Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

MPC Transport X3000 - лаптоп по американски

MPC Corporation е американска компютърна компания, базирана в САЩ (Нампа, Айдахо). Фирмата е известен производител на настолни компютри, преносими компютри и сървъри за корпоративни клиенти (федерални и държавни органи на САЩ, образование, малки и средни предприятия).
Преди 2001г., MPC Corporation е известна като Micron Electronics Inc., дъщерна компания на Micron Technology – големият полупроводников производител (повечето от нас са виждали памети Micron, едни от най-качествените и най-често срещани в сървъри и работни станции).
Като типичен представител на американския капиталистически дух, Micron Corporation след като се чувства в добра финансова форма, първо придобива HyperSpace Communications Inc. през 2005г., а после през 2007г. придобива Gateway (сравнително голям производител на компютърна техника).
Сигналът подаден от IBM през 2005-2006г., с оттеглянето на компанията от производството и ориентацията основно върху разработка на технологии и иновации, явно е бил игнориран от ръководството на MPC и в следствие на това след 2008г., Micron е в постоянна борба за оцеляване около зоната на фалита.
В тази статия няма да правим повече исторически и финансови анализи, а ще се концентрираме върху обзора на един продукт от добрите години на MPC.
Дизайнът на MPC TranSport X3000 е в американски стил – голям, без излишна показност. Материалите са качествени, а конструкцията много солидна.
Слабост на лаптопите с мощна графична карта е недобрата охладителна система, която води до непоправими щети за дънната платка при по-тежки натоварвания. При MPC X3000 охладителната система е впечатляваща - медна термотръба и топлообменник, солиден алуминиев радиатор, покриващ процесор, графично ядро и чипсет.
Закрепването на удобната клавиатура е много просто и надеждно - с метални щифтове и без  никакви скрити винтове и допълнителни закопчалки. Под клавиатурата се намират двата слота за DDR памет, както и достъпът до безжичната мрежова карта (качествената Intel 2200BG). За разлика от повечето останали лаптопи паметта и мрежовата карта са екранирани чрез метални покрития.
Както при американските автомобили, така и при MPC X3000, наблюдаваме наличие на всички екстри – пръстов скенер (рядкост за времето си), LPT, RS-232, Smart Reader (явно машината е предназначена за държавната администрация и банковия сектор), Cardbus, стандартен TV out, SPDIF out, 1394 port и даже наличие на PS2.
Хардуерно MPC X3000 е връх за времето си – пълноценна Centrino платформа, макар и не с най-мощния Pentium M. Видеокартата Radeon Mobility 9600/9700 обаче е върха на графичната производителност за лаптоп за времето си. Затова по-долу ще наблегнем на графичните тестове и сравнение даже със съвременни платформи.
X3000 е голям и удобен лаптоп, мощната графична карта осигурява много добра картина за големият 15-инчов дисплей с висока и комфортна резолюция (1400*1050). Ъглите на видимост и контрастът са много добри, като разбира се са далече от почти идеалното изображение на нашия еталон за картина (IPS дисплеят на 15-инчовият IBM Thinkpad R50).
Консумацията на американската машина с толкова мощна графична система и максимална функционалност е голяма, но MPC X3000 е снабден с втора батерия, което значително покачва времето за автономна работа (около и над три и половина часа за тестовата ни бройка, което е сериозен показател за лаптоп втора употреба).
Отбелязахме, че MPC X3000 има много добра графична карта, която и в наши дни демонстрира задоволителна производителност. За да проверим дали това наистина е така, ще сравним MPC X3000 със следните модели:
- IBM Thinkpad T60 - двуядрен лаптоп със съвременни характеристики, последния проектиран от IBM лаптоп;
- IBM Thinkpad T43 - последният модел, произведен в заводите на IBM;
- DELL Latitude D610 - отличен бизнес модел с актуални характеристики;
- IBM Thinkpad R50 - качествен бизнес лаптоп с уникална матрица, снабден с Radeon 9000;
- HP Compaq nc6230 - мощен Centrino лаптоп с по-нова видеокарта (Radeon X300);
- Toshiba Portege M200 - компактен таблет с висока резолюция и NVidia GeForce FX5200.
В 3DMark пакетите MPC X3000 с Radeon 9600 изненадващо е над всички конкуренти и то със значителна преднина. Учудваща е безспорната победа над по-новият Radeon X300. Конкурентът и "набор" NVidia GeForce FX5200 е задминат с огромна разлика. Вградените видеокарти на Intel даже и на нова платформа като тази на Thinkpad T60 изостават значително от мощният Radeon 9600/9700.
В подводният свят на AQUAMARK MPC X3000 отново доминира с внушителна разлика.
Определено сме много изненадани от много сериозната производителност на MPC X3000 в Cinebench, тест който освен видеосистемата отчита и производителността на централният процесор, който при Micron е най-нискочестотен.
В професионалният OpenGL пакет на SPEC, по-слабият процесор си казва думата и в някои тестове MPC отстъпва на 2.00GHz-вия Pentium M и Radeon X300. Toshiba Portege M200 също показва добри резултати.

Заключение. MPC X3000 е екзотичен за европейска държава лаптоп, който притежава солидна конструкция и дизайн, отговарящ на американският вкус. Лаптопът има отличен дисплей и мощна графична система, с което е подходящ за дизайн, видеообработка, работа с фотоизображения, програми за моделиране и симулация. Поддръжката откъм софтуер и драйвери на американската компания е на изненадващо добро равнище.

Наличните лаптопи и друга компютърна техника може да видите в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни