Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Най-мощната AGP видеокарта - PowerColor ATI Radeon HD3850 512MB DDR3

След предишния ни голям обзор на AGP видеокарти, където победител като цяло се оказа ATI FireGL X1, a за игровия приложения безспорен лидер бе NVidia GeForce 6800GS, при нас гостува още по-мощна видеокарта за AGP.
PowerColor ATI Radeon HD3850 не само е по-мощна от предишните тествани видеокарти, но към момента е най-производителната
AGP видеокарта на пазара.
Видеокартата поддържа всички най-съвременни технологии - PS4, DX10, HD ускорение и др. Не би трябвало да съществува игра или приложение, което тази видеокарта да не може да подкара.

Изработката на HD3850 напълно отговаря и даже надминава немалката цена на видеокартата. Най-силно впечатление прави високоефективния и доста тих охладител, поддържащ в разумни граници температурата на видео-чипа, платката и паметите (охладителя има специална конструкция, която насочва въздушния поток към паметите, платката и радиатора на захранващите елементи). За разлика от невероятните 110-120 градуса, които достига предишния шампион - GeForce 6800GS, ATI HD3850 не надминава 70 градуса и при най-солидно натоварване.

Отново използвахме нашата отлична тестова машина за AGP видеокарти - IBM Thinkcentre M50. Съвместимостта е значително по-добра от тази с "греещите" видеокарти на NVidia. Операционната система е Windows XP Pro SP3.

Ще използваме резултатите от предишния ни обзор на AGP видеокарти за да сравним доколко ATI HD3850 е по-мощна от старите поколения видео-карти.

При стария тест 3DMark2001 предимството на ATI HD3850 не е на очакваното ниво и видеокартата е с малко по-добре представяща се от GeForce 6800GS. Все пак да напомним, че видеокартите на ATI са силно процесорно-зависими, както и самия тестов пакет 3Dmark2001, a Pentium 4 3.06GHz по съвремените стандарти е среден като производителност. В 3DMark2003 резултатите на Radeon HD3850 са просто отчайващо високи за останалите видеокарти - разликата е повече от 200% даже спрямо мощния 6800GS. В 3DMark2005 и 3DMark2006 разликата също е огромна.

AQUAMARK не се впечатлява много от DX10, PS версиите и др. актуални технологии, но въпреки това, HD3850 е над всички останали, макар и с не толкова категорична преднина като в 3DMark.

Професионалният OpenGL тестов пакет на SPEC също не се впечатлява от новите технологии, но въпреки това Radeon HD3850 успява в някои тестове да победи дори Quadro и FireGL.
Чрез обобщената таблица от всички тестове всеки сам може да си направи извод за производителността на най-мощната AGP видеокарта към момента:

Изводи:
- PowerColor ATI Radeon HD3850 е най-мощната видеокарта на пазара, няма по-добър ъпгрейт на компютър с AGP слот от тази видеокарта;
- видеокартата не може да развие потенциала си на толкова стари платформи като s.478 с процесор Pentium 4, показателно за това са много по-високите резултатаи на PCI-E варианта на двуядрена машина.

Положителни страни:
- отлична изработка на платката;
- изключително ефективен охладител;
- поддръжка на всички съвременни технологии и подкарване на най-новите игри.

Отрицателни страни:
- висока цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни