Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Нов рекорд на Retro-PC-Mania с AGP ATI Radeon HD 4670 - Crysis на Celeron 633MHz!

Една от най-популярните серии статии на Retro-PC-Mania са тестовете на ретро-компютри и лаптопи в актуални и тежки видео-игри.
Без да имаме за цел да се самоизтъкваме, ще отбележим, че сме сред малкото световни ентусиасти, които са подкарали тежката игра Crysis на конфигурация с Intel Pentium III процесор, подробности за което, потвърдени с видеоматериал можете да видите в
тази статия.
Crysis Warhead все още е най-тежкото изпитание за всяка компютърна конфигурация. Дори новата му версия (със спорни качества като геймплей), Crysis 2 е оптимизирана за по-слаби конфигурации (оттам и за по-голям кръг потребители).
Внимателно проучвахме видео-материалите в Интернет дали някой ще успее да подобри постижението ни за най-слаб процесор (нашият рекорд бе с Pentium III 733MHz), с който е стартиран Crysis Warhead. След като явно нямаме конкуренция, решихме да се състезаваме със себе си и да подкараме тази тежка игра на още по-слаба конфигурация.
С какво разполагаме? Отново, както и в тази статия, имаме ретро-конфигурацията от топ-клас IBM Intellistation E Pro, базирана на легендарната платформа VIA Apollo Pro 133A. Оперативната памет е невероятните за времето си 1.5GB SDRAM 133MHz, а твърдият диск е стандартен 40GB IDE. За теста изровихме от склада (след пренасянето на магазина и сервиза ни) процесора Intel Celeron 633MHz (Coppermine-128 ядро с 128KB кеш), който въпреки песимизма ни бе разпознат успешно от VIA Apollo платформата.
След като успяхме да стартираме ретро-машината с този античен процесор, остана да подберем най-важният компонент за новият ни рекорд. Този път разполагахме с AGP ATI Radeon HD 4670 с 1024MB GDDR3 (ядро RV 730). Никак не бяхме уверени дали съвременна 55nm видеокарта би стартирала на толкова стар компютър, но отново древната графична станция на IBM не ни разочарова.
Ако не следите редовно статиите ни, вероятно ще ви удивим и с друго невероятно постижение на тази Pentium III/Celeron ретро-конфигурация – стартирането на Windows 7 Ultimate с аеро-ефекти, което може да се види в този наш "литературен" и "кино" материал.
В началото на тази статия виждате "нашата гордост", успешното подкарване на Crysis Warhead на Celeron 633MHz конфигурация. Въпреки този успех, ще ви покажем и много по-гладкoто и с повече FPS вървене на играта с тази ретро-машина и с нова AGP ATI Radeon HD 4670 видеокарта, когато използваме Intel Pentium III 1000MHz:
Виждаме, че Pentium III 1.00GHz явно е много по-мощен процесор от Celeron на 633MHz и Crysis Warhead може да се играе на него така, както не би могъл дори и на Core i3/5 конфигурация с Intel HD Graphics (първо поколение).
Разликата  между Pentium 3 и Celeron Coppermine добре се вижда от резултатите по-долу:
Тази графика показва някои много интересни резултати:
  • Нашата ретро-конфигурация успява да направи немислимото и под 3DMark (дори и най-новата му версия, в която се прави и тест на процесора) успява да победи Intel Core i3 с никак не лошата само до преди година видеокарта с DX10, NVidia GeForce 8400GS;
  • Една от последните AGP видеокарти на NVidia, GeForce 7600GS в тандем с доста мощният Intel Pentium 4 на 3.06GHz също отстъпва като общ резултат под различните версии на 3DMark пред нашата Pentium III конфигурация;
  • Най-производителните предлагани на масовият пазар AGP видеокарти ATI Radeon HD 3850 и ATI Radeon HD 4670 показват напълно еднакви резултати на нашият ретро-компютър;
  • Celeron 633MHz Coppermine изключително много ограничава мощната AGP видеокарта, отстъпвайки с огромна разлика дори на Intel Pentium III 733MHz.
Време е да "слезем на земята" с резултатите от Super Pi, на които се вижда огромният прогрес в процесорната бързина през последните години.
Fritz Chess Benchmark се базира точно на сравнението на процесорната бързина с еталонен Intel Pentium III 1000MHz. Виждаме, че в този "шахматен" тест Intel Core i3-530 е над 11 пъти по-бърз от най-бързият за времето си процесор, легендарният Pentium III, преминал пръв бариерата от 1GHz.
Едва ли има смисъл да ви показваме и други тестове и сравнения между Pentium III и съвременен процесор Core i3. Видео-превъзходството на нашата ретро-конфигурация се дължи единствено и изцяло на скъпата съвременна AGP видеокарта, фото-галерия на която ви показваме по-долу:
Заключение. Чрез тази статия за пореден път демонстрираме, че за много от компютърните приложения (игри, графична обработка, HD видео, а от скоро и физични изчисления) най-важният компютърен компонент е видеокартата, а не централният процесор. Възможността за ъпгрейт на графичната система на настолният компютър е негово най-голямо предимство пред лаптопа.

Голям избор от мощни AGP и дори PCI видеокарти за стари компютри можете да намерите само в нашата ценова листа.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни