Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Бай Ганьо – "старото форумно куче"

В този материал ще се постарая да анализирам една от най-явните демонстрации на балканската комплексарщина на Бай Ганьо – участието в хардуерни форуми.

Преди да продължа по-нататък, ще помоля хората с "нежни" души и "меки китки", агресивните крайни пацифисти, сектантите (включително и от родната православна секта), наркоманите (говорим за LCD, а не LSD), почитателите на
чалгата и такива с егоцентрично разстройство, които приемат всичко лично, да си намерят друго четиво, плетиво, турски сериал или да си пуснат някой хит на виеща от незадоволеност фолк дива.

По цял технически развит свят хардуерните форуми са място за компетентна обмяна на знания, получаване на съвети, дискусия и комуникация чрез аргументи и факти. Научил съм много от чуждестранните форуми и няма да крия, че немалка част от ревютата ми са вдъхновени от качествени англо- и руско- написани мнения от хардуерни форуми.
Разглезен от рядко появяващите се, но качествени коментари в този блог и компетентните клиенти, които посещават магазина и сервиза ни реших, че наглостта и гордата демонстрация на глупост са отминал период за нашето форумно общество.
Реших да пусна тази тема за мигането на LCD матриците и стробоскопичния ефект при евтините монитори. Учуден бях, че липсват форумци в България, които да са подхванали тази тема, която руските и англоезичните форуми разнищват от около 5-години.
Преди да продължа нататък, ще дам пример защо премигването на матрицата в следствие на некачествена подсветка се смята за проблем в разумния бял свят.
Та подхванах тази популярна тема на български. И гледай ти изненада – жив е той жив, в своята най-първична и концентрирана форма – истинския български баш-“разбирач”, щедро раздаващия собствените си хрумки и прозрения “специалист по всичко”, алармаджията, който копнее за анонимна и безотговорна самоизява сред себеподобни. Тоест - Бай Ганьо от най-висок клас.
След като посочих явния за чужденците проблем с мигането на подсветката на LCD, се надигна български вой до небесата за липсата на такова нещо като мигаща подсветка (стробоскопичен ефект) на LCD. Ганьо форумецът твърди, че такъв ефект няма и не може да има, а ако все пак го има това е нормално като изгряването на слънцето от Изток. Защо е така? Ами защото Ганьо купил на брат си Пешо толкова хубав на обем и цвят монитор, който Ганьо без дори да гледа е уверен, че не би могъл да има никакъв проблем. От друга страна собственият монитор на Ганьо струвал 3000лв. и поради тази изключително важна финансова причина, всички твърдения и дори намеци за възможен проблем водят до ярост, нападки, емоционални псевдо-аргументи.
Тази хардуерна тема ми напомни за някогашното ми участие (преди три години) в българските компютърни форуми. Тогава се опитах да покажа на хората голямата разлика между IPS и TN дисплей. Старите “форумни песове” обаче авторитетно се намесиха и съобщиха, че такава разлика не може да има, защото техните TN монитори и лаптопи струват немалко пари и един нов участник не може да поучава стария, че си е купил некачествена стока. Тогава реших да покажа разликата на целият свят и да потърся различно от подобно аборигенско мнение с този мой клип, заснет в студентската ми стая:
120 хил. човека оцениха тази разлика, 120 я коментираха, десетки благодариха за отличната демонстрация, 0 български Бай Ганьовци я удостоиха с внимание.

Спонтанно политико-социално отклонение. Защо комунизмът не си отива толкова дълго от България? Определено не е само заради шуро-баджанащината, приемствеността и възпроизводството на комунистическата олигархия, световния заговор на евреите и всякакви други митове и легенди, дискутирани в околоблоковото пространство от хора, които “знаят всичко”. Основната и единствена причина е във вкоренената глупост, комплексарщина, липсата на социална отговорност у местното мулти- национално население. Всички останали политически и обществени проблеми са нейни функции.

Да изоставим обаче народо-психологията и да се концентрираме върху анализа на наличният в страната “информационен елит”. Хора, уж добре образовани, свободно боравещи с компютърна техника, имащи време да излъчват информация към околните (но нямащи желание да приемат чуждо мнение). Да – има и такива Ганьовци, хора с много знания, но без достатъчно разум.
Дори тази малка тема, която пуснах за мониторите е в състояние да направи частична дисекция на българското форумно общество. Дисекция, която разкрива доста грозна картина. Активните участници по форумите привидно са различни и преследват различни цели, но зад тяхното виртуално поведение прозира необходимостта от себедоказване и бягство от реалния живот, в който са пълни неудачници, водещи непълноценен живот в една изоставена от разума държава. Виждаме следните форми на комплексарщина:
  • Материална комплексарщина – много от активните писачи на постове, с удоволствие демонстрират в подписа си скъпия хардуер, с който смятат, че превъзхождат участниците с по-слаби конфигурации. Не бих се учудил някой да си купува скъп хардуер, за да получава удоволствие от всеки нов пост, показващ хардуерният му “статус”;
  • Комплексарът “старо куче” – изключително гордият с хилядите си постове “форумен пес”, който пренебрежително гледа на “новобранците” с едва 100-120 поста. Такъв участник се чувства длъжен да вземе отношение по всяка тема и да не зачита мнението на участници с по-малко постове;
  • Пубер-комплексарщината – обикновено това са млади, незрели младежи, които водят интимен живот единствено със своя компютър и приемат лично всяко негативно нещо, отправено към “любимата” им. За тях мониторът им, тяхната видеокарта и процесорът са най-, най- и всяка критика към хардуерът им води до агресивно поведение. Пубер-комплексарщината е свойствена не само за младежи, но и за зрели мъже, защото ограничения интимен живот с компютъра няма как да позволи на младежа да стане мъж, дори и на 40 години.
Не отричам, че работейки в една богата информационна среда, много от форумните участници имат много знания, но опиянени от своите комплекси и скрити зад удобната анонимност в Интернет, са склонни да проявят умствени аномалии, които мнозинството хора, живеещи изцяло в реалният свят биха определили като глупост.
Тръгвайки да налагаш свои възгледи и да доказваш свое мнение срещу друг участник във форум, логично е първо да проучиш срещу кой се изправяш в меренето на “зеленчуци” като патладжани и краставици, особено ако разполагаш реално с ко(у)рнишон. Това предполага наличието на разум и поне минимална степен на самокритичност.
Участвам в тази тема открито и явно се вижда, че съм представител на утвърден магазин (14-19 хил. посещения месечно), хардуерен блог с традиции ( до 15 хил. посещения месечно), видеоканал с над половин милион посетители, десетки абонати, хиляди коментари, активно растат и почитателите ни в Facebook (applause). Та при тази милионна публика, която имам, доста странно е някой да си въобрази, че гоня 120-тия си пост и застрашавам статута му на “старо куче” с 1000 поста. Следващото правителство би трябвало, освен на милиционерите, да възложи и на психиатрите да следят обществените форуми и да въведе задължителен годишен психо-преглед.
Никак не е трудно да се види, че като специализиран хардуерен магазин би трябвало да имам достъп до много повече техника, отколкото почти всеки останал участник във форума, а поради интересно стечение на обстоятелствата с фирмената ни дейност, имам поглед, както върху най-новата техника, така и върху всичко най-качествено произвеждано някога в който и да било американски, европейски или китайски завод за компютърен хардуер.
Личния ми компютър също не е слаб, защото изкарвайки си “хляба” (и течната му форма - бирата) с фото-, видео- обработка, хардуерни анализи, активно интернет присъствие - в момента съм с ето този красавец (ех, Ганьо Драгнев и ти да се похвалиш).
Не е тайна, че имаме и сервиз с много квалифициран персонал, достатъчно техника за диагностика и измервания, поради което за разлика от нормален компютърен потребител вероятно трябва да знаем какво е ШИМ (PWM) например и поне един път да съм се заглеждал в множеството лампи за подсветка, които стоят по различни рафтове и кашони. Едно интересно обсъждане на използването на ШИМ управление, неговите подвидове, алтернативното аналоговото и комбинирано управление на подсветката Ганьо би могъл да види например тук, а не да заблуждава хората с наперената си "компетентност".
"Цъкни" на снимката за да видиш какво е да си горд с невежеството си

Това пък е наша демонстрация на стробо-ефекта и как бихте могли лесно да я установите без да слушате "компетентни" мнения

Измерване чрез осцилоскоп и фотодиод на честота на некомпетентност и амплитудата на заблуденост на форумните "мега-разбирачи" с четирицифрен брой постове

Ганьо би могъл даже да се намеси "компетентно" и извън родните форуми с "хлабава интернет дисциплина", но доколкото знам, форумните клоуни не са добре дошли на световен форум от ранга на iXBT. А и Ганьо се смята за велик само в родното село, докато на такъв мега-форум го очаква съдбата на охлюв, пресичащ 10-лентова магистрала, което всъщност Ганьо осъзнава отлично.
Относно съветите на Бай Ганьо как да пиша статии, чрез препратки към комерсиални ревюта, съм прекалено изумен за да реагирам адекватно. Затова вероятно правя единствено циничната аналогия с това, как девствен "ръкоделец" дава "съвет" на професионален порно-актьор как се прави секс, пращайки му линкове към любими клипчета в YouPorn. 
Бай Ганьо, в същия стил като при посещението в сервиза ни, когато идва с готова констатация на проблема и понякога дори собствени трагични опити за ремонт, яростно излъчва “компетентност” във форумите след като за 5 мин. е прочел в Wikipedia какво има по въпроса за широчинно-импулсната модулация и флуорисцентните лампи за подсветка. За пореден път Бай Ганьо демонстрира заблудите си, че човешката интелигентност не може да надминава неговата. В което всъщност се корени и перманентната политическа криза в която се намираме – Ганьо одобрява единствено политици, които са съизмерими с него като “интелект”.
Ето и един технически опит на Бай Ганьо (“гения” от училищния кръжок по електроника) да ремонтира сам лаптоп:
Представяте ли си каква е разликата в реалните знания и умения между Ганьо “разбирача” и нашият сервиз, предвид, че успешно ремонтирахме това чудо на “сръчността и компетентността” на човек, който вероятно има хиляди мнения в различни форуми?
Вероятно Ганьо-търговеца, който е продавал някога мартеници и топли закуски (примерно) ще сметне, че частните компютърни фирми и сервизи съществуват лесно като кварталния “плод-зеленчук”, че наемите и заплатите на персонала се плащат сами, че клиенти-балъци ходят на глутници и си хвърлят парите в де що има компютърен гараж. Ще се радвам тези заблудени хора сами да опитат проклятието да си роб на бизнеса си и да работиш години наред всеки ден по 14-16 часа. Това обаче би било проклятие за цялата ни и без това прокълната територия, защото ако такива хора наистина основат частен бизнес, значи сме я закъсали много повече, отколкото могат да предвидят и най-“оптимистичните” песимисти на пейката пред входа на панелен соц-“небостъргач”.
В края на тази статия, ще направя един кратък (и вероятно повърхностен) анализ и на чуждестранните хардуерни форуми.

В англоезичните форуми (САЩ основно) съм забелязал две основни групи участници:
  • Наивни питащи;
  • Компетентни и отзивчиви отговарящи.
Там почти липсва егоизъм, наглост и комплексарщина, защото компютърът е инструмент или задължителна домашна джаджа, а не носител на обществен статус. А може би и модераторите си знаят работата, за разлика от нашите, които често сами участват в “сеира”.
В англоезичните форуми, "лошият материал" е ясно дефиниран:
  • Спамер (spammer) – участник, ползващ чужди и дори свои теми за реклама, презентация на сайт, продукт или някоя своя “овча мисъл”;
  • Трол (troll) – форумен провокатор (паразит), който отклонява темата, разбива дискусията обикновено поради това, че му е неприятна чуждата компетентност или усеща конкуренция спрямо своя тема. “Старото куче” от българските форуми има типично поведение на трол;
  • Сталкер (stalker) – болен мозък, намерил в Интернет начин за осъществяване на отмъщение, вендета, преследване на човек. В общият случай това са само виртуални отношения, но все повече зачестяват случаите на прехвърляне на омразата и насилието от Интернет в реалния живот. Лека форма на “сталкерство”, често комбинирана и с “тролско” поведение е преследване на всеки пост мнение на един форумец, от чувстващ се унизен по някакъв начин от него друг форумец. 
Формата на умствено разстройство (сталкер) лесно се вижда в темата ми за трептенето на LCD, където един участник е приел нещата прекалено лично, а неговата обсебеност и лична обида намери по-късно потвърждение и в анонимния му опит за коментар под статията в нашия блог (всеки човек си има интернет-почерк, а глупавият дори не го осъзнава). Коментарът му не може да бъде публикуван, защото не отговаря на правилата ни за коментари, освен това посетителите на нашият търговски сайт едва ли желаят да видят в емисията на rmania.net емоционалните изблици на един неуравновесен човек със съмнителна интелигентност.
Все пак правя малко изключение от правилата ни, поради темата на тази статия и ви показвам “скрийн-шот” от администраторския панел на блога с това мнение на описаният по-горе "сталкер":
Неграмотност, лична нападка, неуважение към читателите на retropcmania.com – типично поведение на зле функциониращ и заслепен от лична обида мозък. По-късно във форума, потребителят с ник tedych, призна че е написал тази глупост след като бе провокиран от коментар тук (изтрит от мен, поради вулгарност), в който започваше с "анализ на аграрната и географска общност", към която принадлежи авторът на написаното в прозорчето по-горе.
Винаги ми е било интересно какво кара хората, които си вярват, че имат поне минимални web-познания и които демонстрират “морал” да си губят времето в писане емоционални безсмислици, които нямат никакъв шанс да бъдат публикувани. За умния (разумния) човек никак не е трудно да намери аргументи за критика и на най-перфектната публикация. Дори и най-самовлюбения автор или модератор с удоволствие ще публикува всяка критика (дори ще си вземе бележки от нея в публикацията), защото това увеличава рейтинга, посещенията и създава предпоставка за качествена дискусия под статията (която е създадена точно с тази цел - да бъде четена).

След това кратко отклонение, продължавам с нещо по-оптимистично като онагледя американското разбиране за участие във форум с нещо, което развиваме в retropcmania – нашият видеоканал в You Tube:
Виждате множество коментари, дискусии и запитвания под нашите видеоклипове. Има спамери (You Tube ги чистят автоматично), има и тролчета (които също си имат видеоканали), сталкери обаче не съм забелязал да има. Едва ли ще ни повярвате, но никога не сме модерирали тези дискусии (въпреки, че имаме такава възможност).
Модерирането на мнения обаче е задължителна в нашият форум на български, защото анонимните Бай Ганьовци се чувстват длъжни да демонстрират простотията и цинизма си, особено ако са лично засегнати от нашата поредица за тях.

В рускоезичните форуми (не само от Русия, но и в доста силните напоследък украински форуми), трудно е да се разграничат отделни групи участници, защото тези форуми се ползват основно за дискусии, а не за мерене на “зеленчуци”. Нивото на компетентност варира от средно до много високо. Форумните теми са по-скоро дискусии между равнопоставени участници, отколкото между незнаещ и знаещ (като тези в САЩ). Липсват излишни емоции, а проявяващите ги бързо биват изолирани от останалите.

Теоретична некомпетентност на баш-разбирачите
Въпреки десетките изписани постове и явното старание на "старите форумни кучета" да се измъкнат от конфузната ситуация, в която са поставени от участник с малко постове, техните технически познания явно се определят единствено от уменията им да боравят с търсачката на Google.
Тези хора, разбира се че не са нито инженери, нито програмисти нито каквито и да било други технически или информационни специалисти (каквито се опитват да се представят зад анонимни линкове).
Въпреки негативния тон на тази публикация, похвално е желанието на форумците в процеса на самоизтъкване, частично и на любителско ниво да се образоват.
Пример за техническата ограниченост на участниците в темата е техния алгоритъм за псевдо-научна конфронтация, без показване на никакви знания и изтъкване на аргументи.
След пълното отричане на стробоскопичния ефект и трептенето на подсветката, все пак четейки малко материали тези "стари песове" успяха някак да замажат положението, запознавайки се с някои материали, написани на любителско ниво, които им бяха предоставени наготово.
Следващата стъпка бе да се признае очевидния факт, че подсветките трептели с определена честота (150-400MHz).
Философските познания на форумците, не могат да компенсират липсата на качествени технически познания и темата задълбава в това може ли човешкото зрение да засече пулсации с толкова висока честота или не.
Реално технически грамотните участници в една такава "дискусия" още от самото и начало трябваше да въведат понятията "коефициент на запълване" (който в много от случаите съвпада като стойност с яркостта на дисплея) и "коефициент на пулсациите", защото без уточняване на тези параметри, всяко обсъждане на честотата на сигнала без да се обърне внимание на продължителността на импулса, отношението към периода, амплитудата, фронта... са "форумно нищоговорене" с цел "мерене на зеленчуци".

След като накратко ви запознах с впечатленията си за чуждите форуми, които редовно следя, отново се връщам към българската интерпретация на форумно общество.
Най-жалкото в нашите форуми не са комплексите на баш-форумците, а тяхното отношение към децата, посетили форума за съвет, а не да се правят на мъже. Когато някое дете невинно и учтиво потърси съвет, нерядко бива нахокано, че пускало излишна тема, че въпроса му бил глупав, че в някоя си друга тема с 500 страници било вече всичко описано и обсъдено, че Ганьо вече се бил изказал по тази тема и нямал намерение отново да го прави (старото форумно куче си пази територията, смятайки форума за свой).
Друго жалко (и потенциално опасно) поведение е участието на баш-майстор-разбирачи в женски форуми (избор на лаптоп, пералня, хладилник и т.н.). Зад мненията на тези хора там, прозира потенциален “сталкер”, който търси жертва за обсебване, често предлага услугите си, следи интернет присъствието на участнички, които имат привлекателен профил.

Българското форумно общество е огледално отражение на реалното общество в една абсурдна държава и неговото състояние изглежда безнадеждно деформирано от липсата на разум и това не се отнася само за наблюдението върху единична хардуерна тема. Като председател на активно гражданско сдружение и организатор на и около събитията на 14-ти януари 2009-та година, мога да споделя че цялата организация на тези събития, комуникацията между различните младежки, браншови и други граждански обединения се движеше основно чрез интернет форуми, Skype групи, мейли. Нагледах се на такава глупост, наглост и овчедушие по форумите, че стана логичното… зададох (ме) си въпроса – “за правата и благосъстоянието на тези хора ли се борим и ако е така дали нямаме нужда от психиатрична помощ”.
Нещо интересно се случи след 14 януари 2009г. Появиха се платени "тролове" на щат, които рушат неудобните за политическия елит теми и обсъждания. Хората на власт (наричани грешно от някои "държава") обсъдиха и донякъде реализираха идеята за назначаване на милиционер-сталкери (интернет-следенето). Това разбира се е интересна тема за обсъждане, но не и в тази публикация.

Докато участвах цели два дни в българският хардуерен форум и писах тази поредна “ода срещу простотията”, явно виртуалният допир до такава концентрация на глупост и отчаяна нужда от самоизтъкване доведе до частично разстройство и на моята психика, защото сънувах следният кошмар.

В магазина съм и вече 6-ти месец попивам знания от гурутата на българските хардуерни форуми. В следствие на което изцяло съм променил мисленето си, начина на ръководене на фирмата, доставките, сервизната дейност. Усвоил съм най-доброто от най-добрите.
На вратата се звъни. Отварям и посрещам наш редовен стар клиент (професионален млад фотограф). Заедно с него влиза и добре облечен човек, който се представя като собственик на студио за дизайн и предпечат. Нашият стар клиент:
- Много съм доволен от закупеният от вас HP LP 2065, препоръчах го на собственика на фирмата, в която работя и искаме да закупим такива или по-добри монитори за цялата фирма.
Аз съм позитивен и изпълнен със знания, усвоени от нашите форуми. Питам любезно човека с костюма:
- За каква дейност ще използвате мониторите, какви са вашите изисквания?
Шефът:
- Трябват ни монитори с реален цвят, който максимално да се доближава до разпечатвания от техниката ни, цена 250-350лв. Хората ми трябва без умора да работят 6-8 часа на ден. Доколкото знам IPS мониторите са най-подходящи за това?
Аз горя от нетърпение да покажа новите си знания от форумните специалисти по LCD:
- Да, IPS мониторите наистина са най-подходящи за това. Но забравете за тези стари S-IPS монитори. Имам нещо много по-добро като предложение! Нови E-IPS 23-инчови широкоекранни монитори, с отлични цветове, ярка подсветка и само за 375лв.
Познатият фотограф се чувства малко неудобно, а шефът му пита неуверено:
- Тези 23” широкоекранни монитори от среден клас не ми се струват подходящи за дизайн и предпечатна обработка. Сигурни ли сте, че употребяваните професионални S-IPS монитори не са по-подходящи за нашата дейност?
Аз отговарям уверено и леко надменно (все пак всеки ден комуникирам виртуално с най-добрите специалисти):
- Забравете тези стари монитори, всички IPS модели са еднакви, затова защо да не предпочетете новото? Имайте ми доверие, аз съм специалист!
Моят човек фотографът явно ми има доверие (поне 5-6 монитора съм му подбрал) и след кратка консултация със своя началник извън офиса ни, сключваме сделка за 10 нови E-IPS монитора.
Два дни след сделката с новите монитори, идва само шефът. Усмихва се студено и ми съобщава:
- Хората ми не са доволни от новите монитори. Оплакват се от мигане на дисплея, постеризация на градиентите, лошо цветопредаване дори и след хардуерна калибрация.
Учудено, но самоуверено отговарям:
- Това е невъзможно, това е най-новата IPS технология! Ако тези монитори не ви устройват, то никои други не биха могли.
Шефът:
- Вярвам на хората си, моят фотограф донесе своя HP LP 2065. Лично се убедих, че той е по-добър като цветопредаване и подсветка от препоръчаните от вас нови монитори. Бих искал да върнем новите монитори и дори без да ни възстановявате пари да ги заменим за употребявани S-IPS монитори.
Аз:
- Ама чакайте сега. Мигането на дисплеите не съществува, въобразявате си, купих такъв монитор на сестра си, не съм го виждал, а и тя не го ползва, но е много добър… бих ли го купил за сестра си иначе? Освен това вече не зареждаме стари монитори, само хардуерни клошари ги купуват.
Той, вече доста ядосан:
- Какъв монитор сте купили на сестра мен не ме вълнува. Искам монитор като HP LP2065, който да не премигва и да показва 8-битов реален цвят! Още преди два дена ви казах какво точно ми трябва, така че недейте да увъртате. Освен това не смятам, че приличам на клошар, след като искам качествен монитор!
Аз:
- Господине, успокойте се. Мигането на монитора се дължи на Широчинно-импулсната-модулация на управлението на флуорисцентните лампи със студен катод, а този ефект го има всеки монитор!
Той - зачервен от яд и през зъби:
- Абе ти мен за идиот ли ме взимаш?! Можете да си наврете модулацията широчинно и импулсно отзад! Аз имам очи и виждам огромна разлика между новият ви смотан IPS боклук, който на всичкото отгоре има и мъртви пиксели и стария S-IPS монитор на HP. Вие сте абсолютни некадърници!
Аз, смутено:
- Ама то… има различни лампи… хммм… увеличете яркостта… то, пискелите са нещо нормално за тази цена…
Вратата се затръшва.
На следващия ден преди да отворя офиса, виждам 10 кашона с монитори и бележка на единият от тях:
“Подарък от една “клошарска” фирма за “най-добрите” хардуерни консултанти – 10 “отлични” нови IPS монитора.
П.П. Вашият приятел фотограф вече е освободен от работа при нас и вероятно ще бъде щастлив да започне работа като “консултант” при вас”.
Събудих се потен… включих любимият от години HP 2035, изтрих започнатия отговор за хардуерният форум, премахнах автоматичното влизане там, обмислих крайната идея да закрия профила си с едва 120 поста. Пих една бира и заспах спокойно. На следващия ден написах това, което прочетохте току що.


Явно имам нужда от почивка. Затова заминавам на море, за да рестартирам негативните емоции. Очаквайте след морето много нови статии. Ще споделя и как се отразява морският въздух и слънчевото време на моя Thinkpad X61 Tablet.
Добави в Svejo

18 коментара:

Анонимен каза...

"Виждате множество коментари, дискусии и запитвания под нашите видеоклипове"
Виждам само 2 коментара в канала и нито 1 под клипчетата :).Жалки сте отново :D. Дано мижитурките като вас да се ориентират към земеделие, явно в нищо не ви бива!

кен каза...

Бай Ганьо отново се прояви за да онагледи темата ни по най-добрият начин. Смятам, че тактиката на българския форум, както спомена наш читател с реален профил (когато питаш или даваш мнение, всички да се напъват да ти обясняваш колко си тъп)тук е излишна, дори и защото от словестни доказателства за умствена ограниченост няма необходимост в този случай.
Ще използваме тактиката от руските форуми (когато някой пита и насажда глупости, да бъде питан и той).
Е господин анонимен, колко коментара виждате под следните наши клипове?:
http://www.youtube.com/watch?v=mNP5f9m5eHU
http://www.youtube.com/watch?v=BG7XNwbUYEM
http://www.youtube.com/watch?v=1SWi6LlFGjk

Анонимен каза...

Ще трябва да си направя и аз един блог и да си отворя "сергия" в хола с части от познати, блогът пък ще ми се казва Бай Ганьо Блогарът, защото явно всеки може да се мисли за нещо като си поства в блога глупостите на които сам си вярва и чете.
Колкото до коментарите, е окей имаш 100 коментара това ли те прави гуру? Или пък псевдо ревютата на морално стари модели и части? Да не говорим за правописните грешки...както и да е този коментар няма да види бял свят, но се радвам, че ще бъде прочетен, защото явно аз съм единственият ИСТИНСКИ "писател" тук.
А колкото до "професионалните фотографи" които се скъсвали да купуват "техника" от теб...просто ще си се изсмея под Бай Ганьовският си мустак, защото всеки себе си уважаващ се "професионалист"(че дори и любител) няма и мишка да си купи от теб, знаеш ли защо? Защото отношението ти към хората е грозно и груби.
Както и да е продължавай да си правиш "ревютата" та мама и тати да ти ги, четат пък след 2-3 години ти пожелавам някой да ти подари някой i7-2xxx, че да му направиш "ревю".
Приятел ден, Бай Ганьо.

кен каза...

Коментар, изпратен по мейл от наш читател (част 1, поради лимит на текста).

Здравейте,
преди да изложа личното си мнение по темата, ще започна с малко предисловие.
Казвам се Георги Тодоров на 27 години от Варна. Имам професионален опит с компютърния хардуер от 8 години. Започнах още като студент в една напълно западнала компютърна фирма, но със стара слава във Варна. Бях назначен като сервизен техник, но постепенно позавиших и продажбите на нови конфигурации. Основната ми дейност беше свързана с гаранционни ремонти, асемблиране на нови конфигурации и поддръжка на 63-те компютъра в Интернет залата на собственика. Именно в тази среда аз придобих доста знания и умения – имах на разположение страхотно оборудван сервиз и доста свободно време за експерименти и тестове. Всичко това „изля основата“ на самостоятелна дейност в последствие свързана с персонално „обзавеждане“ на фирмени офиси с компютърна и офис техника. Постепенно се появиха и фирми желаещи поддръжка и бизнесът си вървеше. С навлизането на големите „техно вериги“ и „лъскавите“ машини, както ги наричате вие а и така наречената „криза“ работата спадна. С времето фокусът се измести към по-широка търговска дейност несвързана така тясно с компютрите.
Та на база на този опит мога да изложа мнението си по темата за компетентността на клиента.

кен каза...

Коментар, изпратен по мейл от наш читател (част 2, поради лимит на текста).

Следя сайта и статиите в него от 3-4 години, попаднаха ми случайно търсейки информация и ревюта на IBM T41,T42 и T43. В последствие купих един IBM R50 и T43 за мои близки от вас.
Но по същество съгласен съм с Вас относно „Бай Ганьовците“ тъй като съм имал „честа“ да общувам с доста от тях в търговския си опит. Мисля, че няма какво особено да се направи за ограмотяването и промяната на начина им на мислене. Не знам дали съм се отказал рано от „просветителска“ дейност в нашата област, но според мен вече е загуба на време, нерви и усилия – до някаква степен важи приказката „не се гаси туй що не гасне“. В последствие си мислех, че „естественият“ ход на живота ще изчисти тези „компетентни“ потребители, но уви положението се изражда и става все по-лошо. В последните 1-2 години съм свидетел на пълна незаинтересованост от млади момчета към елементарни принципи и липса на интерес към ограмотяване в компютърната сфера. Не знам аз ли не съм добре но навремето, когато си взех първият компютър не можех да заспя от непрестанно възникващите въпроси в главата ми от рода – How to? За да избегна разправиите с баща си го чаках да си легне, постилах бял чаршаф на пода до бюрото и разглобявах целият компютър до болче, за да го разгледам и анализирам. А сега младежите използват USB като абревиатура на всякакъв Device, без значение дали е flash drive,USB кабел за GSM, Bluetooth адаптер и какво ли още не. В по-старото и донякъде технически грамотно поколение(в определени области на механиката,радио техниката, и електрониката) на нашите бащи поне има едно уважение и донякъде готовност за усвояване на новите „технически достижения“ в компютърния свят. Те слушат с интерес въпреки, че често си правят аналогии с друг вид техника и знания, които имат и се поотплесват в миналото, но като цяло разговора с тях е ползотворен. Това може да е малка изватка от населението но моите контакти на компютърна тематика с 50-60 годишни мъже е протичал в този тон.
Та колеги ако ми позволите така да се обърна към вас Ви поздравявам за вашата "просветителска“ дейност, но мисля че е „глас в пустиня“. Не хабете толкова време, нерви и усилия за да доказвате на „Сульо и Пульо“ каквото и да било.
Постепенно от забавно четиво статиите за „Бай Ганьо“ започнаха да придобиват остър и жлъчен изказ, което според мен е лош знак. Хора като мен които ви познават и следят работата ви приемат с разбиране и усмивка описаният от вас опит с „компетентните“ клиенти от този Вид, но новооткриващите ви клиенти могат да не останат с добри впечатления особено ако се видят в някой от вашите материали по темата. Но вярвам, че отчитате този риск и сте го приели щом продължавате да развивате „приключенията на Гай Ганьо в компютърния свят“. На мен лично всяка следваща статия ми става все по трудна за четене.
Но това е лично мое мнение! Като гледам доста съм се отплеснал и количеството на текста е набъбнало доста за един пост. Аз рядко пиша по форуми, поради ред причини но най-вече защото предпочитам да си събера сам информацията по проблема, който ме вълнува и не желая да получавам иронични отговори от форумци с „много звезди на пагона“.
Желая ви успех в начинанията ви!

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
кен каза...

Благодаря на всички форумни "песове" за глупостите, изписани под тази и предишната публикации, с което те отлично потвърждават всичко написано в тази тема.
Всички мнения с изключение на такива, съдържащи явни цинизми се одобряват за публикация.
Благодаря изключително много на анонимния от 16 август 2011 15:03. Досега си мислех, че съм чел тъпи и неграмотни коментари и няма какво да ме изненада... е изненадан съм!

Анонимен каза...

Човече, уж грамотен го раздаваш, уж учил при комунистическите отрепки, ама пак допускаш елементарни грешки. За да те подразня допълнително, няма да ти кажа каква е, но дори ученик от техникум ще я забележи. Ще обясня грешката ти с лошото влияние на омразата срещу hardwarebg. И все пак в лаптопа ти няма турбини, както ветрогенераторите не са вентилатори ;). Затрий ми поста, ама пиши поне ТЕХНИЧЕСКИ грамотно, за да те взимат хората на сериозно, а не да ти се подиграват постоянно...
Виж колко съм добър :).

Коментар, преместен от retopcmania от грешна тема тук. Поздравяваме анонимния автор - наистина е много добър в доказателствата за обективността на тази статия.

Todor Kojuharov каза...

Ето както става като на комплексирани "псета" с явна липса на знания им се даде свобода в интернет пространството :). Продължавай да извършваш "професионална сервизна дейност" в двустайният си апартамент и да продаваш на "известните фотографи", дано поне си обогатиш малко знанията! Ще намина след една година да проверя дали още съществува това недоразумение и дали има ревю на някой съвременен лаптоп или процесор от 2010г :)
Айде със здраве.

кен каза...

По принцип живея в голям тристаен апартамент в луксозен затворен комплекс, а магазинът, сервизът и складът ни заемат половината партерна част на голяма кооперация, което се вижда от сайта ни www.rmania.net.
Иначе почнах от студентско общежитие да продавам стари чаркове преди 4-5 години, да имаше стая и баня, не помня обаче в нея да са идвали тъпанари :)
Благодаря иначе, че си се регистрирал само за да да напишеш тази глупост.
Ревюта на процесори за последните три седмици има за Core i5-2400, Core i5-2500K, AMD Zacate E-350. Те от коя година са?

Angel Todorov каза...

Здравейте,
Мислех да се въздържа от коментар, но като чета, кой какви ги пише, не можах да се сдържа.
Подчертавам, че тук ще изкажа лично мое мнение, тук-там и на някои познати.
1. Немога да разбера, защо всеки път когато има статия, която някои намират за провокираща , 99% от хората я пренебрегват и обръщат всичко на лична основа, а не коментират самата статия. Това е ... просто глупаво.
2. Аз лично също следя rmania, от времето, когато се помещаваше в 59блок в Ст. град, ако не се лъжа. От тогава насам съм видял развитие само в положителна посока. Да бяха в стая, бяха в двустаен апартамен, както някой устроумно отбеляза (макар и отнасящо се за преди време :) ), сега действително заемат голяма част от партерен етаж. И какво? Какво Ви касаят тези неща? За мен е по-важно, какво предлагат и как работят, отколкото колко квадрата заемат. Носил съм при тях лаптоп, който бях отписал, за една седмица ми го оправиха, а преди това лаптопа беше посетил един сервиз с размерите на хале. Вземал съм една машина, както и един приятел си взе една, и сме доволни от покупката.
3. Ето сега ще изразя и аз моето лично мнение относно статиите. Аз съм разработчик и не съм много запознат с hardware освен основните неща. По тази причина следя вашите стаии понеже са написани наистина интересно (поне за мен). Трябва да отбележа, че в последните (вече може и да не са последни) 2-3 статии, отношението ви някак се промени. Струва ми се, че статиите станаха някак си по арогантни, даже по едно време мислех, че имате нов автор в екипа. Предполагам, че ще ме оплюете и мен, а може и някой епитет, и аз да отнеса, но се надявам да си възвърнете предишния стил на писане, защото не смятам да спирам да посещавам сайта, както всеки се заканва :D .
Мисля, че това е всичко, което исках да споделя.
Отбелязвам, че не целя да обиждам или виня, или нещо подобно. Всичко написано тук си е лично мое виждане и разбиране на нещата.
Just my 2cents.
Поздрави,
Ачо.

кен каза...

Ачо, благодаря за хубавия и искрен коментар :) Вероятно си софтуерен разработчик и лесно би могъл да проследиш посещенията на блога след почти всеки месец излизаща все по-провокативна публикация :)
400-460 прочитания седмично за тази публикация, при обичайно ниво на най-перфектната хардуерна статия 60-110.
Иначе тези хора, които заплашват (все едно ми дреме), че ще спрат да ни четат са най-редовните ни читатели и коментатори :)
Например човека с "квадратите" и като анонимен, и чрез уж някакво име от две години си ги пише тези неща без никаква промяна.

Анонимен каза...

Изключително се забавлявам с блога, но от не повече от 3-4 месеца :D. В логовете е пределно лесно да провериш. Мисля, че имаш прекалено голямо самочувствие за себе си, което освен да помага понякога вреди. Не мога да разбера що за човек си. Виждаш света черно-бял, което според мен не е хубаво. Не всички хора в университети са комунисти или изстрадали радетели за правда и не всички клиенти са байганьовци или професионални фотографи/дизайнери. Има нормални хора в университетите - асистенти и доценти. Има нормални клиенти - студенти, инженери, администратори, застрахователи, студенти. Този двуполюсен модел, който си си избрал не е изобщо полезен за здравето.
Направих ти чисто приятелска забележка за http://en.wikipedia.org/wiki/Turbine, а ти ме нападаш... Не може да твърдиш, че разбираш неща, като компютърен хардуер, а в същото време да показваш липса на елементарни познания. Не е коректно към клиентите(колкото и да е странно и аз в т.ч.), ако не друго. Представи си да дойде при теб архитект и да помоли за по-голям RAM памет, тъй като има 300 гиги архив. Ти ще му направиш кратка забележка, че бърка постоянната с оперативната памет, а той ще ти скочи с аргументите, че си поредното старо компютърно куче, което се прави на интересно и доказва писанията в личния му блог, колко злобни, гадни и отвратителни хора го задушават и пречат на бизнеса, социалния, семейния, сексуалния и всеки един аспект на съществуването.
Както казва Ози: "В света има твърде много омраза, за добавя и своята." Поздрави и always look on the bright side of life :).

Анонимен каза...

Ха-ха ,Todor Kojuharov ,добре че на теб тук са позволили да пишеш тъпотиите си ,че инак единствената възможност да се изявиш в писането щеше да си остана стената на кенефа у село. Така , че радвай се на Интернета ,щото точно на малоумници като теб в този саййт им се позволява свобода. Ако и другаде си писал тъпизми , що не се похвалиш -ще е забавно!

кен каза...

Виждам, че на доста форумци им "липсвам" във форума. Това е така, защото въпреки явни нарушения на множество правила и сигнал за това до модераторите, действия спрямо този цирк не последваха. Затова в този му вид (без ред и недействителни правила), да участвам на такова място е неприятно за мен.
Виждам, че някои хора са се засилили да развиват темата и ще подпомогна явно недостатъчните им знания с няколко жокера като "коефициент на запълване" и "коефициент на пулсации", които ще бъдат показани в бъдещата ми статия за подсветките, след като свърши периода на визуална демонстрация и като получим необходимата професионална техника за точното им отчитане.
В нашата ценова листа вече описваме параметъра "трептене на подсветката".

Анонимен каза...

В темата виждам, че абсолютно всички участници демонстрират със завидно самочувствие уникална техническа некомпетентност, даже и автора явно с цел комфронтация, пропуска важни моменти (споменати обаче в статията горе). Толкова ли е трудно наистина да се досетят за наличието на параметри като коефициент на запълване и коефициент на пулсации и това, че обавената честота 150-400Хз е постоянна за отделни монитори, а не диапазон на изменение. Тези технически неграмотници така ли нямат толкова знания да осъзнаят, че дисплей с честота 800Хз, но коеф. на запълване 5-10% ще трепти много повече, отколкото дисплей с честота 300Хз, но коеф. на запълване 80-90%? Темата трябва да се озаглави: "Тест за техническа (не)грамотност".

Анонимен каза...

Има все пак нещо смислено в този форум. Размахването на молив или линия не е супер меродавно, макар и някакъв ориентир, когато нямаме друго средство. Виж, тестът с осцилоскопа е много интересен и технически изряден. Там няма как да се спори. Махането, особено пред камера, може да се оспорва винаги, но конкретните измервания се оспорват доста трудно. Силно подкрепям подлагането на мониторите на този тест за трептене с осцилоскоп (или каквото ползвате).

Анонимен каза...

Здравейте
Чета от доста време публикациите Ви. Намирам ги за полезни и интересни. Самият аз съм любител - ремонтирам повреден хардуер за удоволствие. Горд собственик на прилично ъпгрейднат IBM R50, както и 62 възстановени компютъра от различен вид, клас и сокет. И всичко това от желание. Няма как да бъде обяснено, нито разбрано подобно нещо. Няма как този интерес, стремеж към знание и усъвършенстване да бъде запален в злобните писачи по форумите. Има много негативизъм. Лошото е, че самото контактуване с технически полуграмотни(защото това е най-лошото), злобни и заядливи хора оказва влияние и на нас самите. В резултат те не се променят - по скоро прехвърлят на такива като нас отрицателните си нагласа и поведение. Аз лично избягвам контакти и най вече дебати с подобни хора. По-добре да ме мислят за надут, нагъл...или както там си го формулират, отколкото да допускам вредното им влияние върху мен самия. Всеки, който истински се вълнува, интересува и чувства потребността да се развива, намира сам начин да събере нужната информация. Насила няма да стане.
Сърдечни поздрави и по-малко ядове ви пожелавам.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни