Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ATI Radeon HD5570 - ексклузивен тест на една от най-новите видеокарти на ATI

Докато NVidia не спират да преименуват по-стари модели, ATI са на път да направят поредната успешна серия с нови технологии, по-добра икономичност и по-ниски цени. Битката в горния ценови сегмент между ATI и NVidia е много равностойна, но това далеч не е
така в средния и долния ценови клас, където ATI/AMD са безспорни лидери.
В тази статия ще представим новата видеокарта от среден клас на ATI - Radeon HD5570.
Видеокартата изглежда семпло - малък охладител, липса на допълнително захранване и доста компактни размери - все неща, несъвместими доскоро с производителна видеокарта.
Единствено кутията на видеокартата (производство на PowerColor) загатва за геймърската насоченост на видеокартата.
Въпреки скромните си размери, видеокартата впечатлява с технически характеристики и най-вече с паметта си от 1024МВ DDR3 (собствена памет).
Конкуренти на HD5570 в днешният тест ще бъдат:
- ATI Radeon HD4670 DDR4 - един от хитовете на миналата серия на ATI, снабден с бърза DDR4 памет;
- NVidia GeForce 9800GT - мощна видеокарта от най-висок за времето си клас, която въпреки по-старото си поколение, остава ненадмината като отношение цена/производителност;
- ATI Radeon HD5670 - видеокарта, базирана на аналогично с това на HD5570 видеоядро, но снабдена с CrossFire и бърза DDR5;
- NVidia Quadro FX3450 - по-стара професионална карта, участваща за еталон при измерването на OpenGL производителност;
- ATI Radeon HD5450 - нова видеокарта от нисък клас на ATI;
- NVidia GeForce 8400GS - много разпостранена видеокарта от нисък до среден клас, чрез която да съпоставим предимствата на новата гейм-карта от среден клас.
Започваме тестовете на по-стара платформа, базирана на Pentium 4 HT. Тестовите машини са изпитания в много наши тестове и обзори HP Compaq dc7600 и малко по-новият му конкурент с аналогични параметри - DELL Optiplex GX620. Обобщената таблица с резултатите и характеристиките от Pentium 4 платформите изглежда така:
Radeon HD5570 има претенции за достъпна видеокарта за съвременни игри, затова започваме с резултатите от 3DMark:
В 3DMark-овете, Radeon HD5570 показва близка производителност до тази на видеокарти с много по-големи претенции - GeForce 9800GT и Radeon HD5670. Интересно, че HD4670 с DDR4 показва напълно аналогични резултати с тези на HD5570.
В OpenGL тестовете HD5570, HD4670 и HD5670 са почти равни. Интересно, че скромната бюджетна HD5450 не изостава от лидерите, докато мощната 256-битова NVidia 9800GT не се представя според очакванията.
Нова видеокарта като Radeon HD5570 едва ли ще се ползва на сравнително старите Pentium 4 платформи, затова ще повторим същите тестове на по-съвременна конфигурация, базирана на доста бързия двуядрен Intel Dual Core E6500. Тестовете са проведени с клок на процесора до впечатляващите 3.33GHz.
Резултатите на всички видеокарти значително се увеличиха, но е интересно да видим дали се е променило съотношението на силите, след поставянето в значително по-мощна конфигурация. Ще започнем отново с 3DMark пакета:
Напълно равностойно представяне на HD4670 спрямо новата HD5570. Мощният процесор позволи на GeForce 9800GT да значително да изпревари новата видеокарта на ATI.
Експерименталното включване на професионалната Quadro FX3450 даде резултат - въпреки по-старото си поколение, Quadro е недостижим за "домашните" видеокарти. ATI HD5570 се предатавя чудесно и се представя значително по-добре от GeForce 9800GT.
В Cinebench силите са прекалено изравнени, но все пак HD5570 взима минимална победа, вероятно заради голямата си локална памет.
Видяхме, че системата и процесорната мощ оказват сериозно влияние върху резултата на дадена видеокарта. Ще покажем на няколко различни платформи разликата в производителността:
Виждаме, че тя никак не е малка - видеокартите на ATI винаги са били изключително процесоро-зависими.
HD5570 в 3DMark показва много сериозна процесоро-зависимост. Докато с Pentium 4HT и производният им XEON разликите са минимални, то при работа с клокнатия E6500, разликата е много сериозна.
Същата ситуация се повтаря и в SPEC пакета.
Разликата в CINEBENCH в полза на новият двуядрен процесор е двойна!

ГАЛЕРИЯ

Radeon HD5570 и Radeon HD4670 един до друг.
ATI Radeon HD5570 до NVidia Quadro FX3450.
ATI Radeon HD5570 до NVidia GeForce 9800GT.

Заключение. ATI Radeon HD5570 е действително нов продукт с впечатляваща за класа си производителност. Тази видеокарта показва резултати, близки до тези на по-скъпата HD5670, а при по-слаби платформи може успешно да мери сили с мощни видеокарти като GeForce 9800GT. Работата на видеокартата даже и при продължителни много часови тестове бе съпроводена с изненадващо ниска работна температура, което обяснява малкият охладител. ATI HD5570 работи отлично на всяка платформа с PCI-E, но поради значителната си процесоро-зависимост, видеокартата разкрива пълните си възможности при мощен многоядрен процесор,

В нашата ценова листа може да видите цени и наличности от тази и много други модели видеокарти.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни