Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на Hybrid SLI, базирано на вградената видеокарта GeForce 8200

SLI режима на свързване на NVidia видеокарти е един от най-ефективните начини за повишаване на видео-производителността на системата. Аналогично свързване има и при АТI, наречено CrossFire.
Хубавите дънни платки с два PCI-E, поддържащи SLI или CrossFire са доста скъпи. Видеокартите за подобно свързване като минимум трябва да са от
среден клас нагоре.
Повечето потребители отлично знаят от многобройните обзори на какво са способни например две видеокарти GeForce 8800GT в SLI, или са виждали невероятно високите резултати, демонстрирани от тандема 2*CrossFire Radeon HD4770.
Популярността на SLI и CrossFire е дотолкова голяма, че АТI и NVidia решиха да въведат популятните наименования и в ниския до среден клас. Самите потребители също са доволни, че ненужните вградени видео-карти (за които все пак е платено при покупката на дънната платка) са в състояние да подпомогнат производителността на външната видеокарта.
В тази статия ще покажем доколко производителността се подобрява при използване на вграденото и външното ядро в Hybrid SLI режим.
Разполагаме с дънната платка ASROCK K10N78 FULL HD-HSLI R3.0, която има вградено видеоядро NVidia GeForce 8200 и заявена поддръжка на Hybrid SLI. Дънната платка е доста качествено изпълнена и е във формат Full ATX.
За GeForce 8200 е заявено от производителя, че е възможно да работи в режим Hybrid SLI единствено с видеокартите GeForce 8400GS и GeForce 8500GT, коитo явно имат сродни видео-ядра с това на вградената GF8200.
За щастие в нашия офис разполагаме, както с GeForce 8400GS, така и с GeForce 8500GT. За да бъде теста по-интересен, в него сме включили мощната в близкото минало GF 8600GTS и най-новата видеокарта от среден клас на ATI (Radeon HD5670 DDR5).
Тестовата ни машина е базирана на AMD Athlon II X3 405e (2.30GHz). Операционната система е Windows 7.
Първото, което забелязваме от тестовите резултати е много добрата производителност на вградената GeForce 8200 (много добра за вградена видео-карта).
GeForce 8400GS се представя добре, но липсва голяма разлика от вградената видеокарта. GeForce 8500GT се базира на почти същото ядро като GF8200 и GF8400GS, но за разлика от тях е с двойно по-голяма шина (128-бита), както и с по-бързата DDR3 пaмет.
Съвместната работа на GeForce 8400GS и вградената GF8200 показва добър прираст на производителност. За разлика от тях обаче GF 8500GT и GF8200 не показват никакъв прираст, дори се наблюдава лек спад на производителността - явно бавната памет на вградената карта спъва бързата DDR3 на GF 8500GT.
GеForce 8600GTS показва значително по-добри резултати от работещите в Hybrid SLI видеокарти.
Още по-добра производителност демонстрира новата ATI Radeon HD5670, с коята вероятно могат да се играят най-съвременните видеоигри.
Заключение. Режима Hybrid SLI  в новите дънни платки, базирани на NVidia чипсети с интегрирано графично ядро може да повиши в голяма степен производителността на бюджетните видео-карти.
Hybrid SLI e добра възможност да ползвате това, за което сте платили.

Искам да отбележа, че 3DMark не може да бъде сериозен показател за производителност, затова вероятно голяма част от предимствата на съвместната работа на вградената и външната видеокарти не  могат да бъдат отчетени в този обзор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни