Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Пазарът за компютърна техника втора употреба - битка за оцеляване

Пазарът в България, а покрай него малкият и дори среден бизнес са на границата на оцеляването. Вероятно това твърдение ви се струва прекалено апокалиптично, освен това подобни писания обикалят форуми и блогове поне от две години насам.
В какво се състои новият срив в уж стигналата до дъното родна икономика, а покрай нея и на частното предприемачество?
Основен показател за срива са цените, които стават все по-ниски за сметка на качеството, асортимента, търговска компетентност и противоречат на икономическата ефективност и на здравия разум. Безспорно чудесно е цените да падат, но не и с хитрувания от типа стока статус B (или второ качество според по-стари термини) да се предлага като статус А и да се премълчават забележки и дефекти. Не е редно "фирми" да предлагат стока с гаранция без да има сигурност дали ще оцелеят дори за периода на гаранционния срок. Някои "колеги-търговци" доста предприемчиво обикалят из “Европата” и събират компютърен и електронен скраб без да имат минимални технически познания дори да тестват стоката, да не говорим да я сервизират, ако се наложи. Техниката се продава без гаранция ("гаранция - Франция"), често без официални документи като фактура или поне намек за договор за покупко-продажба. Това кара пазара ни за техника втора ръка да се изкривява и постепенно да деградира до тържище на държава от Третия свят.
Противно на нашите статии за Бай Ганьо, можем да кажем че купувачите ни в огромната си част са разумни и компетентни хора. Да предпочетеш качествен, здрав и невероятно надежден ThinkPad T60 пред лъскав нов MSI (например) е признак на разум, компетентност и рационалност. Обратното е признак на комплекси (“новото си е ново”) и най-вече на абсолютна техническа некомпетентност. Но разумните хора в абсурдната България или губят разсъдъка си или я напускат. Което също допринася за “подивяването” на пазара.
Пазарът на компютърна техника втора употреба в България въпреки негативните напоследък тенденции е на едно много добро европейско равнище. Кой друг бизнес за употребявана стока е толкова развит, открит, легален и притежаващ добра репутация – автомобилния, за бяла техника, за аудио скраб, мебели… ? Едва ли. Единствено продажбата и обслужването на компютърната техника втора употреба е добре развит бизнес с редовен внос, богат асортимент, данъчна изрядност (прекалена, виж по-долу), добра сервизна база (по-добра от сервизите за нова техника), изгодни за клиента цени, предлагане на качествена бизнес техника (за разлика от форумните разпродажби на нисък клас потребителска техника), висока компетентност на търговеца (за разлика от “консултантите” в мега-техно-центровете). Ценовата война обаче застрашава запазването на това високо равнище в този бизнес.
Цените могат да се намалят и без да се предлага по-нискокачествена техника. Не сте ли се запитвали защо всъщност компютрите втора употреба са обложени с 20% ДДС, след като вече това ДДС е било платено от друг, дори и в друга европейска държава с която обаче сме в общо икономическо пространство? Картели за пласиране на употребявани автомобили си извоюваха правото да не ги облагат двойно, но търговците на компютърна техника предпочитат да оцеляват някак си, но не и да потърсят правата си и да предлагат по-ниски цени не за сметка на качество, а за сметка на по-ниски разходи за незаконно облагане.
Българските търговци се борят помежду си за оцеляване без да се замислят, че изритвайки колегите си от потъващият кораб просто ще се удавят малко по-късно, докато с колективни усилия биха могли да спасят кораба.
Какъвто пазара, такива и търговците обаче. Дори и ние с голямо неудоволствие взехме да предлагаме евини китайски аксесоари и компоненти, защото такива се търсят, докато качествените оригинални стоки застояват с месеци по рафтовете и губят своята стойност. За да сме “конкурентни” зареждаме и техника втора употреба, която не е на обичайното за нас най-високо качество и не е в идеален външен вид. И ние, както останалите оцеляваме за сметка на малко (засега) по-ниско качество на техниката. Лесно можем да свалим качеството, а от там и цената, дори и под тези на останалите търговци, но засега все още имаме достатъчно компетентни и капризни (в добрия случай) клиенти, които избират по-доброто качество. Но това няма да бъде същата RMania, която удивява клиентите си с перфектни като състояние бройки от най-добрите бизнес и професионални компютри, лаптопи и монитори втора употреба.
Прекомерни ниските цени при някои търговци са признак, че нещо не е наред – или стоката е със съмнително качество и статус, или търговеца вижда края на своя бизнес и разчиства стока дори и под цената, на която е заредил техниката. Пример за едно “предфалитно” разчистване на стока показа една от най-големите фирми за техника втора употреба в България (намираща се близо до летището). Голяма част от последните продавани на безценица артикули бяха с дефекти, а дори и изправните реално се продаваха без гаранция предвид закриването на бизнеса. Тази фирма вече не съществува, освен празният и като съдържание сайт. Заедно с това са изчезнали гаранционните задължения, договорките и бизнес партньорствата.
И това не е единствената фирма, която в икономическата си агония прибягва до ценовия инструмент. Всъщност предвид закриването на бизнеса, съкращаването на персонала и липсата на гаранционни задължения е нормално цената да бъде много по-ниска от търговците в изрядно финансово състояние.
От друга страна и ние прибягваме до разчистване на стока, ако се очертава освободените пари да бъдат вложени в нова и много изгодна доставка. Разликата обаче е в това, че здравата фирма разпродава само залежала стока или такава налична в по-големи количества, докато фалиращата фирма разпродава всичко на безценица.
Друга уловка на некоректните търговци е да обявяват артикули с ниски цени, които не са налични при тях или “току що са свършили” и да предлагат подобен продукт на далеч не толкова изгодна цена. Пример - бутафорната фирма "Искам...", чиито обяви бяха наводнили цялото интернет пространство, а реално дори нямаха търговско представителство, да не говорим за сервиз. И при нас се случва (но много рядко) да сме изчерпали даден продукт и да подведем клиент, но най-късно до 6 часа след продажбата на последната бройка сме актуализирали наличността. Като цяло обаче можем да се похвалим с най-големият асортимент компютърна техника втора употреба и нови аксесоари към тях в България, като имаме на всичко обявено в сайта на склад в магазина ни.
Много търговци дали поради липса на компетентност или умишлено не предлагат достатъчна или дават грешна информация за предлаганите от тях продукти. Можете да видите от нашата ценова листа, че предлагаме енциклопедично подробни данни за всеки продукт, информация от сайта на производителя, реални снимки, отскоро и Full HD реални клипове от магазина ни, както и драйвери за сваляне. Добре поддържаният сайт и коректната информация са показател за добър търговец, надеждна гаранция и изрядни бизнес отношения. Поддръжката и развитието на един качествен, удобен за клиента и максимално информативен сайт никак не е лесна задача, в което се убедиха много от конкурентите, които се опитаха безуспешно да ни имитират.
Пазарът на нови компютри също е определящ фактор за търсенето на употребявана техника. Цените там изглежда, че падат стремително, а лаптоп за 500лв. вече може да си купите и от близкият супермаркет. Но и тук има една огромна деформация на пазара, защото ремаркетирана, ребрандирана, неудачна като дизайн и конструкция или изтеглена по една или друга причина стока от американския и европейските пазари се продава като нова на нашият пазар като нова и то със спекулативно висока надценка. До миналата година и ние продавахме такава техника и то на доста по-ниска спрямо пазарните нива цена (коректно я обявявахме като ремаркетирана стока). Главната причина да спрем да предлагаме такава стока е многобройно по-високият брак от официално употребяваната стока от висок клас (можете да се запознаете с нашият отчет за рекламациите за 2010-та година). По-малка причина е това, че дори и да искаме да предлагаме такава стока, не можем да се вредим за зареждането и от фирмите за нова техника, а и всъщност не се напъваме кой знае колко. Единственото стойностно нещо от тази техника, което предлагахме и която пак бихме зареждали бяха уникалните 20-инчови HP Pavilion HDX9000 (Dragon).
Описаното по-горе вероятно изглежда като самореклама и критика към всички останали, но това далеч не е така. Пазарът е единна система и нашето желание е да имаме добри конкуренти и коректни партньори. Не се боим от конкуренция, напротив – с добра конкуренция само бихме станали по-добри, а клиентите на нашия бизнес биха ставали все повече и все по-добре обслужвани.
В заключение ще опровергаем вероятните заключения, че се носим по течението и сме в тежка ситуация като споделим някои наши цели и бъдещи планове:
  • Най-важната за нас цел е да запазим и увеличим броя на компетентните потребители, защото ползата от това е взаимна – тези потребители ще изберат качествената техника напук на зомбиращите маркетингови похвати за пласиране на евтина и нискокачествена стока. Това го правим (надявам се успешно) чрез ревютата в този блог, подробните описания в сайта ни, реалните видео- и фото-материали;
  • За в бъдеще смятаме да внасяме и предлагаме единствено уникална като характеристики техника – лаптопи с висока резолюция от най-висок клас, графични таблети, S-IPS лаптопи и монитори, Apple техника, мобилни и настолни графични станции, сървъри и др. Все техника, чиято покупка е изключително изгодна за клиента предвид от 3 до 5 пъти по-ниската цена от тази нова техника от същия клас. Дори и сега до голяма част сме изпълнили тази наша задача;
  • В момента се на етап изграждане на нов сайт за сервиз, резервни части и консумативи, който ще включва уникални функции като он-лайн проверка на статуса на приетата за сервиз стока, удобен калкулатор на услугите, калкулатор за изкупуване (бартер) на неработеща техника, Full HD видео-презентация на компютърните услуги и сервизни процедури, он-лайн диагностика на проблеми, форум за сервиз и резервни части и др. изненади;
  • Разширяваме и доставките на консумативи и резервни части за техниката – батерии и захранващи адаптери за лаптопи, клавиатури, дисплеи, панти, чипсети и др.
Искам да се извиня на редовните ни читатели, че напоследък сме забавили темпото на излизане на нови статии в този блог, но както виждате борбата с неблагоприятната пазарна среда и некоректната конкуренция изискват още повече работа и генериране на нестандартни решения. Посещавайте и нашият Full HD блог, където почти всекидневно има нов видеоматериал, често придружен с разширен наш коментар.
Добави в Svejo

2 коментара:

Анонимен каза...

Добри сте! Нямате конкуренти в БГ по отношение на блога си!Няма и за какво да се извинявате! Такива статии просто няма на друго място!Това никак не е малко!Продължавайте в същия дух! Аз съм ви почитател докато съществувате!Успех в бизнеса!Заслужавате го с този труд, който полагате!

Urilov каза...

Наистина нямате аналог в България! От малкото, които не се носят по течението. Явно, че когато нещо се прави със желание и както трябва, то просто става добре.

П.П. От Вас закупих настолна машина Dell, без дори да Ви посещавам. Много съм доволен.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни