Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Отзиви за нас

В коментарите по-долу може да публикувате своите предложения към нас, оплаквания от дейността ни, случаи на некоректно наше поведение.

Може и просто да споделите, че закупената от нас стока ви удовлетворява и работи добре.
Очакваме мнения и за нашият активно работещ сервиз, който ремонтира компютърна техника и доставя резервни части за много потребители от цялата страна.
Ще ви бъдем признателни и да споделите с нас, ако в Интернет сте срещнали блогове или сайтове, които ползват наши материали, без да са посочили оригиналният източник.
Може да разгледате и коментарите за нас от темата за нашата фирма в публичния форум на hardwarеBG.com, която бе заключена поради явно неподходящи коментари. 
Мненията ви е желателно да отговарят на правилата ни за коментари.
Бихте могли да покажете свое мнение за нас и в анкетата в най-долната част на блога.

32 коментара:

Unknown каза...

Здравейте, скъпи приятели
Наричам Ви така, защото ежедневно посещавам ващия сайт и с удоволствие, чета както специализираните статий, така и бисерите за Бай Ганьо.Естествено съм и Ваш клиент въпреки, че живея на другия край на България.
Мисля, че само това обстоятелство е достатъчно да покаже качеството на стоките и услугите които предлагате. Въпреки това искам да Ви благодаря за почтеността и отзивчивостта, с която всеки път се отнасяте към мен, като клиент.
С пожелания за успех и поддържане на нивото.
Асен Попов, гр.Варна

кен каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Искам и аз да оставя коментар за фирма "Ретрто-ПС-Мания".Казвам се Георги Питов и съм от гр.Банско.Наскоро си закупих от тях лаптоп Dell Latitude D420.Това е вторият или третия от тази фирма-не помня вече.Искам да изкажа своето възхищение от професионализма и качеството на стоката, която предлагат тези хора!Винаги са отзивчиви, комуникирането с тях е удоволствие!Стоката се доставя без никакво забавяне и е винаги такава, каквато е описана!Бъдете живи и здави!Винаги ще пазарувам от вас!!!

Динко каза...

Здравейте,

Много съм доволен от Вас. Техниката, която поръчах последно пристигна за по-малко от 24 часа, което поне за мен е рекорд защото не съм то София.
Качеството на стоката също е на много високо ниво както и конкурентната цена. Всеки компонент в конфигурацията работи коректно :), което рядко за техника 2-ра употреба.

Определено и за напред ще закупувам техника от Вас :)!

Благодаря!

Анонимен каза...

Здравейте,
В петък следобед си поръчах лаптоп Compaq Evo N600c, WiFi адаптер Medion и видео карта ATI Radeon 9200 AGP(трябваше ми за една стара машинка, която няма PCI Express слот). В събота, в 10 часа сутринта, лаптопът и компонентите вече бяха при мен, всички работеха отлично. Направи ми впечатление колко добре запазен е лаптопа, като се има предвид, че този модел на Compaq e от далечната 2002 година. Друга приятна изненада за мен беше батерията, която издържа почти 3 часа :).
И в бъдеще възнамерявам да купувам техника от Вас! Желая Ви здраве и щастие през новата година и още повече доволни клиенти.

Анонимен каза...

Здравейте,
Взехме една видеокарта от вас преди няколко дена - дребна работа, но ми направи впечатление че картата беше лъсната като нова за разлика от конкуретна стока която често е в паяжини и пепел. Пожелавам хубави празници и липса на бай Ганьовци.

Анонимен каза...

Добър вечер искам да питам дали мога да си олвърклокна видео картата и да ли има смисал а тя е NVIDIA GeForce4 MX 440 (128 MB) и колко пари ще ми струва. скаип manq4eca

кен каза...

Въпреки, че мястото за запитване за овърклок не е тук, отговора е: видеокартата е прекалено стара и слаба за клок, не поддържа DX9 и дори първите шейдъри.
Оптимален избор за цената си е този продукт:
http://www.rmania.net/videocarti-ati--radeon-x1650-pro-162.html
на която могат да се играят всички съвременни игри под Windows XP, а желаещите да се порадват на Aero ефектите на Win 7 на своята ретро-машина, ще бъдат приятно изненадани.

Анонимен каза...

Здравейте,отдавна следя ревютата и съм ваш мижав клиент с закупен 1бр.лаптоп.Стоката ,която предлагате е с НЕОСЪЗНАТО качество за българския потребител и май имате малко вина ,че вместо да просветите незнаещия Вие го корите.Очаквате клиенти навлезли толкова дълбоко в дебрите на хардуера,че едва ли не да са в час с дебелината на фолиото на електролитния кондензатор и неговото значение в дънната и платката с охлаждането и колко слойни са всъщност печатните платки ,а какви са спойките на дъното на марковия компютър произведен в Япония ,Ирландия,Германия,САЩ .Възприемането на голяма част от младите хора в България за компютърните елементи се ограничава с -колко ти е харда -как ти е рама -видеокартата отразява ли DX11 и колко MB e -проца колко Mhz е -все безсмислени параметри наложени от производителите на хадуер да омайва незнаещия потребител.Кой пита -каква е скоростта на харда и cache и RPM -а L2 cache за процесора-а колко битова е шината и каква е скоростта на паметта на графичния процесор.От тук и едни цифри и -":ама аз тия пари шъ зема чисто нов комп със страшни ПАРАМЕТРИ:".Вместо бай-кой там пишете детайлизирани статии за разликата в класовете компютри -цените на тези които предлагате ,когато са били в ревю и демонстрация на основните елементи разделящи различните класове-дънна платка-охлаждане .За мен сте лидери в сектора- втора употреба маркова компютърна техника в България .Моловете и агресивната мултимедия ни превръщат в тапири -разчупете статуквото -имате голям форум за това.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Здравейте!Отново професионална работа на екипа на Рмания!Bluetooth модула е в перфектно състояние-външно и функционално!Светкавична доставка!Отлична комуникация!Поздрави! Георги Питов

кен каза...

Благодарим за добрият отзив - за редовни и коректни клиенти винаги се стараем да намерим редки компоненти, които не фигурират в ценовата ни листа.
За бързите доставки освен на нас трябва да благодарите и на най-добрият куриер в България за момента, с който от скоро имаме договор за 20% по-ниска цена на доставката.

Анонимен каза...

Здравейте,аз също съм доволен от тази фирмичка,преди година купих лаптоп dell и той все още работи прилично само една малка забележчица имам към тях много бавничко им излизат ,,предстоящите статий ''все пак статийте са за неща който продават в момента моля се малко по живичко да пускат статийте хората да четат да ин изкупят стокат за да могат да вкарат нови продукти с нетърпение чакам ново зареждане някой път имат доста добра техника .

кен каза...

Здравей. Относно статиите - освен обявените предстоящи статии, за които разполагаме с материали, често между заплануваните публикуваме и други. Освен това малки статии, придружени с Full HD видео (някои клипове и с наш коментар) излизат много често и в www.retropcmania.net. YouTube канала ни също е много активен и има хиляди посещения и стотици коментари от цял свят.
Освен всичко това, постоянно ъпдейтваме и ъпгрейтваме сайта www.rmania.net, където предлагаме коментари, видео и реални снимки за все повече наши продукти, а за новите доставки веднага.
Освен това работим и по нова сервизен сайт за услуги, он-лайн сервиз, батерии, консумативи, форум за проблеми и много други изненади.
Мисля, че за малка и дори средна фирма това никак не е малко :)
Очакваме по-голяма активност на нашите читатели с коментарите, както в този блог, така и за продуктите в търговският сайт. Обикновено след коментари и запитвания по-бързо оформяме нови статии.

Анонимен каза...

Привет !!!
Искам да изкажа моите благодарности на Вашият дълбоко уважаван от мен екип за помощта , която ми оказахте при избора на моб.компютър.
Нека да поясня малко:Отправих запитване към екипа на Р Мания по ел.поща с молба за тяхното мнение относно два сравними общо взето моб.компютъра/но аз не можех да избера/.Господата ми отговориха само след броени минути,като се обосноваха и по този начин ми помогнаха да избера.И още едно уточнение -изобщо не ставаше дума за тяхна стока.Просто ги помолих за компетентно мнение и те откликнаха!
Още веднъж БЛАГОДАРЯ !!!
Ал.Петров

Анонимен каза...

Здравейте,

Искрено ви благодаря за коректното отношение, което проявихте към мен, когато посетих магазина ви. Определено човек може да разчита на професионалното ви мнение и съвет, що се отнася до покупката на качествена техника втора ръка. Наистина има какво да се намери в магазина ви и бих препоръчал на всеки, който търси нещо евтино и качествено да ви вземе предвид като опция.

И не на последно място - реверанс за подробния и професионален сайт!

До скоро виждане!
А. Митев

Анонимен каза...

Днес посетих магазина в работно време /16.00/ Ви със силното желание да си закупя лаптоп, койти си бях харесала. В магазина нямаше никого, след чакане 30 минути и звънене на посочените телефони на табелата до вратата от сервиза ни отвори един господин. Не можа да даде итформация за нищо, нито кога ще има продавач, нито за самата стока, нито пък ни продаде лаптопа. Въпроса ми е магазина Ви работи ли или от интернет да си закупя стоката, защото спрямо клиентите е убийствено разкарването,чакането и нямането кой да ни обслужи в обявено работно време.

кен каза...

Дами и господа, много от вас не четат какво е написано на табелата ни за работно време, нито осъзнават естеството на нашата дейност.
Ние нямаме магазинери, консултанти, лизингови посредници, секретарки, портиери, работници в склад, шофьори и др. длъжности, които бяха налични по време на класическата архаична търговия и обслужване. Ако търсите такава форма на обслужване, можете да я намерите в някой хипер-техномаркет. Ние предлагаме единствено качествена маркова техника от най-висок клас, която може да бъде поръчана, закупена и доставена по много различни начини. Връзка с нас може да осъществите и поне с три комуникационни канала.
Ние сме он-лайн магазин с налични физически шоу-рум и сервиз. Информация за нашите продукти може да получите от сайта ни - изключително подробно описание, HD презентация, ревюта, снимки и тестове. Няма консултант, магазинер или друг вид търговски посредник, който да ви предостави по-коректна и изчерпателна информация от тази, която ви предлагаме ние.
И все пак защо не винаги сме на разположение в "магазина" за работа с клиенти, които са били път през цели два квартала?
Най-честата причина е, че доставяме, освобождаваме от митница, обработваме, тестваме стока, която идва от хиляди километри. Стараем се това да го вършим през обедната си почивка, но не винаги успяваме.
От съобщенията в сайта ни можете да видите, че тази седмица очакваме и обработваме 24-инчовите професионални монитори и голямо количество Workstation.
Извинявам се на хората, които са загубили време при идването към нашият шоу-рум. Готови сме да компенсираме с отстъпка от цената клиенти, на които неволно сме отнели ценно време.

Анонимен каза...

Огорчен съм от обслужването ви. Клиента за вас не е важен. Разочарованието от начина по който се отнасяте с хората е продиктувано от безобразното отношение на колегата, който всеки път е недоволен, че е дошъл на крака клиент и нещо пита. Според вас клиента винаги трябва да е подготвен за това за каквото е дошъл. Тогава защо ви е офис. Скрийте се някъде в миша дупка по добре никой да не ви вижда...

Анонимен каза...

След един месец работа с Dell Precision T5400 се убедих - досега само съм се мъчил.
Много стабилна и тиха машина.
Единственното нещо ,което ме притеснява и не знам дали е нормално е - когато включа захранващия кабел компютъра нещо изръмжава, тества се и после замира.След включване от копчето на челния панел всичко работи нормално.
А не смея да го оставям включен :)
Кажете това първоначалното ръмжене -нормално ли е?

Unknown каза...

Да това така наречено изръмжаване е първоначалния тест на захранването че работи. Няма място за притеснения и не е нужно да бъде изключван от кабела.

Анонимен каза...

Благодаря ти много! Всичко, което публикуваш е достойно за внимание и качествено предоставено. Трудът и времето ти не са отишли напразно, поне за мен (компютърен любител), човек, който е прочел почти всичките ти статии и е научил от тях. Продължавай все така, ти ни даваш това, ние ти даваме "word of mouth".

Unknown каза...

Петко Василев. коректна фиема . купих повреден лаптоп от тях ,и тъй катоо нямаха втори такъв ми предложиха връщане на парите ,или да си доплатя малко за по добър .
мерси

Анонимен каза...

Здравейте!
Ваш мижав клиент съм(както каза колега по-горе) с един процесор и съм много доволен от сделката.
Следя редовно публикациите ви,черпя много информация от вас.Звучи като консумация на храна-полуфабрикат с готова смляна информация,но технологиите ме интересуват,но не са в центъра на професионалните ми изяви,просто обичам модерните играчки :)
Преглеждам и публикациите ви във Фейсбук,заинтригува ме един продукт,който,доколкото знам няма официално представяне в България.Споменахте и възможна доставка.
Въпросната модерна играчка е Lenovo K900.
Повече яснота по въпроса може ли да представите?

werty каза...

Днес си взех лаптопа от сервиза на RMania. Срещнах абсолютно непрофесионално и нелюбезно отношение от един възрастен господин с прошарена коса, който дори не спазва уговорките, които е поел. Платих повече отколкото в другите сервизи, в които се обадих, но заради удобната локация се спрях на тях. Потърсих отзиви на тази страница и се учудвам от присъствието на положителни такива. Явно не съм попаднал на точния човек в този сервиз, но така или иначе аз лично няма да стъпя повече там.

redzhov каза...

Първо искам да отбележа, че не харесвам социалните мрежи и предпочитам личният контакт, но поради факта, че не успях да постигна нормален контакт с един от служителите ви пиша тук.

Малко предистория:
Ваш клиент съм от 2011 година лично съм купил 3 компютъра от вас, а за фирми още 4. Освен това съм насочил и голяма част от колегите и приятелите си да проверяват какво предлагате преди да инвестират в компютър или лаптоп - част от тях също ви станаха клиенти.

Историята е следната:
Преди два дни ви посетихме с колега за да закупим workstation и monitor, за наше щастие попаднахме на един от вашите служители, който бе така любезен да ни обясни какво има в наличност и какво ще ни свърши работа.
Избрахме конфигурация уточнихме подробностите издаде ни фактура с уговорката да преведем парите по банков път и да си вземем нещата на другия ден. Разбрахме се да провери колко ще е цената на интерфейсен кабел за монитора и да ни го продаде когато го вземем.

На другият ден след като преведохме парите за мое нещастие попаднах на друг служител ( използвам израза служител, като всеки един от тези господа може и да е собственик във фирмата, но нямам необходимата информация). Въпросният служител ми предаде техниката след като провери след телефонен разговор с колегата си дали парите са по сметката им и с видима досада ме изчака да я натоваря в колата.
След като натоварих техниката си спомних за уговорката от предния ден за интерфейсния кабел и се върнах за да попитам за такъв - разговорът протече по следния начин:
Аз - Извинявайте, а мога ли да купя и интерфейсен кабел
Служител - За какво
Аз - За монитора
Служител - Има много видове аз от къде да знам какъв модел
Аз - За конфигурацията, която току що купих, вчера разговаряхме за него с колегата Ви
Служител - Аз от къде да знам какъв, аз не слушам чужди разговори
Аз - Бихте ли погледнали
Служител - Не
Аз - Бихте ли се обадили на колегата Ви да го попитате ( беше му звънял преди пет минути )
Служител - Не
Аз - Защо
Служител - Не съм длъжен да предлагам неща, които ги няма в сайта ( по-късно проверих въпросният кабел го има в сайта )
Аз - Все пак аз съм Ви клиент не може ли да ме консултирате ( току що бях похарчил 1000 лв за конфигурация ) .
Служител - Не
Аз - Защо се държите така с мен купил съм от вас няколко компютъра.
Служител - (Празен безизразен поглед все едно не ме вижда)
Аз - После надявам се няма да се учудите, ако видите негативни отзиви за отношението си в мрежата

Дори и да е казал нещо не съм го чул бях силно възмутен и излязох от офиса.

Предполагам че въпросният господин е един от собствениците на фирмата - жалко за него и за всичките му клиенти и познати.

Вашата фирма е една от малкото, която си позволява да прави класификация на това какви са клиентите и да ги оценява и категоризира понякога и с доста обидни епитети. Имате специални раздели за некоректни клиенти и доставчици - е според вашата категоризация къде би трябвало да попадне вашият служител.

Жалко за наистина професионалното и любезно отношение на другият ви служител само докато коментирахме си избрах още два компютъра защото останах с впечатлението, че мога да му имам доверие, а това според всичките гурута на продажбите е най-важното между клиент и доставчик.

Доброто възпитание не изисква усилие то е част от същността и морала на човек без значение дали е гениален и компетентен специалист или обикновен клиент.

Очаквам от служителя ви да поднесе извиненията си на мен и на всички клиенти, с които се е държал грубо и невъзпитано без да е бил принуден и провокиран.

И за да съм сигурен, че ще прочетете този пост ще го публикувам навсякъде където имате коментари.

Facebook, блогове, форуми и т.н.

кен каза...

Почти анонимният господин Редзов е емоционален човек, който отдавна е нежелан клиент поради своята посредствена компетентност и мания за величие на много важен фактор за търговията ни. След всяка разправия за поредната му покупка той се осланя на добрият колега, че ще го обслужи. Само, че следващият път когато му трябва хубава техника на изгодна цена това няма стане, защото ние предлагаме качествена техника за качествени клиенти, които се съобразяват с правилата ни. А правилата са следните: идвате, държите се културно, а не като към малолетна сервитьорка от Слънчев бряг, посочвате от ценовата ни листа на монитора до входа какво точно искате и ви изпълняваме поръчката. В обявеният случай господинът не пожела да посочи какво точно иска, но вдигна скандал, че единият от хората в офиса не е телепат и не знае какво точно е говорил с друг човек от офиса за нещо, което "клиентът" обяви като "някакъв интерфейс". Ако е ставало въпрос за кабел, преходник, адаптер, то редно бе той да бъде посочен в сайта, където точно за тези артикули е описано, че не са налични в магазин, а се доставят само след он-лайн поръчка. Живеем в правова държава, господинът може да се изявява като анонимен рицар на онеправданите клиенти, но за клевета в публичното пространство си има определена цена според НПК. А данните му никак не са анонимни в нашите архиви. И това, че е велик клиент с уникални покупки никак не е вярно. Но дори и да бе велик клиент, правилата са си правила. Търговията е взаимен процес на доброволна размяна от двете страни, а не на заплахи и неуважение. Аз съм задник, но дръж се с мен добре, защото на всички ще разправям какъв си задник. Айде бе!

DonaArg каза...

От два месеца съм клиент на RManiaq, но вече правя втората си поръчка. Тъй като не си купувам обслужване, то не ме интересува толкова. Не съм имала никакви проблеми досега, вероятно защото вярвам в истинноста на поговорката "Каквото почукало - такова се обадило!" и, тъй като аз съм тази, която търси, се предполага, че задавам тона на комуникация. Купувам от тях, защото харесвам техноманиаци (а не лъскави рекламни агенти), защото купувам не само продукта, но и тяхната компетентност, хъс и доверие. Не всеки може да се държи адекватно в директен разговор, знам го по себе си. Не видях някой да се е оплакал, че са го измамили с поръчката. Убедена съм, че няма да се случи и на мен. Желая успех на екипа и на клиентите им!

Unknown каза...

Клиент съм от 12м 2016г закупих от вас лаптоп леново с батерия о% не е това което се описва за стоката че батерията е на 70% или от 1до4ч работа. Два месеца звъня и никакъв резултат казват до три дни но ти пращаш рекламация а те не отговарят на време а после върви та доказвай че си пратил рекламация на първия ден НЕ СА КОРЕКТНИ.Александър Пенчев Севлиево

Unknown каза...

Не сте корекни Александър Пенчев Севлиево Батерия: 8-Cell, над 70% капацитет, 1-4ч. авт. работа нищо общо с написаното работи 30 м само да стои вкл. без да работиш с него

Анонимен каза...

След едни масивни коледни бонуси в нашата компания се отвориха средства за масивен ъпгрейд на старата техника в общежитието.
Разбира се , от тях съм се научил че харуерът е като жената - трябва да е изпипан и да полагаш добри грижи за него. Затова целия бонус плюс още малко средтсва спестени от заплата накрая си взех 2 машини :
Workstation Z600 и EliteBook 8770w. Да , огромен HP фен съм , заради лесни ъпгрейди , стабилност , продуктивност и разбира се , дизайна. Няма да се спирам и да обяснявам защо подходът им с индустриалния дизайн хваща дори женските очи като красота.
Машините си ги подлагам на страшен товар , много по-реалистичен от синтетични бенчмарк тестове, cinebench , FurMark и прочие. След една година в облачните технологии осъзнах че тези тестове са за show-off , да се изфукаш с тях. НО много по-сериозно натоварване предизвиква един Storpool сървър/клиент или някаква подобна имплементация. Докато някоя видеокарта може да цъка еди си коя игра с толкова и толкова кадри , добра идея е на сървърите и на работните станции да правите от време на време и замерване на I/O операции в секунда под клъстерен вариант. Да видите как PCH понася операциите , как се справя с температура , има ли bottleneck по системата , може ли и още да се постигне.
Няма да лъжа , Z600 вече не е достатъчно добър от само себе си да бъде върховен в категорията си , но се справя много добре. На тази скромна машина (3 SSD-та , Enteprise class) върви Hyper-V клъстер вместо VMWare , WebServer , FTP , Observium , FreeNAS и какво ли още не.
Лаптопът за сметка на това донякъде става за игри (липса на качествени оптимизации), но забележително също се справя много добре в Hyper-V задачки. Вярно , много по-ненатоварен е , но задвижва голяма част от ежедневието ми и дори често помага в настройка на някои HPC системи.
Доволен съм от двете машини , само ще дам един съвет да популирате паметите на лаптопите равномерно. Както знаете , много по-добре е на този модел лаптоп 8ГБ да са на 2 по 4ГБ. Но да кажем че не сте имали две четворки тогава , случва се.
Като цяло са супер , добри са , понякога малко доставчиците им ги премятат наляво надясно , но те успяват да компенсират грешките на другите по веригата , за което Евала !

Unknown каза...

Аз не съм доволен от тази фирма. Зкупеният от мен Т7500 не успя да искара и половин година и се повреди биоса. Изпратих го към тях за ремонт при което си платих разноскоте за куриерските услуги както и елементарния ремонт който направиха да ми флашнат биоса. Нищо че компютъра беше гаранционен аз платих доста сериозна сума за всичко това. Опитах се да им обясня че този проблем ще се повтори и причината за това е повреден биос чип. Не ми беше обърнато никакво внимание на притеснението ми. Естествено броени дни след изтичане на гаранцията, компютъра отново даде същия дефект. Аз лично съм купувал от други фирми за втора употреба компютри и съжалявам че се излъгах да се доверя на тази фирма.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни