Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NVidia GeForce GTX 460 срещу AMD Radeon HD 6850 - жестоката битка в горният среден клас

Лятото е идеалното време за ъпгрейт на компютъра. Най-същественият ъпгрейт разбира се е замяната на видеокартата с по-мощна.
Няколко са предпоставките точно лятото да бъде смятан за най-добрият период за ъпгрейт на графичната система:

  • Цените са максимално ниски поради неактивният пазарен сезон;
  • Складовете на производители, вносители и търговци се изчистват от застоялите видеокарти от висок клас, тъй като тези от нисък и среден от по-старото поколение са продадени още през пролетта;
  • Есента разбира се ще се повяват нови видеокарти, но от една страна те ще бъдат с доста високи цени, от друга - нова видеокарта от среден клас в никакъв случай не може да се мери по производителност с карта от висок клас от предходно поколение. Пример може да видите в това наше ревю, където “по-старата” Radeon HD 5770 е много по-производителна от “по-новата” и намираща се в същият ценови клас Radeon HD 6670. Спомнете си легендарната бюджетна видеокарта ATI Radeon HD 4770, която набързо изчезна от пазарите, защото предлагаше уникална производителност за цената си, видеокарта, която и през 2011г. може с успех да “прегази” като производителност актуални видеокарти от същия клас и то струващи по-скъпо;
  • Видеокартите от последните две поколения имат еднакви графични ядра, поддържат еднакви технологии и имат напълно идентична консумация. Защо наесен да плащате повече за нещо, с по-ниска производителност? Не се очаква нищо ново да се появи поне до средата на 2012г. Нима 5 години след появата на GeForce 8800 се появи нещо по-добро, а повечето топ-видеокарти на Nvidia не бяха със същото графично ядро, но под други имена?;
  • Лятото е подходящ период за максимално използване на вашата нова видеокарта – точно през този период имате време за игри и HD мултимедия. Нима наесен си струва да купите карта, с която да играете следващото лято, когато отново имате време?
  • Crysis 2, Dead Space 2, Call of Duty: Black Ops... скоро и Bioshok: Infinite (3) – идеални игри за летния период.
Целия този увод е подходящ именно за “героя” на нашето ревю – Nvidia GeForce GTX 460 256-bit, една много добра видеокарта, но със сравнително кратък жизнен цикъл, заместена като цена от GeForce GTX 550 Ti, която е приемник на GTS 460 и трудно конкурира дори бюджетния шампион ATI Radeon HD 5770. GTX 460 256-bit всъщност е близка като производителност до по-скъпата GTX 560 Ti, която е леко усъвършенстван приемник на GTX 460 със същото графично ядро.

За привържениците на екологията и пестеливостта ще отбележим, че GTX 460, както и всички по-нови видеокарти са произведени по 40nm технологичен процес и имат почти еднаква консумация… тоест по-старите карти имат по-ниска консумация, защото не са фабрично клокнати преименувани карти (такъв клок, всъщност и сами можете да постигнете, без да плащате за уж “по-новото”).
 
Ще отбележим нещо много важно за видеокартата GeFoce GTX 460 – тя има три цели съществено отличаващи се варианта:
  • Нормален 256-битов вариант с 1024MB GDDR5, 336 потокови процесора, 56 текстурни блока, 32 блока за рендериране, DX 11;
  • “Спънат” 192-битов вариант с 768MB GDDR5, 336 потокови процесора, 56 текстурни блока, 24 блока за рендериране;
  • “Спънат” (означен като GTX 460 SE) 256-битов вариант с 1024MB GDDR5 (но по-бавна с 200Mhz памет от предходните варианти), 288 потокови процесора, 48 текстурни блока, 32 блока за рендериране.
Ние тестваме първият (нормален) вариант на видеокартата, така че “спънатите” версии (вероятно умишлено ограничени, за да не конкурират GTX 550 Ti) не ни интересуват, въпреки че дори те предлагат изгодна производителност на минимална цена.
След като се сдобихме с невероятният хибриден фото-апарат Panasonic Lumix DMC-GH2, няма как да пропуснем да ви представим Full HD презентация на GTX 460 256-bit:
Стига обаче литература и кино, време е за сериозна “битка”.
Тестовете проведохме на конфигурация с Intel Core i5-760 (мощен процессор с 4 физически ядра и 8MB кеш) под Windows 7 Ultimate 64-bit.
Основен конкурент на Nvidia GeForce GTX 460 e AMD Radeon HD 6850, за който имаме много подробно ревю, което можете да прочетете тук. Ще отбележим, че GTX 460 и HD 6850 участват равнопоставено в това ревю на еднакви платформи с Core i5-760.
Частичен конкурент на тези карти от “горен, среден клас” ще бъде видеокартата от “среден, среден клас” – ATI Radeon HD 5770, която все още е известна с това, че значително надхвърля обичайната производителност за класа и цената си, но това е подробно описано в това наше ревю. HD 5770 вероятно би показала много по-добри резултати в днешното сравнение, ако също бе участвала в Core i5 конфигурация, а не в доста по-скромната двуядрена Core i3 машина.
В сравнението участва още и една добра мултимедийна и минимална гейм видеокарта – AMD Radeon HD 6670, за която имаме подробно ревю тук.
За “цвят” сме добавили в сравнението и една бюджетна видеокарта – AMD Radeon HD 6450, която също не можа да се измъкне от нашите подробни тестове и има свое ревю тук.
Започваме сравнението на видеокартите с това, какво "мисли" за тях операционната система. AMD Radeon HD 6850 получава значително по-висок рейтинг, докато оценката на GeForce GTX 460 е почти равна на тази на ATI Radeon HD 5770.
Под DX9, който тестваме с 3DMark 2006 имаме "нано"-победа на GTX 460 над HD 6850. При второ измерване на резултатите вероятно "победителят" и "победеният" биха си разменили местата. HD 5770 изостава изненадващо малко, особено имайки предвид голямата процесорозависимост на ATI.
DX10 тестваме с 3DMark Vantage. Доста сериозна победа на GTX 460 над HD 6850, за която нямаме обяснение, въпреки че по време на излизането на този тест Futuremark бяха в доста "флиртаджийски" отношения с NVidia, "ускорявайки" процесорните резултати само, когато имаше налична GeForce карта с Cuda.
Актуалният DX11 тестваме с 3DMark 11, в който HD 6850 взима съществено изглеждащ реванш. Видеокартата от среден клас HD 6670 изостава повече от двойно от основно сравняваните в това ревю видеокарти, но HD 5770 отново показва "мускули" дори с много по-слаб процесор.
В друг сериозен DX11 тест, Unigine Heaven Benchmark 2.1, GTX 460 на пръв поглед изглежда победител, но прекалено ниската стойност на минималните FPS определят HD 6850 като по-балансирана видеокарта.
В професионалният OpenGL (тримерно моделиране, професионална графична обработка) видеокартите на AMD/ATI направо "издевателстват" над GeForce GTX 460 и дори супер-бюджетната AMD HD 6450 в почти всички под-тестове и с много по-слаб процесор побеждава видеокартата на Nvidia.
В друг професионален OpenGL тест (за видеообработка), отново GTX 460 изостава значително от HD 5770 и HD 6670, да не говорим за HD 6850.

Заключение. NVidia GeForce GTX 460 е чудесна видеокарта, с много изгодна цена в края на жизненият си цикъл. Нейният приемник GTX 550 Ti, не предлага никаква технологична промяна, така че при значителна разлика в цените "не орязаният" 256-bit вариант на GTX 460 е отлична покупка за всеки геймър. Прякото сравнение с актуалният модел на AMD (Radeon HD 6850) показва почти пълно равенство на видеокартите под DX9/10/11, но видеокартата на NVidia отстъпва значително под OpenGL, което разбира се са драйверни ограничения за да се предлага по-добре професионалната графична серия NVidia Quadro.

Искрено и лично. След този тест отново съм възхитен от ATI Radeon HD 5770, която при много по-ниска цена и значително по-ниско енерго-потребление, предлага близка производителност до скъпите и "горещи" GTX 460 и HD 6850. Надявам се в скоро време да ви демонстрирам на какви чудеса са способни два броя HD 5770, свързани в CrossFire.

RMania, както и в предходни години ще представи на своите клиенти на максимално изгодни цени видеокарти от предпоследно поколение и то от лидерите на графичния пазар (PowerColor и Gainward). Надяваме се точно GTX 460 да ви бъде предоставена на цена, която няма да има аналог на българският пазар предвид високата производителност и актуални технологии. Надяваме се да ви предложим на изгодни цени и "неостаряващата класика" ATI Radeon HD 5770. Очаквайте изгодни оферти и следете нашата ценова листа за видеокарти, която се обновява всекидневнo.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни