Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ATI Radeon HD5450 - първи тестове на най-новата бюджетна видеокарта от ATI

За пореден път ви представяме видеокарта, чийто официална премиера бе преди броени дни. Това е новата бюджетна видео-карта на AMD/ATI, моделът Radeon hd5450.
Видеокартата е едва 64-битова (типично за ниския клас видеокарти), но има на "въоръжение" бърза
DDR3 памет.
Преди тестовете никак не бяхме оптимисти за добрата производителност на видеокартата, но опитът ни с някогашният хит в ниския клас (GeForce 8400GS), все пак ни даваше надежди за нещо повече от посредствено представяне.
Външният вид на видеокартата е повече от невзрачен - малък пасивен охладител и компактни размери. Единствено наличието на HDMI ни показва, че пред нас е съвременна видеокарта. Опаковката на видеокартата също е унила - липсват страшните изроди от по-горните и скъпи класове, демонстриращи мускули, мечове, мощ и свирепост. Явно тази карта няма претенции за мощ и мускули.
Започваме нашите тестове на едноядрена компютърна система, базирана на Pentium 4HT. Това е известният от много-бройни наши обзори HP Compaq dc7600 - една изключително здрава и надеждна машина, поемаща най-съвременни видеокарти.
Новата видеокарта на ATI се представя доста добре за класа си, изпреварвайки с огромна преднина вградената Intel GMA950, както и видео-карта от същия бюджетен клас от близкото минало - GeForce 6200.
ATI Radeon hd5450 изненадващо показва съпоставими и даже по-добри резултати от видеокарта среден клас със 128-битова шина и DDR3 памет, каквато е GeForce 8500GT DDR3.
Новата видеокарта от среден клас Radeon HD5670, за която скоро направихме обзор, единствено в 3DMark 2003 показва значителна преднина пред бюджетния HD5450.
В OpenGL графична среда, новият Radeon hd5450 се представя повече от добре, като не отстъпва значително пред Radeon hd5670. Отново се наблюдават сходни резултати с GeForce 8500GT.
По-горе виждате подробната таблица на резултатите от проведените тестове на Pentium 4HT. Впечатляващо е представянето на HD5450 в CINEBENCH, където видеокартата е първа по производителност. Предимстството пред HD5670 може да се обясни с малко по-мощният процесор на машината, на която е тестван HD5450. 
Тествахме новата видеокарта и на по-мощен процесор, Intel Dual Core E6500, работещ след лек клок на 3.33GHz.
В този тест решихме да включим GeForce 8400GS, на чието ядро е изграден основният конкурент на HD5450, видеокартата GeForce GT210. Както виждате, 8400GS не може да бъде конкурент на HD5450, за разлика от GeForce 8500GT, с който резултатите, както и при Pentium 4HT са много близки.
Предимството на Radeon HD5450 в OpenGL е категорично.
В пълната таблица на резултатите на hd5450, тестван на E6500 система, впечатление прави изключителният резултат в CINEBENCH.
Особеност на ATI/AMD видеокартите е значителната процесоро-зависимост на графичните ядра.
Виждаме, че в 3DMark 2001 разликата на резултатите при различни процесори е повече от огромна, при 3DMark 2001 разликата също е значителна.
При OpenGL разликата в резултатите, в зависимост от централният процесор е много голяма.
Такива големи разлики и процесорозависимост не се наблюдават при видеокартите на NVidia.

ГАЛЕРИЯ

Заключение. Изненадващо добра за класа си и най-вече за скромния си вид видеокарта. Излючително подходяща за тиха мултимедийна конфигурация. Без притеснения за производителност видеокартата може да се ползва за средно-тежки игри, както и за графичен дизайн.
Видеокартата бе тествана под Windows XP Pro SP3 (Pentium 4HT) и под Windows 7 (E6500@3.33GHz), като драйверите бяха стабилни и инсталирани безпроблемно.
Наличните видеокарти може да видите в нашата ценова листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни