Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

IBM Thinkpad - управление на игри чрез сензора за движение

Вероятно сте чували за Nintendo Wii или поне сте гледали демонстрации с тази конзола. Това разбира се не e мощна система като Sony Playstation или Microsoft Xbox, но в Wii има нещо уникално – управление на игрите чрез движение на тялото на играча.
Знаете ли, че някои лаптопи, снабдени с датчик за движение (акселерометър) могат да
се използват за игри, управлявани по подобен на Nintento Wii начин?
По-специално ще обърнем внимание на IBM Thinkpad моделите, защото техния акселерометър базиран на чипа на Analog Devices (ADXL320) е 100% съвместим за адаптирани за PC игри, управлявани по този начин. Съществуват и други модели лаптопо, например някои модели на Apple, които могат да се използват по този начин. Провели сме опити и на някои модели на Toshiba и HP, с акселерометър, но явно техният хардуер не е подходящ за тази цел.
Преди да преминем към демонстрацията на някои игри ще отбележим, че основната роля на акселерометъра на Thinkpad е паркиране на главите на твърдия диск при падане, удар, вибрации – именно при тези ситуации е възможна повреда на хард-диска (след удар на четящата глава и магнитната плоча). Системата се нарича Active Protection System и първоначално е въведена от IBM, след това аналогични системи се внедряват в лаптопите на Toshiba, Apple и HP.

Как се инсталира игра, управлявана от акселерометър на IBM Thinkpad?
1. Първото условие разбира се е да имаме наличен Thinkpad с акселерометър. Т-серията на Thinkpad има наличен такъв сензор от модела Thinkpad T41 нататък, X-серията – от X41 (включително и таблетния вариант), R-серията – започва да се оборудва с APS, започвайки от IBM Thinkpad R50. Тествали сме игри на моделите: Thinkpad T41, Thinkpad T42p, Thinkpad T43, Thinkpad R50 и Thinkpad T60;
2. Всички игри, ползващи SDL (Simple DirectMedia Layer) са подходящи. Изтегляме игри от този сайт, вероятно има и други ресурси, но този е най-богат. Има налични много игри, но много от тях не са достатъчно интересни. Препоръчваме ви на първо място Tux Racer и Neverball. Достатъчно интересни са и: Pacdude, Smile Volley, Blazetris.
3. Трябва да се изтегли тази SDL библиотека. В инсталацията на играта търсете директория, в която се съдържа SDL.dll файл и в тази директория замествате наличния .dll файл с модифицирания от изтеглената SDL библиотека. В зависимост от операционната ви система някои игри като Neverball може да се “жалват” от липса на файла msvcrt71.dll. Намирате го в google.com, поставяте в директорията на играта и готово.

Забележки:
1. Възможно е “замръзване” на картината при повечето игри, ако сензорът за движение е поставен на максимална чувствителност. Ако нагласите плъзгача от драйвера на минимална чувствителност игрите няма да зависват;
2. При някои модели на Thinkpad координатите X и Y са разменени (вероятно при таблетите). Не сме тествали “обратните” модели с тези игри, затова разчитаме на вас да намерите начин да ги вкарате в правия път. Може да споделите опита си в коментар под статията.
В нашите демонстрации и материали в статията ползваме основно достъпният модел с уникална матрица – Thinkpad R50. Ползването на масивен лаптоп като R50 за подобни игри е истинско геройство, но от друга страна значително натоварва мускулатурата – едно доста реално и физическо усещане. За не толкова добре надарените физически потребители, препоръчваме да изпитат удоволствието от тези игри на лаптопи от компактната X-серия на IBM.
На всички снимки е демонстриран моделът IBM Thinkpad R50 - сами може да се убедите от тях, каква невероятна картина показва лаптопът. Липсата на инверсия на картината и максимални възможни ъгли са особено полезни при движение на корпуса във всички посоки.

ГАЛЕРИЯ
Neverputt, интересна голф-игра, включена в пакетана Neverball

Tux Racer - безспорно най-известната игра, управлявана чрез APS

Smile Volley - според мен най-приятната игра

Един от вариантите на PacDude

 Blazetris - 3D тетрис. Внимание, излизането от играта е проблемно

Друг вариант на PacDude

2H4U - вариант на тетрис
Neverball - популярна игра с добра реализация и доста нива

ВИДЕО

TuxRacer на IBM Thinkpad T60
Neverball на Thinkpad R50
Демонстрация на стопирането нa твърдия диск - Thinkpad T42

Накрая, “но не на последно място”, както гласи клишето, искаме да ви кажем, че тези игри са с експериментална цел, а на ползването на Thinkpad по този начин не се гледа с одобрение, нито от производителя, нито от сервизите, нито от нас (след като продадем лаптоп на клиент) . Всеки собственик на Thinkpad сам носи отговорност при вероятно усукване на корпуса или повреда на хард-диска.

1 коментар:

Георги каза...

Имам Х40 и Т60 закупен от вас и с интерес очаквах тази статия. Мислех сам да се порова в интернет да видя дали ще се справя, но липсата на време си каза думата. Определено ще се тества.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни