Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на 7 Wireless антени под Windows 7

Вероятно най-важната функция на настолният компютър или лаптоп е възможността им да се свързват към Интернет. Skype, Facebook, Google, торенти… за много хора компютърът е немислим без тази глобална комуникация и споделяне на данни. Компютърът вече не е изчислителна машина (колкото и тестове за това да публикуваме в този блог), а се явява най-напредналата
техника за свързване на хора, обмяна на идеи и споделяне на информация. Една революция да реши да спретне човек, няма как да мине без компютър и Интернет (мой личен пример за последното). Кое е по-важно за вас - да имате компютър, който смята Super Pi 1M под 10 sek или да притежавате техника, с която да имате светкавична връзка с целия свят и да работите с поне три браузера с по 20 страници всеки, без да натоварвате процесора и паметта и на 20% от ресурсите им?

За повечето потребители стандартната кабелна LAN връзка към компютъра остана далече в миналото, за да бъде заместена от много по-удобното и безопасно Wireless свързване. Удобството е обусловено от липсата на кабели и много по-добрата мобилност, а безопасността се дължи, както от елиминиране на вероятността на токови удари по LAN, така и разширените възможности за защита от зловреден софтуер на много от безжичните рутeри. Въпреки, че все повече български доставчици осигуряват подзема оптична мрежа, която е доста по-надеждна от токови удари спрямо стандартния кабел, все още един от основните сервизни проблеми е безвъзвратното дефектиране на техниката след удар по кабелен LAN, за което може да прочетете в тази наша статия.
Токов удар на лаптоп по LAN (снимка от сервиза ни)
Eдна от основните причини голям брой потребители да остават лоялни към кабелното свързване, въпреки рисковете е стабилната и често по-висока скорост на свързване към рутера.
Безжичната връзка, както и всяка друга технология за пренос на данни чрез електромагнитни вълни се влияе от препятствия (например стени), големи разстояния, смущения от друга техника, работеща на близка честота.
Проблемите на WiFi връзката най-често биват:
  • Нискокачествена, технически остаряла или несъвместима техника (рутер или приемник). Този проблем е сравнително рядко срещан, защото повечето от устройствата използват еднакви компоненти и са с аналогично качество, освен това безжичните устройства вече са изключително достъпни за всеки дом;
  • Неспособност на потребителя или негови “консултанти” да свържат и настроят правилно хардуера и софтуера на безжичния рутър (особено, ако е Linux базиран), а най-често се получава проблем с инсталацията на драйвери или мениджър за управление на приемащият сигнала компютър или лаптоп;
  • Третият основен проблем е недостатъчната мощност на излъчвателя или приемника, която зависи основно от приемо-предавателната антена. Именно с този проблем ще се заемем в тази “поучителна” статия. Това е нашият втори опит за тест на Wireless антени, а първата ни статия, свързана с тестове на WiFi антени можете да прочетете тук.
Прекратяваме нашите литературни напъни и се захващаме с това, заради което всеки наш читател се е заел да разгледа тази статия. Това разбира се са тестовете на антените.
 Опитната ни постановка се състои от:
  • Микро-компютър от най-ново поколение (AMD Fusion платформа) с двуядрен процессор AMD E-350, “видеокарта” AMD Radeon HD 6310 (поставена е в кавички, защото е част от един компонент – ALU – CPU+VGA в едно ядро), оперативна памет 8GB DDR3, вградена на mini PCI-E Wireless карта с външен куплунг SMA за свързване на антена и много други екстри, които нямат никакво отношение към тестовете на безжичната връзка. Пълни характеристики на микро-компютъра - тук;
  • 7 антени с различна големина, усилване и качество на изпълнение.
Тестовете се провеждат под Windows 7 Ultimate 64-bit (Trial).
За проверка на качеството на връзката се използва on-line теста speedtest.net, който въпреки, че не е идеален в много отношения, е една добра и много популярна възможност за тест на връзката ви (ping, download speed, upload speed).
Всяка антена се тества поне три последователни пъти през два разделени през половин час периоди. Взима се най-добрият показател, който е подкрепен с поне два много близки резултата.
Основно тестваме връзката с нашият офисен рутер, който е от този модел. Рутерът на TP-Link се намира на около 7 метра от приемника. Между предавател и приемник има носеща колона на кооперацията ни, както и масивна витрина с много джаджи.
Всички мрежи са заключени, които обичайно попадат в обхвата на безжичните приемници в нашият офис са заключени, освен една, която е почти невъзможна за свързване, тъй като източникът и се намира поне през два апартамента от нашият офис.
Започваме тестовете с оригиналната мини антена, която е от тип Omnidirectional и съдейки по нейните размери има усилване 2-3dBi.
Оригиналната малка антена на неттопа се справя доста добре с връзката до нашият рутер в офиса:
Предвид малките размери на антената, тя успява да засече едва две мрежи:
Следващата компактна като размери антена, която ще тестваме е от друг тип - Directional (насочена) Antenna и според спецификациите си усилването и възлиза на внушителните 10dBi.
Тази компактна квадратна антена е много достъпна като цена и с изненадващо добро за класа си изпълнение. Цена и спецификации на антената може да видите тук.
Резултатите на тази малка, но мощна насочена антена спрямо нашият рутер са впечатляващи:
Обхватът на антената зависи от нейната ориентация (която при теста бе насочена към нашият рутер) и нормално антената почти не засича други мрежи. Не сме тествали различни ориентации на антената, защото това би отнело доста време да "налучкаме" местоположението на точките за достъп на съседите.
Следващата антена е от тип Omnidirectional, има внушителни размери и според заявления на производителя има усилване от 15dBi. Антената има нелоша изработка, но нейна основна слабост е куплунгът и за свързване (много зависи как се монтира и качеството му зависи от бройка към бройка). Тази антена в близост до корпуса на компютъра има сравнително лош обхват (аналогични антени се монтират на отдалечена магнитна стойка). В следващи наши тестове ще проверим нейният обхват на отделна стойка.
Резултатите по-долу са доста нелогични - скоростта на download е почти двойно по-ниска от тази на upload (която е на много добро ниво).
Засечените мрежи от тази внушителна антена съответстват на нейните размери:
Следващата тествана антена е също тип Omnidirectional, но с по-скромно заявено усилване от 9dBi. Качеството на изработка е на много високо ниво, антената може да се демонтира от магнитната стойка. Спецификации и цена на антената можете да намерите тук.
За разлика от предходната описана антена куплунгът на тази универсална антена е с доста добро качество и няма никакви проблеми при свързване. Антената се позиционира като Access Point (точка за достъп) и явно е предназначена за подобравяне на обхвата на домашният рутер, но както виждате от резултатите по-долу, антената е много удачен избор и за безжичната ви карта:
Тази 9dBi универсална антена на подвижна стойка се справя по този начин със засичането на мрежи:
Следващата тествана антена е най-продаваната антена от RMania.net, това е марковата, изключителна като цена/качество и с доста добри отзиви от клиенти 5dBi Omnidirectional антена на TP-Link. Спецификации, точен модел и цена на антената може да намерите тук.
Отличните отзиви на многобройните потребители на тази антена явно се дължат на тези не идеални, но добри резултати:
Горните резултати не са рекордни спрямо останалите тествани антени, но след всички измервания са изненадващо повторяеми, а засечените мрежи никак не са малко:
Следва представяне на най-качествено изпълнената антена в нашият тест, продукт на TP-Link с много добра изработка и отлична опаковка. Антената е тип Omnidirectional и е със скромно, но реални 8dBi усилване. Основата и е снабдена с два изключително мощни магнита, с които можете да транспортите и домашният си компютър, ползвайки антената като ръкохватка. Голямо предимство на антената спрямо останалите устройства от аналогичен тип е качествената стойка със стандартен SMA куплунг, на който можете да монтирате всякаква друга антена.
TP-Link TL-ANT2408C се справя отлично със задачата си за връзка към WiFi рутера:
Резултатите не могат да се нарекат блестящи спрямо останалите тествани антени, но това е една от малкото антени, която успя да осъществи реална връзка към отдалечената отключена мрежа:
Всички описани преди тази антена устройства се провалиха тотално в опита си да се свържат към тази незащитена далечна точка за достъп. Бяхме напълно изненадани от този прозорец:
Последната 7-ма антена в нашият тест е уникална със своите размери и високо за цената си качество на изработка. Антената е насочен тип (Directional Antenna) и със заявено усилване от 16dBi. Външно устройството напомня много телевизионна антена. Към антената е наличен универсален държач за външен монтаж. Тази антена е едно от малкото предлагани устройства със стандартен SMA куплунг, което я прави подходяща за рутери и точки за достъп.
Тази масивна антена показва много добри скорости на download и upload към нашата мрежа и то без да е насочена към рутера ни:
Антената ни изненада много приятно с невероятната си скорост за връзка с невъзможната дори за засичане от почти всички антени свободна мрежа на голямо разстояние от нас. И този невероятен резултат бе постигнат без да търсим правилната ориентация на антената:
Тази антена не направи рекорд по засичане на брой мрежи, но успя да улови най-силен сигнал от засечените 4-ри мрежи.

Обобщаваме резултатите на тестваните 7 антени в следните графики:
Ако искате да имате добра и стабилна вътрешна връзка с вашият рутер, нашата препоръка е компактната квадратна Directional Antenna с усилване от 10dBi.
Ако целите "далекобойност" и максимално усилване, то тогава голямата 16dBi "телевизионна", насочена антена няма алтернатива. Тази антена би разкрила огромният си потенциал, ако бъде монтирана не на приемното устройство, а на излъчвателя (рутер или точка за достъп), с което можете да покриете огромно пространство, особено ако закрепите антената на голяма височина.
Първа по брой засечени мрежи и втора като качество на връзката и усилване е 8dBi антена на TP-Link.

Заключение. Въпреки, че самите ние не вярвахме да има сериозна разлика в скоростта на download и upload, отдавайки главната роля за качеството на връзката на устройството за прием (Wireless картата), резултатите от тестовете с различни антени ни изненадаха в много голяма степен. Явно ролята на качествената антена е много по-голяма от тази на приемащото електронно устройство. Вместо да сменяте рутер, безжична карта или да търсите вина в софтуера, сменете антените си с по-мощни - резултата е гарантиран! 

Голям избор от антени и други безжични устройства можете да намерите в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

1 коментар:

Даниел каза...

Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав - ще си го запиша.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни