Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Невероятният Crysis 2 на HP Compaq nc8430 с ATI Radeon X1600

Crysis 2 е невероятна игра, която се очакваше с нетърпение от милиони геймъри и напълно оправда това чакане с още по-добра визия от първите Crysis и Crysis Warhead, усъвършенстван геймплей, развит Изкуствен интелект и много екшън, но съчетан със стратегическо мислене.
Според нас до такава игра не трябва да имат достъп деца и пълнолетни в недобра психическа кондиция, защото това води до насилие в училище и още по тежки последствия в държави със свободна продажба на огнестрелно оръжие, но това е тема за друг вид статия.
Както и първата част на играта, и вторият Crysis ще накара много компютърни ентусиасти да сменят поне видеокартата си с по-актуална, което не е чак толкова скъпа инвестиция за подобно удоволствие, особено през отпускарските летни месеци.
Положението обаче за притежателите на лаптопи е доста тежко - колкото и да е добър лаптопът им като процесор и памет, видеокартата може да се смени само в броящи се на пръстите на едната ръка серии лаптопи. А с вградена чипсетна видеокарта, била тя и от ATI/AMD или последно поколение Intel HD Graphics няма как да подкарате толкова сериозна игра. Дори и с дискретна 64-битова видеокарта от нисък или среден клас (например GeForce 8400/9400 или Radeon HD 3450/4350) това по-скоро ще бъде наблюдаване на слайд-шоу, отколкото игра, доставяща удоволствие.
Затова дори не се опитахме да използваме тези 64-битови видео-"пинчери" за битките в Crysis 2, а мобилизираме един стар видео-"доберман", какъвто е ATI Mobility Radeon X1600. Тази видеокарта поддържа едва DX 9.0c и SM 3.0, но е пълноценна 128-битова графика с внушителна за лаптоп производителност.
HP Compaq nc8430 е ретро-машина според стандартите на 2011-та година и особено за изискванията на Crysis 2, но мощният Core 2 Duo T7200 процесор с 4MB кеш и надеждната "евъргрийн" платформа Intel Calistoga все още карат почитателите на HP да се питат с умиление - "помните ли как едно време HP правеха и качествени лаптопи... ?"
Всички предварителни проучвания за стартиране на Crysis 2 на видеокарта от GeForce 8600GT и ATI Radeon HD 2600XT (и то става въпрос за мощните настолни версии, не за оптимизираните мобилни аналози) надолу би трябвало да ни обезсърчат да си губим времето за подобна авантюра без хепи енд.
Но тъй като сме "световни шампиони" в подкарването на сериозни игри на прекалено стар за тях хардуер (Пример 1, Пример 2), много не се впечатлихме от неуспешните опити на лаиците в тази област. (Благодарим за аплодисментите).
Както обикновено тази дейност (инсталацията на Crysis 2 на HP Compaq nc8430) ни отне цял ден (сваляне на играта, инсталация, модификации, четене на безполезни форуми), но в тази потребителска и демографска криза в България, виждате че имаме достатъчно време за да смаем света.
Задачата ни се стори прекалено лесна и затова си усложнихме живота като инсталирахме Crysis 2 в Windows 7 Ultimate среда, в която HP Compaq nc8430 по принцип не е предвиден да работи. Е заработи, както виждате от клипа по-горе - къде ще избяга от такава балканска упоритост?
Преди за стартирахме играта, разбира се нейните създатели ни шашнаха със съобщение за "Неподдържан графичен адаптер, евентуални сривове на софтуера, хардуера и други страшни небивалици, придружени за по-голяма достоверност с някакви цифрички и хиксове". Дреме ни на поялника - имаме отличен сервиз, затова смело избрахме "ОК".
След като пренебрегнахме страшните заплахи на Crytek, стартирахме Crysis 2, и то толкова успешно, че дори си въобразихме, че ретро-лаптопа ни ще подкара играта на сериозната си Native резолюция от 1680х1050. Порадвахме се известно време на слайд-шоуто с висока резолюция, след което решихме все пак да поиграем нормално на резолюция 1024х768.
Играта се получи - бой и пукотевици със съветско озвучаване, което още повече ни вдъхновяваше да пуцаме и да хващаме за вратовете викащите на руски пехотинци. Не ме разбирайте погрешно за руският език, просто той е един разбираем за нас клон на българският  език, освен това и субтитрите в съветската версия на Crysis 2 са на азбуката, измислена по родните земи.
Графиката, изкарана от ATI Radeon X1600 е потресаваща, но дали от насилствено сложения драйвер (който не е за Win 7) или поради ограничения на шейдърите, в някои закрити помещения при наличие на противник в зрителното поле се наблюдаваха "артефакто-образни" смущения (множество точки, покриващи част от образа в бяла мъгла).
След повече от час пукотевици в Crysis 2, жълтата ни масичка под HP Compaq nc8430 пожълтя още повече от невероятната жега на охладителната система. Уверяваме нашите клиенти, че огромните разходи за електроенергия от този тест няма да бъдат разпределени към всички налични артикули, а ще бъдат калкулирани само в цената на HP Compaq nc8430, която ако желаете можете да видите тук
Доволни сме от този експеримент с Crysis 2 - още една "мисия - невъзможна" е изпълнена, а YouTube конкурентите ни могат само да завиждат мълчаливо (ако са балкански чада) или да ни поздравят учтиво, ако са граждани на по-цивилизовани територии.

В заключение - не правете това със своя лаптоп вкъщи, в училище или където и да било другаде, защото ние сме професионалисти или поне можем си позволим евентуалните щети. Crysis 2 е тежка игра, предназначена за настолна конфигурация с мощна видеокарта и не е никак здравословна за лаптоп, освен ако той не е Alienware.
Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни