Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ATI Radeon HD 5770 - шампионът в средна категория на PowerColor

ATI Radeon HD 5770 (Juniper) 1024MB GDDR5 бе уникална за времето си видеокарта, която постави нови стандарти за графичните карти от среден клас. Къде се намира като производителност тази видеокарта с кодово име Juniper повече от година по-късно от своето излизане?
Очаквахме доста време цената на видеокартата да спадне до сравнително ниски нива, особено след излизането на новата HD 6xxxx серия. Цената на тази видеокарта не само, че не намаля с времето, но дори след първоначалните по-ниски нива, леко увеличи своята стойност и я запази до края на активното си пазарно предлагане. Това бе обусловено от невероятната производителност на видеокартата, която се доближаваше до тази на видеокарти от по-висок клас.
ATI Radeon HD 5770 осигури фантастично съотношение цена/производителност/икономичност, като предложи много сериозна графична мощност за бюджетни компютри без необходимост от смяна на захранващия блок с много по-скъп и мощен. Видеокартата притежава 6-пинов куплунг за захранване, с който е в състояние да работи безпроблемно и на по-старо поколение компютри с първата версия на PCI-E, за разлика от по-слаби видеокарти от сходен клас, които се захранват изцяло по PCI-E и изискват стандарт 2.0/2.1.
Мащабируемостта на видеокартата в CrossFire свръзка е убийствена (за маркетинг отделите) – две видеокарти Radeon HD 5770 могат на много изгодна цена да осигурят производителност, надминаваща с не малко тази на много от скъпите топ-видеокарти.
Всичко написано по-горе е кратко обобщение на многобройните тестове и ревюта на HD5770 в Интернет и по многобройните форуми. Време е лично да се убедим във всичко това.
Представянето на видеокартата започваме с Full HD видео от жанра "уан мен шоу":
Ако някой случайно е заспал при тези не много динамични наши обяснения, искаме само да наблегнем на една необичайна за карта от този клас екстра - наличието на Display Port, с което тази модификация на ATI Radeon HD 5770 е много подходяща за три-мониторна система, използваща ATI Eyefinity технологията.
Преди да представим тестовите резултати и сравнения, ще ви покажем подробно как изглежда външно видеокартата на PowerColor:
Започваме с тестовете под Windows 7 Ultimate 64-bit.
За тестовете под Win 7 използваме нашата любима тестова конфигурация с Intel Core i3-540 на 3.06GHz и 4GB DDR3 системна памет.
За да не се чувства ATI Radeon HD 5770 "самотно", компания в тестовите сравнения ще и правят следните видеокарти:
  • AMD Radeon HD 6670 1024MB GDDR5 – карта от следващо поколение с донякъде сходни характеристики;
  • AMD Radeon HD 6450 1024MB DDR3 – бюджетна карта от последно поколение на AMD;
  • Nvidia GeForce 8800GTS 512MB GDDR3 – топ-карта от близкото минало и дългогодишен шампион по производителност;
  • ATI Radeon HD 3850 512MB DDR2 (орязана версия) – още една 256-битова топ-карта от близкото минало, но “спъната” от неуместно бавната за нея DDR2 памет;
  • AMD Radeon HD 6850 1024MB GDDR5 – сериозна видеокарта от последно поколение, “нечестно” участваща в битката в конфигурация с много по-мощният четириядрен процесор Intel Core i5-760. 
Какво "мисли" Windows 7 за тестваните видеокарти? ATI Radeon HD 5770 явно доста му допада с доста високата оценка от 7.4. Голямата разлика между оценка на видеокарта и процесор в Juniper конфигурацията, явно показва, че HD 5770 има нужда от по-сериозен процесор за да разкрие своя пълен потенциал.
    В DX9, Radeon HD 5770 се представя отлично - убедителна преднина пред HD 6670 и дори пред 8800GTS, а AMD Radeon HD 6850 не е никак далече предвид сериозно по-мощният си процесор.
    Отлично представяне на Juniper видеокартата и в DX10, демонстрирано от теста 3DMark Vantage. Доста по-убедителна победа над AMD Radeon HD 6670 и NVidia GeForce 8800GTS и не много голямо изоставане от Radeon HD 6850 (сивите резултати показват огромната разлика между Core i3 и Core i5).
    ATI Radeon HD 5770 бе сред първите видеокарти с поддръжка на DX11, но както се вижда от 3DMark 11, следващото поколение с нищо не превъзхожда отлично проектираното Juniper ядро.
    Показаните резултати на горната графика от Unigine Heaven са "манджа с грозде", предвид неуместното смесване на резултати под DX11 и DX10. Ако приемем, че резултатите на DX10 картите са само за украшение, HD 5770 отново се представя значително по-добре от близката като клас по-нова карта Radeon HD 6670, а изоставането от HD 6850 до голяма степен се дължи на процесорната неравнопоставеност.
    Последната 64-битова версия (11) на SPECViewPerf ни затруднява максимално с коментарите за производителността на видеокартите под OpenGL и специално за тримерно моделиране. Победител с микро-преднина пред HD 6670 е точно "героят" на днешната статия HD 5770, но дори доста стара видеокарта като ATI Radeon HD 3850 показва доста близки до "лидерските" резултати. Явен OpenGL "аутсайдер" изненадващо е единствено GeForce 8800GTS, докато скромната HD 6450 за графична обработка никак не е далече от доста по-скъпите си "роднини".

    "Цивилният" OpenGL за видео-обработка показва по-различна картина, защото голяма роля при него играе мощта на CPU, а както виждаме от сивите стълбчета, Core i5-760 е много по-добър процесор от Core i3-540.

    Видеокартата по-горе обяснихме защо е подходяща дори и за ретро-компютри (ниска консумация, допълнително 6-пиново захранване). Точно за нашите читатели-традиционалисти сме подготвили и тестови резултати под Windows XP Pro SP3 32-bit (каквато система ползваме и ние).
    Тестовата LGA775 платформа е задвижвана от процесор Intel Pentium Dual Core E5200 - популярна конфигурация, която вероятно все още се ползва от всеки втори "геймър", особено в условията на икономическа криза.
    Компания на ATI Radeon HD 5770 под Windows XP правят: Radeon HD 6670, Radeon HD 6450, Radeon HD 5670, Radeon X1600, Radeon HD 3850, GeForce 8800GTS.
    Гледайки резултатите от различните версии на 3Dmark ми е трудно да измисля, каквато и да било "умнотия", защото за ATI Radeon HD 5770 има само едно определение - "кърти мивки", особено под 3DMark 2003 и то с такъв скромен процесор като Е5200.
    И тук, както и под Win 7 резултатите от SPECViewPerf са безсмислени за коментар. Ако искате да видите голяма разлика, купете си AMD FirePro или NVidia Quadro или ако сте ентусиаст, направете soft mod на игровата си видеокарта до неин професионален аналог. Специално за HD 3850 мога да споделя от собствен опит, че след драйверна модификация (soft mod), резултатите скачат поне 3-4 пъти, а дали всичко е наред можете да проверите чрез коректната работа на Realview в SolidWorks.
    Анемична реакция на Cinebench R10 към тестваните от нас видеокарти (за разлика от по-новата му версия 11.5). Следващият път и ние ще "накажем" този тест с безразличие като го изключим от тестовете за видеокарти под Windows XP.
    Показваме ви Full HD клип на ATI Radeon HD 5770 под Crysis 2. Конфигурацията, на която сме заснели това видео е доста ретро: Intel Dual Core E5200, 2048MB DDR2, 325W захранване.
    60 кадъра в секунда! Никак не е зле за такава ретро конфигурация, което потвърждава напълно нашето предположение, че видеокартата ATI Radeon HD 5770 е подходяща и за по-стари компютри без необходимост от скъпа инвестиция в мощен захранващ блок.

    Заключение. Графичното ядро, с кодово име Juniper, използвано в ATI Radeon HD 5770 е толкова успешно проектирано, че без никакви хардуерни промени се ползва и в “по-новите” AMD Radeon HD 6770. 

    Искрено и лично. Много се замислям дали да не замъкна от магазина ни този качествен продукт на PowerColor, да си взема една седмица отпуска, да заредя хладилника с бира и да се сцепя от пукотевици и кютек в Crysis 2.

    Цена и спецификации на ATI Radeon HD 5770 1GB GDDR5 можете да намерите тук.
    Добави в Svejo

    2 коментара:

    Unknown каза...

    Ако случайно не ти трябва картата :))) може да ми е пратиш :Д (само ако искаш..) Имеил . - friz@abv.bg

    Unknown каза...

    Всичко добре, но не виждам никъде да пише при този тест какви настройки са избрани в играта Crysis 2. Резолюция, нивото на текстурата, ползва ли се или не DirectX 11 и т.н. Все пак тези неща имат огромно значение за броят кадри в секунда.

    Публикуване на коментар

    Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

    Най-четени за последните 30 дни