E 2.0, щом DELL GX620 има слот PCI-E за по-стария стандарт, което ще "спъва" по-мощната видеокарта по стандарта 2.0.
Благодаря още веднъж!

Unknown каза...

Лично аз използвам тази машина и съм напълно недоволен от малкия избор на външни видео карти, които работят. От 4 различни видео карти ми тръгна единствено 9600GT DDR2-ка на PCI-E 1.0. Да не говорим, че:
1. На слота пише "PCI-Express x16", в официалния сайт пише x8, а всъщност при мен работи на x1. Ето от къде може да идва проблема при вашите тестове на видео производителността. В BIOS-а няма нужните настройки, за да работи на x16/x8... пробвах всякакви възможни варианти и единствения изход за мен беше да изрежа пластмасата на PCI-E x4 слота и да пъхна видео картата там... в момента работи доволно на x4 и производителността е супер.
Скайп: мj3stc

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни