Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Защо се нуждаем от повече RAM памет?

  
   Процесорът е първото и основно нещо, което гледа всеки, който си купува компютър, лаптоп, а вече и телефон. Останалите компоненти остават в сянката му и леко се пренебрегват. Достатъчно красноречив е факта, че повечето хора, които идват при нас , на въпроса "На какъв компютър работите в момента?", отговарят с "Ами с i7 е.". Учудващо, как хората омаловажават останалите компоненти от които всъщност зависи как ще работи централния процесор. Не ни разбирайте погрешно. Уважаваме хората, които откровено казват, че не разбират и искат консултация. Все пак няма как човек да разбира от всичко. Не приветстваме само тези, които казват, че разбират и говорят пълни глупости. Какво като харддиска е 500GB, като е 5400rpm с 8mb cash, и какво като видеокартата е с 2GB видеорам след като е 64-битова. На пръв поглед дребни неща, а оказват толкова голямо влияние на работата на компютъра. За да разбере човек, колко е важен всеки един компонент, трябва да се помъчи да разбере, как работи компютъра и по какъв начин си взаимодействат отделните компоненти. 

    Да не се отклоняваме повече. Все пак статията е за RAM паметта и защо ни е нужна все повече и повече. 

   Оказва се, че дори компютри, които не се използват за работа с тежък професионален софтуер, страдат от липса на RAM памет ако на браузъра се отворят множество прозорци. Да не говорим за онези като мен, които освен браузър с много отворени прозорци, използват и някоя програма за обработка на изображения, като Photoshop и Lightroom.

Каква е ролята на RAM паметта?

Оперативната памет, заедно с процесора и видеокартата са най-бързите компоненти в компютъра. Поради тази причина, те са свързани помежду си от северния мост, който им позволява да обменят информация с много висока скорост. Останалите компоненти, като HDD, CD, LAN, USB и др. не могат да достигнат такава скорост и затова са свързани с по-бавния южен мост. Ролята на RAM паметта е да кешира информация, която трябва да се обработи от процесора и инструкции, които казват на процесора, как точно да обработи тази информацията. RAM паметта е доста по-бавна от процесора и за да няма забавяне, когато процесора чете от нея, се въвежда кеш паметта L1 и L2. Те се намират между RAM паметта и процесора и са по-бавни от процесора но по-бързи от оперативната памет. L1 се намира най-близо или в процесора и работи почти или на същата честота като процесора. L2 е по-отдалечена от процесора и от L1, и съответно е по-бавна. RAM паметта е след L2 кеш-а и е по-бавна от нея. Процесорът търси информация и инструкции, първо в най-бързата памет(L1). Ако там не ги намери, продължава да търси в следващата кеш памет( L2 ) и ако и там търсенето е неуспешно, продължава към RAM паметта. Колкото повече се отдалечава търсенето, забавянето се увеличава. Ако търсенето приключи в RAM паметта, забавянето не е чак толкова голямо. Проблемът идва, когато оперативната памет не достига. Тогава операционната система започва да кешира информация във виртуалната памет, която всъщност е заделено място на харддиска. Виртуалната памет се нарежда след RAM паметта за търсене и заради много бавната скорост на четене от харддиска, тя е в пъти по-бавна от нея. Представете си как ще се отрази на бързината, ако на процесора му се наложи да търси във виртуалната памет. Той трябва да прерови L1, L2, RAM, докато стигне до виртуалната памет. Колкото повече слоеве претърсва, толкова е по-голямо забавянето.

Защо ни трябва повече RAM памет? 

Ако имаме повече оперативна памет, няма да се налага на операционната система да кешира информация върху бавния харддиск. В противен случай ще усетите ефекта от недостига на оперативна памет. Типичен пример за това е, когато сте отворили няколко програми едновременно и в една от тях се опитате да отворите някое меню. При недостиг на RAM, менюто няма да се отвори веднага и ще работи много бавно или въобще няма да реагира. 
На снимката се вижда, как два браузъра с по няколко отворени прозореца, заемат над 3,5GB RAM.

Това значи, че ако сте с 3GB RAM, компютърът отдавна щеше да се задъха от недостиг на оперативна памет, а с 4GB ще започне да забива. 
Но да речем, че ако компютърът се използва само за ровене в интернет, потребителите все някак си ще се вместят в тези 3 или 4GB RAM.

Какво става, ако работим със софтуер за дизайн, 3D моделиране, CAD, CAM и т.н?

Неслучайно тези програми имат минимални изисквания за 8GB и дори повече RAM, защото работят с много големи файлове, които трябва да се обработят по един или друг начин. Компютърът обработва тези файлове като ги кешира. И ако обработването на една снимка от 30MB, изисква около 30MB свободна оперативна памет за да се кешира, то представете си колко свободна RAM ви е нужна, ако искате да обработите един чертеж на CAD или друг подобен софтуер, голям 8, 10 или 12GB. И все пак за да функционира системата нормално, освен нужната свободна RAM, за кеширане ви е нужна и достатъчно RAM памет за нормалната работа на програмите.

Какъв извод можем да си направим?

   Процесорът е важен точно толкова, колкото оперативната памет и останалите компоненти. Няма смисъл от свръхбърз процесор, ако RAM паметта ще го кара да чака, ако трябва да чете от много бавен харддиск или ако захранването не може да го подсигури, за да разгърне потенциала си. Работните станции са най-добрите и надеждни компютри именно заради баланса между процесор, RAM памет, чипсет, захранване и т.н. 
Оперативната памет никога не е излишна. Когато става въпрос за нея е по-добре да мислите като Мечо Пух. Колкото повече, толкова повече. 
Хората, които са купили работни станции от нас, могат да направят този ъпгрейд за никакви пари. За тях цената е по-ниска от обявената в сайта ни.. Свържете се с нас за повече информация.

3 коментара:

Unknown каза...

Статията е хубава, само малка корекция да направя "5400rpm с 8mb cash" да стане "5400rpm с 8mb cache".

Unknown каза...

В смисъл да разбирам,че ако има повече "ram" памет лаптопа или компютъра става по-бърз ли ? Мерси предварително :)

Unknown каза...

В смисъл да разбирам,че ако има повече "ram" памет лаптопа или компютъра става по-бърз ли ? Мерси предварително :)

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни