Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ревю на новият S-PVA монитор Fujitsu Siemens P19-3

Представяме ви монитор с качествена матрица (S-PVA). Производителят Fujitsu Siemens в България не се слави с добра репутация, поради евтината китайска стока с логото на компанията, но корпоративната продукция на компанията е на много високо ниво. Fujitsu Siemens е сред корпоративните лидери на пазара на LCD монитори. Това се дължи на качествените и достъпни монитори с PVA, MVA и
S-IPS матрици. Не са много производителите, имащи в асортимента си продукти с различна матрица от евтината TN+Film.
Производител на бързата S-PVA матрица на Fujitsu Siemens P19-3 е Samsung. Подобни или същите бързи матрици ползват компании като EIZO, NEC и DELL. Подробното наименование на S-PVA панела на Fujitsu Siemens P19-3 е Samsung LTM190EP01/02. Това е панел от последно поколение и има следните характеристики:
Параметрите на дисплея са реални и се отличават значително от маркетинговите параметри на стандартните TN+Film монитори. Читателите, които още в началото на статията искат да узнаят типа на своята матрица, могат да намерят характеристиките на всеки модел монитор (дори и най-екзотичният) в немският сайт prad.de.
Защо наричаме параметрите реални?
Започваме от цветопредаването. Обикновено стандартните и евтини TN+Film матрици имат обявени 16.2млн. цвята, докато хубавите PVA, MVA и IPS мониторите се обявяват с 16.8млн. цвята. Обикновения потребител не обръща внимание на тази разлика и тя наистина изглежда несъществена. Реално качествената матрица наистина има 16.8млн. цвята, защото има 24-битов цвят (по 8 бита за всеки от трите цвята) и 2 на 24-та степен е 16 777 216 цвята. Маркетинговите 16.2млн. цвята се получават чрез интерполация на два съседни на истинския цвят, а реално евтината матрица има само 232хил. цвята, защото има 18-битов цвят (по 6 бита на цвят), а 2 на степен 18-та е 263 144 цвята. Интерполацията обикновено е съпроводена с едва доловимо трептене, което се улавя от немалко потребители и води до умора и главоболие. Това, разбира се не вълнува маркетинговите отдели, чиито мениджъри разбира се ползват скъпи монитори с качествени матрици.
Контрастът на Fujitsu Siemens P19-3 е 1500:1, което е рекорден реален показател и е доста близо до маркетинговия “динамичен контраст”. Напомняме, че реалният или статичен контраст е разлика между белият и черният цвят, когато двата цвята се показват едновременно на екрана. Динамичният контраст е маркетингова приумица, когато се измерва разлика между белия и черният цвят, но без те да работят едновременно (една прекалено абстрактна ситуация). Динамичният контраст се получава благодарение на възможността лампите от подсветката да работят по-ярко или по-слабо. Тоест, колкото лампите светят по-ярко, толкова белият цвят е по-наситен, а съответно черният сивее и обратното – при слабо светещи лампи, черният цвят е по-наситен (по-малко светлина прозира през матрицата), а белият цвят започва да сивее, защото бялата светлина от лампите не е достатъчна. Тази маркетингова уловка има приложение единствено при гледане на филми, когато се наблюдава тъмна сцена с минимални светли участъци, които се игнорират от електрониката на монитора, подсветката се намаля и се виждат тъмните нюанси, които при ярка подсветка се губят. При офисни, дизайнерски, геймърски и почти всички други, освен филмови приложения, динамичния контраст е маркетингова измама. Става въпрос по-скоро за премълчаване, а не толкова за измама, защото статичният контраст просто не се обявява за масовите монитори, а той обикновено е от 450:1 (при повечето монитори) до 800:1 (при най-новите и скъпи TN+Film монитори). Fujitsu Siemens P19-3 има от 2 до 3 пъти по-висок контраст от който и да било TN монитор, а ако се ползва методиката за отчитане на динамичен контраст, при него вероятно ще се достигнат стойности от порядъка на 15 000 -20 000: 1.
 Ъглите на видимост дават на маркетолозите още едно поле за изява. Съвременните TN+Film монитори се обявяват с уникалните за технологията допреди няколко години ъгли от 170:170. При качествените монитори ъгъла на видимост се отчита по отношение на центъра на екрана, докато контрастът не падне до 10:1. Реално видимостта се ограничава при тези монитори само от рамката на монитора. При евтините монитори се допуска падане на контраста до 5:1, а реалната видимост се губи при 140-150 градуса.
Бързодействието на мониторите е най-голямата маркетингова заблуда. Реално мониторите показват бързодействие при превключване на пиксел от черно към бяло и пак към черно. Евтините монитори обаче не се тестват за бързодействие по тази методика, а според преход от някакво ниво на сиво до друго ниво на сиво, което оставено на фантазиите на маркетолозите води до 2мс. реакция. Реално течните кристали и на евтините и на скъпите матрици с почти еднаква скорост, като изключение до преди няколко години бяха инертните IPS матрици, но новите S-IPS компенсираха този недостатък. Fujitsu Siemens P19-3 притежава рекордно за технологията си бързодействие и няма приложения, в които скоростта на реакция да не бъде достатъчна.
Започваме предатавянето на Fujitsu Siemens P19-3 с опаковката (“по дрехите посрещат”). Плътна опаковка от картон без излишни гланцирани изображения, гръмки характеристики и внушителен обем. Мониторът е опакован много добре и няма вероятност от повреждане при транспорт.
Комплектацията е максимално плътна – кратка инструкция с основен език немски (тестваният монитор е от Германия), цифров и аналогов кабел, аудио кабел, който ни учуди с наличието си, но в процеса на тест разбрахме за какво служи, диск със софтуер, захранващ кабел.
Дизайнът на Fujitsu Siemens P19-3 е много удачен – тънка рамка, стилна поставка, добри материали. Неслучайно това е един от предпочитаните корпоративни монитори в Европа.
Предвид предназначението си и компактните размери, мониторът е снабден с достатъчно екстри – цифров и аналогов вход, датчик за осветление (разположен отгоре на корпуса – вж. снимката), поставка с три степени на свобода. Поставката заслужава отделно внимание, защото позволява достигане на почти нулева височина от работният плот, а ротацията на дисплея е удобна при работа с документи.
Както казахме аудио-кабелът в комплектацията ни учуди първоначално. Не обърнахме внимание и на аудио жака при първоначалният оглед. В последствие обаче забелязахме много удачно скритите в корпуса стерео-говорители, които демонстрираха приличен звук.
Много бихме искали да можем да опишем сочната и наситена картина на Fujitsu Siemens P19-3. За съжаление няма как обективно да опишем картина с думи и затова ви представяме богата фотогалерия от нашия офис със снимки от различни ъгли, изображения и приложения. Фотосесията се проведе в слънчев мартенски ден, но въпреки това картината, благодарение на рекордният си контраст на дисплея е добре различима.
Препоръчваме Fujitsu Siemens P19-3 за офис, филми, динамични игри, дизайн и фотообработка. Няма човек, който след като е работил с подобна матрица да пожелае да се върне на стандартен TN монитор. За по-взискателни потребители, работещи с пълната гама цветове препоръката ни е да се отделят повече пари за S-IPS дисплей. Fujitsu Siemens P19-3 е много подходящ за монитор към лаптоп - разликата между дисплей на лаптоп, съпоставена с тази на S-PVA монитора е в състояние да ви откаже завинаги от продължителна работа на слабия като цветопредаване и ъгли на видимост екран на лаптопа ви, колкото и скъп да е той. Изключение правят единствено лаптопите и таблетите с IPS/AFFS дисплеи, какъвто е предлаганият от нас IBM Thinkpad R50.
Наличности на предлагани от нас монитори, може да видите в ежедневно обновяваната ни ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни