Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL 1905fp, най-великият LCD монитор за всички времена

DELL 1905fp е мониторът, който положи основата на Retro-PC-Mania. Стотици бройки, продадени на различни хора и организации. Добре подбрани бройки, които ни създадоха верни фенове. Отзивите за този монитор от приятели са прекрасни.

Това е и първият монитор на автора на този блог. Което означава, че моделът има и сантиментална стойност.

Бройката на снимката е от 2003г. Оттогава са изминали повече 13 години. Години, през които по-добър 19-инчов монитор не се появи на пазара. Необходимо е да уточня, че от този модел има две основни модификации: тази с PVA матрицата на Samsung и друга с MVA панел от AUO. Определено Samsung вариантът показва по-жива и ярка картина.

Често ни питат: "Как може такъв стар модел да има още ресурс в него? Как е възможно вашите бройки да са като нови?"
Тези въпроси се задават с основание. Наистина монитори от този модел, които да не са амортизирани и да не излъчват вредна УВ светлина от изхабените си CCFL лампи са голяма рядкост. Скромността краси организациите, които нямат други качества. Ние сме най-добрите, имаме най-добрите канали. Плащаме на доставчиците си повече пари за добри бройки от "колегите си", които гонят най-ниска цена и се пазарят за всеки долар или евро. За нас цената няма значение... не и ако е в конфликт с качеството. Може да си вземете такъв монитор от колеги и за 85лв., че даже и за 59лв. Но това са пари на вятъра или поне срещу вятъра на здравето.

Не само плащаме повече, а винаги проверяваме дали това, за което сме платили е в наистина добро качество, което да отговаря на реномето ни. Поради тази причина наш "статус А-" е много по-добър от "отличните" бройки другаде. От друга страна колегите ни няма как да имат нито знанията ни, нито инструментите за оценка, които ползваме.

2016г. сме, имаме перфектни бройки от този ветеран. Да го тестваме!

"Най-добрия", "уникалния", "изумителния"... често чувате такива определения нали? Даже не се питате "Защо", просто знаете, че няма кой да ви отговори. Пропускате покрай ушите си тази маркетингова истерия, аналогична на викачите в заведенията по курортите? Аз - също.
Истината е, че DELL 1905fp не е най-добрият в отделни параметри, но като съвкупност от тях е най-балансираната комбинация.
 
Главната му особеност е, че е сред толкова редките монитори с аналогово управление на яркостта. Което ще рече, че няма пулсации и е подходящ за многочасова работа без умора. Модели без ШИМ се броят на пръстите на двете ви ръце.

8-битов PVA панел на Samsung с реални над 16.77млн. цвята. За сравнение почти всички монитори и още повече лаптопи са с 6-битови панели с реални 232хил. цвята. Повече цветове, помалко корекция на картината от зрение и мозък. Повече ефективност и по-малко умора.

Контрастът на този модел е 1000:1. Става въпрос за истинския, статичен контраст. LED мониторът по-долу има обявен контраст от 1000000:1... динамичен. На баба ви фърчилото, маркетолози! LED монитора реално е със статичен контраст от 400:1, което е срамно да се изпише, нали?  

Цветовия обхват покрива sRGB... в момента триъгълника е малко избягал от стандарта, защото е сниман преди калибрацията. След калибрация моделът е перфектен за обработка на фотографии. С 6-битов монитор, фотографът е като художник далтонист. Което обяснява и "манията" по черно-бялата фотография.

CCFL подсветката с многокомпонентен луминофор бе върха на LCD мониторите. LED е огромна стъпка назад... и вече 10 години чакаме това да не е все още така. И все пак, CCFL старее за около 10 години активна употреба и ако не се сменят лампите, става опасна за човешкото зрение. Впрочем, LED също стареят и са с жълт-оранжев луминофор.

Широк спектър, по-висок от LED индекс на цветопредаване, много по-човешка цветова температура... всичко това се вижда от японския ни спектрален анализатор.

По-добър спрямо кое?
Спрямо този съвременен LED монитор на Philips например. Който има пълен набор от вредности: агресивен ШИМ, студен спектър със син пик, нисък CRI (Ra), 232хил. реални цвята.   

Перфектни бройки от DELL 1905fp. Поръчвайте докато има още, в това състояние от нас, в тях има ресурс за поне 5-7 години активна употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни