Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Precision 470 - мощна работна станция с два XEON-a и QUADRO

Академично казано РАБОТНА СТАНЦИЯ (workstation – англ.) е комплекс от технически и програмни средства за решаване на определен кръг задачи.
Казано извън компания на многознайковци, компютърната работна станция е “яка далавера” – здрав, мощен и надежден хардуер (XEON + Quadro/FireGL), който се купува най-често втора употреба. Първата употреба се купува от корпоративните многознайковци за безумни пари.
Работната станция е скъпо корпоративно удоволствие, което представлява работното място на високо-квалифициран специалист. Всякакви компромиси с качество и производителност, както и размери са недопустими. С определението “работна станция” означават компютър в състава на локална изчислителна мрежа по отношение към сървъра. Компютрите в локалната изчислителна мрежа се разделят на сървъри и работни станции. На работните станции операторите (специалистите с 4-цифрени заплати), решават приложни задачи (боравят с бази данни, документи, чертежи, изчисления). Сървърът обслужва мрежата и предоставя собствени ресурси на всички възли на мрежата, включително и на работните станции.
Конфигурациите на работните станции са предназначени за решаване на специализиран кръг задачи, което ги обособява в отделни професионални подкласове: мултимедия (обработка на звук, картина, фотоизображения), CAD/CAM системи, географски изчислителни системи, работа на открито и др.
Тестваната в тази статия работна станция DELL Precision 470 е от подклас CAD/CAM, за което говори мощната и скъпа видеокарта Nvidia Quadro FX3450. Съществуват и конфигурации на Precision 470 с по-скъпи или бюджетни карти от сериите Quadro (NVidia) или FireGL (ATI). Precision 470 е двупроцесорна работна станция, базирана на платформата E7525 и Intel XEON процесори с Hyper Threading.
Работната станция DELL Precision 470 разполага с внушителен хардуер - два процесора Intel XEON на 3.60GHz с Hyper Threading (общо машината разполага с 4-ри логически ядра), професионална графична видеокарта NVidia QUADRO FX3450 с DDR3 памет, DDR2 ECC памет, възможност за работа със SATA, SCSI и IDE устройства.
Размерите на работната станция са внушителни, но значително по-компакти от тези на Tower събрата - DELL Precision 670. Захранващия блок представлява отделен, лесносменяем модул.
Сериозно внимание е отделено на охладителната система и въздушният поток в корпуса, двата процесора се охлаждат от масивни и тихи охладители с терпотръби и много медни елементи.
Преди да покажем резултатите от тестовете, ще споменем че тестовата ни операционна система е Windows XP Professional SP3, система, която определено не може пълноценно да се възползва от ресурсите на двата процесора.
DELL Precision 470 присъства на нашият пазар като техника втора употреба и разбираемо е, че не се ползва като работна станция в корпоративна мрежа, а най-вече като надеждна домашна графична, а често и гейм станция. Затова си и позволихме тестовете с пакетите на 3DMark, които показаха следното:
- родната Quadro FX3450 значително отстъпва на игрови карти от среден до висок клас като ATI Radeon HD4830, NVidia GeForce 9600GT и новия ATI Radeon HD5570, които са посравени на значително по-слаби конфигурации;
- единствено с Radeon 4670 DDR4, DELL Precision 470 показва значителна мощ за подкарване на съвременни игри.
Ако все пак някой потребител реши да ползва Precision 470 по предназначение, а именно като CAD/CAM станция, то професионалния тестов пакет на SPEC показва, че NVidia Quadro FX3450 е без конкуренция сред тестваните системи и видеокарти.
CINEBENCH, показващ възможността за рендериране на видеоизображения не е впечатлен от 3D мощта на Quadro и отдава предпочитание на по-новите видеокарти, сред които безспорен лидер е radeon HD4830. От друга страна двата XEON процесора в мултипроцесорен режим са далеч над останалите съперници, с което Precision 470 e едоличен победител в този тест.
В процесорните тестове на EVEREST, Precision 470 разбираемо е над всички останали съперници.
Прекомерната процесорна мощ на Precision 470 по никакъв начин не допринася за по-добри резултати в симпатична за всички оверклокери тест - SuperPi.

Заключение. DELL Precision 470 е добре изработена графична работна станция от най-висок за времето си клас, която има актуални параметри и през 2010г. Мощната Quadro FX3450 е в състояние да задоволи потребностите на всеки графичен дизайнер, а чрез поставяне на актуална видеокарта от среден геймърски клас, Precision 470 се превръща в сериозна машина за игри. За разлика от шумните сървърни системи, работната станция е толкова тиха, че може дa се ползва дори в спални помещения.

Наличности и цени на работни станции може да видите в ценовата ни листа.

2 коментара:

Анонимен каза...

Актуални параметри, Quadro видеокарти, два процесора, четри ядра, двадесет гигахерца, мед и алумин достатъчни за построяване на нова електропреносна мрежа в България и накрая - моя лаптоп за хиляда лева (Acer Aspire 5738G) Има по добри резултати - SuperPI 1M за 25 секунди (C2D T6600) и
3200 точки в 3D Mark 2006 (Ati Mobility Radeon 4570)

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни