Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL Latitude D520 - най-достъпният качествен двуядрен лаптоп. Centrino Duo срещу Pentium M и Pentium 4HT

Уж фиктивната криза в България, става все по-реална - безработица, орязани или забавени заплати, ниски търговски обороти и сравнително високи цени. Не може да се каже, че компютърната техника е сред продуктите от първа необходимост, но безспорно това е техника около която се организира комуникационната, информационната и технологичната среда на всеки млад човек.
Поради тази причина все повече хора се ориентират към закупуване на техника втора употреба. Най-търсени са преносимите компютри в ценовият диапазон 300-400лв.
Купуват се стари и амортизирани машини с доста устарели платформи (Pentium 4 и даже Pentium III) за ненормално високи цени, предвид амортизираните батерии, отслабени характеристики на екран, лош външен вид и често гаранция без покритие.
В този ценови диапазон обаче се предлагат доста по-актуалните Pentium M лаптопи, някои от които са и с DDR2 памет.
Отскоро корпоративните пазари на Европа (най-вече на Германия) предлагат на много добри цени употребявани двуядрени бизнес-лаптопи. Така, че потребителя с изтънял джоб има възможност да се сдобие с качествен лаптоп около и под 500лв. Подчертавам определението качествен, защото родните пазари на нова техника предлагат и "чисто нови" (интересно българско определение) лаптопи в диапазона 750-900лв. Това обаче са нискокачествени продукти, както и ремаркетирани лаптопи с фабрични дефекти или отказани поръчки от неудачните двуядрени AMD Turion лаптопи. Интересен факт за българският пазар е, че например TOSHIBA вече не предлагат в България качествените и скъпи Tecra, Portege и Qosmio серии, а само евтината и доста проблематична Satellite серия. Средният клас лаптопи с прилично качество и добри цени са DELL Vostro и HP Probook, но тези лаптопи започват с цени от 1100лв. нагоре, като за да се запази добра цена идват с минимална гаранция (за стандартна се иска доплащане) и без операционна система.
След този икономическо-пазарен увод, ще започнем описанието и тестовете на един актуален двуядрен лаптоп - DELL Latitude D520. Лаптопът спада към елитната бизнес-серия на DELL (Latitude). D520 oбаче е по-скоро работен клас корпоративен лаптоп, за разлика от скъпият "шефски" D620. Дизайнът на D520 и D620 е напълно идентичен, разликата е само в размера на дисплея. Представеният днес DELL Latitude D520 e внос от Франция, вторият по големина корпоративен пазар след Германия.
В този обзор ще съпоставим като производителност Intel Core Duo, Pentium M (Banias), Pentium M (Dothan) и настолна машина с Pentium 4 с Hyper Threading. Един от конкурентите на DELL Latitude D520 е скъпият и изключително надежден последен продукт на инженерите на IBM (Thinkpad T60).
Ще започнем от описанието на корпуса, защото добре проектираното шаси и качествено охлаждане са сред главните предпоставки за надеждна работа и много-годишна експлоатация.
Както всички бизнес-серии лаптопи (Thinkpad, Latitude, Tecra, HP Compaq), DELL D520 има здраво магнезиево шаси и стабилни панти с метални компоненти.
 
 
На снимката на DELL Latitude D520 виждате охлаждането от висок клас с медна термо-тръба, обхващащо не само процесор, но и чипсет. Това охлаждане може да спаси от преграване лаптопа, дори и при запушена, блокирала или дефектирала турбина, освен това за постигане на нормални темературни диапазони на работа издаваният шум е недоловим за човешкото ухо. На снимката виждаме част от магнезиевото шаси, защитаващо дънната платка от усукване и механични въздействия. Блокът на клавиатурата е подсилен със здрава метална подложка. Виждат се и устойчивите на износване метални панти. Подобна скъпа конструкция и материали не могат да се срещнат сред лаптопите среден клас, да не говорим за бюджетния клас.
 
DELL Latitude D520 продължава традициите на Latitude серията, която бе най-ползваната за инженерни и диагностични цели серия лаптопи. D520 има наличен хардуерен COM (RS 232) порт. На снимката виждате Latitude D520, а под него легендарният инженерен лаптоп - DELL Latitude D600. D520 е сред малкото двуядрени лаптопи с COM порт, който все още е крайно необходим за диагностика и управление.
Високия престиж, надеждност и много високо качество на DELL Latitude сериите се дължи на заводите на DELL в Ирландия (страната синоним на икономическо и технологично чудо в Европа). Превърналите се в легенда с качеството и производителността си DELL Latitude D400/D600/D800, Latitude D410/D610/D810 носят означението "MADE IN IRELAND". От снимките виждаме, че DELL Latitude D520 също е произведен в Ирландия - това е сред последните скъпи европейски DELL. Чрез скъпо производство в страна с висок жизнен стандарт DELL нямаше как да бъде конкуренто-способен на китайската ширпотреба. Все пак DELL опитаха да произвеждат по-евтино в Чехия и Полша, но в крайна сметка възложиха основното производство на азиатските заводи.
Дизайнът на DELL D520 е по-скоро аристократичен, отколкото футуристичен (HP Pavilion, Toshiba Cosmio) или прагматично технологичен (Thinkpad, Tecra, HP Compaq).

Екранът на DELL Latitude D520 е 15" със стандартна резолюция 1024*768. Тази резолюция вероятно е ниска за по-новите операционни системи, но за работен бизнес-клас лаптоп и операционна система Windows XP, за който D520 има лиценз, резолюцията е напълно подходяща. Дисплеят е прекалено ярък и се налага да се намали осветяването за комфортна работа.
Съпоставен с уникалният IPS дисплей на друг бизнес лаптоп от среден клас (IBM Thinkpad R50), стандартния TN+Film дисплей на DELL D520 не изглежда никак добре.
Който е видял предишните ни обзори, разбира се знае, че дисплеят на Thinkpad R50 е ненадминат като качество на картина - IPS панели от две години не се използват при лаптопите поради изключително високата цена и много по-голямата консумация на ток.
Ако обаче съпоставим екрана на D520 с този на IBM Thinkpad T43, виждаме че дисплеите са напълно аналогични откъм ъгли на видимост, контраст и дълбочина на цвета.
Преди да започнем да показваме и анализираме графиките за производителност на DELL Latitude D520 и неговите конкуренти, ще покажем пълната таблица от резултатите от всички тестове, както и подробно описание на конфигурациите.
Редно е да споменем и няколко думи за конкурентите:
- IBM Thinkpad T60 - изключителен лаптоп, с уникален композитен корпус, добър дисплей с висока резолюция, водоустойчива клавиатура и ненадмината надеждност. Един от най-скъпите лаптопи в близкото минало (2006-2007г.);
- IBM Thinkpad T43 - последният Thinkpad от заводите на IBM с мощен Dothan процесор, DDR2 памет, здрав корпус. Също сред най-скъпите лаптопи за времето си (2005-2006г.);
- DELL Latitude D610 - едно-ядреният предшественик на DELL D620, един от главните конкуренти на Thinkpad на корпоративните пазари. Dothan процесор и DDR2 памет;
- IBM Thinkpad R50 - разкошен IPS дисплей с висока резолюция, външна видеокарта (ATI Mobility Radeon 9000), актуална и днес Centrino платформа. Предпочитан и днес лаптоп от дизайнери, художници и фирми за предпечат;
- Настолна конфигурация HP Compaq dc7600 - актуална LGA775 платформа с мощен Hyper Threading Pentium 4 процесор. Внимание - настолната конфигурация участва с външна PCI-E видеокарта NVidia GeForce 6200TC със собствена 128МВ памет, а DDR2 паметта работи в двуканален режим, ползва се и бърз настолен SATA2 хард-диск.
3DMark тестовете ни показват първата приятна изненада от DELL D520. Неочаквано, въпреки еднаквите конфигурации и двуканален режим на работа на паметта, D520 кaтегорично побеждава лаптопа с много по-високи претенции - IBM Thinkpad T60. Докато победата над T60 е учудваща, то по-добрите показатели и от настолна конфигурация с външна видеокарта (GeForce 6200) е направо невероятна. Но и при второ преминаване на тестовете, разликата в полза на D520 се запази.
В PCMark 05, Thinkpad Т60 е минимално, но по-добър от D520. По-добрите резултати на настолната конфигурация при теста на памет и твърд диск са нормални - 800Mhz процесор и памет, както и бърз настолен SATA2 диск не могат да загубят от преносим компютър.
В процесорните тестове на Everest, двуядрените процесори на D520 и T60 са почти равностойни и показват значителна преднина пред останалите конкуренти.
В популярния тест за бързодействие на процесора (Super Pi), D520 губи с 1 сек. от Thinkpad T60, но е значително по-бърз от едноядрените процесори.

ГАЛЕРИЯ
Заключение. Съвременен, производителен и здрав лаптоп от висок клас, който може на достъпна цена да осигури ненадминато качество. DELL Latitude D520 е максимално балансиран лаптоп, който смело може да се каже, че е лишен от недостатъци, предвид предназначението си. Това разбира се не е лаптоп за игри, но за разлика от геймърсите HP Pavilion, няма да му изгори графичната карта на 6-тия месец употреба, няма да му се откаже чипсета като на евтините Toshiba Satellite. Корпусът му няма да загуби блясъка си след всяко докосване или след поява да драскотини дори от бърсане със салфетка.

Наличните лаптопи може да видите в нашата ценова листа.

3 коментара:

Анонимен каза...

igri ne tragvat li na nego

кен каза...

Много игри тръгват, но все пак лаптопа не е с отделна видеокарта.
От друга страна надеждността спрямо лаптопите с отделна и често дефектираща видеокарта е значително по-висока. Също така и автономната работа (на батерии) е по-добра от лаптопи с висока консумация от видеокартата.

Анонимен каза...

Tecra и Portege дори сега повече от година след статията пак си се продават и не са спирали да бъдат предлагани на българския пазар :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни