Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Macbook срещу PC лаптоп - тестове под MAC OS X Snow Leopard

След като тествахме в предишна наша статия Applе Macbook срещу PC лаптопи под Windows XP и Windows 7, логично бе да "среща- реванш" и на "чужд терен" (под MAC OS X Snow Leopard).
Можем кратко да обобщим тези резултати с извода, че Apple Macbook, въпреки своя не по-слаб PC хардуер спрямо конкурентните "PC x86" лаптопи, се представи нелогично слабо. Ще видим дали тази картина ще се повтори и при тестовете под родната за Apple Macbook
операционна система.
Освен Apple Macbook A1181, използваме в тези тестове и следните лаптопи, на които успешно инсталирахме Retail версията на MAC OS X Snow Leopard:
DELL Latitude D630 с процесор Intel Core 2 Duo T7250, 2.00GHz, 2MB L2 и RAM памет 2GB

Full HD демонстрация на работата на DELL Latitude D630:
Забележка: видео-драйверът на DELL latitude D630 не е инсталиран коректно (не разпознава native резолюцията).
DELL Latitude D420 с нисковолтов процесор Core Duo U2500 и 2GB RAM

Full HD демонстрация с коментар на български на работата на DELL Latitude D420:
Накратко ще кажем няколко думи за двата конкурента на Apple Macbook A1181. За разлика от предходното ревю, където с основание приехме критиката, че сравняваме IBM Thinkpad от най-висок клас със среден клас Apple, в това ревю взимат участие удачните бизнес модели DELL Latitude. Избрали сме DELL Latitude D630 поради близостта на неговият хардуер с този на Apple, докато компактният DELL Latitude D420 е близък до MAC лаптопа със своите размери.
Тестовете проведохме под MAC OS X Snow Leopard 10.6 (Retail), която се инсталира без проблем на DELL лаптопите, с изключение на настройките на видео-драйвера на DELL Latitude D630. Wireless картите на PC лаптопите бяха заменени от устройства на Intel с такива от Broadcom за да могат да бъдат разпознати от MAC OS. Други съществени модификации не се наложи да правим.
Инсталацията на MAC OS X на всички лаптопи направихме от USB HDD, тъй като имахме проблем с разчитането на двуслойните DVD дискове.
Съществуват многобройни тестове за MAC OS, които доста се отличават от тези за WIN OS (с изключение на Cinebench). MAC OS не ползва DX графична среда, затова липсват такива "интригуващи" за всички тестове като 3DMark и Unigine Benchmark. Освен това вградените графични системи на трите тествани лаптопа са прекалено слаби за тестване и се отказахме от сериозно OpenGL сравнение.
Започваме тестването с iBench - синтетичен тестов  бенчмарк, съдържащ 21 теста (12 целочислени и 9 с плаваща запетая). iBench тества производителността на централният процесор и паметта. Освен с абстрактни математически изчисления, чрез този тест можете да придобиете реална представа за производителността на MAC системата за фото-обработка (JPEG compression, Gaussian blur) и компресиране на файлове (ZIP compression).
За разлика от Win XP/7 тестовете, Apple Macbook под родната си операционна система показва огромно предимство пред PC лаптопите. Все пак останахме с убеждението, че DELL Latitude D630 не е "в час", поради доста близките му резултати с тези на много по-слабият като производителност DELL Latitude D420. Все пак трябва да имаме предвид, че не всеки PC лаптоп му понася коректно инсталацията на MAC OS X Snow Leopard. Очаквайте скоро тестове и на "великият" Thinkpad T60 под MAC OS, където ще проверим дали показаните по-горе резултати са коректни.
Cinebench 11.5 няма нужда от представяне, защото е един от най-популярните WIN OS тестови пакети, участващ във всяко наше сравнително ревю. Това е бенчмарк, тестващ графичната система (под OpenGL) и централният процесор (рендериране на изображение). Графичните системи на лаптопите се оказаха под минималните изисквания на тази нова версия на теста, затова ви показваме само процесорните сравнения. Отново виждаме, че DELL Latitude D630 не е "на себе си". Затова правим една справка с резултатите в Cinebench 11. под Windows 7 (Apple Macbook и PC компания):
Виждаме, че Apple Macbook си е подобрил сериозно резултата под MAC OS. DELL Latitude D630 определено показва неадекватен резултат (който би трябвало да бъде над 1.0). DELL Latitude D420 предвид честотата на икономичният му процесор явно показва реални резултати под MAC OS.
Geekbench е тест, аналогичен на iBench - тества процесор и памет, но без да навлиза в такива подробности. Не виждаме никаква съществена промяна спрямо нашият първи тест - отново Apple Macbook се представя много по-добре от PC лаптопите, отново DELL Latitude D630 не е на себе си, а DELL Latitude D420 показва това, което му позволява скромният икономичен процесор.

Кратък анализ на странните резултати на DELL Latitude D630. За съжаление тестовата ни бройка бе  закупена прекалено бързо от магазина и не можахме докрай да решим проблема  с некоректната работа на графичната система. Въпреки това, резултатите бяха потвърдени от две последователни инсталации при неколкократно пускане на тестовете. Явно за разлика от DELL Latitude D620, по-новият модел не може да се каже, че е добър за Retail инсталация на MAC OS X. Не сме стартирали графични тестове, както поради евентуално некоректната работа на D630 с тях, така и поради отчайващо слабите Intel видеокарти, които имат трите лаптопа.
Съдейки по резултатите от DELL Latitude D420, на който добре се инсталира MAC OS X Snow Leopard и изцяло процесорните тестове в това ревю, не можем да да твърдим, че само липсата на видео "драйвер" е причината за провала на D630, защото Latitude D420 притежава аналогична като производителност видеокарта, както и пълноценен двуядрен процесор.
Една от целите на това ревю бе да се покаже, че не на всеки PC лаптоп може коректно да се инсталира MAC OS X.
Всъщност слабите резултати на DELL Latitude D630 под MAC OS са аналогични като изоставане от стандартните за хардуера резултати на Apple Macbook под Windows XP/7 спрямо PC лаптопи, което ви показахме в това наше ревю. А там със сигурност всички Windows драйвери бяха инсталирани коректно на Macbook.

Заключение. "Всяка жаба да си знае гьола" или за да имате лаптоп, на който искате да използвате максималните възможности, използвайте го под операционната система, за която е проектиран.

"Случайно" изтичане на секретна (предварителна) информация. IBM/Lenovo Thinkpad T60 опровергава (меко казано) горните изводи и далеч не е такъв "MAC слабак" като DELL Latitude D630. Очаквайте много скоро ревюто и тестовете на "ThinkMAC T60"...

Искрено и лично. Apple Macbook е "чудесна" модна джаджа, но може да предизвика у един Thinkpad потребител единствено съжаление към собствениците на MAC - ужасен лъскав дисплей, спорна като ергономика клавиатура, липса на трак пойнт, лесен за нараняване корпус, без усещане за солидност.

Спецификации и цени за Apple Macbook можете да намерите тук, за DELL latitude D630 - тук, а за DELL Latitude D420 - тук.
Добави в Svejo

1 коментар:

Анонимен каза...

теста ви за дел д630 не е коректен понеже не сте инсталирали видеото коректно и графиката работи в vesa mode. иначе резултатите биха били почти еднакви с макбука :)
коректния тест би бил в примерно времената за конвертиране на видеофайл или архивиране/дезархивиране или нещо подобно. не забравяйте и шума от вентилатора!!
поздрави;)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни