Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Германските монитори Belinea. Belinea PVA 10 17 51

Maxdata е международна компания с централа в Германия (гр. Марл) и е основана през 1987г. Има собствени представителства във Великобритания, Франция, Австрия, Холандия и Швейцария.
Maxdata е една от водещите западно-европейски компании в областта на компютърната техника. Търговските марки са: Maxdata – компютри, лаптопи, нетбуци, Belinea – монитори.
На световния пазар марката Belinea е известна от 1991г. Само за 4-ри години компанията става лидер в Германия и става най-продаваната марка за монитори. Днес Belinea заема водещи позиции на германския, австрийския и други европейски пазари. Едни от най-големите компании са избрали продукцията на Belinea за корпоративен стандарт. Сред тях са: BASF, Daimler-Benz, Debis Systemhaus, Deutsche Bank AG, Fissler, Karlsberg, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Mars, Edeka, Министерство на отбраната на Германия.
Maxdata няма собствена производствена база, което не е задължително при съвременната производствена интеграция. По същия начин работят DELL, в по-голямата си част HP и много други гиганти на компютърната техника. Въпреки, че Maxdata ползва производствените линии на Юго-Източна Азия, тя води собствена научно-развойна дейност и нейните продукти са носители на много иновации и нови технически решения. Азиатската интеграция в никакъв случай не е от “български тип”, пример за който са поръчка на лого за търговски знак върху стандартна нискокачествена техника (NEO, SANG, Lieder, Elite и др.) Качествения контрол от страна на германците е жесток – водещите им инженери проверяват на място във всеки партниращ завод, качеството на продукцията. Затова и германската компания достига уникални показатели за отказоустойчивост – по-малко от 1%. Belinea е сред първите фирми, които дават три-годишна гаранция за продуктите си. Стандартите на които отговарят мониторите на Belinea са ISO 9001 и 13406-2 и това не са фалшиви лепенки (както се прави у нас), а реални показатели за големите европейски корпоративни клиенти. Показателно е, че при анализ на сервиза и надеждността на голям брой компютърни производители от списание «PC Magazine/UK», мониторите на Belinea са абсолютни победители.
Belinea не е сред най-известните марки на българския пазар – вероятно това се дължи на липсата на промишленост в България, а от там и на корпоративни клиенти. Единствения голям български клиент може да бъде колосалната 400-хилядна държавна администрация, но поръчките на техника там са обвързани с много тъмни сделки, клиентелизъм, корупция и в крайна сметка се взимат монитори втора употреба на DELL с цени двойно над най-скъпите монитори на Eizo.
Защо мониторите на Belienea са толкова евтини може би се питат повечето крайни клиенти? Причина за това са:
- Maxdata е корпорация с огромни финансови средства и гарантирани корпоративни клиенти с много голям обем поръчки, а това позволява на Belinea да предплаща и поръчва в много големи количества продукция от своите OEM-партньори. Това разбира се води до много ниска себестойност;
- Германската компания не води агресивна маркетингова стратегия като повечето американски компании, а знаем, че понякога в цената на даден продукт са калкулирани над 30% разходи за реклама и мениджмънт. В крайна сметка се достига до феномен – качеството на Belinea мониторите е съпоставимо с това на компании като NEC, Hitachi, Sony, а цените са като на втория ешелон – Daewoo, CTX, MAG.
Belinea има изключително богат асортимент от модели. Похвално за компанията е, че масово налага на изключителни цени монитори с професионални матрици, най-вече PVA мониторите на Samsung.
Качествата на мониторите на Belinea не се забелязва само от корпоративните шефове, защото германските монитори са постоянни победители в обзорите и ревютата на най-големите компютърни издания: PC Magazine, PC Direct, CHIP Tip, PC GO, CHIP, Tomorrow, PC Professional, MacWorld, Linux, PC WELT Top 5, Сomputer Bild, Magazine für computer Technik, Macwelt, PC Advisor, Stiftung Warentest, PC INTERN, PC Player, ComOnline, PC PRO.

Целта на тази статия бе по-скоро да ви запознаем с компанията Belinea, но също така сме приготвили и две модификации на 17-инчовия модел BELINEA 10 17 51.
Едната модификация (11 17 09) е произведена в Тайланд, другата (11 17 33) в Корея.
Тайландската модификация има доста атрактивен дизайн, напомнящ доста този на Apple мониторите, докато корейския Belinea напомня мониторите на Samsung.
И двата монитора са с PVA матрици на Samsung – много добра картина, а матрицата е същата като в тестваните преди време DELL 1704fp.
Корпуса и на двата модела е много качествен, стойката има голям ход по вертикала, налична и е Пивот функция. Моделите са снабдени с аудио-говорители, които изкарват приличен звук и спестят място от външни говорители.
Менюто е стандартно, но различно за двата модела, като тайванския Belinea има по-богати настройки и малко по-красива визия.
Как се държат двата монитора в различни приложения:
- Офис – идеален контраст, не измарят очите при продължителна работа, на силна дневна светлина се представят доста добре, картината има идеален фокус (за разлика от евтините TN монитори);
- Фотография – наситени цветове, идеално червено и черно, но нещо не достига все пак до идеалните S-IPS цветове;
- Филми – много добро представяне на тъмни сцени, максимални ъгли на видимост, идеално съчетание на слаба инертност на матрицата и отлични цветове, които “изглаждат” артефактите на компресираните филми с нормална резолюция;

- Игри – тук вече си проличава инертността на матрицата, не фатално, но все пак се забелязва и в по-динамични игри е дразнещо.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни